Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"tüümian" - 105 õppematerjali

tüümian ehk aedliivatee Thymus vulgaris Tüümian ehk aedliivatee pärineb Vahemere äärest ja kuulub alati Provence’i maitseainesegusse (Herbes de Provence). Tüümian on mitmeaastane, aromaatne igihaljas poolpõõsas, mis kasvab 10-30 cm kõrguseks.
thumbnail
8
odt

Irise tüümian

Tartu Raatuse Kool Tüümian Tartu 2013 Sisukord 1. Tüümiani kirjeldus 2. Kasvutingimused 3. Tüümiani päritolu 4. Tarbimine 5. Kasutatud allikad Tüümiani kirjeldus Aed-liivatee ehk tüümian. Välimus : Tüümian on 30-40cm kõrgune alusel puitunud vartega poolpõõsas.Varred hästi harunenud ja lehistunud. Kitsad tugevad lehed on rohelised, väiksed, elliptilise kujuga ning ümara tipuga, pealt veidi läikivad alt tuhmid. Varte tippudes männastesse koondunud õied on roosad,lillad või valkjad. Tüümian on mitmeaastane. Õitsemine : Tüümian õitseb juunist augustini. Kuid erinevad sordid õitsevad erinevatel aegadel. Maitse : Tüümian on kerget vürtsika,õrnalt magus-pehme aromaatselt sooja

Loodus → Loodus
2 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Toiduained(4)

.........................................................9-10 3.3 Üldiselt pikapäevataim..........................................................................10 3.4 Kuidas spinatit säilitada? ......................................................................10 3.5 Sorte rohkesti ....................................................................................11 3.6 Retsepte .......................................................................................11-12 4 Tüümian ehk aedliivatee..........................................................................13 4.1 Tüümianitee......................................................................................13 4.2 Tüümian sümboiseerib vaprust...............................................................14 4.3 Aed-liivateega ahjukartulid ....................................................................14 5 Kasutatud allikad...................................................................

Toit → Kokandus
37 allalaadimist
thumbnail
9
odt

Nõmm-, Aed-Liivateed ja Tüümian

(rüütlid vanasti), siis oli see vapruse ja julguse sümbol. Arvatakse, et kandes pärga, saad võimaluse näha haldjate maailma ja muutud vastupandmaatuks. Võib ka voodi kohal olla. Kuivades säilitab ta oma vapustava lõhna ja tal on võime peletada hirmuunenägusid. Armastus, Meel, Tunded. Astroloogia: Veenus, primaarselt kaalud ja sõnn; sekundaarselt vähk, kalad ja skorpion. Elemendid: vesi ja feminiinne. Tüümian on üks (liivatee liikidest.) Ladinakeelne sõna Thymus tähendab kreeka keeles vaprust. Teine sõna Thymiana ehk suits, tähendab seda et tüümianisuitsuga peletati siseruumidest hammustavaid putukaid. (Kaitseb energia ja hinge nn. Imejatest ja haigettegijate eest). Vana Kreekas peeti tüümianist väga lugu ja pärast kümblust hõõruti sellega keha, Rooma sõdurid kümblesid julguse ja jõu saamiseks tüümianivees

Bioloogia → Bioloogia
13 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Tüümian ja roheline tee

see mõjuma läbi naha enda kaitseparjääri ja tungima läbi rakumembraani, et rakule mõju avaldada ­ osad ained suudavad selle parjääri läbida, osad mitte. Juues taimeteed, lülituvad ained üldisesse ainevahetusse ja toimivad kui toitained mõjutades rakkude kasvamist läbi erinevate keemiliste protsesside. Järgnevalt tulevad käsitlusele kaks taime, mille omadused on leitud olevat väga tervistavad ja noorust säilitavad ­ roheline tee ja tüümian. Neid taimi kasutatakse laialdaselt kosmeetikatoodetes nende antioksüdatiivsuse ja antibakteriaalsuse tõttu, samuti nende raku ainevahetust stimuleeriva aga samas ärrituste korral rahustava toime tõttu. Seespidiselt tarviatatuna annavad need taimed organismile vajalikke mineraalaineid ja vitamiine ning muid rakkude ainevahetuseks olulisi aineid, aidates säilitada kogu organismi vitaalsust. 4 1

Toit → Toitumisõpetus
13 allalaadimist
thumbnail
26
ppt

Kodutöö 5 vürtsi, 5 ürti

Kasutatakse lambalihatoitudele, ühepajatoitudele, jogurtites ja magustoitudes. köögiviljasuppidesse, lamba-, põrsa ja vasikaliharoogadesse kala- ja lihamarinaadis on see hea maitselisaja. piparmündikaste aga sobib hästi grillkalale. võib segada rohelisse maitsevõisse, kohupiima, keeduriisi ja kisselli. mündilehti võib lisada ka sügavkülmutatud mahla- ja mehukuubikutele. eriti mõnus on piparmündilehtedest valmistada mojitosid. Tüümian Tüümian ehk aed-liivatee on populaarne eriti Prantsuse köögis. Tüümian (Thymus vulgaris) on hõrgutav maitsetaim, mille eeterlikud õlid mõjuvad seedimist soodustavalt, antiseptiliselt ning rahustavalt. Tüümiani omadusi hindasid juba egiptlased, kreeklased ja roomlased. Vürtsi- ning ravimtaimena oli ta tuntud ka keskaegsetes kloostrites. Kasutatakse kala- ja lihatoitudes, marinaadides, õunatarretistes, uluki- ja linnulihapraadides, muna-, juustu-, herne-,

Toit → toiduainete sensoorse...
5 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Maitseained

(Ravimtaimena soodustab basiilik seedimist ja tugevdab südant. Tal on ka rahustavaid omadusi. Teda soovitatakse, näiteks, närvides põhjustatud unetuse puhul. Basiiliku abil võid vähendada soola kasutamist.) Tüümian Tüümian on väike madal põõsas, mille ilusad roosakaslillad õied moodustavad püstiseid pärgi. Tüümiani kasvatatakse peamiselt Prantsusmaal, ent see kasvab ka looduslikult Vahemere-äärsetel kuivadel päikesepaistelistel mäenõlvadel. Tüümian sisaldab 0,3–0,5% eeterlikku õli, mis annab ürdile mõnusa lõhna. Seda tarvitatakse hingamisteede katarride ja köha puhul. Arvatakse, et tüümian leevendab ka peavalu. Aed-liivateena tuntud ürdil on antiseptiline toime ning seda kasutatakse mitmesugustes looduslikes ravimites. Tüümian on Prantsuse sibulasupi endastmõistetav koostisosa, ent sobib hästi ka liha, juustu, kastmete, tomati ja kartuliga. Tüümianist vaimustusid juba vanad kreeklased, kelle

Toit → Kokandus
7 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Köögiviljalisandid

Imetabaseks muudab toidu aga see, et aedvilju ei visata korraga ühte patta, vaid praetakse eelnevalt eraldi läbi ja laotakse siis kihiti potti. Kogus Koostis- ja maitseained 3 tk Baklazaan 4 tk Suvikõrvits 4 tk Paprika (punane) 6 tk Sibul 8 küünt Küüslauk 6 tk Tomat 1 dl Oliiviõli 1 peotäis Basiilik (värske, hakitud) 1 peotäis Petersell (värkse, hakitud) 6 - 10 oksa Tüümian Sool Must pipar Lõika baklazaan, suvikõrvits ja paprika 3 cm tükkideks. Haki sibul ja küüslauk ning tükelda tomat veerandikeks. Puista baklazaani- ja suvikõrvitsatükid soolaga üle ning lase pool tundi seista. Kuivata eralduv mahl paberrätiga. Kuumuta 2 sl oliiviõli pannil keskmisel kuumusel, lisa sibulad ning hauta 15 minutit. Ära kõrbema lase. Tõsta kaussi. Pane samale pannile 2 sl õli ja hauta baklazaani 15­20 minutit

Toit → Toiduvalmistamine
11 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Rooma kana

Kogus Koostis- ja maitseained 4 tk Kanafilee 0.5 dl Õli 2 tk Paprika (punane ja kollane) 100 g Prosciutto või toorsuitsu seaseljafileed 2 küünt Küüslauk 400 g Purustatud tomatid 1 dl Valge vein (kuiv) 1 tl Tüümian (kuivatatud) 1 tl Harilik pune (kuivatatud) 1 dl Kanapuljong 2 spl Kappar 1 dl Petersellilehed (hakitud) Sool ja must pipar Valmistusaeg: Maitsesta kanafileed soola ja pipraga. Prae pannil õlis mõlemalt poolt 3 minutit ja tõsta kõrvale. Prae pannil ribadeks lõigatud paprikaid ja prosciutto-sinki 5 minutit

Toit → Retseptid
12 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Maitsetaimed

...................................................................................5 1.3 Murulauk...................................................................................................................6 1.4 Basiilik....................................................................................................................... 6 1.5 Meliss.........................................................................................................................7 1.6 Tüümian..................................................................................................................... 8 1.7 Oregano e pune.......................................................................................................... 8 1.8 Spinat......................................................................................................................... 9 1.9 Piparmünt..............................................................................................

Majandus → Kaubandus ökonoomika
40 allalaadimist
thumbnail
4
odt

A-veregrupp

seemned · Tartar · Pärnaõis · Sarapuu- · Till · Raudrohi pähkel · Salvei · Tüümian · Seesami- · Tüümian · Vahrta- seemned siirup · Vaarika-

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
24
ppt

Ungari köök

Ungari Ungari • Pindala: 93 030 km² • Rahvaarv: 9 879 000 (2014) Toiduained • 1. korrus: nisu, mais, kartul, pastatooted, riis. • 2. korrus: paprikas, kurk, tomat, viinamarjad, õun, pirn, sidrun. • 3. korrus: liha ja lihasaadused ( siga, lammas, küülik, veis), kalad ( koha, haug), karpkalad, hanemaksapasteet, juustud, hapupiim, muna, vahukoor, võikreem. • 4. korrus: toidurasvad, pähklid. Maitseained • pipar • punapipar (värske, jahvatatud) • tüümian • muskaat • safran • majoraan • basiilik • ingver Rahvusköögi söögikorrad • Päeva põhiline söögikord on lõunaajal. Lõunasöök algab alati supiga, milleks võib olla nii kerge puljong või ka väga rammus guljashisupp. Tüüpiline toit Ungaris • Guljašš- supp Loomaliha, mugulsibul, küüslauk, jahvatatud paprika, porgand, pastinaak, paprika, tomat, kartul. • Ungari vorstisupp. Mugulsibul, paprika (jahvatatud), kartul,

Toit → Köögi õpetus
8 allalaadimist
thumbnail
7
xlsx

Tehnoloogilised kaardid

0,117 0,214 Lisand: 20 Porgand kg 0,050 0,040 0,100 0,080 10 Mugulsibul, valge kg 0,050 0,045 0,100 0,090 Mesi kg 0,005 0,005 0,010 0,010 Tüümian, värske pott/kg 1,000 0,001 2,000 0,002 Oliiviõli kg 0,002 0,002 0,004 0,004 Balsamico (6%) kg 0,005 0,005 0,010 0,010 Sool kg 0,000 0,000 0,000 0,000

Toit → Kalkulatsioon
107 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Maitseainete töö

Maitseainesegu sisaldab ka soola, tänu millele pole seda vaja toidule täiendavalt lisada. Sobib suurepäraselt liha, kana ja kalatoitude maitsestamiseks, hea ka grillimisel. 4.3 AROOMISOOL Santa Maria aroomisool on tasakaalustatud maitseainesegu. Sisaldab kurkumit, sibulat, porrulauku jm, mida saab kasutada soola asemel. Sobib hästi ka lauamaitseaineks. 4.4 SALATIMAITSEAINE ÜRTIDEGA Sisaldab selliseid maitsetaimi nagu koriander, küüslauk, tomat, petersell, sibul, tüümian, pune, must pipar ja sellerijuur. Kui ürtidega salatimaitseaine pakk on kodus olemas, siis pole erinevate salatite, muna ja kalatoitude maitsestamisega mingit muret. Selle seguga maitsesta kindlasti traditsioonilist kreeka salatit. Sobib ka juustude maitsestamiseks! 4.5 PULJONGIMAITSEAINE KÖÖGIVILJADEGA Puljongisegu, mis teeb supi valmistamise kiireks ja mugavaks, maitse on tõeliselt naturaalne. Puljongipulbrit on kergem vees lahustada

Toit → Kokk
15 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Maitseained

PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS TOIDUVALMISTAMINE I ISESEISEV TÖÖ MAITSEAINED KAISA KOTTER K-10B PÄRNU 2010 SISUKORD 1. KLASSIKALISED MAITSEAINED.................................................................... 3 2. ÜRDID.........................................................................................................4 3. MAITSEAINETESEGUD.................................................................................5 4. KAUPLUS....................................................................................................6 KLASSIKALISED MAITSEAINED INGVER : Kasutatakse küpsetisdes, eelroogades, magustoitudes, vahukoores, jäätises, puuviljades, külmades ja kuumades jookides. Santa Maria KANEEL : Kasutatakse küpsetisdes, magustoitudes, pudrudes, jäätises, kana- ja liha toitudes. Santa Maria KARDEMON : Kasutatakse küpsetisdes, jäätises, vahukoores, kuumades jookides, li...

Toit → Kokandus
22 allalaadimist
thumbnail
4
docx

KÖÖGIVILJATOIDUD

Ligikaudu 8 portsjonile. Kogus Koostis- ja maitseained 3 tk Baklazaan 4 tk Suvikõrvits 4 tk Paprika (punane) 6 tk Sibul 8 küünt Küüslauk 6 tk Tomat 1 dl Oliiviõli 1 peotäis Basiilik (värske, hakitud) 1 peotäis Petersell (värkse, hakitud) 6 - 10 oksa Tüümian Sool Must pipar Valmistusaeg 60.. minutit. Lõika baklazaan, suvikõrvits ja paprika 3 cm tükkideks. Haki sibul ja küüslauk ning tükelda tomat veerandikeks. Puista baklazaani- ja suvikõrvitsatükid soolaga üle ning lase pool tundi seista. Kuivata eralduv mahl paberrätiga. Kuumuta 2 sl oliiviõli pannil keskmisel kuumusel, lisa sibulad ning hauta 15 minutit. Ära kõrbema lase. Tõsta kaussi. Pane samale pannile 2 sl

Toit → Toiduvalmistamine
20 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

PRANTSUSE KÖÖK

PRANTSUSE KÖÖK Maailma kuulsaim köök Jagunemine Piirkondlik köök Üldrahvalik köök Tippköök nn uus köök PRANTSUSE KÖÖGI KUULSUS Väga peenemaitseline Hoolikalt valmistatud Kaunilt serveeritud toidud Tähtis on maitse Kvaliteetsed aedvilja sordid. Peamised toiduained Aedviljad (mugulsibul, kartul, porgand, kapsas, tomat, seller, kaunviljad) Piim, rõõsk koor, kohupiim ja hapukoor; Juustud (üle 400 sordi) Muna Kõik liha sordid Kala (merikeel, tursk, lest, skumbria, haug, karpkala) Mereannid (austrid, krevetid, merekarbid, vähid) Peamised maitseained Küüslauk, sibul, rosmariin, petersell, tüümian, safran, nelk, basiilik, koriander. Ka veinide, likööride ja konjakite kasutamine. TOIDU VALMISTAMINE Valitakse kõrgekvaliteedilisi tooraineid. Välditakse toiduainete purustamist ja segamist. Osatakse osavalt valmistada salateid ja kastmeid (arvatakse teatavat üle 3000 kastme retsepti) Vein on põhikomponent lihamarinaadide...

Kultuur-Kunst → Kultuur
6 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Prantsuse köök

Juustud (üle 400 sordi) kuulsamad camembert ja roquefort. Muna (iseloomulikud on omletid). Kasutusel on kõik lihasordid, vähem tarvitatakse sealiha. Kaladest: merikeel, tursk, lest, skumbria, haug, karpkala ja mereandidest: austrid, krevetid, merekarbid, vähid. Väga armastatakse konnasid, tigusid, molluskeid ja madusid. Maitsestamine Maitseaineid kasutatakse ettevaatlikult, mõne roa puhul mõõdukalt, teise puhul ohtralt. Maitseandjad: küüslauk, sibul, rosmariin, petersell, tüümian, safran, nelk, basiilik, koriander. Köögi eripäraks on viinamarjaveini, konjaki ja likööri kasutamine toitude valmistamisel. Toidu valmistamine Vein on põhikomponent lihamarinaadide ja kalapuljongite koostises; Supid: puljongid, kreemsupid ja püreesupid (prantsuse- sibulasupp); Lemmik lihatoit on biifsteek (medium) Magustoitudest on lemmikud vahukoor, puuviljakompotid ja jäätis. Väga hinnatakse kirsipirukat, lahtist torti puuviljadega ja crème brüle`d. Tuntumad rahvustoidud

Toit → Rahvusköök
8 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Ürdid ehk rohelised maitsetaimed

Tööleht nr 2 Ürdid ehk rohelised maitsetaimed Täida tabel. Pilt Nimetus ... ehk (teine Kuidas ja kus saab nimetus) kasutada Aedtill Anethum Maitse ja ravimtaim, graveolens ilutaim, aedviljatoidud, keedukartulid, liharoad, kala- ja koorikloomade maitsestamiseks, kastmed, munatoidud, salatid, konserveerimiseks, Petersell Ravimtaim, maitseainena. ...

Bioloogia → Bioloogia
21 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Marinaad

Aegajalt lastakse kotist õhk välja ja suletakse taas õhukindlalt. Kotis hoidmise puhul kulub marinaadi vähem. Mõnetunnise marineerimise korral peavad maitseained olema võimalikult peeneks jahvatatud, et nende aroom jõuaks imenduda. Kui aega on rohkem, kasutatakse purustamata maitseaineid, sest vastasel korral tekib ülemaitsestumise oht. Kõige tavalisemateks maitseaineteks marineerimisel on sool, suhkur, kolme liiki pipar, samuti ka sibul, loorber, tüümian, rosmariin, till ja petersell; mõõdukat happesust lisavad õuna ja apelsinilõigud. Enne Grillimist marineeritud liha pind kuivatatakse. Grillimise ajal võib liha määrida õliga või maitsestatud kastmete ja grillkastmetega, et pind saaks kena värvuse. Soola lisatakse alles küpsetamise lõppedes. Marinaadi põhiretsept Koostisained: Vesi Keedusool Suhkur Sibulad Vürtsid (,ust pipar, nelk, kaneelikoor, muskaatpähkel, ingver, koriander, sinepiseemned)

Kategooriata → Tööõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
19
pptx

Itaalia köök

Itaalia köök Kerli Purask Üldandmed Itaalia kohta: Pealinn: Rooma Pindala: 301 230 km2 Riigikeel: Itaalia Rahvaarv: 60 626 600 (2011) Rahvastiku tihedus: 199,8 in. km2 Riigikord: Parlamentaarne vabariik President: Giorgio Napolitano Peaminister: Silvio Berlusconi Iseseisvus: 17.03.1861 Rahaühik: Euro (EUR) Itaalia asukoht kaardil. Pildi lisamiseks klõpsake Pildi lisamiseks ikooni klõpsake ikooni Itaalia lipp. Pildi lisamiseks klõpsake Pildi lisamiseks ikooni klõpsake ikooni President Giorgio Napolitano. Pildi lisamiseks klõpsake Pildi lisamiseks ikooni klõpsake ikooni Peaminister Silvio Berlusconi. Pildi lisamiseks klõpsake Pildi lisamiseks ikooni klõpsake ikooni ...

Toit → Köögi õpetus
30 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Kuum eelroog ja parfeed

Kastmeks Puhasta ja haki küüslauk ja sibul ning Küüslauk 5g 4g kuumuta neid õlis. mugulsibul 24g 20g õli 10ml 10ml 6. Lisa purustatud tomat ning keeda mõnda aega. Maitsesta kaste basiiliku ja tüümianiga. Soovi korral parmesani juust 20g 20g võid lisada tabascot. basiilik, tüümian, pune 7. Enne serveerimist puista rullidele hakitud maitserohelist ja raputa üle parmesani juustuga. 7. PORGANDIPARFEE Bruto Valmistusviis: Porgand 100 g 1. Riivi porgand peene riiviga ja pigista välja apelsini mahlaks 50g porgandimahl. munakollane 1 tk, 2. Riivi natuke apelsini koort ja pigista ka apelsinist välja

Toit → Toit ja toitumine
9 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Pidulik sünnipäevalõuna

Eesti Hotellide- ja Restoranideliit KOKK I (EKR tase 4) KUTSEEKSAM Pidulik sünnipäevalõuna Koostaja : Pille-Riin Misko Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool 2012/2013 2 Sisukord Sisukord........................................................................................................................................... 3 Menüü ............................................................................................................................................. 4 Tehnoloogilised kaardid ja hinnakalkulatsioonid (roakaardid)....................................................... 5 Töövahendid ja nõud....................................................................................................................... 6 Tööplaan ............................................................................................

Toit → Kokk
50 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Lambaliha küpsetamise rituaal

 soola ja musta jahvatatud pipart Kuumuta ahi 220 kraadini. Tambi küüslauk peeneks, sega oliiviõliga ja määri saadud massiga tallekints kokku. Peale jahvata soola ja pipart. Rosmariini- ja tüümianioksad säti ahjupanni põhja, millele aseta maitsestatud tallekints ning pane eelkuumutatud ahju. Küpseta kolmveerand tundi kuni tund olenevalt soovitud küpsusastmest. Valmis liha tõsta lõikelauale ja hoia soojas, et ta püsiks krõbe ja mahlane. Ahjupannilt eemalda rosmariin ja tüümian ning kogunenud rasv. Tõsta ahjupann pliidile, vala sinna vein ja aja keema. Keetes kaabi puulabidaga lahti panniserva kinni jäänud praetükid. Lisa punasesõstratarretis ja puljong ning keeda veel veidi. Valmis kaste kurna kastmekannu. Kastmega tasub vaeva näha, sest saadud tulemus on seda väärt. Lambaprae juurde sobivad seened, ahjukartulid küüslauguga ning täiendavaks delikatessiks võib pakkuda marineeritud peete. Marineeritud peedid  6 pisemat peeti

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
8
xls

Kalkulatsioonialused toitlustus

13. praeleem või lihapuljong kg 0.10 0.100 0.500 0.5 14. külm. mustsõstrad kg 0.01 0.006 0.030 0.0 15. või kg 0.00 0.004 0.0 0.020 16. nisujahu kg 0.00 0.004 0.020 0.020 17. sool kg 0.00 0.001 0.004 0.004 18. kuivatatud tüümian kg 0.00 0.000 0.001 0.001 Kokku: 1 prts omahind km-ta 1 prts omahind km-ga Tehnoloogia: Pikitud veiseliha: 1. Mugulsibul, kaalikas ja porgand pesta, koorida. 2. Köögiviljad ja suitsuliha tükeldada suuremateks kangideks, mugulsibul väiksemateks lohkudeks. 3

Toit → Toitlustus
55 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Gluteenivaba menüü täiskasvanutele

GLU HOMMIKUSÖÖK LÕUNA ÕHTUOODE ÕHTUSÖÖK TEE ESMASPÄE Riisipuder, tee (gluteenivaba riis, Bors veiselihaga, vesi Kartuli- kõrvitsapüree, Kana hautatud köögiviljadega, NIVA V vesi, piim) (peet, kapsas, sibul, porgand, piim (kartul, kõrvits, keefir ...

Toit → Menüü koostamine ja nende...
8 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Pidulik lõunasöök sõbrannale

Sool (peen)* kg 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 Must pipar (purustatud)* kg 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 Paprika pulber kg 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 16 Mugulsibul kg 0,040 0,034 0,080 0,067 0,254 0,010 22 Küüslauk kg 0,002 0,001 0,004 0,002 2,315 0,005 16 Tüümian (värske) kg 0,001 0,001 0,002 0,002 13,400 0,013 58 Sidrun kg 0,005 0,002 0,010 0,004 0,907 0,005 Toiduõli l 0,005 0,005 0,010 0,010 1,535 0,008 Taluvõi 82% kg 0,005 0,005 0,010 0,010 5,876 0,029 tk/k Muna g 1,000 0,050 2,000 0,100 0,079 0,079

Toit → Kokk
81 allalaadimist
thumbnail
22
docx

KOKK I KUTSEKVALIFIKATSIOONI EKSAM

10 tomat kg 0,111 0,100 0,222 0,200 0,87 0,10 0 tomatipasta kg 0,005 0,005 0,010 0,010 1,20 0,01 15 punane tsilli kg 0,002 0,002 0,005 0,004 4,89 0,01 16 mugulsibul kg 0,024 0,020 0,048 0,040 0,38 0,01 20 värske tüümian kg 0,001 0,001 0,003 0,002 9,40 0,01 0 vesi kg 0,050 0,050 0,100 0,100 0,00 0 kanapuljongipulber kg 0,002 0,002 0,004 0,004 4,80 0,01 0 toiduõli kg 0,010 0,010 0,020 0,020 1,98 0,02 Kartulilisand:

Toit → Toitlustus
79 allalaadimist
thumbnail
18
ppt

Prantsuse köögi ülevaate esitlus

Mereannid: austrid, krevetid, merekarbid, vähid Toitude valmistamine Kõrgekvaliteedilised toiduained Välditakse purustamist ja segamist Vein on põhikomponent marinaadidel ja kalapuljongites Populaarne on biifsteek ehk seest toores liha Süüakse püree- ja kreemsuppe ning puljongit Salat ja aedvili on eraldi toit Maitsestamine Sõltub väga toidust Põhilised maitseained: küüslauk, sibul, rosmariin, petersell, safran, tüümian, nelk, basiilik, koriander, estragon Viinamarjaveini, konjaki ja likööri kasutamine Mitmekesine kastmete koostis Toitude serveerimine Serveeritakse kaunilt, kuid lihtsalt Toitude jaoks vaagnad kuumendatakse Toidud asetatakse nii, et selgelt on näha, millistest toiduainetest need koosnevad Toiduained ei segata palju, vaid kasutatakse eri liikidena Toiduainete algsed omadused ja toiteväärtus maksimaalselt säilivad Toidukorrad Tähtsamad söögikorrad on:

Toit → Kokandus
20 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Toiduidee koostamine arvutis

või g 15,000 15,000 30,000 30,000 0,00 kr Maitseained Muskaatpähkel 0,000 0,000 0,00 kr Sool 0,000 0,000 0,00 kr Must purust pipar 0,000 0,000 0,00 kr Tüümian 0,000 0,000 0,00 kr Kokku: 251,000 502,000 0,00 kr Hind km-ga: 0,00 kr Valmistamine: 1. Koori porgand ja kaalikas ning lõika väiksemaks. 2. Keeda juurikad soolaga maitsestatud vees pehmeks. 3. Kurna, auruta ja püreesta seejärel saumikseriga.

Informaatika → Arvutiõpetus
38 allalaadimist
thumbnail
9
odp

Juuste ja peanaha looduslik hooldus

Ida-virumaa kutsehariduskeskus juuste ja peanaha looduslik hooldus Refraat Getlyn Puri 1PJUE Juhendaja: Ulvi Aro Taimesampoon rasustele juustele Rasused juuksed vajavad põhjalikku pesemist. Raudrohi, piparmünt ja sidrunikoor värskendavad ning puhastavad põhjalikult juukseid ja peanahka. 125ml vett 1 teelusikas kuivatatud raudrohtu 1 teelusikas kuivatatud piparmünti 1 teelusikas hakitud värsket sidrunikoort 2 supilusikat looduslikku ampooni Valmistamine: Ajage vesi, taimed ja sidrun kaanega kaetud kastrulis keema. Tõstke tulelt ja laske segul 30 minutit tõmmata. Kurnake ja valage puhtasse pudelisse. Lisage lõhnatu ampoon ja loksutage hoolikalt. Kasutage ära nädala jooksul või säilitage külmkapis kuni üks kuu. Taimesampoon kuivadele juustele...

Muu → Ainetöö
3 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Türgi köök

Rakvere Ametikool K12 Referaat Juhendaja: Kristina Alunurm Rakvere 2013 Sissejuhatus Türgi köök on väga mitmekesine ja kindlasti üks hinnatuimaid kööke kogu maailmas. Türgi köögil on omad huvitavad rahvussöögid ja kombed sellega seoses. · Kultuur ja kombed Türgi köök on paljude Aasia ja Kaukaasia rahvaste traditsioone ühendav ja peetakse üheks vahemere parimaks. Tüüpilised road on sündinud erinevate tsivilisatsioonide tõmbetuules ja ristteel Anatoolias, ühendades paljude rahvaste kulinaarseid harjumusi ja maitse-eelistusi. Roogade valik on suur ja toidud on tervislikud. Paljude asjatundjate hinnangul on türgi köök maitseainete kasutuselt tasakaalustatuim maailmas Kõige tuntumad road Döner-kebab on suur lihakäntsakas, mis pannakse grillima pöörlevasse vardasse ning mille pealmisest küpsenud kihist lõigatakse terava noaga õhukesi viilakaid. Kebabirestorani nimetatakse türgi keeles kebapci´ks. ...

Toit → Toitumise alused
16 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Maitsetaimed

maitsetaimi, millega maitsestatakse kompotte, mahlu, tarretisi ja magusaid aedviljahoidiseid. Värskete lehtedega kaunistatakse magus- ja külmtoite. Kasutatakse ka konservitööstuses ning rohkesti likööri- ja viinatööstuses. Meliss on heaks asendajaks sidrunile ja seepärast sobib kalakõhu täidiseks. Temast on hea teha söögiäädikat, samuti sobib teha õlitõmmist. Aed-liivatee ehk tüümian Aed-liivatee annab elu tagasi Liivatee on iidsetest aegadest olnud lugupidamises, seda tunnistab ka tema kasutamine usurituaalidel. Tema ladinakeelne nimetus thymus on tuletatud sõnast "hing", "eluhingus", sest liivateel olevat võime anda inimesele elu tagasi. Taim on tuntud Idamaades, vanas Egiptuses ja Kreekas. Eriti tervistava toimega on mesi, mis korjatud liivateega kaetud nõlvadelt. Ka keskajal tähistas liivatee elujõudu

Toit → Kokandus
35 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Köögiviljatoidud

vähenemine a. C ­ vitamiini sisalduse vähenemine (spinat, kapsa ja salat ­ 3 päevaga kadunud) b. lausa päikese käes on kadu veelgi suurem Lehtköögivilja ja maitsetaimi hoida niisutatult suletud kilekotiga külmkapis Kasutusel kõik kuumtöötlemise meetodid Mitmekordne kuumtöötlemine ­ ei ole tervislik Maitsestamine soola ja suhkru asemel tuleks eelistada maitserohelist ja teisi maitsetaimi aed-haraputk, tüümian, basiilik, estragon, harilik pune, koriander, kurgirohi, köömned, leesputk, meliss, piparmünt, piparrohi, till, petersellilehed, roheline sibul ja murulauk, riivitud tsitruseliste koor vürtsid ­ Cayenne pipar, karri, muskaat, must pipar, piment, valge pipar, kadakamarjad, koriander Köögiviljade maitsestamisel peab olema väga hoolikas, domineerima peab jääma köögivilja maitse. Väga tähtis on välimus (tükelduskuju, mitte üle valminud) Serveerimine

Toit → Toitumisõpetus
40 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Jalahooldus

Jalanahk on nõrgalt leeliselises keskkonnas (vastupidiselt ülejäänud keha kergelt happelisele nahale). Meditsiinilises kasutamises soodustab sooda sarvnaha pundumist. Isegi tugevad sarvestumised, lõhed ja konnasilmad on pärast vanni pehmed ja siidised ja sarvnahk ei kasva nii kiiresti tagasi. 3.3.Vannitamine taimedega Soojus tõstab aromaatsete õlide toimet. Õlid on oma rasvusisaldavate omadustega nahasõbralikud. Looduslikud õlid nagu lavendel, rosmariin ja tüümian tugevdavad jalavanni toimet. Lavendliõli põhikoositsosaks on linalülatsetaat. Teraapias kasutatakse ainult kvaliteetset kõrgväärtuslikku lavendliõli kõrge linalülatsetaadi sisaldusega, üliheades õlides on seda kuni 60%. Vannitamisel kiirendab lavendliõli vereringet, nahal tugevdavad antiseptilised omadused puhastavat mõju ja pidurdavad seente tekkimist, soodustab ka haavade paranemist. Lisaks mõjub lavendel valuvaigistavalt ja põletikke ennetavalt.

Meditsiin → Meditsiin
17 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Sool ja suhkur

6000 eKr. Sool oli väga populaarne kauplemisevahend. Soolaga isegi maksti rooma sõjaväele. Nõuanded, kuidas tarbida vähem soola · Söö vähem soolaseid suupisteid nagu kartulikrõpsud, pähklid, juust ja soolapulgad. · Loe pakendilt toote soolasisaldust, et teada saada palju päevasest normist sa kätte saad. · Soola asemel kasuta maitsestamiseks muid tervislikumaid ürte nagu küüslauk, tüümian, oregano ja basiilik. Maitsesta liha soola asemel sidrunimahla, ingveri või purustatud punase pipraga. Suhkur Suhkur koosneb söödavast kristallklaasist. Teda saadakse suhkruroost ja suhkrupeedist. Suhkruroog pärineb Vaikse ookeani saartelt. Suhkur esineb sahharoosi (roo- või peedisuhkur), laktoosi ja fruktoosina puuviljades, mees, suhkruvahtras (vahtrasiirup), piimas ja veel teistes toiduainetes.

Toit → Toidutehnoloogia
10 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Tüümian ehk aed-liivatee

Tüümian ehk aed-liivatee Taim on tuntud vanas Kreekas, Egiptuses ja Idamaades. Suure tervistav toime on meel, mis on korjatud liivateega kaetud nõlvadelt. Liivatee on iidsetest aegadest olnud lugupidamises, seda tunnistab ka tema kasutamine usurituaalidel. Tema ladinakeelne nimetus thymus on tuletatud sõnast "hing", "eluhingus", sest liivateel olevat võime anda inimesele elu tagasi. Ka keskajal tähistas liivatee elujõudu. Rüütlid kandsid liivateepärgi, mille ümber sumisesid mesilased. Liivatee on kogu maailmas tunnustatud kui ilu-, mee-, maitse- ja ravimtaim. Parimaks peetakse Prantsusmaa aed-liivateed. Ka eestlased on teda kasvatanud aedades või korjanud mereäärsetelt aladelt lähisugulast nõmm- liivateed. Vanasti aeti liivatee suitsuga tarest halbu sõnu, kurje vaime ja pahu haigusi välja. Kui tuppa on tekkinud kopitanud lõhn, kõrvaldatakse see liivatee suitsuga. Liivatee on rikas eeterlike õlide poolest. Ta sisaldab tugevat antisep...

Ajalugu → Ajalugu
9 allalaadimist
thumbnail
6
ods

Grillitud põrsa sisefilee

Grillitud põrsa sisefilee ürtidega ROOG Grillitud põrsa sisefilee ürtidega kuupäev 8.2.10 ettevõte väljatulek portsjoni omahind 37,08 kasumi % portsjoni müügihind koguhind portsjonite arv x külmt kao % TOORAINE bruto ühik neto x bruto Põrsa sisefilee 1,385 kg 35 0,900 0,000 Haraputk 0,002 kg 0,002 0,000 Basiilik 0,002 kg 16 0,002 0,000 Tüümian 0,002 kg ...

Toit → Kalkulatsioon
43 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Ravimtaimed-vitamiinid

KORDAMINE RAVIMTAIMED, VITAMIINID 1. Millal võib ütelda, et ravimtaime puhul on tegemist ravimiga? Kui ravimtaim on ravimiametis nimetatud seal olevas loetelus, on ta määratletud ravimtaimena. Kui preparaat sisaldab ravimtaimi, siis peavad nad olema registreeritud raivimina. 2. Kes teostab järelevalvet toidulisandite üle? Toidulisandite üle teostab järelvalvel veterinaar- ja toiduamet. 3. Kuidas suhtuda ravimtaimede kasutamisse rasedatel? Mida vähem seda parem. 4. Milliseid üldiseid kõrvaltoimeid võivad ajaliselt ravimtaimed põhjustada? Varajased ja hilised. Seedehäired, allergiad, maksa- ja neerufunktsiooni häired. 5. Miks võiks regulaarselt kasutatavate taimsete preparaatide kasutamise lõpetada vähemalt 2 nädalat enne kirurgilisi sekkumisi? Antud preparaatidel võib olla koostoimeid ravimitega! Peamine mhhanism CP450 ensüümsüsteemi mõjutamine. Toimed kehvasti dokumenteeritud. Üldine seisukoht on, et toodete tarbimine võiks oll...

Meditsiin → Meditsiin
24 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Barbeque

niiskusest, mopi paksusest ja maitse tugevusest). - Mopina kasutatav kaste peab olema kuum, see ei tohi liha jahutada. - Lihaga sobivad hästi kokku marjade baasil (mustika, mustsõstra, jõhvika, pihlaka, kirsi, kreegi jne) ja alkoholi baasil valmistatud mopid (tume õlu, punane vein, liköörid - nt Jäägermeister jms). - Klassikalise mop-kastme (sea ribile) koostisesse võiks kuuluda mustasõstramoos, tume õlu, taluvõi, rabarberitükid, kadakamarjad, Cayenne'i pipar, tüümian, rosmariin ja köömned. Võib lisada ka natuke ingverit, apelsinimahla ja mett või vanillsuhkrut. - Kõik komponendid tuleb panna potti ning keeta aeg-ajalt segades 1-2 tundi. Seejärel kaste kurnatakse, klopitakse/sulatatakse sisse või ja vajadusel paksendaja. - Rasvasema liha puhul peaks mopis kasutama vähem võid ja toiduõli, väherasvase liha puhul tuleks neid jällegi rohkem panna. Mida on BBQ puhul veel oluline teada - Küpsetusprotsess algab ahju kütmisega

Toit → Toit ja toitumine
4 allalaadimist
thumbnail
12
odt

Köögivilja õpimapp

TALLINNA TEENINDUSKOOL Annika Alemaa 011M Köögiviljad Iseseisevtöö Juhendaja: Aive Antson Tallinn 2010 1.Nimeta maavitsalisi aedvilju? Kartul,tomat,paprika. 2.Mida peab sisaldama kartuli märgistus kaupluses? Märgistus peab sisaldama toote nimetust,sordi nimetust,kasutustüüpi,kvaliteediklassi,mugula suurusgruppi,netomassi,hoiutingimusi,päritolumaad,pakendaja ja/või saatja nimetust ja aadresi. 3.Milliseid kartulisorte leiad kaupluses müügil.Kas oskad iseloomustada? Printess,Laura,Ants,Jõgeva Kollane. Laura-punane kartul 4.Milline ettevõte on Eesti suurim lauakartuli kasvataja? Leheotsa talu. Kartulikasvataja Johannes Valk 5.Milline on porgandi toiteväärtus? Sisaldavad 5-7% suhkrut,rohkesti karontiini (A-eelvitamiini),millest tuleneb oranzpunane värvus, C,-B ja E rühma vitamiine ja mineraalaineid. 6.Anna soovitusi porgandi kulinaarseks kasutamiseks? Porg...

Kategooriata →
61 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Vürtsid

Hästi sobib soola, pipart ja küüslauku. Väga marinaadi koostisesse punane vein, millele võiks lisada hästi sobib marinaadi koostisesse erinevaid maitseaineid, sealhulgas veidi küüslauku jm vein või jogurt, kuhu võiks lisada värskeid ürte (rosmariin, tüümian jne). Lisanüansse värskeid ürte. Lisanüansse saame lisades puuvilju, metsamarju (nt kadakamarjad), lambaliha maitsestamisel annavad sinepiseemneid ja muud põnevat. Veiseliha on hea ka mesi, rosmariin, piparmünt, hautada, nii püsib väherasvase liha mahlakana.

Toit → Toiduaineõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Vürtsid ja ürdid

kannata kuumust. Rosmariin: Natuke mõrkjas maitse meenutab pisut männivaiku. Rosmariin sobib ehk kõige paremini lambaliha, kana, köögiviljade ja kala juurde, samuti ulukilihaga. Erinevalt teistest ürtidest ei kaota rosmariin ka pikaajalisel kuumutamisel oma aroomi ja annab lihale ka hea lõhna. Tüümian e. Aed-liivatee: Nimi pärineb arvatavalt ladinakeelsest sõnast thymos, mis tähendab elujõudu. Ja tõesti, pehmelt aromaatse ja sooja, peaaegu magusavõitu maitsega tüümian puhub ju elu sisse ka kõige igapäevasemale toidule. Sobib pea igasuguse lihaga, aga ka köögiviljadega. Estragon: Estragon on hõrgu, kergelt magusa ja aniisi meenutava aroomiga, toob kõige paremini välja lamba-ja linnuliha, mereandide ja sealiha maitse. Petersell: on tõeline kasulike ainete pomm ja aitab organismist eemaldada liigset vedelikku. Sobib eriti linnulihaga ja näiteks hakkliha kebabidega. Peterselliga võib maitsestada ka ürdivõid, mida koos sooja grill-lihaga serveerida.

Toit → Kokandus
60 allalaadimist
thumbnail
20
xlsx

Toiduainete kilohinnad

Maitseroheliste kilohinn kaup ühik ühiku hind tüümian adzika (terav) kg 2,73 petersell aerosoolõli kg 2,77 basiilik ahvena filee kg 6,24 till ananassikonserv kg 1,41 frillis ansoovis kg 5,6 rosmariin apelsin kg 1,04 mint apelsini marmelaad kg 2,42 meliss aprikoosid kuivatatud kg 3,9 lehtsalat

Logistika → Laomajandus
20 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Kõrvitsa uurimistöö

Lisage tumenemise vältimiseks sidrunimahla. Segage salatiained, maitsestage suhkru, sidrunimahla ja kaneeliga. Serveerimisel kaunistage marjadega. -4- Röstitud kõrvitsa ja feta salat Allikas: 100 rooga Kerge tsitrulise kastmega salat, mille pehmeks röstitud kõrvitsale lisab särtsu fetajuust ja toiteväärtust röstitud seemned. Kogus Koostis- ja maitseained 600 g Kõrvits 2 sl Oliiviõli sool, must pipar värske tüümian 0.5 tk Apelsinist pressitud mahl 2 tl punaveiniäädikas 1 sl seemneid (kõrvits, lina, päevalill) 100 g spinatilehed 1 sl või 50 g Feta juust Tükelda kõrvits õhukesteks viiludeks, määri õli ja soola-pipraga ning puista peale hakitud tüümiani. Rösti 225-kraadises ahjus 20-30 minutit. Sega apelsinimahl ja äädikas kastmeks. Rösti seemneid kuival pannil. Kuumuta spinatilehed kergelt võis läbi. Sega kaste kõrvitsa ja spinatiga. Raputa peale seemned. Tõsta

Toit → Kokandus
26 allalaadimist
thumbnail
15
pptx

Ürdid

Need on lineaalsed, kuni 3,5 cm pikkused ja 0,4 cm laiused. Värsked lehed on hallikasrohelised, alumine pind valge viltjas. Ka kuivatatud lehed on hallikasrohelised. o Rohkesti kasutatakse Kreekas, Itaalias, Saksamaal,Skandinaaviamaades ja USA-s. Retseptid Tomatikaste tüümianiga: Tomatikastet tüümianiga serveeri soojalt koos lihaga. 2 portsjonit Kogus Koostis- ja maitseained 0.5 tk hakitud sibul 0.5 sl või 1 dl purustatud tomatid 0.25 tl Tüümian 0.5 tl sool 0.13 tl suhkur 1 tl kartulijahu või kastmepaksendaja Sulata pannil või ja pruunista selles sibul. Lisa purustatud tomat, maitsesta tüümiani, soola ja suhkruga. Keeda madalal kuumusel 2-3 minutit ning paksenda kastmepaksendajaga. Serveeri soojalt koos lihaga. Lihapallid ürtide ja tomatiga Kreemises kastmes lihapallid maitsevad hästi ka järgmisel päeval ülessoojendatult. Ürte võid nii pallidesse kui kastmesse lisada ohtralt. Kogus Koostis- ja maitseained

Toit → Toiduainete õpetus
23 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Itaalia köök

Itaalia rahvusköök Click to edit Master text styles Itaalia toiduainete valik on väga Second level mitmekesine ning rikkalik. Sooja ning Third level niiskuseküllase kliima tõttu kasvab Fourth level seal palju taimi, mida neil kas üldse Fifth level pole või mille kasvatamine on võimalik vaid kasvuhoonetes: artisokid, sparglid, rooskapsad, baklazaanid, oliivi ja viigipuud, melonid ja mitmesugused pähklipuud ning paljud teised. Aedviljatoite tehakse palju ja väga mitmekesiselt. Artisokk ...

Toit → toiduainete sensoorse...
13 allalaadimist
thumbnail
44
doc

Maitse- ja ravimtaimed

RAVIMTAIMED Ravimtaimede nimekiri: 1. Aedsalvei Salvia officinalis 2. Aedliivatee e. tüümian Thymus vulgaris 3. Harilik iisop Hyssopus officinalis 4. Hiidaniisiisop Agastache foeniculum 5. Harilik pune Origanum vulgare 6. Harilik rosmariin Rosmarinus officinalis 7. Harilik meliss Melissa officinalis 8. Harilik naistenõges Nepeta cataria 9. Piparmünt Mentha piperita 10. Harilik leeskputk Levisticum officinale 11

Meditsiin → Terviseõpetus
89 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Türgi köök

Sissejuhatus Türgi köök on väga mitmekesine ja kindlasti üks hinnatuimaid kööke kogu maailmas. Türgi köögil on omad huvitavad rahvussöögid ja kombed sellega seoses. Türgi köök on paljude Aasia ja Kaukaasia rahvaste traditsioone ühendav ja peetakse üheks vahemere parimaks. Tüüpilised road on sündinud erinevate tsivilisatsioonide tõmbetuules ja ristteel Anatoolias, ühendades paljude rahvaste kulinaarseid harjumusi ja maitse-eelistusi. Roogade valik on suur ja toidud on tervislikud. Paljude asjatundjate hinnangul on türgi köök maitseainete kasutuselt tasakaalustatuim maailmas Hea toit tähendab mitmekesisust Ilma maitseainete ning vürtsideta toit ei ole türklasele toit. Armastatakse mitmekäigulist söögikorda, mis sisaldab külmi suupisteid, sooja suppi, hautatud köögivilju, põhirooga koos riisi või bulguriga ning lõpuks mahedat magustoitu. Kõige selle juurde käib ka värske sai. Türklased tühja kõhtu ei salli ja nende arvates peab toidukord ...

Toit → Köögi õpetus
8 allalaadimist
thumbnail
27
ppt

Vürtsid

ürdile. Tooreste ürtide maitse on mahedam kui kuivatatutel. Ürte peaks lisama toiduvalmistamise lõpus. Pikem kuumtöötlemine sobib rosmariinile, tüümianile, salveile, loorberilehele. Kasutatavamad ürdid: till, iisop, basiilik, kurgirohi, loorberileht, petersell, koriander, piparmünt, sidrunirohi, sidrunmeliss, oregano e. pune, majoraan, rosmariin, köömen, salvei, estragon, tüümian, murulauk, kasutatavamad vürtsid: aniis, tähtaniis, kadakamari, ingver, kaneel, cajun, kardemon, kurkum, köömen, nelk, pipar, vürts e piment e nelkpipar e vürtspipar, safran jne. Vürtsid on... Vürtsid on teravamaitselised või aromaatsed maitseained, mida saadakse mitmesuguste taimede: Seemnetest (nelk, safran) Koorest (kaneel) Risoomist (ingver) Tuntuimad vürtsid Ingver Aroomilt värske lõhnaga, maitselt vürtsine ja teravalt mõrkjas On olemas ka ingverijuurt

Toit → Toiduainete õpetus
27 allalaadimist
thumbnail
19
ppt

Pulmad - Lilleseade tund

Pulmad Koostas: Õppegrupp: Juhendaja: Sissejuhatus · Pulmapäev on pidulikkuse ja pühalikkuse tõttu inimese elu tähtsaim sündmus. · Viimastel aastatel on Eestis hoogustunud suurte pulmapidude korraldamine lossides, mõisates, villades ja muudes suursugustes ruumides. · Pulma pidamis ruumid siis vajavad kindlasti osava floristi kätt muutmaks pulma unustamatuks sündmuseks. · Samuti on lilledekoratsioonid asendamatud kiriklikul laulatusel, kus kaunid seaded muudavad kiriku interjööri pidulikuks ja suursuguseks. Pulma-aastapäevade sümbolid Milliseid lilleseadeid tellida? · Kui eelarve on tagasihoidlikum, siis piirdutakse: pruudikimp, peigmehe rinnanõel, autokaunistus ja mõned lauaseaded. · Siia võib lisada ka pruutneitside kimbud või käevõrud, viskamise kimp, pruudipärg mahamängimiseks, shampuseklaaside kaunistused. · Eestis on levima hakkama külaliste kingitud lillede seadmise teenus Millal...

Botaanika → Lillekasvatus
21 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun