Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Toitumise põhitõed (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist


TOITUMISE PÕHITÕED
2014
Tervisliku toitumise 4 põhimõtet
Tervisliku toitumise aluseks on neli põhimõtet:
Söö vastavalt vajadusele
Tarbi organismile vajalikke toitaineid õiges vahekorras
Mõõdukalt võid süüa kõike, mis maitseb
Söö mitmekesiselt
Toidupüramiid
Taldrikureegel
Click to edit Master text styles
Second level

Third level

Fourth  level

Fifth level
Energia
Toiduenergiat mõõdetakse kilodžaulides (kJ), 
megadžaulides (MJ) või kilokalorites ( kcal ). 1 kcal= 4,2 
kJ ja 1 MJ= 1000 kJ.
Toiduenergia põhilisteks allikateks on süsivesikud ja 
rasvad. Energiat saadakse ka alkoholist ja orgaanilistest 
hapetest.
Energiavajadus sõltub:
vanusest
soost
organismi ainevahetuse iseärasusest ja seisukorrast
paljudest väiksematest teguritest
kõige enam füüsilisest aktiivsusest
Valgud
Valgud koosnevad aminohapetest, mis jagatakse 
omakorda asendamatuteks, mida peab saama toiduga, ja 
asendatavateks, mida organism suudab ise sünteesida. 
Erinevad toidud sisaldavad  aminohappeid  erinevas 
kombinatsioonis ja koguses.
Valkude funktsioonid
Vajalikud organismi kasvuks ja ehituseks,
Peaaegu kõik ensüümid ning osad hormoonid on 
valgulise koostisega,
Osalevad aktiivselt antikehade tootmises ja tagavad 
organismi tugeva ning toimiva immuunsüsteemi, 
Osalevad paljude ühendite  transpordis ,
Annavad toiduenergiat: 1 g = 4 kcal.
Lipiidid ehk rasvhapped
Ülesanded: 
Energia saamine ja sälitiamine
võtavad osa kasvuprotsesside ja muu elutegevuse 
reguleerimisest,
Süsivesikute ülesanded
FUNKSIOONID:
Määravad veregrupi,
Kuuluvad paljude hormoonide koostisesse,
Omavad kaitsefunktsiooni antikehade koostises
Vasakule Paremale
Toitumise põhitõed #1 Toitumise põhitõed #2 Toitumise põhitõed #3 Toitumise põhitõed #4 Toitumise põhitõed #5 Toitumise põhitõed #6 Toitumise põhitõed #7 Toitumise põhitõed #8 Toitumise põhitõed #9 Toitumise põhitõed #10 Toitumise põhitõed #11 Toitumise põhitõed #12 Toitumise põhitõed #13 Toitumise põhitõed #14 Toitumise põhitõed #15 Toitumise põhitõed #16 Toitumise põhitõed #17 Toitumise põhitõed #18 Toitumise põhitõed #19
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 19 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2014-04-18 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 4 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor ervin Õppematerjali autor

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
14
ppt

Toitumise tähtsus

Toitumise tähtsus Koostaja: Kristina Tepper PK 10 Tartu KHK Tartu 2011 Toiduvaliku põhimõtted · Päevast päeva ilmub uut infot toiduainete tervistavate omaduste või nende kahjulikkuse kohta. Homme võib juhtuda, et lükatakse see info ümber. Tootjad pakuvad üha uusi tooteid, mis väidetavalt on meile kasulikud. Samuti mõeldakse pidevalt välja uusi dieete. Tervisliku toitumise info tundub muutuvat väga kiiresti ja raske on selles orienteeruda. Trendidesse ja sensatsioonilistesse uudistesse toitumisest tasub suhtuda eluterve kahtlusega. Ei ole olemas imetoiduaineid ega imedieete, kõige tähtsamad tervisliku toitumise põhimõtted ei ole tegelikkuses kuigi palju muutunud juba aastakümneid. Tervisliku toitumise aluseks on neli põhimõtet: 1. Söö vastavalt vajadusele:

Toitumise alused
thumbnail
12
doc

Toitainete tähtsus lapse arengus

....................................................................................... 8 Kasutatud kirjandus:...................................................................................................................... 12 2 Toitainete tähtsus lapse arengus Toitumisharjumused kujunevad lapseeas, mistõttu on lapse toitumise jälgimine väga tähtis. Toiduvalikut määravad inimeste toitumisalase teadlikkuse tase, rahalised võimalused, toiduressursside kättesaadavus, perekonna toitumisharjumused, mängukaaslaste ja sõprade toidueelistused ja rahvusköögi eripärad. Ka paljud täiskasvanuea haigused saavad alguse valest toitumisest lapsepõlves. Mitmed uuringud on näidanud, et toit, mis sisaldab palju küllastunud rasvu, soola, suure rasvasisaldusega

Toitumisõpetus
thumbnail
9
docx

Tervislik toitumine ( referaat )

J. Liivi nim. Alatskivi Keskkool 10. Klass TERVISLIK TOITUMINE Koostas : Keity Eres Toiduvaliku põhimõtted Tervisliku toitumise aluseks on neli põhimõtet: Söö vastavalt vajadusele Organism peab toidust saama nii elutegevuseks vajaliku energia kui kõik vajalikud toitained. Energiat kasutame eelkõige põhiainevahetuse käigushoidmiseks ja füüsiliseks tegevuseks, kuid energiavajadus sõltub paljuski vanusest, soost, organismi ainevahetuse iseärasusest ja seisukorrast, füüsilisest aktiivsusest ja paljudest teistest väiksematest teguritest. Laps vajab

Bioloogia
thumbnail
22
doc

TOIDUAINETE TOITEVÄÄRTUS NING TERVISLIKKUSE SEOS NENDE KOOSTISEGA

TOIDUAINETE TOITEVÄÄRTUS NING TERVISLIKKUSE SEOS NENDE KOOSTISEGA Referaat Sisukord Sissejuhatus 3 Toiteväärtus ehk toidu energeetiline väärtus 4 Valgud 5 Lipiidid 6 Süsivesikud 7 Vitamiinid 8 Mineraalained 9 Kokkuvõte 10 Kasutatud kirjandus 11 Sissejuhatus Toiduained on tooted, mida inimene kasutab toiduks ning on võimeline seedima. Toiduained on taimsed või loomsed saadused. Toitained on toiduainete koostisosad, mis seeduvad seedekulglas ja imenduvad ning mida organism kasutab kehaomaste ainete sünteesiks ning samuti energeetilistel eesmärkidel. Toitained on süsivesikud, lipiidid, vesi, valgud, vitamiinid, mineraalained. Toitainete p

Toidukeemia
thumbnail
9
doc

MINU TOIT

B6. Kiivi on kõrge C-vitamiini sisaldusega (100 g-s umbes 300 mg). Sisaldab ka provitamiini A , D-vitamiini, kaltsiumi-, kaaliumi- ja rauaühendeid. Oma lõunasöögi kõrvale joon piima. Piim on väga kasulik, sest sisaldab D-, B1-, B2-ja B12-vitamiine ning rohkesti kaltsiumi ja fosforit. 8 Kokkuvõte Tervisliku toitumise aluseks on neli põhimõtet. · Söö vastavalt vajadusele Organism peab toidust saama nii elutegevuseks vajaliku energia kui kõik vajalikud toitained. Energiat kasutame eelkõige põhiainevahetuse käigushoidmiseks ja füüsiliseks tegevuseks, kuid energiavajadus sõltub paljuski vanusest, soost, organismi ainevahetuse iseärasusest ja seisukorrast, füüsilisest aktiivsusest ja paljudest teistest väiksematest teguritest. Laps vajab

Inimese füsioloogia
thumbnail
32
docx

Toit ja toitumine

....................................................14 LISAD.......................................................................................................................................15 2 SISSEJUHATUS Inimese organism vajab tervislikku toitumist, et püsida terve nii vaimselt kui füüsiliselt. Tervislik toitumine on tänapäeval väga aktuaalne teema. Teema valik tulenes soovist teada saada rohkem tervisliku toitumise põhitõdedest – mida ja kui palju süüa, et hoida keha tervena. Töö eesmärgiks oli erinevate teaduslike tekstide, tabelite ja jooniste abil kirja panna tervisliku toitumise põhialused. Uurimistöö keskmeks sai info, mida ja millal on kõige tervislikum süüa ning milliseid toiduained tuleks tarbida rohkem või vähem. Materjal on kogutud erinevatest raamatutest ja interneti allikatest. Suurem osa tööst on koostatud refereerimise teel.

Toit ja toitumine
thumbnail
9
doc

Toitumise alused

2 . Toitumise alused Eesmärk: Õppida tundma tervisliku toitumise põhimõtteid ja oskusi neid rakendada toiduvalmistamisel ja menüüde koostamisel. Alapeatükid: 2.1. Tervisliku toitumise tähtsus ja vajadus 2.2. Toidupüramiid 2.3. Toitained ja toidu energeetiline väärtus 2.4. Tervisliku toitumise alused 2.5. Erinevate toitumisvajadustega kliendid 2.1. Tervisliku toitumise tähtsus ja vajadus Toit peab inimesele andma vajalikul hulgal energiat ja kõiki loomulikke toitaineid, et kindlustada normaalset kasvu, arengut ja tervist. Täiskasvanud inimene vajab toitu: 1. põhiainevahetuseks 2. lisaainevahetuseks seoses toitainete omastamisega 2. koerakkude uuendamiseks 3. energiakulude katteks seoses töö ja tegevustega 4. vajalike toitainete reservide loomiseks

Toitumisõpetus
thumbnail
48
doc

VITAMIINID

Kooli nimi nimi VITAMIINID Referaat Juhendaja: Koht ja aasta SISUKORD SISUKORD...................................................................................................................2 SISSEJUHATUS...........................................................................................................3 1 RASVLAHUSTUVAD VITAMIINID........................................................................4 1.1 Vitamiin A............................................................................................................4 1.2 Vitamiin D............................................................................................................5 1.3 Vitamiin E.............................................................................................................6 1.4 Vitamiin K............................................................................................................8 2 VESILAHUSTUVAD VITAMIINID.....

Keemia




Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun