Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"margariin" - 204 õppematerjali

margariin on saadud taimeõli töötlemisel.
Margariin

Kasutaja: Margariin

Faile: 0
thumbnail
2
docx

Essee "Või ja margariin"

Palju on arutatud, kumb on tervisele kahjulikum, kas või või margariin. Mõlemal on neist siiski omad head ja halvad küljed. Või on lehmapiima rasva kontsentraat, milles on rasva vähemalt 80% ja vett kõige rohkem 16%. Seega on või naturaalne ning hea maitsega ja sisaldab vähem lisaaineid, kui margariin. Peale selle leidub võis ka üsna palju vitamiine. Inimese seisukohalt on või üheks miinuseks see, et seda on halb määrida ning pole külmkapist võttes kohe kasutusvalmis. Siiski leidub võis ka tervisele ohtlike aineid. Või sisaldab vereringele ja südamele ohtlikke loomseid rasvu ning kolesterooli, mis kleepub veresoonte seintele ning soodustab südamehaiguste riski. Peale selle on võis ka transrasvu, mis kahjustavad inimeste veresooni ja soodustavad lupjumist....

Keemia
37 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kumb on kasulikum, kas margariin või koorevõi?

Kumb on kasulikum, kas margariin või koorevõi? Mõlemad on tehtud rasvast ning üsnagi sarnased, aga tegelikult on margariin või aseaine. Margariin on loodud prantsuse keemiku Hippolyte Mege-Mouries-e poolt 1896. aastal selle eesmärgiga, et see oleks odavam ning säiliks kauem kui või. Margariini valmistatakse taimerasvast, taimeõlist ja veest, emulgaatoritest ning maitse-ja värvainetest. Margariini tootmine on lihtsustatult öeldes vedela taimse õli muutmine hüdrogeenitud rasvaks ja need rasvad ongi kordi odavamad ja paremini õhuhapnikule vastupidavad kui rõõsk koor ja või....

Keemia
29 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Transhapped

a Toidurasvade omadused ja toiteväärtus sõltuvad nende rasvhappelisest koostisest. Toidurasvad, mille koostises on küllastumata rasvhapped. Toidurasvad, mille koostises on küllastunud rasvhapped. Üha enam suureneb mitmesuguste määrde- ja katterasvade populaarsus. Erineva rasvasisaldusega piimatooted Margariinid Margariinide põhikomponendiks on tahkestatud taimeõlid, taimerasv ja loomne rasv. Margariin Valik poodides on suur. Saadud taimeõli töötlemisel. Õlide töötlemisel või hüdrogeenimisel muutub nende biokeemiline struktuur ja võivad tekkida transrasvhapped. Tarbimisel suurtes kogustes põhjustab veresoonte sisekesta, põhjustades südame- veresoonte haigusi. Margariin Vana tootmistehnoloogia korral sisaldas palju transrasvu. Alates aastast 1990 on valmistamisviisi muudetud. Praegu toodetavates margariinides Rama on küllastatud rasvade kogus tootes 0,5 % või...

Keemia
23 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

E-ained

E-ained Fred-Georg Pääro 2015 Saiad • Fazer´i kodusai • 5 erinevat e- ainet • Kirde sai • Ei sisalda e- aineid Võid • Keiju margariin • 5 erinevat e- ainet • Võidel • Ei sisalda e- aineid Süldid • Saaremaa delikatess sült • 4 erinevat e- ainet • Selveri sült • Ei sisalda e- aineid Supid • Felix´i hernesupp suitsulihaga • 4 erinevat e- • Salvesti ainet hernesupp suitsulihaga...

Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
42
xls

Toiduained

RH. küllastatud rasvhapped Toitainete sisaldus tabelis tähendab... C16 palmitiinhape 0 C18 steariinhape ­ MKTA.RH. monoküllastamata rasvhapped PKTA.RH. polüküllastamata rasvhapped C18:2 linoolhape C18:3 linoleenhape VL.KIUDAINED vees lahustuvad kiudained RET.EKV. retinooli ekvivalent NIATS.EKV. niatsiini ekvivalent PANT.HAPE pantoteenhape R% sisaldab x% rasva KLASS E tailiha sisaldus üle 55% KLASS O tailiha sisaldus 40-45% (0.9) söödav osa 90% Sul. sulatatud Rasvas. rasvasusega Toitainete sisaldus tabelis tähendab... vastava toitaine sisaldus antud toiduaines on 0 või minimaalne andmed toitaine sisalduse kohta antud toiduaines puuduvad ENERGIA (kcal) ENERGIA (kJ)...

Kehaline kasvatus
46 allalaadimist
thumbnail
6
doc

2 KURSUSE PRAKTILINE LÕPUTÖÖ

2 õli l 0,006 1,000 0,006 0,012 0,012 13,00 kr 0,08 kr 3 maiteseained 0,000 0,000 0,00 kr hapukoorekaste 0,000 0,000 0,00 kr 1 nisujahu kg 0,005 0,000 0,005 0,010 0,010 5,00 kr 0,03 kr 2 margariin kg 0,005 1,000 0,005 0,010 0,010 14,50 kr 0,07 kr 3 hapukoor kg 0,050 1,000 0,050 0,100 0,100 14,60 kr 0,73 kr 4 puljong või vesi l 0,060 0,000 0,060 0,120 0,120 0,00 kr küüslaugu kartul 0,000 0,000 0,00 kr...

Kokandus
123 allalaadimist
thumbnail
11
rtf

Vesinik

vesi Koostaja: Kairit Linnaste Juhendaja: Helgi Muoni Tartu 2008 Sisukord Sisukord......................................................................................................................2 1 Üldiseloomustus..........................................................................................................3 Avastamine ja nime saamine...................................................................................3-4 Leidumine looduses...

Keemia
53 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Hispaania väljendid

Nädalapäevad: Esmaspäev---Lunes Teisipäev---Martes Kolmapäev---Miercoles Neljapäev---Jueves Reede---Viernes Laupäev---Sabado Pühapäev---Domingo Jah --- Si Jah, muidugi ---Si, claro Jah, palun --- Si, gracias Ma olen nõus --- Esto acuerdo Kuidas soovid --- Como quieras Võib olla --- Es posible Ei --- No Tänan, ei --- No, gracias Kindlasti mitte ---En absoluto Tänan --- gracias Suur tänu --- Muchas gracias Väga kena --- Muy amable Pole tänu väärt--- De nada hea/halb---bueno/malo kallis/odav---caro/barato noor/vana---joven/vijeo suur/väike---grande/pequeo pikk/lühike---largo/corto kuum/külm---caliente/frio rikas/vaene---rico/pobre ilus/inetu---bello/feo rõõmus/kurb---alegre/triste avatud/suletud---abierto/cerrado sügav/madal---profundo/poco profundo huvitav/igav---interesante/aburrido Minu nimi on...---Me llama... Mina olen...---Soy... ...õpilane---...estudiante ...üliõpilane---...estudiante(universato) ...õpetaja---...profesor Kuidas...

Hispaania keel
197 allalaadimist
thumbnail
29
doc

Rasedate ja imetavate emade toitumissoovitused

Toitumise rolli tervise säilimisel tuleb vaadelda esmatasandi tervishoiuteenuste lahutamatu osana. Raseduse ja imetamise ajal on toiduenergia, vitamiinide ja mineraalainete vajadus tavalisest täiskasvanu vajadusest veidi erinev. Piisav ja tervislik toit on vajalik, et emaüsas arenev noor organism oleks varustatud kõige kasvamiseks tarvilikuga. Veelgi enam vajab tähelepanu aga ema ise, sest paljud tema keha toitainete, mineraalainete ja vitamiinide tagavaradest võivad sellel eluperioodil ammenduda. Soovitustes esitatu järgimisel on tagatud organismi kasvamine ja funktsioneerimine tänapäeva seisukohtade põhjal ja seeläbi väheneb võimalik tasakaalustamata toitumisest tingitud haiguste risk. Kõik tervishoiutöötajad, kes puutuvad tervishoiuteenuste osutamisel kokku rasedate ja imetavat...

Bioloogia
32 allalaadimist
thumbnail
14
xls

Toiduainete koostise tabel

Valk Rasv. C18:3 KOLESTER. mg Lakt. Kiuda Ret.ekv Vit.D Vit.E Vit.B1 Vit.B2 NIATS.EKV Vit.B6 Vit.B PANT.HAPE Vit.C TUHK Na K Ca Mg P RÄNI Fe kcal g g G mg g g g g g mg mg mg Mg mg 12 g Mg mg G mg mg mg mg mg Mg mg Teraviljatooted. Nisujahu 328 9,9 1,7 0,07 0 67,1 0 3,5 0 0 0,32 0,43 0,05 5 0,08 0 0,5 0 0,44 0,4 150 13 21 100 2 5,2 Rukkijahu 328 10 2,3 0,14 0 65,6 0 13,6 1,1 0 1,63 0,3 0,13 2,7 0,35 0 1,34 0 1,7 1 500 30 110...

Kokandus
80 allalaadimist
thumbnail
32
doc

Toitumisõpetus

Ei tohi unustada, et meie organism vajab piimarasvu ja kolesterooli pidavalt elutegevuseks, eriti aju ja närvikude. Piimarasvad on unikaalsed, nad muutuvad vedelaks kehatemperatuuril ja seetõttu on hästi omastatavad. Lastele ei tohiks anda rasvavaba piima, lapsed vajavad kasvamiseks ja kaalus juurde võtmiseks just piimarasvu (3.5% piim) ja laste leivakate peaks kindlasti olema või mitte margariin . Piimas on kõik asendamatud aminohapped optimaalsetes vahekordades. Peale A ja D vitamiini sisaldab piim veel D ja C vitamiini. Kooritud piima Ca imendub aeglasemalt kui koorimata piimal. Hapupiimatooted toimivad hästi seedetrakti mikrofloorasse ja vähendavad käärimisprotsesse jämesooles. Juust sisaldab palju Na ja kolesterooli. Juustu valmistamise käigus väheneb valkude bioväärtus (mõned aminohapped lammutuvad, moodustuvad aldehüüdid, ketoonid, ammoniaak, jt)....

Kokandus
151 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Matkamine

käterätik 21. sääsetõrjevahendid 22. kaart ja kompass 23. päikeseprillid 24. plastikaatkotid 25. paberrätikud 26. pisiremonditarbed 27. esmaabivahendid 28. kirjutamistarbed 29. matkapäevik, märkmik 30. taimede välimääraja 31. binokkel 32. toidukeetmis- ja sööginõud 33. joogid (kohv, tee) 34. joogitops 35. küpsised 36. toiduained sooja toidu valmistamiseks 37. kuivtoiduained 38. leib, sai 39. või, margariin Mida matkamine arendab Matkamine arendab kõiki lihaseid ühtlaselt, toetab rühti, tugevdab seljalihaseid. Suureneb lihaste vastupidavus ja sitkus kuna lihased õpivad salvestama energiavarusid. Matkajatel väheneb risk kasvajatele, südamehaigustele, infarktile ning suhkruhaigusele. Nad elavad kauem hea vaimse ja füüsilise tervisega. Matkamine tagab hea tuju Millised on sagedaseimad vigastused ja ohud matkates?...

Kreeka keel
28 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Eksamiks õppimise konspekt

Orgaanilised ühendid PÕHILISED ORGAANILISED ÜHENDID SÜSIVESIKUD e SAHHARIIDID 1.1. Sissejuhatus Kõige lihtsam on tähistada neid ühendeid mõistega süsivesik, sest: · valdav enamik siia kuuluvatest ühenditest on C-hüdraadid (Cn(H 2O)m), v.a desoksüriboos ja glükoosamiin; · see on rahvusvaheliselt tunnustatud. Selle võttis kasutusele baltisakslane, TÜ prof C.Schmidt. Võib kasutada ka mõistet sahhariidid või glütsiidid. Süsivesikud on looduses enamlevinud orgaanilised ühendid. Inimese toidulaua seisukohalt pakub huvi nende sisaldus taime-, looma- ja seeneriigi esindajates: taimedes leidub neid 75- 90%, loomades kuni 2% ja seentes 1-3%. Süsivesikud on meie toidus esmase tähtsusega, nad on toitumisahela esimeseks lüliks. Nad kuuluvad rakkude ja kudede koostisesse; vere erütrotsüütide koostises määrav...

Biokeemia
329 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Majutuse eksam

00- 10.00 ja puhkepäevadel kella 8.00 ­ 11.00 Millised on rikkaliku hommikusöögi koostisosad ? 9. Piimatooted ( piim, keefir, jogurt), kohvivalik, teevalik, suhkur ja diabeetsuhkur, koor, sidrun, joogivesi, mineraalvesi, mahlavalik, leiva ja saia valik, röstsai, keedisevalik, või ja margariin , juustuvalik, vorstivalik, külma liha ja singivalik, keedumunad erinevate keeduaegadega, kalavalik, puder, omlett või praetud munad, kuumviiner või peekon, toorsalat ja värske köögivili, müsli ja helbed, puuviljavalik, kondiitritooted. Millised on pool rikkaliku hommikusöögi koostisosad ? 4 Piim, kohv, tee, suhkur ja diabeetsuhkur, koor, joogivesi, mahl, leib ja sai, röstsai,...

Majutus
72 allalaadimist
thumbnail
19
doc

Holland

üldandmed Asukoht: Lääne-Euroopa Pindala: 36 900 km2 (siseveekogudega 41 500 km2) Rahvaarv: 16 318 199 (juuli 2004) Pealinn: Amsterdam Pealinna elanike arv: 94 500 Keel: hollandi keel Rahaühik: euro Haldusjaotus: 11 provintsi Valitsuse asukoht: Haag Riigikord : Parlamentaarne monarhia Suurimad linnad:Amsterdam, Haag, Rotterdam Rahvastiku tihedus: 378 in/km2 Merepiiri: 451 km Kõrgused : Madalaim koht Prins Alexanderpolder -7 m Kõrgeim koht Vaalserberg 321 m Naaberriigid : Saksamaa ja Belgia 2.geograafiline asend Lääne- Euroopa, piirneb Põhjamerega, Belgia ja Saksamaa vahel. 3.ülevaade looduslikest tingimustest Pinnamoelt on Holland madalik. 2/5 pindalast paikneb merepinnast madalamal. Seda viljakaiks poldreiks muudetud ala kaitsevad mere pealetungi eest kõrged tammid, osalt ka luitevallid. Maa keskosas on moreenkünkaid (kõrgus kuni 106 m); kõrgeim koht (321 m) asub äärmises kaguosas. Valitseb parassoe mereline kliima; keskmine t...

Geograafia
211 allalaadimist
thumbnail
30
doc

Majutuse eksam

Millistel kellaaegadel pakutakse tööpäevadel hommikusööki Eesti majutusettevõtetes ? Hommikusöök tööpäevadel on 7.00- 10.00 või 8.00- 11.00 30. Millised on rikkaliku hommikusöögi koostisosad ? Piimatooted ( piim, keefir, jogurt), kohvivalik, teevalik, suhkur ja diabeetsuhkur, koor, sidrun, joogivesi, mineraalvesi, mahlavalik, leiva ja saia valik, röstsai, keedisevalik, või ja margariin , juustuvalik, vorstivalik, külma liha ja singivalik, keedumunad erinevate keeduaegadega, kalavalik, puder, omlett või praetud munad, kuumviiner või peekon, toorsalat ja värske köögivili, müsli ja helbed, puuviljavalik, kondiitritooted. 31. Millised on pool rikkaliku hommikusöögi koostisosad ? Piim, kohv, tee, suhkur ja diabeetsuhkur, koor, joogivesi, mahl, leib ja sai, röstsai, keedis, või...

Majutus
89 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Rasvad - referaat

Rasvast valmistatakse õli, seepi ning kasutatakse ka toidu valmistamisel. 4 LEIDUMINE JA SAAMINE Rasva leidub peaaegu kõikides taim- ja loomorganismides. Juur- ja puuviljades on rasva vähe, vaid mõni protsent. Päevalilleseemnetes on rasva ligikaudu neljandik, linaseemneis on ligi pool kuivainest. Rasvarikasteks toiduaineteks on või, margariin , pähklid, lihasaadused jm. Taimedes leidub rasva kõige enam seemnetes. Loomorganismis talletub rasv nahaaluses koes ning muudes organites. Rasvad on energiarikkad toidukomponendid. Nende energeetiline väärtus on üle kahe korra suurem kui valkudel ja süsivesikutel. Loomseid rasvu saadakse toorainest väljasulatamisel või kuumalt väljapressimisel. Taimerasvad eraldatakse kuumpressimisel või ekstraheerimisel....

Keemia
138 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Nikkel

TARTU KESKLINNA KOOL IX b klass NIKKEL Referaat Avastamise ajaloost: L...

Keemia
75 allalaadimist
thumbnail
21
doc

Tervislik toitumine

Tärkliselised toiduained Kartul, kastanid, leib, kookospähkel, valminud tärkliselised viljaterad, bataat ehk maguskartul, jamss, makaronitooted, oad, värske türgi uba/aeduba, sügisesed kõrvitsalised, kõrrelised (kõrsviljad) ja kruubid, piimjuur, maapirn, ümarad artisokid, kõrvits, pastinaak Rasvad Avokaado, oliivid, taimeõli, seemned, koorevõi*, pähklid, rõõsk koor, arahhis, margariin , soja, sulatatud searasv Hapud (happelised) puuviljad Apelsin, greip, ananass, metsmaasikas, kiivi, tomat, kumkvaat, sidrun, laim, granaatõun Magus-hapud puuviljad Mango, kirsid, õun, virsik, ploom, aprikoos, mitmesugused marjad, enamus viinamarjasorte, pirnid, nektariin (sile virsik) Magusad puuviljad Banaan, datlid, hurmaa, viinamarjasort ,,Tompson", muskaatpähkel, papaia, kuivatatud...

Toitumisõpetus
109 allalaadimist
thumbnail
18
doc

MÜÜGITÖÖ ALUSED

· Rama Light 400g, 39% · Keiju light, 50% · Yoila light 40% 400g · President light 40% 250g · Delma light Poolrasvased - · Rama light 39% · Rama multivita 39% · Rama olivio 39% · Delma vitamiin Taimerasvaga - · Voimix 400g, 60% · Keiju 70% 400g · Keiju Light 400g, 50% Soolane - · President 200g Vähesoolane- 9 · Ehtne taluvõi 80% 150g · Margariin Benecal oliiv 32% 400g Suhkru sortiment Coorse sugar- Saab valmistada kodukomme, kasutatakse ka likööride ja maiustuste tootmisel. Hele Muscovado suhkur- Roogade maitsestamiseks, kala- ja juurviljatoitudele, annab meeldiva maitse küpsetistele, magustoitudele, marinaadidele, kastmetele, ja hoidistele. Vanilli- või vanilliinisuhkur- Kasutage järelroogade või küpsetiste maitsestamisel. Viinamarjasuhkur ehk glükoos- Kasutatakse kondiitri. Leiva ja maiustuste tööstuses....

Teenindus ja müük
268 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun