docstxt/135152632723.txt
Greip „Nagu puuvili greip, on ka ansambel Greip sama värske ning muusika vitamiinirohke“ Ansamblist Alates 2006. aastast Pärit Pärnust Viieliikmelne a cappella-laulugrupp Eriilmeline repertuaar 2010. aastal ilmus debüütalbum „Üks viis“ Koosseis Karin Leetsar – sopran Mari Holm – alt Fred Rõigas – tenor Rauno Muttik – bariton / beatbox Reimo Kiisk – bass Madis Isand – helirežissöör Saavutused Kevadümin 2006 Kevadümin 2007 2007. a Alo Mattiisenile pühendatud muusikapäevad Leipzigis rahvusvaheline vokaalansamblite konkurss VIII Pärnu Rahvusvaheline Koorifestival 2010 Rahvamuusikatöötluste festival Moisekatsi Elühelü 2010 Rahvamuusikatöötluste festival Moisekatsi Elühelü 2011 Muusika https:// www.youtube.com/watch?v=BNHZce1TCa8 https:// www.youtube.com/watch?v=HNMdtVPh4tU https:// www.youtube.com/w...
Nende osakaal peab päevasest menüüst moodustama kõige suurema osa. 813 portsjonist peab moodustama: leib, sepik 47 portsjonit 1 portsjon on 30 g · kartul 23 portsjonit 1 portsjon on 90 g · teised teraviljatooted: puder, makaronid, helbed 23 portsjonit 1 portsjon on 1 dl Eelistama peaks täisterajahust tooteid, sest need sisaldavad hulgaliselt vajalikke kiudaineid II põhikorrus Puuviljad ja marjad 24 portsjonit päevas 1 portsjon on 1 puuvili (100 g) või 2 dl marju või 2 dl puuviljamahla või 15 g kuivatatud puuvilju ja marju. Puuviljades on rohkesti vitamiine ja need on ka puuviljasuhkru allikad. Värsked puuviljad annavad vähem energiat kui kuivatatud, sellepärast on nende soovitatavad kogused suuremad. Köögiviljad ja kaunviljad 35 portsjonit päevas 1 portsjon on 100 g köögivilju toorena või keedetult või 200 g köögiviljamahla või 30 g kuivatatud kaunvilja.
Kiivi (Actinidia chinensis) Uku Volke Taust · Kiivi kodumaaks on Hiina ja Taivani mäestike metsaalad. · Sealt edasi hakati teda palju kasvatama Uus-Meremaal · Nimi kiivi on otse samanimeliselt linnult pärit · Tänapäeval Austraalias, Kalifonias, Lõuna-Aafrikas, Tsiilis, Jaapanis, Vahemeremaades, Prantsusmaal, Kreekas ning isegi Madalmaades ja Inglismaal. Bioloogia · "Kiivi" on vilja nimi, tegelikult kasvavad kiivid aktiniidia taimedel · Aktinaadiad on põõsakujulised roniväätidega taimed. · Paljundamiseks on vajalik 7-8 emastaime kohta vähemalt 1 isastaim. · Kultuuris kasvatatavad kiivid pärinevad enamasti kiivi-aktiniidia ja sama taimeperekonna (aktiniidia) liikide ristanditest. Toiteväärtus · Kiivi on kõrge C-vitamiini sisaldusega, 100 g-s umbes 300 mg. (120% organismi ööpäevasest C-vitamiinivajadusest) · Sisaldab ka provitamiini A · D-vitamiini · kal...
Rakvere Ametikool Kadri Trilljärv K-12 EKSOOTILISED PUUVILJAD Toiduainete õpetuse referaat Hindaja: Eha Raal Rakvere 2009 1. Apelsin Apelsin (Citrus sinensis) on apelsinipuu vili. Apelsin on omapärane mari, mille koore moodustavad oranz väliskate, eksokarp, milles leidub eeterlikku õli, ja selle all asuv kobe heledam vahekate, mesokarp. Vilja sisemine mahlakas osa on kilejate vaheseintega jaotatud sektoriteks. Sektorite sees asuv viljaliha aga on kujunenud mesokarbist sissepoole sopistunud pikkadest peenikestest mahl täidetud kotikestest. Apelsini viljaliha on väga maitsev, suure suhkrusisaldusega. Sisaldab mitmesuguseid suhkruid kuni 15%, sidrunhapet 1- 2% ja vitamiine, eriti C-vitamiini. Maalimas on aretatud väga palju apelsinisorte, mille seas on hinnatud kolme järgmisse rühma kuuluvad sordid. Eriti otsitud on turul nõndanimetatud nabaapelsini...
preemia auhind marketing turundus banaan puuvili triumf suur võit, suur edu tortilja pannileib dattel puuvili materjal aine dessert magustoit džemm moos delfiin meres elav imetaja distsipliin kord papaia puuvili oranž värv digitaalne numbriline granaatõun puuvili
Kahekäiguline menüü kooliõpilastele. I käik Pearoog. Keedetud kartul, kaste, ananassi-porgandi salat, piim, mahl. II käik Järelroog. Karamellkissell moosiga. *** I käik Pearoog. Frikadelli supp. II käik Järelroog. Mannavaht piimaga. *** I käik Pearoog. Makaronid vorstiga, mahl, piim. II käik. Järelroog. Puuvili (õun, pirn) *** I käik Pearoog. Pilaff, piim, mahl. II käik. Järelroog. Kohuke, puuvili. Kolmekäiguline menüü firma külalistele. I käik Eelroog Soojad võileivad. II käik Pearoog. Kartulipuder, valge kaste, värskekapsa-kurgi salat, piim, mahl. III käik Järelroog. Kook, kohv, tee. *** I käik Eelroog. Püreesupp. II käik Pearoog. Keedu kartul, hakkliha kaste, apelsiniporgandisalat, piim, mahl. III käik Järelroog. Apelsini jogurtitarretis. *** I käik Eelroog. Külmad suupisted kalast. II käik Pearoog. Riis, grillitud kalaga III käik Järelroog. Jäätis.
die Tasche-kott,tasku kochen-keetma die Lebensmittel-toiduained der Rinderbraten-praad der Rotkohl-punanekapsas der Nachtisch-magustoit das Obst-puuvili die Flasche,-n -pudel das Glas,-er -klaas das Weifbrot,-e -sai das Brötchen-saiake die Grofeltern-vanavanemad das -nädalalõp. am- lõpul der-supermarkt zum-isse zum-lõunasöögiks das-muna,hommikusöök,õhtusöök,lõuna,jäätis,(must)leib, der-juustm,suhkur,konjak,sink, vanaisa die-või,piim.pagarikaup.(in die-kaupluses),keedis,maksavorkst, vanaema die Tasche-kott,tasku kochen-keetma die Lebensmittel-toiduained der Rinderbraten-praad der Rotkohl-punanekapsas der Nachtisch-magustoit das Obst-puuvili die Flasche,-n -pudel das Glas,-er -klaas das Weifbrot,-e -sai das Brötchen-saiake die Grofeltern-vanavanemad das -nädalalõp. am- lõpul der-supermarkt zum-isse zum-lõunasöögiks das-muna,hommikusöök,õhtusöök,lõuna,jäätis,(must)leib, der-juustm,suhkur,konjak,sink, vanaisa die-või,piim.pagarikaup.(in...
Kasvab kõikjal troopikas näiteks: brasiilia, India, Filipiinid. Vajab kasvamiseks niiskust. Kookospalm on igihaljas, kuni 30 m kõrgume ja kuni 60 cm jämedune lookja tüvega puu. Kasvab troopikamerede rannikutel ja saartel. Lehed sulgjad ja kuni 6 m pikkused. Kasutatakse toiduks, lehti katusteks ja tüvesid ehitusmaterjalidena. Istandusi on peamiselt Filipiinidel. 4 Papaia on puuvili, söögitaim, mis on kujult ovaalne ja värvuselt kollakas, oranzikas ja rohekas, tema sees on musta värvi seemned ja lõhe-roosa viljaliha, mis on samuti söödav. Kasvamiseks vajab valgust, niiskust ja soojust. Papaiat süüakse ja kasutatakse puuviljasalatites, eelroana lihatoitude juures. Papaiat kasvatatakse troopilistel aladel eriti USA-s, Austraalias ja Vahemeredes. Ananass on tuntud ja armastatud puuvili, mis ei kasva puu otsas, vaid hoopis puhmataolise püsttaime küljes
Hüüdlause: ,,Tee vähemalt üks tervislik valik päevas." Poolitatud ekraan. Vasakul pool toimuv on ebatervislik, paremal tervislik. Näitlejaid ei ole, on vaid lõbusa taustamuusika saatel vahelduvad toidulstseenid, kus vasakul pool ekraani näidatakse ebatervislikke valikuid ning paremal pool tervislikumaid valikuid. Stseen 1: Vasakul pool rohkelt vahustatud piimaga latte, lusikas suhkurt juurde panemas, vasakul klassikaline must kohv, alustassil pruuni suhkru kuubikud. Stseen 2 Vasakul pool on näha kausi sees suhkrustatud hommikuhelbed piimaga(taamal kõrge rasvaprotsendiga piimapakk), paremal kausis puuviljamüsli koos värskete mutsikatega, (taamal madala rasvaprotsendiga piimapakk). Stseen 3 Vasakul pool poolik komm paremal pool puuvili(õun, banaan jms)/kuivatatud puuvili/maasikas tumedas sokolaadis. Stseen 4 Vasakul pool poolik hamburger, paremal pool (sai täisterajahust) võileib koos singi ja tomatitega. Stseen 5 Vasakupoolsesse klaa...
10. lakk- vahend puidu töötlemiseks ja katusepealne (pööning) Kirjuta homonüüm 1. Lind ja keere - vint 2. Lind ja saiake kakk 3. Lind ja laskerada - tiir 4. Kala ja tööriist ja ringreis tuur 5. Kala ja kehaosa - silm 6. Kala ja kehaosa lest (veeloomade jalg e. lest) 7. Kala ja kaljupragu - lõhe 8. Putukas ja magamisase laevas koi 9. Puuvili ja mustamine - laim 10. Puuvili ja valgusallikas - pirn Kirjuta homofoonide tähendused: 1. Keel- kommunikatsioonivahend 2. Geel- sültjas mass (nt. dussigeel) 3. Pass- dokument 4. Bass- madal meeshääl 5. Keiser- valitseja 6. Geiser- kuumaveeallikas 7. Troon- valitseja iste/tool 8. Droon- mehitamata õhusõiduk 9. Kong- ruum, kellegi kinni hoidmiseks (nt. vangikong) 10. Gong- löökpill Kirjuta piktogrammide tähendused:
kiiresti täiendada energiavarusid kudedes, näiteks järsu ja tugeva pingutuse puhul sportlastel. Suhkrud on ka vajalikud nõrga südametegevusega inimestele. Niisama tähtsad on suhkrud laste toitlustamisel, sest lapsed on väga liikuvad ja kulutavad palju energiat. Tselluloosi on kõigis taimsetes toiduainetes, sest see on taimede rakukesta peamine koostisosa. Lastele tuleb siiski selgitada, et magustoit on ka mannavaht, müsli jogurtiga ja maiustusi asendab ka puuvili. Kahjuks söövad meie lapsed liiga palju süsivesikuid. Näiteks leidub süsivesikuid meie laste lemmikutes - kartulikrõpsudes. Liigse süsivesikurikkaid toite 1 süües nagu jahu ja kondiitritooted võib hakata kimbutama kroomivaegus. Kroomirikas toit aitab pankrease hormoonil insuliini reguleerida veresuhkru hulka, hoiab ära diabeedi tekke. Tõhusad kroomiallikad on tomat, mais, õun, loomaliha, kanaliha, juust, munad, krabid ja meliss
Prantslased Evely Aim Maarja Loikonen K109 Prantsusmaa Riigi keel: prantsuse keel Pealinn: Pariis Pindala: 547 030 km² Rahvaarv(2007): 64 102 000 Rahaühik: euro (enne 1999. aastat Prantsuse frank) Lipp: kasutusel alates 14. juulist 1790, ning see koosneb kuninga värvist (valge) ja Pariisi värvidest (sinine ja punane). Naaberriigid: Belgia, Luksemburg, Saksamaa, Sveits, Monaco, Itaalia, Andorra ja Hispaania Köök Ülemaailmse kuulsuse saavutanud oma tõeliselt peenemaitseliste, hoolikalt valmistatud ning kaunilt serveeritud toitudega. Kasvatatakse ja aretatakse parima kvaliteediga aedviljasorte, oliivipuid ja seeni sampinjonikasvatus on väga levinud. Toite valmistatakse nii, et toiduainete algsed omadused ja toiteväärtus maksimaalselt säilivad. Rikkalikult süüakse toorsalateid, aedviljatoitude valik on väga lai. Äärmiselt mitmekesine kastmete koostis. Kastmete arv ületab üle 300. Soojade toitude jaoks vaagna...
köögivilja, muna. Toiduainete koostisosadeks on omakorda toitained: valgud, toidurasvad, süsivesikud, vitamiinid, mikroelemendid, mineraalained. Tasakaalustatud segatoit on toit, mis rahuldab organismi vajaduse kõigi toitainete järele. Segatoitlus tähendab, et enamik päevasest toidust, 70-80 %, peab olema taimne ja väiksem osa, 20-30 %, loomse päritoluga. Taimne toit on teravili ja teraviljatooted, köögivili ning puuvili. Loomne toit on piim ja piimatooted, liha, kala ja nende tooted ning munad. Söömine on ainus töö, mis toidab, ja me kõik sööme regulaarselt. Enamik inimesi tunneb ennast suurema osa asjast hästi. Toidule ja söömisele hakatakse rohkem tähelepanu pöörama siis, kui tervis läheb kehvaks. Tervisliku toitumise võtmeküsimus on see, mida ja kui palju süüa. Toit peaks rahuldama keha vajadused. Toitumise juures tuleb veel arvestada
• Soe või külm lihatoit (entrée) vastava kastmega. • Aedviljatoit (légume) – soojad herned, aedoad, lillkapsas, artisokk. Võib olla üleküpsetatud (gratin). • Salat (season) – enamasti lehtsalat, mille liike kasvatatakse palju. Kastmeks enamasti oliivõli sidrunimahlaga. • Juust (inglise toidusedelis antakse see pärast magustoitu). • Magustoit (entremets) – tort, kook, puding, suflee või vorm. • Puuvili (dessert) – kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. • Kohv Millest koosneb lõunasöök • Puljong – (consommé) või püreesupp (potage) lisanditega. • Kala – keedetult või praetult, kartulite ja sobiva kastmega. • Liha – enamasti suurem praad või lind aedvilja ja kastmega. • Aedviljatoit – keedetud, praetud, hautatud, vorm. • Salat – värskest toorest lehtköögiviljast või juurviljadest. Palju kasutatakse vars- ja juursellerit.
Banaan sisaldab kolme naturaalset suhkrut: sahharoosi, fruktoosi ja glükoosi. Lisaks on tärklist, pektiine ja tselluloosi. On tõestatud, et kahe banaani söömine annab energiat 90- minutiliseks treeninguks. Banaan on ka sportlaste lemmikpuuvili. Banaan ei anna mitte ainult energiat, vaid ennetab ja suudab jagu saada mitmest haigusest. Indias tehtud uuringu järgi peab päevas sööma vähemalt kaks banaani ja vererõhk langeb 10%. Järelikult on see puuvili hea vererõhu alandaja. Samuti tugevndab immuunsussüsteemi, aitab langetada kehakaalu, on hea ravim suu ja mao limaskesta põletiku puhul, aitab unehäirete vastu ning rahustab närve. Veelgi enam, uuringud on näidanud, et süües regulaarselt banaani väheneb oht surra südamerabandusse 40%. Lisaks banaan rahustab kõhtu, aitab peavalu vastu, oma suure kaaliumi sisaldusega peletab eemale stressi. Banaan aitab ka depressiooni vastu, sest sisaldab
arvutiõpetaja Tartu 2007 Sisukord Sisukord....................................................................................................................................................................2 Sissejuhatus..............................................................................................................................................................3 Marjad ja puuvili lisanditega.................................................................................................................................4 Kompotid..................................................................................................................................................................5 Jäätised.....................................................................................................................................................................6
Värske sai (baguette, croissant vms) Kuuma piimaga kohv (cafe au lai) Kuum sokolaad (chocolat chaud) Moos (maasika-, aprikoosi) Või Eine Ehk Déjuner, mida pakutakse 13.30-14.00 ajal : Eeltoit (võileib, kala, salat) Munatoit (omlett, keedetud muna või vormis muna) Kalatoid (keedetud, praetud, kastmes vms) Lihatoit ( soe, külm, kastmega) Aedviljatoit (herned, oad, lillkapsas, üleküpsetatud) Salat (enamasti lehtsalat oliivõliga) Juust Magustoit (tort, kook, pudinf, suflee) Puuvili (kirsid, banaanid, viinamarjad, kompott) Kohv Lõuna Ehk Diner serveeritakse kell 17.00-18.00 Puljong või püresupp lisandiga Kala (kartulitega, keedetult või praetult, kaste) Liha (aedvili, kaste) Aedviljatoit (keedetud, praetud, aurutatud, vorm) Juust Magustoit Puuvili Kohv Õhtusöök Pidulikul juhul apertiiv Puljong Ühepajatoit Leib Kohv Veinid Üks suurimaid veinitootjaid maailmas Kulinaarias tuleb veini spetsiaalselt keeta
Sõna grenade, viidates väiksele lõhkevale pommile, mis lendab paljudeks pisikesteks tükkideks, näib olevat tulenenud granatum'ist Välimus : Granaatõun on tiheda punase koorega sidrunist veidi suurem 512 cm läbimõõduga mari, mis sisaldab umbes 600 seemet. Seemned koos neid ümbritseva mahlaka viljalihaga on söödavad. Granaatõuna mahl on ergutava ja immuunsüsteemi tugevdava toimega.Granaatõun on viljakuse ja võimu sümbol. Kasutamine : Toorelt süües murtakse puuvili lahti, seemned aetakse lahti, tavaliselt pähkliorgi abil, ning imetakse viljaliha seemnete küljest ära. Seemneid kasutatakse ka magustoitude ja salatite garneeringuis. Mahla võib kasutada jookide ja jää tegemisel. Ekstraktist saab valmistada tinti. Koorest saab pruulida kibedat jooki, mida nii mõnigi seikleja ja maadeuurija leidis olevat väärtusliku võitluses düsenteeria vastu. Granaatõunamahlast tehakse jookide maitsestamisel kasutatavat siirupit
Iseseisev töö a) Hommikusöök lasteaia lapsele: Neljavilja puder,Maasika moosiga Piim Õun b) 3-käiguline lõunasöök ajateenijale: Borsi supp Hakk-Kotlett keedetud kartuliga ja valge kastmega Mannavaht piimaga c) Õhtusöök hooldekodu patsiendile: Kartuli püree singi kastmega Jogurt või Puuvili Keefir/Piim Koostatud konspekti abil,Robert Rand (K-11A)
Abiturient Keskkooli lõpetaja; keskkooli lõpetama valmistuv isik Absoluutne Tingimatu, piiramatu; täiuslik, täielik Abstraktne Mõtteline, mittekonkreetne, üldistatud Absurdne Mõttetu, võimatu Akadeemik Akadeemia liige Akrobaat Tsirkusevõimleja Alfabeet Tähestik Alkohol Etanool e viina piiritus Anekdoot Lühike, teravmeelne naljalugu Apelsin Lõunamaine puuvili Aplodeerima Heakskiidu või poolehoiu avaldamiseks käsi plaksutama Arhitekt Ehituskunstnik Asfalt Teekattematerjal, pigitaoline aine Balansseerima Tasakaalustama, tasakaalus hoidma; tasakaalu säilitama Barbaarne Metsik Bariton Keskmise kõrgusega meeshääl; teatud vaskpuhkpill Barjäär Tõke, kaitsevõre Barokne Barokile omane Barrikaad Kaitsetõke, teesulg Bluffima Eksitama, eksiteele juhatama
Serveeritakse peamiselt grillitud liha juurde. Aedmaasikas ajasaadus, magustoitude valmistamiseks, kaunistamiseks jne. Aedtill maitseroheline Ahjupraad sea-,veise-,uluki- vm. loomalihast Ahven sobib uhhaa valmistamiseks, suitsutamiseks, praadimiseks Ansoovis merekala Levinud komponent Vahemeremaade roogades. Antrekoot - veiseseljast kahe ribikondi vahelt lõigatud steik, mille paksuseks on umbes 2 cm. Apelsin puuvili, hea söögiks mitmel erineval viisil. Al dente - küpsusaste, kergelt hamba all vetruv Aroruudijahu spetsiaalne toidutärklis B Basiilik maitsetaim, sobib kasutamiseks nii värskelt kui ka kuivatatult Banaan maitseb hästi, palju erinevaid kasutusviise Basmati riis - pärit Himaalaja mäejalamilt, Põhja-Indiast. Kitsas ja pikateraline riis on tuntud oma peene maitse ja lõhna poolest (peale keetmist on tunda kerget pähkli maitset) ning
MENÜÜ KOOSTAMINE SUURKÖÖKIDELE Haigla Vähene soolasus Kergesti seeditav Arst peab arvestama, inimese haigusega. Tervislik Lõunaoode. Päevas 2 korda soe söök (hommik,lõuna) õhtul tavaliselt puuvili või võileivad. Hooldekodu Kergesti näritav Kergesti seeditav Maitsev Vähe soolane Vähe rasvane Odav Üldlevinud söögid Vangla Toit peaks andma palju energiat Maitsev Tervislik Vitamiinide rikas Odav Palju valke jt toitaineid. toitev Lasteaed Kord kuus söögiks viinerid. Hommikusöögiks tavaliselt puder. Toit peaks olema üldlevinud,mida kõik söövad. Tervislik. Odav
Menüü Külmad eelroad Tuunikala magusas tomatikastmes Vasikalihatarrend Täidetud praneeritud kana Juurviljavalik (lillkapsas, porgand) Dipikaste Soojad eelroad Täidetud soolaforelli rull kurgiga Suitsetatud seakoot Mehhiko Broiler Kalaroad Viinaga keedetud lõhe Aurus küpsetatud meriahven Liharoad Hakkliharoog lambalihast Magushapu sealiha Juustud Mozzarella affumicata Vacherin Mont d'Or Taleggio Magustoidud Kirju koer Marjad purutainas Puuvili Puuviljavalik Joogikaart Vahuveinid Riesling Sekt Halbtrocken Alvice Lancieri Prosecco Ekstra dry Piiritusjoogid Viin: Viru valge Rumm: Bacardi Black, Bacardi White Kuumad joogid Kohv Tee...
1. keele nimi singali keel 2. keelkond Indoeuroopa keelkond 3. täpsem piirkond, kus seda keelt kõneldakse Sri Lanka 4. kõnelejate arv - 15,568,750 5. numbrid 1-10: 1 - eka - 2 - deka - - 3 - tuna 4 - hatara - 5 - paha - 6 - haya - 7 - hata - 8 - ata - 9 - navaya - 10 - dahaya - 6. Muu keele näide: Mis su nimi on? - Oyaaghe nama mokka'da? Appi! - Aaneh!/aayoh!/amboh! Puuvili - Palaturu 7. Kirjaviis singali kirjaviis 8. Veel huvitavat keele kohta: · Singali keele kirjapildis puuduvad üldjuhul vokaalid, need märgitakse teatavate krõnksude abil konsonantide külge. · Singali keeles on 58 tähte: 16 täishäälikut ja 42 kaashäälikut. · Kõnekeeles kasutatakse 37 tähte. · Kirjakeel ja kõnekeel erinevad teineteisest suurel määral.
Toitained ja ensüümid tagavad ainevahetuse. Üldine ainevahetus. Toiduained: Loomsed: Taimsed: Liha Teravili Kala Aedvili Muna Puuvili Piim Toitained Makrotoitained: Mikrotoitained: Vesi Vitamiinid Süsivesikud Mineraalid Rasvad Valgud Toidu energeetiline väärtus ehk kalorisus on energia hulk kalorites, mis vabaneb toitaine lõplikul lõhustumisel. Kõige kaloririkkam toit on rasvane toit. Ensüümid: · Inimorganismis on ligikaudu 2100 erinevat ensüümi.
Draakonivili Eksootiline puuvili on kaktusvilja sugulane. Draakonivili pärineb Mehhikost ning kasvab öösel õitseval kaktusel, mida kutsutakse “Öökuninganna”. Kasvutingimused: Kuiv troopiline kliima, mõõduka vihmaga (500-2000mm aastas). Normaaltingimustes sobilik kasvu temperatuur on 20-30°C, kuid taluvad temperatuuri kuni 40°C. Samuti elavad üle ka lühildased külmaperioodid Kasvatatakse: Kesk-ja Lõuna-Ameerikas, Aasia riikides nagu Taiwanis, Vietnamis, Tais, Filipiinidel, Sri Lankal ja Malaisial. Neid on leitud ka Okinawas, Hawaiil, Iisraelis, Põhja- Austraalias ja Lõuna-Hiinas Saagikus: Draakonipuu annab saaki 30-50 päeva pärast õitsemist ja mõnikord nii 5-6 tsüklit saaki aastas. Tavapärane saagikus on 10-12 000 kilogrammi vilja hektari kohta aastas. Kasutamine: Süüakse toorelt kas toatemperatuuril või veidi jahutatult (koort ei sööda).
Kilodzaulide vajadus Säästumarket Toiduaine Toidu nimi 1Kg hind Kogus Summa Liha Sea aba liha 42.90kr 100g 4.29kr Kala Rookimatta 25.22kr 120g 3.02kr räim Piim 2.5% Tere piim 6.90kr 0.5l 3.45kr Juust Hollandi juust 93.20kr 30g 2.79kr Õli Rapsiõli 18.90kr 20g 0.37kr Virtuosso Või Saaremaa või 96.57kr 20g 1.93kr Kartul Vanaema oma - 25g - Sai Kirde sai 17.58 6g 0.10kr Leib Tallinna 20.84 6g 0.12kr peenleib Suhkur ...
. Sageli antakse lauale igale inimesele eraldi asetatud toidurühmakesena. · Munatoite omlett, munad vormikestes, keedetud munad kastmes. · Kalatoit väikeste tükkidena keedetud või praetud, kastmes vm. · Soe või külm lihatoit vastava kastmega. · Aedviljatoit soojad herned, aedoad, lillkapsas. · Salat enamasti lehtsalat. Kastmeks enamasti oliivõli sidrunimahlaga. · Juust · Magustoit tort, kook, puding või vorm. · Puuvili kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. · Kohv Lõunasöögil on välja kujunend järgmine toidusedel: · Puljong või püreesupp lisanditega. · Kala keedetult või praetult, kartulite ja sobiva kastmega. · Liha enamasti suurem praad või lind aedvilja ja kastmega. · Aedviljatoit keedetud, praetud, hautatud, vorm. · Salat värsketest toorestest leht- või juurviljadest. Palju kasutatakse sellerit lehevarte või juurtena. · Juust
värske nädala jagu. Sellega sobib marineerida liha enne praadimist, samuti maitsestada liha- ja kalatoite. Mehu saab kasutada veel joogiks, magustoitude lisandiks, toorsalatite kastmeks, teravamaitseliste lihatoitude kastmete maitsestamiseks jne. Seemnemass kuivatage ning tehke sellest teed. HURMAA SISSEJUHATUS Hurmaad ei saa pidada väga uueks viljaks Eestis, kuid tema tarbimine on siiski väga vähene. Tomati välimuse kuid pehme magusalt hapuka viljalihaga puuvili on pärit Hiinast, arvatavasti. Maitselt meenutab varianti, kus melon kohtub tomatiga, mekk on sametiselt pehme ning kerge. Samas on hurmaas piisavalt väärtust, et olla ka eraldi toitainena meie päevamenüüs. HURMAA Viljad on olnud eelajaloolisel perioodil oluliseks toiduallikaks nii Hiinas, Koreas kui ka Jaapanis. Hurmaade värvus on sõltuvalt kultivarist oranzikaspunane kuni kollakasoranz.
· See haigus pärineb Aasiast. Põhjused, eesmärgid, mis viitavad vegetaarlusele. · Majanduslikud · Tervislikud · Toiteväärtuse arvestamine · Looduslikud · Vanemate toitumiskäitumine · Meditsiinilised · Kulinaarsed · Usundilised · Hügieenilised · Eetilised · Nüüdiaegsest eluviisist tingitud Toiduained · Range vegetarsimi korral kasutatakse toiduks ainult taimse päritoluga toiduaineid. · Teravili · Puuvili · Juurvili · Aedvili · Pähklid · Seemned · Seened · Õlid Toiduained · Põhiliseks valguallikaks on tera- ja kaunvili ning pähklid · Rasva saadakse toiduõlidest, seemnetest ja pähklitest. · Süsivesikuid saab aed- ja puuviljadest Taimetoidu plussid · Vähene rasvumine · Väheneb südamehaiguste risk · Väheneb kõrgvererõhu risk · Rohkelt C-vitamiini ja mineraalaineid · Kasutatakse vähe rasva ja keedusoola
Mineraalainetest leidub eelkõige kaltsiumi-, kaaliumi-, magneesiumi-, fosfori- ja rauasooli. Serveerida toatemperatuuril, süüakse peamiselt toorelt, või kasutatakse kompottides, magustoitudes, praadide juurde. Värskeid vilju süüakse kooritult lõigatakse pooleks ja urgitsetakse sisu poolmetest välja, kuivatatud vilju süüakse koos koorega. Rambutan Pärit Malaisiast kuid nüüd kasvatatakse troopilises Kesk-Ameerikas ja Kagu-Aasias. Punakaspruun, ploomisuurune, karvane puuvili. Viljaliha on pehme, libe viljaliha, kivi ei sööda. Vilja kooritakse lõigates noaga koorele vagu ning pööritades eri pooli, mille tulemusena koor ja kivi hõlpsasti eristuvad. Sisaldab rohkelt C-vitamiini ja kaltsiumi. Säilitada külmkapis 8-12 kraadi juures ning kilekotis. Viljad kuivavad kiirelt. 8
Mineraalainetest leidub eelkõige kaltsiumi-, kaaliumi-, magneesiumi-, fosfori- ja rauasooli. Serveerida toatemperatuuril, süüakse peamiselt toorelt, või kasutatakse kompottides, magustoitudes, praadide juurde. Värskeid vilju süüakse kooritult lõigatakse pooleks ja urgitsetakse sisu poolmetest välja, kuivatatud vilju süüakse koos koorega. Rambutan Pärit Malaisiast kuid nüüd kasvatatakse troopilises Kesk-Ameerikas ja Kagu-Aasias. Punakaspruun, ploomisuurune, karvane puuvili. Viljaliha on pehme, libe viljaliha, kivi ei sööda. Vilja kooritakse lõigates noaga koorele vagu ning pööritades eri pooli, mille tulemusena koor ja kivi hõlpsasti eristuvad. Sisaldab rohkelt C-vitamiini ja kaltsiumi. Säilitada külmkapis 8-12 kraadi juures ning kilekotis. Viljad kuivavad kiirelt. 8
Õli 250 230 20 4990 Muna 180 170 10 5000 ABC kõver 120 100 80 Kumulatiivne kulukate (%) 60 40 20 0Liha Kala Piim Leib Sai Jahu Puuvili Köögivili Õli Muna Tooted Kulude arvestamine mida, kuidas, kellele? Traditsiooniline kuluarvestus Tegevuspõhine kuluarvestus Algandmed Tabelid arvutustega Tulemused koondtabelisse Tulemuste analüüs Järeldused kategooria juhtimise kohta Traditsiooniline kuluarvestus Enamus ettevõtteid liidab kaudsed kulud tootele või toodete
Neid on leitud ka Okinawas, Hawaiil, Iisraelis, Põhja-Austraalias ja Lõuna- Hiinas. Hylocereus kaktus õitseb ainult öösiti. Ja tema iga õis puhkeb ainult üheks ööks. Mistõttu on ta nime poolest veel ka "kuulill" või "öökuninganna". Kaktuseõis punane - kasvupiirkonnad, sinine - leiukohad Kirjeldus Eksootiline puuvili on kaktusvilja sugulane. Koor on roosa, viljaliha enamasti valge, vahel ka lillakas. Seemned on mustad ja tillukesed. Vili ise ei ole eriti magus, kuid see-eest värskendav. Draakonipuu annab saaki 30-50 päeva pärast õitsemist ja mõnikord nii 5-6 tsüklit saaki aastas. Vietnami restoranides pakutakse taldrikutäis draakonivilja õhtusöögi lõpetuseks, see maksab 5000-15000 dongi e. 3-8 krooni kilo. Kasutamine • Süüakse kas toatemperatuuril või veidi jahutatult (koort ei sööda).
INGLASED Meriliin Lend 11 a ÜLDANDMED Elukoht on inglastel Suurbritannias, kuid neid leidub ka mujal maailmas. Inglasi on Suurbritannias umbes 65 miljonit. Räägivad inglise keelt. Põhiline meelelahutus on televiisori vaatamine. Sport on inglastele väga oluline, eriti jalgpall. HOMMIKUSÖÖK Praetud vorstikesed Praetud muna Praetud seened Praetud peekon Munapuder Valged oad tomatikastmes Röstsai Tee/kohv LÕUNASÖÖK Lõunasöök on tavaliselt lastele ja täiskasvanutele kaasa pakitud. Võileib Pakk krõpse Puuvili Jook ÕHTUSÖÖK Liha (sealiha, veiseliha, kanaliha, lambaliha) Juurviljad (kindlasti kartul, porgand, herned, sibul, kapsas) Kaste Veiseliha tehakse koos kuuma valge mädarõika kastmega. Sealiha tehakse koos magusa õunakastmega. Lambaliha tehakse koos rohelise piparmündikastmega. MAGUSTOIDUD ...
olema 25 - 30 grammi. Organismi glükogeeni depoode täitmiseks on sobivad nii tärklis kui suhkur, kuid suurema osa süsivesikutest peaks spordiga tegeleja saama just tärklisena. Sellised toiduained - teravili, kartul, aedvili - sisaldavad enamasti ka spordiga tegelejale vajalikke mineraalaineid, vitamiine ja kiudaineid. Spordiga tegelejad peaksid seepärast eelistama leiba, riisi, pastatooteid, aedvilja, kartuleid jm. Aedvili ja puuvili on rikkad ka tervisele kasulike bioaktiivsete ainete poolest. Seevastu monosahhariidid - maiustused, viinamarjasuhkur - pole soovitavad, sest võivad esile kutsuda hoopis olulise töövõime languse. Tähtsamad süsivesikuterikkad toiduained on täisteraleib, kartulid, riis, kaerahelbed, kiivid, õunad, banaanid, herned, oad, pastatooted, tervaviljatooted, müsli, nisuhelbed, mesi, kuivatatud puuvili, puuviljamahl, puuviljasiirup ja spordijoogid.
olema 25 - 30 grammi. Organismi glükogeeni depoode täitmiseks on sobivad nii tärklis kui suhkur, kuid suurema osa süsivesikutest peaks spordiga tegeleja saama just tärklisena. Sellised toiduained - teravili, kartul, aedvili - sisaldavad enamasti ka spordiga tegelejale vajalikke mineraalaineid, vitamiine ja kiudaineid. Spordiga tegelejad peaksid seepärast eelistama leiba, riisi, pastatooteid, aedvilja, kartuleid jm. Aedvili ja puuvili on rikkad ka tervisele kasulike bioaktiivsete ainete poolest. Seevastu monosahhariidid - maiustused, viinamarjasuhkur - pole soovitavad, sest võivad esile kutsuda hoopis olulise töövõime languse. Tähtsamad süsivesikuterikkad toiduained on täisteraleib, kartulid, riis, kaerahelbed, kiivid, õunad, banaanid, herned, oad, pastatooted, tervaviljatooted, müsli, nisuhelbed, mesi, kuivatatud puuvili, puuviljamahl, puuviljasiirup ja spordijoogid.
praadimiseks puhastatud ehk rafineeritud õli 46-aastase väikelapse näidistoidusedel HOMMIKUSÖÖK 200 g piimaga keedetud teraviljaputru 100 g marju (maasikad, mustikad, vaarikad) 200 g kakaod (200 g 3,5% piima, 1 tl kakaod, 2 tl suhkrut) LISAPALA 1 puuvili LÕUNASÖÖK lihapallid (kotlet, kala) kartulipudruga (100 g), hautatud köögivili oliiviõliga või toorsalat 1 tl õliga magustoit 200 g (leivakreem piimaga või mannavaht piimaga või kohupiimakreem kisselliga või biojogurt mustikatega) VAHEPALA 1 terakukkel või 2 täisteraküpsist
* Kalatoit väikeste tükkidena keedetud või praetud, kastmes vm. * Soe või külm lihatoit (entrée) vastava kastmega. * Aedviljatoit (légume) soojad herned, aedoad, lillkapsas, artisokk. Võib olla üleküpsetatud (gratin). * Salat (season) enamasti lehtsalat, mille liike kasvatatakse palju. Kastmeks enamasti oliivõli sidrunimahlaga. * Juust (inglise toidusedelis antakse see pärast magustoitu). * Magustoit (entremets) tort, kook, puding, suflee või vorm. * Puuvili (dessert) kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. * Kohv Lõunasöögil on välja kujunend järgmine toidusedel: * Puljong (consommé) või püreesupp (potage) lisanditega. * Kala keedetult või praetult, kartulite ja sobiva kastmega. * Liha enamasti suurem praad või lind aedvilja ja kastmega. * Aedviljatoit keedetud, praetud, hautatud, vorm. * Salat värsketest toorestest leht- või juurviljadest. Palju kasutatakse sellerit lehevarte või juurtena.
kognitiivselaadseks kaardiks. Ja see esialgne kaart, mis näitab teid ja radu ja keskkonnasuhteid, määrabki lõpuks, millised on lõpuks looma reaktsioonid, kui neid üldse on." (Tolman 1948:192) Taipamine- see on äkiline arusaam sellest, et mida peab tegema, et lahendada probleem. Taipamisega on seotud Wolfgang Köhler, kes uuris simpansite käitumist ning tegi nendega mitmeid katseid . Katsed seisnesid selles, et puuvili asetati simpansite käeulatusest välja(riputati puuvili kongi otsa jne) ning jälgiti, kuidas lahendavad simpansid sellise olukorra. Vaatlusõppimine õppimine teise inimese käitumise jägimise kaudu. Inimesed õpivad palju isiklikust kogemusest, aga nad võivad õppida ka jälgides teiste tegevust ning seda, mis teistega seejärel juhtub. Eriti palju õpivad imiteerides lapsed nende jaoks on täiskasvanute vaatlemine nn õige käitumise õppimine. Vaatlusõppimisel on neli komponenti: 1) Tähelepanu(milliseid mudeli käitumise aspekte
· Vajati põllumajandustooteid, sest põllumajandus arenes tööstusest aeglasemalt KOLOONIATE TÜÜBID 1) Ümberasumiskolooniad emamaa ülerahvastuse leevendamiseks (Hispaania, Portugal Ameerikas) 2) Faktooria kaubanduslik ja sõjaline tugipunkt, mis rajatakse mitmesuguste kaupade ostmiseks (Singapur, Gibraltar) 3) Istanduskoloonia peeti põhiliselt istanduste rajamise eesmärgil (Euroopa kliima ei võimaldanud) tubakas, puuvili 4) Ressursikoloonia kasutati emamaal puuduvate loodusvarade hankimiseks 5) Reservkoloonia ,,igaks juhuks" Geograafiline tööjaotus regioonid spetsialiseeruvad nende kaupade tootmisele, milleks on paremad eeldused
Leht1 Toiduained ühik Kogused kg hind Summa Summa 2-le km-ga km-ta km-ga eurodes eurodes eurodes Köögiviljad 0 0 Juurseller kg 0 0.85 0.070833333 0.085 Pariisi kartul kg 0 0.76 0.076 0.0912 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 Puuvili, mari ...
Annona muricata Susanne Rajang K112 Oga-annoona • Ovaalne rohelise ja ogalise koorega puuvili, millel on tumepruunide läikivate seemnetega valge ja mahlakas viljaliha • Sisaldab suures koguses B3- ja B2- vitamiini, C-vitamiini ning umbes 12% suhkrut • Kaalub kuni 5kg • Valmivad väga kiiresti, korjatakse peaaegu küpselt. Retsept Annoonašerbett • 5 dl annoonapüreed • 1 spl sidrunimahla • 200 g suhkrut • 2,5 dl vett • 2,5 dl väherasvast koort 1. Valmista püree, aja annoona viljaliha läbi sõela või pressi läbi marli. 2
Poodides visatakse toitu ära, sest toiduaine välimus ei näe kõige parem välja, ning seetõttu seda ei osteta. Toidu parim enne kuupäev on möödunud. Kodust toiduraiskamist saab vähendada ostes väiksemates kogustes toitu, kergesti riknevad toidud panna sügavkülma, kasutada ära eelmise päeva toidujääke. Minu jaoks on toidu välimus üsna tähtis. Poes puuvilju valides valin alati need, mis näevad paremad välja, kuid puuvili, mis on kuidagi kahjustada saanud söömata ei jää. Toidule märgitakse ,,parim enne" ja ,,kõlblik kuni" kuupäevad, et tarbija teaks, millal hakkab toit riknema, ning et müüjad teaks, millal toitu enam müüa ei saa. Tooteid, millel on märgitud ,,parim enne" kuupäev, võib peale kuupäeva möödumist veel tarbida, sest toit on tervisele ohutu. Tooteid, millel on märgitud ,,kõlblik kuni" kuupäev ei tohiks peale kuupäeva
AINEVAHETUS Ainevahetuskõik organismis toimuvad keemilised muutused, mille kaudu on inimene seotud keskkonnaga ja mis võimaldab elutegevust. Toiduainedinimtoiduks mõeldud taimsed/loomsed ained(taimeõli,teravili,puuvili,liha,kala,muna,piim). Toitainedtoiduainete koostisosad, mida organism kasutab kudede ülesehitamiseks ja uuendamiseks ning mille lõplikul lõhestamisel vabaneb energia. Mikrotoitainedvajatakse väikestes kogustes, on vaja normaalseks ainevahetuseks(vitamiinid,mineraalained). Makrotoitainedvajatakse suurtes kogustes, vajalikud keharakkude ja kudede moodustamiseks(valgud, süsivesikud, rasvad). Lõhestumisreaktsioonid keerukamate ühendite lõhestumine lihtsamateks, energia vabaneb, moodustuvad ühendid kasutatakse sünteesireaktsioonides, tekivad jääkained, toimuvad toidu seedimisel, mittevajalike koostisosade lagundamisel. Sünteesireaktsioonidlihtsamatest ühenditest keerukamate moodustamine, vajatakse energiat ja lähteaine...
Mandariin on puuvili mis kasvab mandariinipuust. Harilik mandariinipuu on igihaljas valgete lõhnavate õitega puu. Mandariin on väga lähedane apelsinile. Perekonnast Rutaceae, mandariin ladina keeles on citrus rediculata, inglise keeles clementine. Mandariini tuntumad sordid on Satsuma, Clementine, Wilking jt. Clementine viljaliha on väga mahlane, kergelt hapukas, oranzikas punane väliskest, vili väheste seemnetega. Satsuma on kergesti kooritav, lahtine ja õhuke kest, ilma seemneteta, pärit Jaapanist, magus ja õrn viljaliha. Koorest pressitakse eeterlikku õli (mandariiniõli). Koor ja seemned on mandariini massist ligi 26%. Mandariine kasutatakse peamiselt lihtsalt söömiseks, salatisse panemiseks, magustoitudes, toidu kaunistamisel, ning sellest tehakse ka mahla. Kõige rohkem toodetakse mandariini Hiinas. Kasvatuspiirkonnad on Jaapan, Hispaania, Brasiilia, Maroko, Itaalia, Iisrael, USA, Alzeeria. Mandariini happesus on -11,5 pH. (ananass ...
1)Seente üldine ehitus,elupaigad,elutingimused,paljunemine ? Ehitus: seeneniidid, glükogeen varu aineks elupaigad: mullas,vees, eluta esemetes, Eluvajadused: niiskus,soojus, orgaanilised toitained. Paljunemine: eostega ja seeneniidistikuga. 2) Seente toitumistüübid? Lagundajad, parasiidid, sümbiondid 3) Parasiit- , sümbioos- on kahe organismi kooselu, mis on kasulik mõlemale poolele, mükoriisa- seenjuur on sümbioos seene ja aimejuure vahel 5) Mis on pärmseente toiduks,kuidas paljunevad ja pärmi kasutus? Toituks: suhkur , paljunevad: eostega, pungumisel. Kasutus: tainakergitamine, õlle toomine 6) Seentekajurid? Seenesääsed, nälkjad 7) Seente tähtsus looduses? Lagundajad, teistele toiduks, sümbioosiks 8) Seente tähtsus inimesele? Värvmine (Puravik) 9) Taimeparasiitseened? Teravili(nõgiseened), kõrrerooste( terasvili), tuletain(puud), juurebess (puit), jahukaste(roos), mädanik(puuvili) 10) Inimesi kahjustavad parasiitseened ja kuidas neist...
tervislikumaks ja samas vähendada kehakaalu. Alustasin uut nädalat uue 13päeva dieediga(vaata tabel1) Tabel 1 1. ja 8. päev H 1 tass kohvi, 1 tükk suhkrut P 2 kõvakskeedetud muna , keedetud spinat (lillkapsas), 1 tomat Õ 1 naturaalkotlett, lehtsalat õli ja sidruniga 2. ja 9. päev H 1 tass kohvi, 1 tükk suhkrut P 1 naturaalkotlett, lehtsalat ja puuvili Õ 50 gr suitsusinki, 200 gr maitsestamata jogurtit 3. ja 10. Päev H 1 tass kohvi, 1 tükk suhkrut, 1 viil röstsaia P Keedetud spinat (lehtsalat), 1 tomat, puuvili Õ 2 kõvakskeedetud muna, 50 gr sinki, lehtsalat ja puuvili 4. ja 11. Päev H 1 tass kohvi, 1 tükk suhkrut1 viil röstsaia P 1 kõvakskeedetud muna, 1 riivporgand, 250 gr kodujuustu
SISUKORD SISUKORD 2 1. SISSEJUHATUS 2 2. MANGO ÜLDKIRJELDUS 3 3. KASVUPIIRKONNAD JA KLIIMATINGIMUSED 3 4. VALMINUD PUUVILJADE KIRJELDUS JA KEEMILINE KOOSTIS 4 5. KASUTAMINE TÖÖSTUSES JA LAUAPUUVILJANA 5 6. RETSEPTE MANGO KASUTAMISEKS 5 6.1 TERVISLIK MANGOSMUUTI 5 6.2 CAMPARI SORBETT 6 6.3 MANGIJOGURITDESSERT 6 6.4 MANGOKREVETISALAT 7 7. ALLIKAD 7 • SISSEJUHATUS Käesolevas töös antakse ülevaade troopilisest puuvilast mangost. • MANGO ÜLDKIRJELDUS Mango on 1030meetri kõrguse laiuva võraga igihalja puu luuvili, mis ripub üksikult või kobaratena pikkade viljaraagude otsas. Vili võib olla väga erineva kuju ja suurusega alates ploomist ja lõpetades meloniga. Kaalub keskmiselt 300g, kuid võib ette tulla kuni 2kg raskuseid vilju. Vili võib olla ümmargune, munavõi silindrikujuline, neerule või sidrunile sarnanev, värvuselt rohekaskollasest kuni punaseni. ...