Otsingule "sahharoos" leiti 508 faili

11 klassi Orgaanika konspekt
35
rtf
Päriliku info kandjad DNA ja RNA on seotud pentoosidega (riboos C5H10O5 ja desoksüriboos C5H10O4) Molekuli ehituse järgi eristatakse eristatakse • Ketoose (ketoalkohole) näiteks fruktoos • Aldoose (aldehüüdalkohole) näiteks glükoos 2.) Oligosahhariidid (Ολιγοσ = vähe, ebapiisavalt…). Molekul koosneb mõnest (2 - 10) lihtsuhkru jäägist. Eristatakse disahhariide, trisahhariide jne Sahharoosi (suhkur C12H22O11) molekul koosneb glükoosi ja fruktoosi jäägist Gl-O-Fr (liitumisel eraldub vesi). Sama koostis on ka maltoosil (linnasesuhkur Gl-O-Gl) ja paljudel teistel 3.) Polüsahhariidid ( Πολυσ = palju) Molekul koosne paljudest lihtsuhkru jääkidest. Näiteks glükoosijääkide polümeerid (- C6H10O5-)n tärklised ja tselluloosid. Tselluloosid ongi Maal kõige levinumad orgaanilised ained Glükoos heksoos C6H12O6 - molekuli ehituselt aldoos. Valge, vees hästi...
Keemia - Keskkool
808 allalaadimist, 20 arvamust
Sahhariidid argielus
1
doc
Keemia - Põhikool
118 allalaadimist, 3 arvamust
11-klassi arvestus
9
doc
Glükoosi kääritamisel saadakse etanool ja CO2. Kasutatakse: ravimites ja toiduainetööstuses. Fruktoos C6H12O6 puuviljasuhkur,leidub puuviljades. Füüsikalised omadused: kõige magusam suhkur, valge, lahustub vees. Keemilised omadused: Kuna sisaldab OH rühma on alkoholiga sarnased keemilised omadused. Kuna sisaldab ketooni rühma siis hõbepeegli reaktsiooni ei anna. Kasutatakse sportlaste energiajookides. Sahharoos C12H22O11 e peedisuhkur e roosuhkur. Füüsikalised omadused: Glükoosist magusam , fruktoosist vähemmagusam. Kuumutamisel tekib pruuni värvuse ja mõrkja maitsega karamell. Kasutatakse: maitseainena, konserveerimiseks. Tärklis (C6H10O5)n koosneb α glükoosi jääkidest. Füüsikalised omadused: valget värvi, krudiseb sõrmede vahel, külmas vees ei lahustu(kuumas pundub ja moodustab kliistri. Tähtsus: a)ensüümide toimel hüdrolüüsub tärklis inimorganismis glükoosiks b)taimedel on tärklis varuaine. Tärklise hüdrolüüs: Tärklis-dekstriinid-maltoos-...
Keemia - Keskkool
373 allalaadimist, 7 arvamust
Suhkur
3
doc
Suhkru eriliigid:  Tavaline lauasuhkur ehk sahharoos ;  Viinamarjasuhkur ehk glükoos;  Puuviljasuhkur ehk fruktoos;  Piimasuhkur ehk laktoos;  Linnasesuhkur ehk maltoos. Suhkru jaotus tootmisviisist lähtuvalt: 1. Peensuhkur Valge kristallsuhkur– on kõige tavalisem kasutatav suhkur. Tavalist suhkrut toodetakse kas suhkruroost või suhkrupeedist. Kasutamine: o Koduhoidiste valmistamiseks...
Keemia - Keskkool
59 allalaadimist, 0 arvamust
Süsivesikute valemid ja füüsikalised omadused
2
xls
ile vajalik toiteaine 3) magus 3) viinamarjades FRUKTOOS 1) lahustub vees hästi 1) maisisiirupis 1) kiire energiaallikas C6H12O6 2) kristalliline aine 2) puuviljades 2) organismile vajalik toiteaine 3) magus 3) õienektaris SAHHAROOS 1) magus 1) suhkrupeet ja -roog 1) oluline energiat andev toitaine C12H22O11 2) tahke, valge, kristalliline aine 2) banaan, arbuus 3) hea lahustuvus 3) kase- ja vahtramahl MALTOOS 1) glükoos + glükoos 1) linnastes 1) oluline energiat andev toitaine...
Keemia - Keskkool
74 allalaadimist, 1 arvamus
Suhkur
9
doc
-i rahastatuna 57 000 dollari eest. Uuringute eesmärk oli teada saada, kuidas kahjustab suhkur hambaid ja kuidas seda ära hoida. Neil läks kümme aastat, et avastada suhkru põhjustatud hammaste lagunemist pole võimalik ära hoida. Kui uurijad andsid ajakirjas Dental Association Journal oma uurimistulemustest teada, siis kuivas uurijate rahaallikas kokku. Sugar Research Foundation lõpetas uurijate toetamise. Mida rohkem teadlasi petavad nende lootusi, seda rohkem peavad suhkruturustajad tuginema reklaamil. SAHHAROOS: "PUHAS" ENERGIA KÕRGE HINNAGA Kui kahekümnendatel aastatel kalorid esimest korda kuulsaks said ja igaüks neid loendama õppis, siis tulid suhkruturustajad välja uue ideega: nad uhkustasid, et ühes kilogrammis suhkrus sisaldub 5500 kalorit. Selle järgi sisaldub pisut rohkemas kui sajas grammis suhkrus päevane energiavajadus. "Kui sa võiksid hankida kogu oma toidu energia nii odavalt kui suhkrukalorid, siis tuleks su aastane arve üsna pisike," ütlesid suhkruturustajad. "Kui suhkur maksaks seitse senti nael, siis maksaks terve aasta vältel...
Bioloogia - Keskkool
27 allalaadimist, 1 arvamus
Erinevad süsivesikud
41
ppt
Kõige tuntumad disahhariidid • sahharoos glükoos + fruktoosroo- või peedisuhkur (tavaline suhkur) • maltoos glükoos + glükoos linnasesuhkur • laktoos galaktoos + glükoos piimasuhkur Ühe grammi süsivesikute täielikul lõhustumisel vabaneb 17 kJ ( 4 kcal ) energiat Süsivesikud peaksid andma ligi 60 % päevasest energiast Glükoos Tselluloos Sahharoos MONOOSID Glükoos Fruktoos Ehk viinamarja suhkur • On monosahhariid, mis kuulub disahhariidide sahharoosi ja laktoosi koostisse. •...
147 allalaadimist, 2 arvamust
Ainete põhimõisted
17
odp
Tselluloos ● Polüosahhariid ● Loomne varuaine Glükogeen ● Lihtlipiid ● Kaitseb kuivamise ja aurustamise eest, nt. õuna Vaha ● Lihtlipiid ● Kõige energia rikkam aine ● Aga kasutatakse peale sahariide ● Reguleerib keha temperatuuri Rasv ● Steroid ...
Bioloogia - Keskkool
14 allalaadimist, 0 arvamust
Eluks olulisemad süsinikuühendid
2
doc
Suhkrud on sahhariidid.Nad on magusad ja lahustuvad vees.Üks tähtsamaid suhkruid on glükoos e. viinamarjasuhkur. Teda leidub paljudes taimedes, eriti aga viinamarjades. Glükoos on organismi energiaallikas, mida veri kannab kõikidesse kudedesse ja rakkudesse. Ta on väga kergesti omandatav. Inimese peaaju saab toituda ainult glükoosist. Kõige magusam suhkur on fruktoos e.puuviljasuhkur. Mesi on glükoosi ja fruktoosi 1:1 segu. Argielus kõige tähtsam suhkur on sahharoos ehk tavaline suhkur. Kõige enam leidub teda suhkrupeedis ja suhkruroos, millest teda toodetaksegi. Tärklis on süsivesik, mis koosneb tuhandetest üksteisega liitunud glükoosi osakestest. Tärklis puhtal kujul on vees lahustumatu, lõhnatu ja maitsetu valge pulber. Ta on taimede peamiseks varuaineks, mis koguneb juurikatesse, seemnetesse ja vartesse. Ta on ka taimede ja loomade tähtis toitaiene.Tärkliserikkad taimed on teraviljad ja kartul. Tärklisest ja suhkrutest saadakse suurem osa toiduenergiast. Tärklisega sama molekuliva...
Keemia - Keskkool
33 allalaadimist, 1 arvamus
Referaat-Disahhariidid
5
doc
Täpsemalt moodustuvad disahhariidid monosahhariidide tsükliliste vormide omavahelisel reageerimisel sarnaselt atsetaali moodustumisele karbonüülühendite korral. Kahte molekuli ühendavad sidet nimetatakse hapnikusillaks, vahel ka glükosiidsidemeks. Kõige tuntumad disahhariidid on: maltoos, laktoos ja sahharoos . Organism lagundab alati kõik söödud süsivesikud lihtsuhkruteks. Lõhustamine algab suus sülje amülaasi toimel ning jätkub pärast maost läbiliikumist peensooles pankrease amülaasiensüümi ja soolenõre abil. Monosahhariidid liiguvad vereringesse ja organismi kasutusse, kas siis koheseks energiaallikaks või glükogeenivarudena maksa ja lihastesse. Lihastesse kogunenud glükogeeni kasutatakse lihastöös, maksa glükogeenivarud tagavad aga organismi suhkrutasakaalu siis kui vereringes pole piisavalt glükoosi. Juhul kui glükog...
Keemia - Keskkool
45 allalaadimist, 2 arvamust
Erinevad Süsivesikud
2
doc
2) fruktoos - C6H12o6 puuviljasuhkur. Leidub valmis marjadesja puuviljades ja soovitatakse diabeedikutele kuna fruktoos ei vaja rakku pääsemiseks insuliini. 3) riboos - C5H10o5. 4) desoksüriboos - C5H10o4 Oligosahhariidid 1) maltoos - C12H22O11 linnasesuhku. Samuti väga hästi imenduv süsivesinik, mida sportlased kasutavad suurema lihasmassi saavutamiseks treeningute ajal. 2) laktoos - piimas sisalduv suhkur 3) sahharoos - suhrupeedis ja suhkruroos sisalduv suhkur Liitsuhkrud 1) tärklis - C6H10O5(üldvalem) leidub kartulites ja sibluates ning banaanis 2) tselluloos - C6H10O5 taimede ehitus materjal. Meile tuntud ka kui paberi tooraine. 3) klitiin - C6H10o5 putukate toesed ja seente rakukestad on sellest tehtud. Nagu eelpool mainitud siis inimene saab oma põhiosa energias just süsivesikutest ja kui täpsem olla siis 60% energiast tuleb just süsivesikutest. Ning need aitavad sportlasel rasketest treenigutest taastuda efektiivsemalt ja et lipiitide ai...
Keemia - Põhikool
36 allalaadimist, 2 arvamust
Süsivesikud
2
doc
Leidumine Looduses Süsivesikud on looduses enamlevinud orgaanilised ühendid. Taimedes leidub neid kuivainest 75-90%, loomades kuni 2% ja seentes 1-3%. Veel kuuluvad nad rakkude, kudede ning mõningate hormoonide koostisesse. Elemendid millest koosneb GLÜKOOS - C6H12O6 ehk viinamarjasuhkur, kõikide organismide peamine energiaallikas. FRUKTOOS - C6H12O6 ehk puuviljasuhkur, leidub ohtralt mees, puuviljades, mahlades. Kõige magusam suhkur. SAHHAROOS - C12H22O11 ehk tavaline lauasuhkur, mida on rohkelt suhkruroos ja suhkrupeedis MALTOOS - linnasesuhkur, koosneb kahest glükoosijäägist. LAKTOOS - piimasuhkur, moodustub peamiselt piimanäärmetes. TÄRKLIS - energia varuaine taimedel (teraviljades, kartulimugulas, sibulas, risoomis). TSELLULOOS - Kõikide taimeraku kestade peamine koostisosa. Puidurakkudes on eriti paksud kestad GLÜKOGEEN - talletatakse maksas ja lihastes, insuliin muudab liigse glükoosi veres glükogeeniks. KITIIN - lülijalgsete välisskeletis, seente rakukestas....
Keemia - Põhikool
20 allalaadimist, 0 arvamust
Elutähtsad süsinikuühendid
1
txt
Sahhariidid=s�sivesikud,koosnevad s�sinikust,vesinikust ja hapnikust. nagu vee molekuliski. Suhkrud on v�iksema molekuliga sahhariidid, mis lahustuvad h�sti vees Gl�koosi valemiga C6H12O6 leidub viinamarjades, mist�ttu teda nimetatakse ka viinamarjasuhkruks. Gl�koos on m�rudam kui tavaline suhkur. Fruktoos C6H12O6on teistsuguse struktuuriga kui gl�koos. Fruktoosi leidub puuviljades =puuviljasuhkur. Fruktoos on k�ige magusam suhkur. Sahharoosi valem on C12H22O11. Kliister on valge pulbriline aine, mis k�lmas vees ei lahustu, kuumas vees moodustab paksu h�guse lahuse. T�sklis on taimedes peamiseks varuaineks, mis koguneb juurikatesse ja seemnetesse ja vartesse. Tselluloos on teine t�htis looduslik pol�meerne sahhariid.Tselluloosi summaarne valem on C6H12O5. Tselluloos on keemiliselt vastupidav ja loomad seda seedida ei saa . Tema molekuli l�hustavad bakterid ja seenekesed. Tselluloos on organismis konstruktsioonimaterjal. tselluloosirikkamad materjalid on ntks puuvi...
Keemia - Põhikool
30 allalaadimist, 2 arvamust
Suhkrud
8
odt
5 Pärlsuhkur.......................................................................................................................................5 Sanding sugar..................................................................................................................................5 Suhkur e. Sahharoos .......................................................................................................................5 Tarretisesuhkur................................................................................................................................5 Tuhksuhkur e. Puudersuhkur .........................................................................................................6 Tume Muscovado suhkur...
Pagar-kondiiter - Kutsekool
29 allalaadimist, 0 arvamust
Süsivesikud-suhkrud-tärklis-kiudained
2
docx
Üleliigne glükoos veres suunatakse keharasvade sünteesiks. Rasvumisega seotud ülekaal on mitmete teiste haiguste tekkimise soodustaja. Fruktoosi ehk puuviljasuhkrut leidub puuviljades, marjades ja köögiviljades. Fruktoosi ainevahetus pole seotud insuliiniga, kuid kahjuks ei tekita fruktoosirohke toit tervise seisukohast olulist täiskõhutunnet ning tekib oht ülesöömisele. See kehtib fruktoosi kui magusaine tarbimise kohta, mitte aga kõrge toiteväärtusega fruktoosi sisaldavate aedviljade kohta. Disahhariid sahharoos sisaldab nii fruktoosi- kui glükoosimolekule. Sahharoos on nn tavaline köögis kasutatav rafineeritud suhkur, mida valmistatakse suhkruroost või suhkrupeedist. Rafineerimata ehk keerukaid keemilisi puhastusprotsesse mitteläbinud suhkrutooted sisaldavad lisaks sahharoosile ka muid olulisi toitaineid. Laktoos ehk piimasuhkur koosneb galaktoosist ja glükoosist ning tekitab mõningatele inimestele seedimise käigus ebamugavaid seedimishäireid mida tuntakse laktoosi talumatusena. Põhjuseks on organismis puuduv „piimasuhkrulagundaja“...
Kokandus - Põhikool
7 allalaadimist, 0 arvamust
Suhkur
3
doc
Valge suhkur on tööstuslikult toodetud kemikaal, mida looduses ei leidu ja seetõttu ei sobi selline aine inimesele tarbimiseks. Teised suhkrud, nagu fruktoos (puuviljades), laktoos (piimas) ja maltoos (teraviljades), on neutraalse ained, millel on ka toiteväärtus. Suhkrurood lõigatult. Suhkrust Toorsuhkur on jämed...
Keemia - Kutsekool
6 allalaadimist, 0 arvamust
Süsivesikud ja nende funktsioonid
2
odt
Süsivesik ei ole seesama, mis suhkur. Suhkur on kokkuleppeline käibemõiste, mida kasutatakse peamiselt sahharoosi aga ka teiste magusamaitseliste vees lahustuvate lihtsüsivesikute (mono- ja disahhariidide) kohta. Peamised süsivesikud ning nende parimad allikad: Mono- ja disahhariidid* e lihtsüsivesikud e suhkrud Glükoos e viinamarjasuhkur mesi, puuviljad, marjad, mahlad Fruktoos e puuviljasuhkur: puuviljad, marjad, mahlad, mesi Laktoos e piimasuhkur: piim ja piimatooted Maltoos e linnasesuhkur: teraviljatooted Sahharoos e lauasuhkur: suhkruroog, suhkrupeet, lauasuhkur, suhkrut sisaldavad tooted, puuviljad, marjad Oligosahhariidid Maltodekstriin...
Analüütiline keemia - Kutsekool
16 allalaadimist, 0 arvamust
Biokeemia 3 3 GLÜKOOSISISALDUSE MÄÄRAMINE Sidrunimahl
5
docx
Glükoosi kvantitatiivseks määramiseks bioloogilistes vedelikes kasutatakse ensümaatilist meetodit, mis põhineb ensäämide glükoosi oksüdaas ja peroksüdaas kasutamisel.
Kas suhkruhaigete suhkur on kasulik või kahjulik
2
odt
Kuna enamik suhkruasendajaid kaloreid ei anna, siis taastub nende kasutamisel näljatunne kiiresti ning siis süüakse ikkagi lisaks, tihti ka magusat. Kui eelistate sünteetilist magusainet, siis tuleks seda kasutada võimalikult väikestes kogustes ja kindlasti mitte pidevalt. Lastele pole mõistlik kunstlikke magusaineid sisaldavaid tooteid anda. Diabeetikute toit ei tohi sisaldada kiiresti imenduvaid suhkruid, mille söömise järel veresuhkru tase järsult tõuseb. Aga suhkruid on erinevaid: Sahharoos - tavaline toidusuhkur Glükoos- viinamarjasuhkur (puuviljades, mees) Fruktoos- puuviljasuhkur (puuviljades, mees) Laktoos- piimasuhkur Maltoos- linnasesuhkur (idanevates seemnetes) Tavalist toidusuhkrut võib kasutada 5-10 g päevas, kuid see oleneb tervislikust seisundist ja tuleb kooskõlastada raviarstiga. Glükoos imendub väga kiiresti ja seetõttu ei sobi diabeetikule. Kõik piimatooted sisaldavad laktoosi, näiteks klaasis piimas on seda rohkem kui tavaliselt tee sisse pannakse. Fruktoosi on puuviljades ja mees, see on k...
Keemia - Kutsekool
3 allalaadimist, 0 arvamust
Suhkur looduses ja suhkruliigid
3
docx
Liigne suhkrutarbimine võib põhjustada hambakaariest. Suhkrud võib jagada looduslikult esinevateks ja lisatavateks suhkruteks. • Looduslikult esinevad suhkrud näiteks puuviljades, köögiviljades, piimas ja mees. Lisatavad suhkrud on aga need, mida toidutööstuses pannakse juurde karastusjookidesse, kondiitritoodetesse jms, või need, mida inimene lisab ise toitu valmistades või nt kohvi ja tee sisse. • Lisatavad suhkrud on valdavalt rafineeritud suhkrud – sahharoos , fruktoos, glükoos, tärklise hüdrolüsaadid (näiteks glükoos- ja fruktoossiirup). Suhkur looduses Suhkrud kuuluvad süsivesikute hulka ning on tegelikult roheliste taimede poolt kinni püütud päikeseenergia, mille nad fotosünteesi abil ümber töötlevad. Tuntumad looduslikult esinevad suhkrud on sahharoos, glükoos, fruktoos, laktoos ja maltoos. Sahharoosi leidub peaaegu kõikides taimedes. See koosneb kahest lihtsuhkrust – fruktoosist ja glükoosist. Glükoosi leidub puu- ja köögiviljades, marjades, mees ning lilleõites....
Muu