Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"vaht" - 371 õppematerjali

vaht - , vedelik-, süsihappegaas-, auru- kustutussüsteemid eluotstarbesüsteemid veevarustus: joogi- pesu- ja mereveesüsteem; kanalisatsioon: reo- ja heitvee ning piigatisüsteem, reovee kogumispaagid; küte: aur-, vesi-, õhk- ja elekterküttesüsteem; üld- ja kohtventilatsioon: eluruumid, trümmid, masin õhu konditsioneerimissüsteemid: 2.Eriotstarbelised süsteemid tagavad laeva spets funktsioonide täitmise (tankeritel: lasti-,
vaht

Kasutaja: vaht

Faile: 0
thumbnail
2
rtf

Päevade vaht L'Ecume des jours

Päevade vaht L'Ecume des jours Päevade vaht on muinasjutuline armastuslugu alati ülioriginaalse prantsuse rezisööri Michel Gondry poolt. Fantaasiaküllase draama peategelaseks on elu nautiv rikkurist playboy Colin, kelle elus pole midagi olulisemat kui klaverokteil (sõna tuleneb klaverist + kokteilist; klaverist, mis valmistab kokteile vastavalt meloodiale ja tunnetusele, mida inimene klaverile parasjagu seda mängides edasi annab) oma ihuteenri ja koka valmistatud road ja oma sõber Chick.

Kirjandus → Kirjandus
2 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Pihuste Alaliigid, suspensioon, emulsioon, vaht, tarre

PIHUSED JA NENDE ALALIIGID Pihus ­ Segu, milles üks aine on jaotunud teises n ä i l i s e l t ühtlaselt, aga aineosakesed on suuremad kui päris lahuses. Et jutustada täpsemalt alaliikidest, peame meelde jätma, et pihused koosnevad kahest ainest: PIHUSTUSKESKKOND + PIHUSTUNUD AINE = PIHUS (see kuhu aine pihustatakse) + (aine, mida pihustatakse) = tulemus Pihuste alaliigid jagunevad järgmiselt: EMULSIOON Pihus, mille pihustuskeskkond on vedelik ning selles pihustunud aine samuti vedelik, nt majonees ja kätekreem. Kui tegu on suuremate aineosakestega, lisatakse neile püsivamaks muutmiseks hulka (st nad ei kihistuks nii kiiresti) emulgaatoreid. SUSPENSIOON Pihus, mille pihustuskeskkond on vedelik ning pihustatav aine on tahke aine, nt savine vesi, kohv ja kakao. VAHT Pihus, mille pihustuskeskkond on vedelik ja pihustatav aine on gaas. See tekitabki vahu, mida võime näha näiteks pesupesemise tulemusena. AEROSOOL ...

Keemia → Keemia
8 allalaadimist
thumbnail
0
jpg

Caffe latte retsept

docstxt/124412984567356.txt

Toit → Toidutehnoloogia
6 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Õlle 10 käsku

suhkruks. 4. Suhkru kogusest sõltub õlle kangus. 5. Tulevase õlle värvus sõltub linnaste kuivatamisest. 6. Pruulimisel kasutatav vesi ei tohi olla liiga kare. 7. Humal annab õllele meeldiva mõrkja maitse ja parandab õlle säilivust. 8. Tuleb osata eristada kasulikke pärme, mille elutegevuse üheks produktiks on alkohol, ja ebasoovitavaid, mis produtseerivad piimhapet. 9. Kui pärm on oma töö teinud, siis pärmijäägid filtreeritakse õllest välja.. 10. Vaht iseloomustab õlle kvaliteeti: hea õlle vaht sarnaneb šampanjavahuga.

Toit → Eesti traditsiooniliselt...
14 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Pihussüsteem

Pihus-segu,milles üks aine on jaotunud teises suhteliselt ühtlaselt,kuid jaotunud aine osakesed on suuremad kui lahuses.Pihustunud aine osakesed koosnevad sadadest või tuhandetest ioonidest.Pihustuskekskkond-aine(te) segu, milles mingi teine aine on pihustunud..Tõelisest lahustes on osakesed vastavate mõõtmetega(10-7)ebapüsivad,kolloidlahused on näiliselt phtlased, suhteliselt püsivad, osakeste mõõtmed 10-7...10 -5 (1-100nanomeetrit),Tyndalli efekt-valguse hajumine kolloidosakestelt.Emulsioon-vedelik on pihustunud vedelikus(kreem, majonees,piim).Suspensioon-tahke aine on pihustunud vedelikus(presskannukohv,liiva vee segu,tsemendisegu).Vaht-gaas on pihustunud vedelikus(seebivaht,mannavaht,poroloon).Aerosool-vedel või tahke aine mille pihustuskekskkonnaks on õhk.(tolmune õhk, juukselakk,deodorant).Tarre-voolavuse kaotanud,tahke kolloidlahus(sült,tarretis).Tõelise ja kolloidlahuse sarnasus-koosnevad kahest ainest.Tõelistes lahustes on 1ain...

Keemia → Keemia
30 allalaadimist
thumbnail
0
dot

Pihussüsteemid

docstxt/125580256856340.txt

Keemia → Keemia
21 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Lahused

· Lahus on ühtlane segu, mis koosneb: ­ lahustist (tavaliselt vedelik) ­ ja selles ühtlaselt jaotunud ühest või mitmest lahustunud ainest. LAHUS = LAHUSTUNUD AINE + LAHUSTI siirup = suhkur + vesi füsioloogiline lahus = keedusool + vesi viin = etanool + vesi gaseeritud vesi = süsihappegaas + vesi jooditinktuur = jood + etanool Lahustatav aine on pihustunud tavaliselt üksikute molekulide või ioonideni! LAHUSTUMISPROTSESS Vee karedus Vee karedus on tingitud vees lahustunud kaltsiumi- ja magneesiumisooladest. · Karedas vees seep hästi ei vahuta. · Karedas vees leiduvad vesinikkarbonaadid lagunevad kõrgemal temperatuuril ning küttekehale tekib katlakivi LAHUSTUMISPROTSESS · Polaarsed vee molekulid rebivad naatrium- ja kloriidioonid soola kristallist välja: ­ keemilised sidemed katkevad à ­ soojust neeldub à ­ endotermiline protsess. · Lahustunud aine osakes...

Keemia → Keemia
49 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Keemia mõistete seletused

54. Sool ­ kristalne aine, mis koosned katioonidest ja anioonidest 55. Sulam ­ mitme metalli kokkusulatamisel saadud materjal 56. Suspensioon ­ pihussüsteem , milles tahke aine on pihustatud vedelikus 57. Tarre ­ voolavasu kaotanud, näiliselt tahke kolloidlahus ( tarretis ) 58. Tugev elektolüüt ­ aine, mis on vesilahuses täielikult jagunenud ioonideks 59. Tõeline lahus ­ lahus, milles lahustunud aine on ühtlaselt jaotunud ioonide, aatomite või ioonidena 60. Vaht ­ pihussüsteem, milles gaas on pihustunud vedelikus või tahkes aines 61. Vee karedus ­ kaltsiumi- ning magneesiumionide sisaldus vees 62. Väärismetall ­ keemiliselt väga püsivad metallid

Keemia → Keemia
8 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Aine lahustumine

Lahus-ühtlane segu, mis koosneb lahustist ja lahustunud ainest.Lahusti- enamasti vedelik ja on aine , milles lahutsunud aine on ühtlaselt jaoutunud.Lahustunud aine-on aine, mis on lahustis jaotunud üliväikesteks osadeks.Küllastunud lahus- kui lahustunud aine sisaldus lahuses on(antud tingimustel)maksimaalne.Küllastumata lahus-kui ainet saab lahuses veel lahustada. Pihus- segud, milles üks aine on jaotunud teises suhteliselt ühtlaselt, kuid jaoutunud aineosakesed on palju suuremad kui lahuses. Tõeline lahus- ühtlane segu. Kolloidlahus- näiliselt ühtalne segu. Lahustuvus- aine sisaldus tem aküllastunud lahuses. Aine lahustuvust väljendatakse enamasti grammides 100g lahuse kohta. Emulsioon- on üks vedelik tilgakestena pihusunud teises vedelikus. Aerosool-pihusüsteem, milles pihustus keskkond on õhk. Vaht- vedelikus pihustunud gaas. Suspensioon- tahke aine pihustunud vedelikus.Tarded-suuri polümeerseid molekule sisaldav kolloidlahus...

Keemia → Keemia
20 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Mullbetoonid

· Klass 1: kergbetoon (mull ja vahtbetoon, fibo) omavad väiksemaid termilisi liikumisi kui tihked betoontooted ja säilitavad paremini oma tugevuse tulekahju tingimustes; · Klass 2: paekivi ja muu looduskivi täitematerjaliga, mis sisb kvartsi, mis võib hakata kiiresti lagunema ning seetõttu pole just parim valik tule tõkestamiseks. Mullbetoon. Mullbetooni jagunemised Mullbetoon jaguneb veel vaht -ja gaas betooniks. Vahtbetoon: Vahtbetoon on poorne kergbetoon, mis valmistatakse spetsiaalsete lisaainete, tsemendi, liiva ja vee segamisel. Vahtbetooni valmistatakse mahumassiga 800- 1600kg/m³. Kui on vaja valada kaldpindadega konstruktsioone, on soovitav kasutada vahtbetooni mahumassiga >1500kg/m³. Madalate mahumasside puhul on segu peaaegu isetasanduv ja kõrgematel veidi jäigem, võimaldades anda pindadele vajalikku tasasust ja kaldeid.

Ehitus → Ehitus materjalid ja...
30 allalaadimist
thumbnail
4
xls

Võistlustöö kokanduses ( kalkulatsiooni tabel/roakaart )

Mai 2006 TOIDU NIMETUS Valge sokolaadivaht õunazeleega portsjoni kaal valmistatavaid portsjoneid kokku 4 Retsepti kaal Valmistamise kaal Kao % Toiduained Ühik 1 bruto 1 neto 4 bruto 4 neto VAHT 0,000 0,000 Zelatiin kg 0,001 0,001 0,005 0,005 Rõõska koort kg 0,013 0,013 0,050 0,050 Peeneks hakitud valge sokolaad kg 0,017 0,017 0,068 0,068 Vahukoor kg 0,013 0,013 0,052 0,052

Toit → Kokandus
55 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Ruja

Ruja valisime sellepärast, et me armastame rock muusikat ja Ruja on üks Eesti rock muusika ikoonidest. Koosseis Koosseis aastatel 1971­1975 Urmas Alender (vokaal) Jaanus Nõgisto (kitarr) Tiit Haagma (basskitarr) Raul Sepper (basskitarr) Rein Rannap (klahvpillid) Andrus Vaht (trummid) Toomas Veenre (kitarr) Andres Põldroo (kitarr) Koosseis aastatel 1975­1978 Urmas Alender (vokaal) Jaanus Nõgisto (kitarr) Tiit Haagma (basskitarr) Margus Kappel (klahvpillid) Andrus Vaht (trummid) Ivo Varts (trummid) Priit Kuulberg (bass) Koosseis aastatel 1980­1983 Urmas Alender (vokaal) Jaanus Nõgisto (kitarr) Tiit Haagma (basskitarr) Rein Rannap (klahvpillid) Jaan Karp (trummid) Koosseis aastatel 1985­1988 Urmas Alender (vokaal)

Muusika → Muusikud
4 allalaadimist
thumbnail
17
pptx

Ruja

mõeldud asendama väljendit esimestest tähtedest. (R ­ "teaduslik fantastika". Rein Rannap, U ­ Urmas Alender, J ­ Jaanus Nõgisto and A ­ Andrus Vaht) Bändi koosseis läbi aastate 1971 - 1975 1975 - 1978 Urmas Alender (vokaal) Urmas Alender (vokaal) Jaanus Nõgisto (kitarr) Tiit Haagma (bass) Jaanus Nõgisto (kitarr) Rein Rannap (klahvpillid) Tiit Haagma (basskitarr) Andrus Vaht (trummid) Margus Kappel Toomas Veenre (kitarr) Andres Põldroo (kitarr) (klahvpillid) Andrus Vaht (trummid) Ivo Varts (trummid) Priit Kuulberg (bass) Bändi koosseis läbi aastate 1980 - 1983 1985 - 1988 Urmas Alender (vokaal) Urmas Alender (vokaal) Jaanus Nõgisto (kitarr) Jaanus Nõgisto (kitarr)

Muusika → Rock
10 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Pihused

Keemia konspekt I Pihustatud aine + pihustamise keskkond = pihussüsteem gaas, vedelik, tahke gaas, vedelik, tahke PEENPIHUSED tõeline lahus- ei ole nähtav 10-7 cm = molekulid, ioonid kolloidlahus e. kolloidid- nähtav ultramikroskoobiga 10-5 cm = molekulide, ioonide kogum JÄMEPIHUSED suspensioon, emulsioon aerosool, vaht- nähtav palja silmaga 10-3 cm = veel suuremad kogumid Suspensioon: PIHUSTATUD LAHUSTAMATU tahke aine vedelikus. Kriit vees. Emulsioon: vedelik vedelikus. Õli vees. Aerosool: 1) tahke aine gaasis. Suits. 2) vedelik gaasis. Udu. Vaht: 1) gaas vedelikus. 2) gaas tahkes. Tõelise lahuse omadused- läbipaistev, ei kihustu, kiirte käik pole näha. Kolloidid- läbipaistev, kihustub natuke, kiirte käik on näha. Jämepihused- hägune, kihustumine, sadestumine, kiirte käik on näha.

Keemia → Keemia
29 allalaadimist
thumbnail
8
odp

Ruja esitlus

Ruja Rait Rauba AT209 Ruja oli eesti rock-ansambel. Ansambli nimeks võeti uudissõna "ruja", mis oli mõeldud asendama väljendit "teaduslik fantastika". Koosseis aastatel 1971­1975 Urmas Alender (vokaal) Jaanus Nõgisto (kitarr) Tiit Haagma (basskitarr) Rein Rannap (klahvpillid) Andrus Vaht (trummid) Toomas Veenre (kitarr) Andres Põldroo (kitarr) Koosseis aastatel 1975­1978 Jaanus Nõgisto (kitarr) Tiit Haagma (basskitarr) Margus Kappel (klahvpillid) Andrus Vaht (trummid) Ivo Varts (trummid) Priit Kuulberg (bass) Koosseis aastatel 1980­1983 Urmas Alender (vokaal) Jaanus Nõgisto (kitarr) Tiit Haagma (basskitarr) Rein Rannap (klahvpillid) Jaan Karp (trummid) Koosseis aastatel 1985­1988 Urmas Alender (vokaal)

Muusika → Muusika
12 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Mullbetoon

Võrumaa Kutsehariduskeskus Mullbetoon Koostas: Kristen Volkov Väimela 2012 Sisukord: Sissejuhatus......................................................................3 Mis on mullbetoon?..........................................................4 Kuidas mullbetoonist plokkidest müüri laduda?..............5 Sarrustamine.....................................................................6 Esimene plokirida............................................................7 Kasutatud materjal...........................................................8 Sissejuhatus Referaadi teemaks on mullbetoon. Oma referaadi tegemisel kasutasin internetti. Referaadis räägin natuke lähemalt mullbetoonist, kus seda kasutatakse jne.. Mis on mullbetoon? Mullbetoon on kerge või ülikerge betoon, milles puudub jämetäitematerjal. Kuni 85% mullbetooni mahust moodustavad õhu või m...

Ehitus → Ehituskonstruktsioonid
25 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Vahitüürimehe kohustused

- Kontrollima radari nõuetekohast tööd, veenduma logi töökorrasolekus ja märkima üles logi näidu. - Viima ennast kurssi tekil käimasolevate laevatöödega ( näiteks radari läheduses ). Et aga kindel olla, et kõik nüansid üksikasjalikult ülevaadatud saaks, selleks peab sillas olema kontroll leht: SMS CHECK LIST NO. 7/40 ( i. k. Change of watch ). Kui vahi üleandmise ajal on käsil manööver teisest laevast lahknemiseks või ohu vältimiseke, antakse vaht üle alles pärast manöövri lõpetamist. Vahiohvitseri kohustused käiguvahis Järelevaatused enne väljasõitu Ettevalmistused tekil. Enne väljasõitu tuleb laev korralikult meresõiduks ette valmistada. Laeva veekindlad uksed peab sulgema, kontrollima, et kõik lastitankide luugid ja muud avaused tekil on suletud, lisaks tuleb reisilaeval veenduda ka selles, et ülesõidu ajal ei viibiks reisijad autotekil. Tekk

Ehitus → Laevade ehitus
36 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Pihussüsteemid

Kolloidlahus: aineosakeste läbimõõt 10-7-10-5cm(piim, vesi, värvid) Segud: aine osakeste läbimõõt 10-5(porine vesi) Pihussüsteem-pihus segu kus on ühtlaseks jaotunud mitu ainet PIHUS=AINE+PUHASTUSKESKOND Keskkond aine Emulsioon- vedelik gaas piim värvid kreemid Suspensioon- vedelik tahke pori vesi kakao kohv hambapasta Vaht- vedelik gaas vahukoor seebivaht mannavaht Aerosool gaas vedelik udu sudu deodorant Tahke vaht tahke aine gaas(õhk) pimsskivi penoplast makrofleks Tarre- vedel aine tärklis tarretis sült Hüdraatumine-aineosakeste seostamine vee molekulidega Elektrolüüt-aine, mis lahuses on täielikult või osaliselt jagunenud ioonideks ning juhib elektrit Endotermiline-eneriga neeldumine Eksotermiline-energia eraldumine Lahustuvus-suurim aine kogus mis võib lahustuda kindlas lahusti koguses kindlal temperatuuril Küllastunud-lahus milles lahustunud aine sisaldus on maksimaalne

Keemia → Keemia
5 allalaadimist
thumbnail
3
docx

KT tehnoloogia: suhkruline pooltoode, kreemid

· invertsiirup ­ 105,3°C, 70%, peenike niit · trühvlipuru siirup - 117°C, 86-88%, nõrk kuul · munavalgekreemisiirup ­ 118-120°C, 88-89% · sefiir - 120°C, 88-89% · suflee - 120°C, 88-89% · karamell ­ 153-165°C, 96-98% 3. Kuidas valmistatakse toorpumatit ja mis temperatuurini soojendatakse? Puudersuhkrust ja veest. Segatakse kokku tuhksuhkur ja vesi. Soojendatakse 45-50°C. 4. Kuidas valmistatakse glasuursiirupit? Kuumutatakse vesi ja suhkur keemiseni, eemaldatakse vaht, keedetakse 110°C ja jahutatakse 80°Cni, maitsestatakse ja kasutatakse kuumalt glasuurimiseks. 5. Mis on pumati ja glasuuri vahe? Pumat kuumutatakse ja glasuur keedetakse. 6. Mis on invertsiirup? Happega keedetud siirup. Neutraliseeritakse söögisoodaga. 7. Pumati vead ja põhjused · Pumati pinnal valged laigud, siirup on suhkrustunud- soojendatud liiga kõrge temperatuurini, halvasti jahutatud, siirupit vähe · Pumat läiketu- kasut

Toit → Pagaritoodetet tehnoloogia ja...
34 allalaadimist
thumbnail
2
docx

keemia kordamine

- kalgendumisel väiksemad osakesed liituvad suuremateks osakesteks mis settivad lahuses või moodustavad erilise struktuuri ­ koageeli. Muna keetmisel/praadimisel kuumuse toimel kalgendub munavalge ja piima hapendamisel toimub piimavalkude kalgendumine, tekib hapupiim. Organismis kalgendumise näiteks võib olla vere hüübimine. 9. Kuidas teha ise desagregatsiooni? - Desagregatsioon on lihasvalkude lagunemine kuumutamisel. Seda saab näha näiteks puljongi keetmisel, kui pinnale tekib vaht 10. Liha töötlemise kiirendamiseks ... - Saab seda marineerida kasutades mõnda hapet (näiteks sidrun), karastusjoogid fanta ja cocacola kiirendavad liha valmimist (marinaadidesse lisamine), vasardamine jne.. 11. Kuidas liha pehmeneb? - Kuumutamisel vesiniku ja mittepolaarsed sidemed hakkavad värelema ja lagunevad ning selle tulemusel liha pehmeneb. Teine võimalus seda seletada on kollageeni lõhustumise tõttu, ehk kollageen vajab lõhustumiseks vett ja selleks, et pehmeneks

Keemia → Keemia
4 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Tarbekeemia minu kodus

Tarbekeemia minu kodus Referaat Koostaja: Liina Sepp Kuressaare Põhikool 9b Juhendaja: Loriida Neeme Kuressaare 2008-05-05 Köök: · Tassid- Savi · Klaasid- Klaas · Taldrikud- Savi · Potid- Alumiinium,Teras · Kahvlid/Noad/Luskiad- Alumiinium · Vedelseep- Puhas Loodus, Õrn kosmeetiline vedelseep.Hellitav vaht jtab naha peale pesemist mõnusalt pehmeks. · Nõudepesuvahend- Fairy, ökonoomne. Rikkalik vaht püsib ja toimib kaua.Eriti tõhus: lahustab rasva ka külmas vees. Õrn kätele. · Pliidipuhastus vahend- Cif ,teeb pliidi kiiresti puhtaks, võtab kiiresti maha kuivanud rasvaplekid ning on ka hea lõhnaga. · Põrand- · Aknad- Ajax ,class & surfaces.Peseb aknad laitmatult läbipaistvaks. · Kraanikauss-Cillit. Teeb ka torud puhtaks

Keemia → Keemia
35 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Taigna kaunistused

12 tunniks külma. Besee Valmistusained 4 munavalget 350 g suhkrut vanilliini Valmistusviis 1. Kui Sa ei kasutata otse külmutuskapist võetud mune siis jahuta eelnevalt munavalged. Jahuta ka vahustamisnõu. 2. Alusta mikseriga vahustamist aeglasel käigul. Umbes 2030 sekundi pärast lülita mikser kiiremale käigule. 3. Kui munavalge on muutunud valkjaks vahuks, alusta vähehaaval suhkru lisamist, samal ajal vahustamist jätkates. Vaht peab olema tihe ja kohev, mitte raske ja läikiv. Vahustamise lõpul peab vaht olema täiesti valge ja tihe ning seisma vahustil. 4. Küpseta beseed küpsetusplaadile asetatud küpsetuspaberil kas siis 1 cm paksuse ühtlase kihina või pane teelusikaga või kondiitripritsiga u. 1 kroonise metallraha suurused ümarad nupud, viimaseid võib kasutada tortide kaunistamisel või tarvitada beseeküpsistena. 5

Toit → Pagaritoodetet tehnoloogia ja...
19 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Puljongid

PULJONGITE VALMISTAMISE PÕHITEHNOLOOGIA Lihapuljongite põhitehnoloogia 1. Kondid raiutakse või saetakse 5-6 cm tükkideks. 2. Liha pestakse külma veega, lõigatakse 1,5-2 kg massiga tükkideks. 3. Toorainet võib enne keetmist kergelt röstida ahjus, pannil ­ selliselt saadakse puljongile tugevam ja parem maitse. 4. Tooraine pannakse külma vette ning kuumutatakse kiiresti keemiseni, peale kogunev vaht riisutakse. 5. Puljongit keedetakse nõrgas kuumuses, nii et vedelik vaevu väreleb. 6. Keetmise kestel riisutakse samuti vahtu, kui seda tekib. Puljongilt riisutakse ka liigne rasv. Rasv annab puljongile õhuhapnikuga reageerides ja lagunedes ebameeldiva maitse. 7. Umbes tund enne keetmise lõpetamist lisatakse puljongisse röstitud porgandid ja mugulsibulad. Sobivad ka petersell, seller, pastinaak ja porrusibul. 8

Toit → Köögi õpetus
26 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Keemia mõisted

· Mustus ­ pinnal esinev aine või ainete segu, mis: vähendab või takistab pinna kasutamist; kahjustab pinda; on ebaesteetiline; on tervistkahjustav; mõjutab otseselt inimeste elu ja tervist. · Pesemine ­ enamasti sünteesiproduktide pesemine veega või muu lahustiga või happelise või aluselise lahusega; sisuliselt on see ekstraktsiooniprotsess. · Seep ­ pesemisvahend, mille efekt tuleneb vees lahustuvatest rasvhappesooladest. · Vaht ­ keemias pihussüsteem, kus tahkesse ainesse või vedelikku on pihustatud/pihustunud gaasi. · Aluseline lahus ­ lahus, milles hüdroksiidioonide sisaldus ületab vesinikioonide sisalduse, pH>7. · Ester - orgaaniline ühend, mis tekib happe vesinikuaatomite asendumisel süsivesiniku radikaalidega. Karboksüülhapetest tekivad estrid karboksüülrühmade vesinikuaatomite asendumisel süsivesiniku radikaalidega.

Keemia → Keemia
10 allalaadimist
thumbnail
20
docx

Jätkusuulik areng

Jätkusuutliku arengu põhimõtteid Eestis iseloomustab „Säästev Eesti 21“. Maailmas on need põhimõtted kirja pandud Agenda 21. Kasutatud allikateks valisin internetiallikad ja raamatud „Keskkonnaetika võtmetekste“, mille on koostanud Aire Vaher, Riste Keskpaik ja Külli Keerus, „Eesti 21.sajandil, Arengustrateegiad; Visioonid; Valikud“, mille on koostanud Ahto Oja ja „Kohalik Agenda 21“, mille koostasid Ülle Vaht, Piret Kuldna ja Ahto Oja. Valisin sellised allikad, sest neis on hea orienteeruda ja info on asjakohane. 3 JÄTKUSUUTLIKU ARENGU MÕISTE JA SELLE AJALUGU Rooma klubi tegevus ja ÜRO andsid säästvaks arenguks tõuke juba 1972. aastal Stockholmi konverentsil. Aastal 1980 avaldasid Rahvusvaheline Looduskaitse Liit, ÜRO Keskkonnaprogrammi Nõukogu ja Maailma Looduse Fond maailma looduskaitse

Muu → Ainetöö
13 allalaadimist
thumbnail
24
ppt

Õpimapp - doseerimine, põrandate ja akende puhastamine

TeP10 2011 Sisukord Doseerimine Põrandate puhastamine Akende puhastamine Tööpindade puhastamine Seinte puhastamine Analüüs DOSEERIMINE Mis on doseerimine? Puhastuslahuse valmistamine etteantud doseerimisjuhendi järgi. Mida tugevam on aine, seda täpsemini peab doseerima. ÜLEDOSEERINGU KAHJULIKKUS puhastus omaduste kahjulikkus tekib liigne vaht nõuab loputust pinnale jäävad jäägid pinnad saavad kahju töötaja nahk saab kahjustada lisakulud kahjustatud keskkond KLASSIS PRAKTILISELT LÄBI TEGEMINE Kõigepealt pidime arvutama palju on vaja võtta puhastusainet ja vett. Kui olime selle välja arvutanud, siis otsisime klassist kõik vajalikud asjad doseerimiseks. Seejärel mõõtsime vajalikud kogused ja tegime valmis lahuse. PÕRANDATE PUHASTAMINE PUHASTUS MEETODID

Turism → Puhastusteenindus
53 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Sufleede tooraineid, valmistamist ja kasutamise võimalusi

180 kraadi juures, umbes 30 min, kuni valmimiseni. Kasutatakse eelroogadena, dessertidena. 14. Kirjelda pruuni põhikastme tooraineid, valmistamist, kasutamise võimalusi. Pruuni põhikastme valmistamiseks kasutatakse veise- lamba- uluki- vasikapuljongit. Kondid raiutakse või saetakse väiksemateks tükkideks (5-6 cm), liha pestakse. Pruuni lihapuljongi puhul konte röstitakse pannil või ahjus. Tooraine pannakse külma vette keema ning aetakse kiiresti keema, peale kogunev vaht riisutakse. Puljong keedetakse nõrgal kuumusel nii, et vedelik vaevu väreleb. Keetmisel riisutakse vajadusel ka vaht kui seda tekib ning ka peale tekkiv rasv mis võib anda õhuhapnikuga reageerides halva maitse. Puljongi rasv kasutatakse ära teiste toitude valmistamisel. Keetmise kestvus oleneb liha liigist, jaotustükist, looma vanusest, rammususest (1,5-5 tundi). Umbes tund enne valmimist pannakse puljongisse

Toit → toiduainete sensoorse...
6 allalaadimist
thumbnail
26
ppt

Pihussüsteemid

Pihussüsteemid loeng Pihussüsteemid Argielus puutume kokku süsteemidega, kus üks aine on pihustatud osakestena teise ainesse või keskkonda. Näiteks suhkru lahustamisel vees lähevad suhkrukristallid vette ja jaotuvad ühtlaselt. Pihussüsteemid Naatriumkloriidi viies vette toimub elektrolüütiline dissotiatsioon, lahusesse lähevad ioonid, mis jaotuvad ühtlaselt. Mõlemal juhul on tegemist tõeliste lahustega, kus lahustunud aine osakesed on väiksemad kui 10 7 cm. Pihussüsteemid Kui pihustame vette hästi peenestatud tahket ainet, mis vees ei lahustu, näiteks kriiti või savipulbrit, ja segame, tekib hägune vedelik, mida nimetame pihussüsteemiks. Pihussüsteemid Udu puhul on õhus äärmiselt väikesed veepiisakesed, mis moodustavad pihussüsteemi. Pihussüsteem koosneb kahest osast ­ keskkonnast ja ...

Keemia → Keemia
28 allalaadimist
thumbnail
7
xlsx

Tehnoloogilised kaardid

ng lõigata p. Segada. n. Köögiviljad erifilee asetada ehega. lisada riivitud alge pipraga. broilerifilee eterselli TOIDU NIMETUS: Kamavaht, metsapähklite ja astelpaju kastmega portsjoni kaal 110//80/20/10 valmistatavaid portsjoneid kokku 2 Retsepti kaal Valmistamise kaal Kao % Toiduained Ühik 1 bruto 1 neto x bruto x neto Vaht: Kohupiimapasta 5% kg 0,060 0,060 0,120 0,120 Rõõskkoor (35%) l 0,030 0,030 0,060 0,060 Kamajahu kg 0,020 0,020 0,040 0,040 Metsapähkel kg 0,010 0,010 0,020 0,020

Toit → Kalkulatsioon
107 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Puhastusained

puhastamiseks. Ei sobi kasutamiseks alumiiniumpindadel kõrges kontsentratsioonis. CoAktiv on ette nähtud kasutamiseks surve-, pihusti- ja vahapesus. Kandes pesulahuse madalsurvega pestavatele pindadele, sobib ka käsipesuks. Puhastab ja desinfitseerib hästi rasva- ja valgulise mustusega määrdunud pinnad. Sobib põrandate, seinte, tööpindade, seadmete, mahutite, töövahendite, transpordivahendite ja kärude desinfitseerivaks pesuks. Pesemisel moodustub stabiilne vaht, mis püsib vertikaalpindadel puhastamiseks ja desinfitseerimiseks vajaliku aja. Töölahuse kontsentratsioon 0,5- 2,5 % ja vahupesul 2-5%. Abbatclean Tugevalt leeliseline vahtu moodustav pesemis- ja desinfektsioonivahend Abbatclean on effektiivne puhastusvahend tapamajadele ja toiduainetetööstusele valgulisi ja loomseid rasvu sisaldava mustuse eemaldamiseks. Pesemisel moodustub stabiilne vaht, mis püsib verikaalpindadel puhastamiseks ja desinfektsiooniks vajaliku aja. Abbatclean

Turism → Puhastusteenindus
36 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Eesti rahvustoidud

Third level 1 tkSibul Sool Fourth level Petersell Fifth level Valmistusviis Pane liha koos leotatud hernestega külma veega keema. Keemahakkamisel eemalda vaht, lisa sibul ja keeda herned pehmeks. Enne keetmise lõppu lisa riivitud porgand, sool ja hakitud petersell. NB!Kui valmistad hernesuppi soolalihaga, siis keeda kõigepealt herned mageda veega eraldi pehmeks ja lisa koos keeduleemega lihaleemele. SÜLT Valmistusviis 1. Pese liha ja pane külma veega keema. Kui Click to edit Master text styles vedelik on keema tõusnud, eemalda vaht 2. Keeda tasasel tulel vaevu keevana. Second level 3

Toit → Kokandus
87 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Külmad suupisted

suupisted kalast, suupisted köögiviljadest, suupisted seentest, suupisted juustust, suupisted munadest jne. 2.Kuidas valmistatakse lihasülti? Süldimaterjal asetatakse eelmisel päeval külma veega või kupatatakse enne süldi keetmist. Ettevalmistatud subprotuktid asetatakse külma veega keema. 1kg süldimaterjali kohta võetakse1-1,5 l vett. Liha pannakse keema veidi hiljem, 45 minuti peale keetmise algust. Sült kuumutatakse kiiresti keemiseni ja vaht korjatakse hoolikalt. Edasi keedetakse tasasel keemisel, liigne rasv eemaldatakse. Sült keem3-4 tundi ja on valmis kui liha kontide küljest lahti lööb. Maitseköögivili lisatakse suurte tükkidena röstitult umbes 1 tund enne süldi valmimist. Valminud süldist võetakse liha ja kondid välja, leem kurnatakse. 3.Kuidas valmistatakse lihatarrendeid? Tarrendi valmistamiseks võetakse 1l lihapuljongi kohta 30 g zelatiini. Puljongilt eemaldatakse rasv.

Toit → Kokandus
44 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Lahused ja Pihused

Lahused ja Pihused * Lahus = Lahustunud aine + lahusti Näited : * Soolvesi = sool + vesi * Suhkruvesi = suhkur + vesi * Jooditektuur = jood + piiritus Selge, püsiv, koosneb üksikutest ioonidest või molekuldest. Osakesed väiksemad kui 10 astmes -7 cm Pihus ­ Osakesed suuremad, kui 10 astmes -7 cm Hägused, ebapüsivad, koosnevad suurematest molekulidest või ioonide kogumikest. Jämepihused ­ Pihustunud aine olek ­ Pihustuskeskkond ­ *Suspensioon Tahke Vedel ­ nt. porivesi *Emulsioon Vedel Vedel ­ nt. õlivesi *Vaht Gaas Vedel, tahke ­ nt. mannavaht / vahukoor *Aerosool Vedel Gaas ­ nt. aevastus/köhimine

Keemia → Keemia
81 allalaadimist
thumbnail
6
odt

Mõisted

lahustumisel. Suspensioon - Suspensioon on dispersne süsteem, mille puhul vedelikku on pihustunud tahket keemilist ainet. Suspensiooni korral on tahke aine settimine küll aeglane, kuid siiski toimub. Kolloidlahus ­ Pihused : Kolloidsüsteemide liigitus Pihustunud vedelik gaasis on aerosool. Pihustunud vedelik vedelikus on emulsioon. Pihustunud tahked osakesed gaasis on suits. Pihustunud tahked osakesed vedelikus on suspensioon. Pihustunud gaas vedelikus on vaht. Pihustunud gaas tahkises on tahke vaht. Emulsioon - Emulsioon on keemias dispersne süsteem, mille puhul vedel aine või ained on pihustunud või segatud teise vedela ainega, kusjuures mikroskoopiliselt vedelikud omavahel ei segune. Vaht - Vaht on keemias pihussüsteem, kus gaasi on pihustunud tahkesse ainesse või vedelikku. Aerosool - Aerosool on pihus ehk dispersne süsteem, kus vedelik on pihustunult gaasis.

Keemia → Keemia
174 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Teedeehituse tehnoloogia kordamisküsimused

vuugi saamiseks 10-15cm ulatuses uuesti läbi segada - paani järkamisel tuleb eelmine paani ots vähemalt 3m ulatuses läbi segada -paraleel paanide paigaldamise vahe ei tohi ületada TS 4h, KS 4h, BS 5h -tee teljel asuvle paani servale võib naaber paani ehitada ka järgmisel päeval, kui on tegemist liikluse all oleva teega. 37) Segistis stabil tuleb kaaluda võimalusi kus on vaja töödelda nii olemas olevat kui ka uut mat ning eriti kui stabil kasutatakse vaht bit ja mat on vaja hilisema kasutuse tarvis ladustada. Segistis stabil eelised: - kontroll kasutatava mat üle - võimalik saada lõpp toode erinevaid kivi mat kasutades - katsetada mat oma vahelist suhet vajadusel muuta. 38) 39)Taastusrongid on erineva koosseisuga sõltuvalt stabil meetodist ja kasutatavast sideaine tüübist (höövel-rull-frees-lobrisegisti) 40) tsemendiga stabil -sõmerpinnaseid -varem sideainetega töötlemata täite materjale

Ehitus → Teedeehitus
73 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Lahus

Osakeste suurus kolloidlahuses on 1...100 nm. Kolloidlahused ei ole termodünaamiliselt stabiilsed. See tähendab seda, et aja jooksul kolloidlahus laguneb näiteks sademe tekke näol. Kolloidsüsteemide liigitus  Pihustunud vedelik gaasis on aerosool.  Pihustunud vedelik vedelikus on emulsioon.  Pihustunud tahked osakesed gaasis on suits või aerosool.  Pihustunud tahked osakesed vedelikus on suspensioon.  Pihustunud gaas vedelikus on vaht.  Pihustunud gaas tahkises on tahke vaht. Kontsentratsiooni väljendamisviise on mitmeid. Näiteks molaarne kontsentratsioon, molaalne kontsentratsioon, moolimurd, massimurd, normaalne kontsentratsioon jne.

Keemia → Keemia
5 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Ülevaade viimase ajatrendide kohta toitude valmistamisel.

Toode vedela lämmastikuga lühiajaliselt töötlemise juhul, moodustub toodepind kohe jää koorikuks: väljaspool jää torustik ja kuum on sees. Just siis, kui lisate ja kiiresti segate lämmastiku puu- või köögiviljamahla saab ta 15 sekundiga sorbettiks. Emulgeerimine - tehnika, mida kasutatakse, et parandada kastmed, sokolaadi, jne Sojaletsitiin ühendab rasva ja vett. Lisades seda mahla, vette, piima ja pidevalt piitsutatakse siis moodustub pinnal kerge ja õhuline vaht, millest võib erinevaid roogasid kaunistada. Sfäärimine: protsessi tuumaks seisneb asjaolus, et igal mass vedel (tee, mahl, puljong, piim) lisati naatriumalginaat, segati ja seejärel valati väikeste portsjonitena nõusse täidetud külma veega lahustunud kaltsiumkloriid. Pärast 1-2 sekundit moodustatud "sfääriline ravioolid." Nad on pestud tavaline vesi ja sööt. Trikk on selles, et sees vedelik ja on õhuke väljastpoolt, et nad hammustavad, inimene tunneb mini-plahvatus maitse.

Toit → Toiduaine õpetus
2 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Lahused

ained, lihtained ja oksiidid. · ELEKTROLÜÜTILINE DISSOTSATSIOON on ioone sisaldavate lahuste tekkeprotsess elektrolüütide lahustamisel vees. ( FeBr Fe + 2Br) · KOLLOIDLAHUS on ebapüsiv lahus ehk pihus, mille keskkond on vedel, aine ise tahke ja osakesed on väiksemad kui suspensioonis.(õunamahl, liim, veri, kissell) · SUSPENSIOON ­ vedelik ja tahke lahustumatu aine. (liiv vees) · EMULSIOON ­ vedelik ja lahustumatu vedelik. (piim, majonees) · VAHT ­ vedelik ja lahustumatu gaas. (vahustatud vahukoor, mannavaht) · TARRE ­ voolavuse kaotanud kolloidlahus. (sült)

Keemia → Keemia
54 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Aerosool

Aerosool-süsteem mille tahke aine või vedelik on pihustatud gaasi;esimesel juhul on suitsu tüüp aerosool,teisel juhul udu tüüpi aerosool Emulgaator-aine,mis muudab emulsiooni püsivamaks Emulsioon-veselik,millesse on pihustatud selles lahustumatu vedeliku tilgad Hüdratatsioon-lahustunud aineosake ümbritsemine ja sidumine vee molekulidega Kolloidlahus-vedelik, milles pihustunud aine osakesed on suurusega 10:-7 Küllastumata lahus-lahus mille antud tingimustel võib veel ainet lahustuda Küllastunud lahus-lahus milles antud tingimustel enam ainet ei lahustu Lahus-lahustist ja lahustunud ainest koosnev ainete ühtlane kogum Lahusti-aine millesse lahustunud aine jaotub ühtlaselt Lahustumissoojus-aine lahustumisega kaasnev soojusefekt Lahustunud aine-lahuses esinev ning lahustisjaotunud aine Lahustuvus-aine suurim mass grammides mis lahustub antud tingimustel 100g lahustis Massiprotsent-lahustunud aine mass 100 massiosas lahuses Suspensioon-vedel...

Keemia → Keemia
14 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Lahused

· Lahus ­ kahest või enamast ainest koosnev homogeenne süsteem. · Lahusti ­ aine (tavaliselt vedelik), milles lahustunud aine on ühtlaselt jaotunud · Küllastumata lahus ­ lahus, millesse lahustunud ainet mahub veel. · Küllastunud lahus ­ antud tingimustes maksimaalse kontsentratsiooniga lahus, milles rohkem pole võimalik ainet lahustada. · Lahustuvus suspensioon ­ · Emulsioon ­ · Vaht ­ · Aerosool ­ · Elektrolüüt ­ aine, mille lahus juhib elektrivoolu. Tema elektrijuhtivus põhineb vabade ioonide liikumisel. · Mitteelektrolüüt ­ aine, mis ei juhi elektrit. · Elektrolüütiline dissotsatsioon ­ · Hüdraatumine ­ keemiline liitumisreaktsioon veega. · Dissotsatisoonimäär ­ · Neutralisatsioon ­ happe ja aluse vaheline reaktsioon, mille saadused on sool ja vesi.

Keemia → Keemia
28 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Tehnokeraamika powerpoint

Ülikõva keraamika Lõike keraamika Kermised Elektrokeraamika Dielektrikud Pooljuhid Ülijuhid Raadiotehniline keraamika mikroskeemide alused, kondensaatorite ja takistite korpused jne. Mitteoksiidikeraamika Karbiidikeraamika (MeC) (SiC, TiC, WC, Cr2C3) Nitriidikeraamika (MeN) (Si3N4, AlN, BN) Kaltsium karbiit Boriidikeraamika (MeB) (TiB2, ZrB2, WB2) Silitsiidikeraamika (MeSi) (MoSi2, WSi2) Ränikarbiidist vaht filtrid Oksiidikeraamika Al2O3-keraamika MgO-keraamika ZrO2-keraamika jt. Al2O3 Tsirkooniumoksiidist Sanitaartehnika tootmises kui võltsbriljandid veekindel materjal, elektriinseneerias kui isolaator, masinaehituses kui kulumiskindel materjal, keemiatööstuses kui korrosioonikindel materjal jne. Omadused Tehnokeraamika Tehnokeraamika positiivse-teks puudusteks on: omadusteks on: väike painde- ja tõmbe-

Materjaliteadus → Tehnomaterjalid
27 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Kristiina Ehin

Kristiina Ehin luuletaja ja proosakirjanik Anna-Britt Pähkel 12C elulugu 18.07.1977 Rapla isa Andres Ehin ja ema Ly Seppel Rapla keskkool Tartu Ülikool Erakkond vaht Mohni saarel abikaasa Silver Sepp koht kirjanduses üks kõige edukamaid enim tõlgitud ja maailmas tähelepanu pälvinud Täiskuu luulefestival Tartu esimene linnakirjanik looming luuletused ja proosapalad elulisus armastus ja lootus urbanismivastasus eeskujuks Viivi Luik iseloomulikud jooned naise vaatepunkt vaimsus ja tundlikkus maalähedus ja looduslikkus soome-ugri juurtega modernne rahvapärimus vabavärss puuduvad pealkirjad,

Kirjandus → Kirjandus
6 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Mats Traat ’’Ilmakaared’’

Epiteedid: kuupaistet leherohelist, harda õrnusega, kallid üllad nimed, viimse piiri, noor männik, udus kiiri, võika ranna Võrdlus: hing rõõmust liplemas kui haab. Metafoor: puudub. Isikustamised: noor männik püüab udus kiiri ja kuskil padjal kõrvu pead, hing rõõmust liplemas. Ümberütlus: puudub. Luuletuse ''Pärnumaal, Matsi rannal'' Epiteedid: sünge lahe, mõte valus, taltumatu öine vesi, külm vaht, unistuste naine, võitmatu ja hele päike. Võrdlused: pea ümber mühab elu laine kui taltumatu öine vesi, vaht külm kui unistuste naine, kui päike võitmatu ja hele. Metafoorid: aastarand, elu laine. Isikustamised: lained veel ei maga, mühab elu laine, õhtuvalgus lahvab aastaranna taga. Ümberütlus: puudub. Mats Traadi luules vahelduvad lüürika ja lüroeepika, vabavärss ja klassikalised vormid.

Kirjandus → Kirjandus
10 allalaadimist
thumbnail
24
odp

LÜG õpilaste vaated võõrkeelte vajalikkusele

LÜG õpilaste vaated võõrkeelte vajalikkusele Autor: Jaanus Vaht Juhendaja: Mariann Aava Teema valik  Huvi võõrkeelte olulisuse vastu  Keeltevajalikkus reisimisel  Õpin kahte erinevat võõrkeelt (inglise, vene) Uurimisülesanne  Anda ülevaade LÜG-i õpilaste vaadetest võõrkeelte vajalikkusele  Teada saada, mida arvavad ja tunnevad LÜG õpilased osates erinevaid võõrkeeli Uurimistöö teoreetiline osa Teoreetiline osa koosneb kahest peatükist: Lähte Ühisgümnaasiumis õpetatavad võõrkeeled

Keeled → Keeleteadus
4 allalaadimist
thumbnail
3
pptx

Eesti rahvusköök „Saaremaa“

Haki sibul ja peekon kuubikuteks. Prae pannil läbi. Riivi kartulid peene riiviga, aseta puhtale köögirätikule ja pigista kuivemaks (või pigista lihtsalt käte vahel kuivemaks). Sega riivitud kartulid, praetud suitsupeekon ja sibul, muna ja odrajahu. Suru küpsetuspaberiga kaetud väiksemale ahjuplaadile. Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 30 minutit. SÜLT Valmistusviis 1. Pese liha ja pane külma veega keema. Kui vedelik on keema tõusnud, eemalda vaht 2. Keeda tasasel tulel vaevu keevana. 3. Umbes tund peale keema hakkamist lisa sibul, küüslaugu küüs ja porgand. Porgandirattad võid eelnevalt kuival pannil kergelt pruunistada. Sibulal lõika ära tipp ja kand. 4. Keeda tasasel tulel, kuni liha kontide küljest lahti lööb. 5. Sool ja vürtsid lisa 10-15 minutit enne keetmise lõpetamist. 6. Liha lõika terava noaga sobivateks tükkideks, sega kurnatud leemega ja kuumuta veel kord hetkeks keema. Maitsesta lõplikult. 7

Toit → Kokandus
14 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Mis vahe on puhtal ainel ja segul?

Mis vahe on puhtal ainel ja segul? Selgitused! Puhas aine on ühe ja sama aine osakestes koosnev aine, millel on väga vähesel määral teiste ainete oskakesi. Segu on mitme aine mehaaniline segu, millel on mitme aine osakesed. Segude jaotamine + näited. Segude olekud + näited. On ühtlane segu, mis esineb vedelal(lõhnaõli, kraanivesi) ja gaasilisel(õhk, süsihappegaas). On ka ebaühtlased segud, mis esinevad tahkena (must püssirohi, liiva ja soola segu), vedelana(piim) ja gaasilisena(pihustunud kütus). Pihuste liigitus ja liikide iseloomustus + näited! (Jämepihuste, kolloidide omakorda liigitus + näited ja kasutusalad!) Jämepihus(deodorant) Kolloidlahus(tolm) Tõeline lahus(söögisool) 10-3-10-5 cm 10-5-10-7 cm <10-7 cm >109 aatomit 103-109 aatomit <103 aatomit(1 molekul) Emulsioon(2xved) Suspensioon(tah+ved) Aerosool(ved/tah+gas) Poorsed materjalid Va...

Keemia → Keemia
2 allalaadimist
thumbnail
22
odp

Liigikaitse liigid

Liigikaitse liigid Koostaja: Jaanus Vaht Liigikaitse  Eesmärk on loodusliku mitmekesisuse säilitamine  Neid ei tohi püüda, korjata ega häirida ka väljaspool kaitsealasid  Ohustatud liikide seisundit parandatakse tegevuskava alusel  Võõrliigid  Ohustavad loodust  Võivad olla ohtlikud inimese tervisele  Nõrgendavad kohalike liikide eksisteerimist  Loodusessejõuavad enamasti iluaianduses või põllumajanduses Eesmärk  Et kõik meil elavad tavapärased ja iseloomulikud liigid oleksid elujõulised  Selle tagamiseks – osad liigid on võetud kaitse alla   Liigikaitse korraldamisega kaasneb  Kaitsealuste liikidega kauplemise keeld  Viga saanud loomade ravi  Loomade rändeteede arvestamine maanteede ja rohkevõrgustike planeerimine Kategooriad  Eestis on kaitse all üle 570 taime-, seene- ja loomali...

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
2
docx

(Võõr)nimede käänamine

Mägi Paju Lagi Mägit Paju Lagit Mägisse Pajusse Lagisse Nimi lõpeb vokaaliga ja käändelõpu lisame vokaalile. 2. Ne-lõpulised nimed käänduvad nagu vastavad sõnad. Rebane Puine Rebase Puise Rebast Puist 3. Kui nime lõpus on konsonant, siis tuleb lisada tüvevokaal i+käändelõpp. Roht Vaht Kask Rohti Vahti Kaski Rohti Vahti Kaski Rohtisse Vahtisse Kaskisse 4. S-lõpulistele nimedele (välja arvatud ühesilbilised) lisatakse tüvevokaal e. Sipelgas Ahas Sipelgase Ahase Sipelgast Ahast VÕÕRNIMEDE KIRJUTAMINE JA KÄÄNAMINE 1. Võõrnimed kirjutatakse eesti keeles nende algupärasel kujul. Shakespeare Chopin

Eesti keel → Eesti keel
32 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Pihused

a) tahke aine pihustunud gaasis b) tahke aine pihustunud vedelikus c) vedelik pihustunud vedelikus 2. Loetletud pihustest on kõige ebapüsivamad: a) aerosoolid b) geelid c) vahud 3. Palja silmaga ei näe pihustunud aine osakesi: a) suspensioonides b) aerosoolides c) soolalahustes 4. Jämepihused muudab püsivaks: a) katalüsaator b) stabilisaator c) inhibiitor 5.Kirjuta kas pihus on tõeline lahus, emulsioon, suspensioon, aerosool või vaht: Lubimört Deodorant Majonees Happelahus Udu Tsemendisegu Soolvesi Vahtbetoon Hapupiim Tolmune õhk Lauaäädikas Vahukoor 6. Vahtudes on: a) vedelik pihustunud vedelikus b) vedelik pihustunud gaasis c) gaas pihustunud vedelikus 7. Palja silmaga võib näha pihustunud aine osakesi: a) aerosoolides b) tarretes c) happelahustes 1 8. Aerosoolides on :

Keemia → Keemia
19 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Powerpoint töövägivald

Töövägivald Tiina Vaht Triin Voolaid Triin Jaks TAAB11 1 Töövägivalla mõiste ja jagunemine Töövägivald on iga vääriti kohtlemine, ähvardus või kallaletung, mis on seotud tööga. Töövägivald jaguneb füüsiliseks ja psüühiliseks vägivallaks Kui kõnealuse probleemi uurimise algusaegadel tegeldi eelkõige selle füüsilise vormiga, siis tänapäeval on tähelepanu köitnud hoopis psüühiline vägivald. TAAB11 2 TAAB11 3 Üldiselt: Töövägivald puudutab nii töötajaid kui tööandjaid, kuna ohvriks võivad sattuda mõlema poole esindajad. Töövägivald rikub tööõhkkonda, kahandab tootlikkust ja soodustab tööluuse. Töövägivald põhjustab selle ohvreile kõrget stressi Kiusamise ohver võib olla mis tahes organisatsioonis igaüks TAAB11 4 ...

Ergonoomika → Ergonoomika
83 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun