Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"köögivili" - 254 õppematerjali

köögivili on pehme, kui ligikaudu 40% protopektiinist on lagunenud.
thumbnail
8
doc

Referaat Sibulköögiviljad

Pärnumaa Kutsehariduskeskus K-10C Kert Allikvee Sibulköögiviljad Referaat Juhendaja: Elle Möller Pärnu 2010 Sisukord: 1)Sibul 2)Murulauk 3)Küüslauk 4)Porrulauk 5)Rohulauk 6)Kasutatud kirjandus Sibul Sibul on pärit Kesk-Aasiast. Hiinas ja Egiptuses on tavalist kollast sibulat kasvatatud juba üle 3000 aasta. Laugu perekonda kuuluv köögiviljataim, mis sisaldab palju eeterlikke õlisid ja fütontsiide - lenduvaid aineid, mis mõjuvad mõningaile mikroorganismidele kahjulikult. Seetõttu peetakse sibulat funktsionaalseks toiduaineks. Sibul sisaldab rohkesti suhkruid ning inimorganismile vajalikke ja väärtuslikke mineraalaineid. Vitamiinidest leidub sibulas C-vitamiini, PP-vitamiini, B-rühma vitamiine jt vitamiine, samuti karotiini. Pealsed sisaldavad C-vitamiini ja karotiini tunduvalt rohkem ning teisi vitamiine ja mineraalaineid enam-väh...

Kokandus
34 allalaadimist
thumbnail
4
docx

KÖÖGIVILJATOIDUD

Eeltöötluseks kasutatakse roostevabast materjalist töövahendeid ja kiireid tükeldusseadmeid.Külmutatud köögiviljad asetatakse eelneva sulatamiseta soolaga maitsestatud keevasse vette.Nende keetmise aeg on lühem , sest neid on enne külmutamist blanseeritud.Konserveeritud köögiviljad kuumutatakse keeduvedelikus , kurnatud keeduleeme kasutatakse suppide ja kastmete valmistamiseks.Köögiviljade keetmisel on eelistatud keetmine väheses vees või veeaurus.Kööggivilju võib keeta ka kombiahjus. Rohkes vedelikus keetmisel arvestatakse tavaliselt 1 kg köögivilja kohta 0,6-0,7 1 vett. Soola võetakse 10 g 1 liitri vee kohta. Väheses vedelikus keetmiseks võetakse vedelikku nii palju, et see köögivilja vaevu kataks. Soola arvestatakse 1% vedeliku hulgast (10 g soola 1 liitri vedeliku k...

Toiduvalmistamine
20 allalaadimist
thumbnail
50
doc

Toitumise põhialused spordis

o Makaraone o Kuivatatud kaunvilja o Ube, herneid · VÄLDI o Magusaid saiakesi o Võikeeksi o Torti o Pähkleid o kartulikrõpse "Vähem rasvast liha ja vorsti, rohkem kartulit ja leiba" · Spordiga tegeleja toit peaks sisaldama vähe rasva ja olema süsivesikurikas o Teraviljatooted (nuudel, riis, helbed, leib) o Kartul o Köögivili o Puuvili o Leib, kaetuna õuna-, banaani või giivilõikudega Enne võistlusi suurenda glükogeenivarusid Glükogeenivarude tõstmine võistluseelsetel päevadel - oluline vastupidavusaladel - vastupidavusel oluline osa (sportmängud jt) - võistlused mitu päeva järjest paljude esinemistega päevas. · Kolm päeva enne distantsi peab süsivesikute osa toidus olema ligikaudu 600 g päevas....

Kehaline kasvatus
293 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Segatoitumine

Neid peab sööma iga päev. tasakaalustatud segatoit. Segatoitlus on müsli, teraviljahelbed Pisut väiksem osa on aed- ja puuviljal kujunenud inimese pikaajalise arengu Köögivili , puuvili, marjad Liha ja lihatooted, kala, munad ning marjadel. Osa aedvilja tuleb süüa käigus. Piim ja piimatooted ­ kohupiim, toorelt. Et saada rohkem vitamiine ja jogurt, keefir, juust. mineraalaineid. Köögivilja päevane Kui palju vajab inimene toitu...

Bioloogia
25 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Hispaania

Intensiivse tootmisega kapit tüüpi majandeid on rohkem rannikuprovintsides ning Ebro ja Guadalquiviri jõgikonnas. 1979/80 andis taimekasvatus 53%, loomakasvatus 41% ja metsamajandus 6% põllumajanduse kogutoodangust. 60%-l külvipinnast kasvatati teravilja: otra, nisu, maisi ja riisi. Tähtsaimad kauba-, ühtlasi eksportkultuurid on tsitruselised, õli- ja viinapuu (viinamarjasaagilt 2. koht Euroopas) ning köögivili . Oma tarbeks viljeldakse suhkrupeeti, päevalille, puuvilla, tubakat ja Euroopas ainsana suhkruroogu. Sisepiirkondades peetakse pms lambaid ja töökarja, Põhja-Hispaanias 8 piimalihaveiseid ja sigu. Tähtsaim kalapüügipiirkond on Galicia rannik. Metsadest kogutakse korgitammekoort. Veondus. Hispaania teestik on põhiskeemilt kodarjas: tähtsaimad raudteed ja maanteed ületavad...

Geograafia
194 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Põllumajandus 10 kl

struktuur sõltub ­ looduslikest tingimustest, ajaloolise arengu iseärasusest, sotsiaal-majanduslikest suhetest, rahvuslikest traditsioonidest. Maailma maakasutus ­ põllumajanduslik maa(31%: rohumaa-21%; haritav maa-10%), metsamaa(27%), siseveekogud,liustikud(20%), kõlbmatu,vähekõlblik,rikutud maa(19%), teed ja ehitised(3%). Kaubaline ja omatarbeline põllumaj.erinevus- omatarbeline(elatus e.naturaalmajanduslik)- kasvatatakse põllusaadusi või peetakse loomi ainult oma pere toitmiseks; kaubalise(turumajanduslik) eesmärgiks on aga toodangu müük. Parasvöötmes 1 saak aastas- kapitali käive on aeglane, tööjõuvajadus hooajaline, toodangu ületalve säilitamine kulukas ja suurte kadudega. Looduslikud ja majanduslikud tegurid mis mõjutavad põllujmaj ­ loodusl: kliima,mullad,reljeef;majand: kapital,tööjõud,valitsuse poliitika. Ekstensiivne,intensiivne tootmine ­ eks:tsentnerit hektari kohta on väike(usa); intens: on suur(suurbritannia...

Geograafia
120 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Hispaania konspekt

Galicia rannikuveed on ühed tähtsamad kalapüügipiirkonnad Hispaania kalurite jaoks. 2002 a. toimunud naftatankeri katastroof Galicia rannikul lähistel andis tõsise tagasilöögi sealsetele kalasaakidele. Tähtsaks tuluallikaks on turism. Suhteliselt madal hinnatase, mitmekesiseid huviväärsusi pakkuvad linnad ning vahemereline loodus meelitavad siia aastas kümneid miljoneid turiste. Põllumajanduse kogutoodangust umbes poole moodustab puu- ja köögivili , mis annab ka umbes 6% ekspordi kogumahust. Hispaania põllumajandust iseloomustab piirkondade spetsialiseerumine. Nii on põhjapoolne rannikuala spetsialiseerunud eelkõige veisekasvatusele, Castilla la Mancha ja La Rioja on tuntuimad viinamarjakasvatuspiirkonnad, Castilla y Leon on tuntud teravilja-, päevalille- ja suhkrupeedikasvatuse piirkonnana ning peamised puu- ja köögiviljakasvatuspiirkonnad on Andaluusia, Murcia ja Valencia. Ka enamik...

Geograafia
43 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Hispaania kuningriik

Kuni 10 ha suurustele väikemajanditele, mis moodustavad 80% majandusüksustest kuulub maast ainult 12%. Oma tarbeks kasvatatakse: suhkrupeeti tsitruselisi puuvilju päevalille puuvilla tubakat suhkrurooga ainsana Euroopas Tähtsamad ekspordikultuurid on põllumajanduses: tsitruselised puuviljad (konservid) oliiviõli (konserveeritud oliivid jms.) viinamarjad köögivili 60% külvipinnast kasvatatakse teravilja: nisu otra maisi riisi Galicia rannikuveed on ühed tähtsamad kalapüügipiirkonnad Hispaania kalurite jaoks. 2002 a. toimunud naftatankeri katastroof Galicia rannikul lähistel andis tõsise tagasilöögi sealsetele kalasaakidele. Elektritoodangust annavad: soojuselektrijaamad 66% hüdroelektrijaamad 25% tuumaelektrijaamad 9% Rohketest hüdroelektrijaamadest on suurimad:...

Geograafia
136 allalaadimist
thumbnail
51
doc

Eesti ajalugu - konspekt

1 EESTIMAA AJALOO ALGUS Mõiste `historia' pärineb kreeka keelest ja tähendab `teadmine, jutustus, uurimine' ja on üle 2500 aasta vana. Selle võttis oma raamatu pealkirjaks kreeka teadlane ja rännumees Herodotos ning seda raamatut peetakse esimeseks ajaloo-alane teos maailmas. Herodotost nimetatakse aga mõnikord ajaloo isaks. Inimkond on 2,5 miljonit aastat vana. Esimesed meie eellaste jäljed pärinevad Ida-Aafrikast. Umbes 40 000 aastat tagasi jõudis Euroopasse homo sapiens ehk tark inimene. Esimesed inimasustuse jäljed Eestis aga on umbes 9500 aastat vanad. Põhjuseks on siin valitsenud karm kliima ehk jääaeg. Jäätumine algas umbes 1 000 000 aastat tagasi tänapäeva Rootsi aladelt ja kõige karmimal ajal ulatus jääpiir Kesk- Saksamaani ja Kiievini. Jääkihi paksus oli kuni 2 km. Aeg-ajalt jää küll sulas ja arvatakse, et kokku oli 4...

Ajalugu
1455 allalaadimist
thumbnail
16
pdf

IA rühma metallid-kokkuvõte

Soola mahapillamist peeti halvaks endeks ja õnnetuse vältimiseks tuli näpuotsatäis soola visata üle vasaku õla. Naatriumkloriidil on mitmeid häid omadusi, mistõttu teda kasutatakse peale maitsestamise veel mitmel otstarbel argielus. Näiteks noaotsatäis tavalist keedusoola munavalges või vahukoores vahustamisel suurendab selle mahtu; kohviveele näpuotsaga soola lisamine toob paremini esile aroomi, keeduveele lisatav sool alandab pisut keemistäppi ja köögivili saab varem pehmeks, säilitades paremini värvi, kusjuures säilib ka rohkem pikemal keetmisel kaotsiminevaid vitamiine; leiva- või saiataignale soola lisamine aitab kaasa õigele poorsusele, leib ei jää nätskeks. Minevikus oli sool kaubavahetusel rahvusvaheliseks valuutaks. Soolaallikate valdamise pärast peeti tihti sõdu. Soola kasutati mõnel pool isegi rahana. Näiteks 13. sajandil olidki Tiibetis käibel soolarahad. Mõnedel Aafrika hõimudel olid sool ja kuld võrdses hinnas...

Keemia
212 allalaadimist
thumbnail
29
doc

Rasedate ja imetavate emade toitumissoovitused

Foolhape Foolhappe vajadus eriti raseduse alguskuudel on suurenenud. Piisav folaatide tarbimine juba enne rasestumist tagab folaatide varu organismis, mis on eriti tähtis sünnitamiseas olevale naisele. Raseduse ja laktatsiooni ajal soovitatakse tarbida päevas 500 µg folaate (tavaline täiskasvanu soovitus on 300 µg). Parimad allikad folaatide saamiseks on roheline köögivili , pärm, maks, nisuidud ja täisteratooted. Foolhape on temperatuuri- ja oksüdatsioonitundlik, suures osas hävib keetmisel ja õhuhapniku toimel. 8 Foolhape vähendab arengurikete riski ­ eriti aju ja seljaaju osas (neuraaltoru defektid). Need võivad tekkida 28 päeva jooksul pärast viljastumist. Et aga pool rasedustest ei ole planeeritud, peaks igaks juhuks iga viljastumisealine naine päevas...

Bioloogia
32 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Omapärane Hiina kultuur

HIINA KÖÖK Hiina köök on üks maailma populaarsemaid. Kuigi pole olemas ühtset hiina kööki ja söömisharjumused on eri piirkondades erinevad, kehtivad kogu Hiinas teatud kindlad toiduvalmistamise ja serveerimise põhimõtted, hiina kokakunsti raudreeglid, mis teevad Hiina köögist just selle, mis ta on. 6.1 Tüüpilised road (Hiina köök..., 2008) Hiina köögi põhinõudeks on lisandite värskus ja naturaalne maitse. Loomuliku maitse säilitamise eesmärgil lõigatakse köögivili , kala ja liha väikesteks tükkideks ning piirdutakse nii lühikese keetmis- ja küpsetusajaga kui võimalik. Ka püütakse kõik toiduained hakkida ühe kuju ja suurusega tükkideks, et kõik koostisosad enam-vähem üheaegselt valmiksid. Lühikesel küpsetusajal on veel üks küllaltki praktiline põhjus - nimelt on Hiinas alati nappinud küttematerjali. Nii leiutatigi stir- fry ehk "segades praadimise" meetod: väikesed toidutükid valmivad segades üllatavalt kiiresti...

Kultuurilugu
91 allalaadimist
thumbnail
18
rtf

Kama

Suvel ja sügisel tuleks kamajooki ja käkkidesse lisada värskeid marju, puuvilju; talvel ka kuivatatud purustatud marju, rosinaid jm. Kamajahu sobib ka soolasena ja kamajooki ning kamapallidesse sobib hästi (pisukese soolaga) riivitud porgand kuid ka peeneks hakitud punane paprika või mõni muu sobiv värske köögivili . Tehke vahelduseks nii Kamamagustoit 2 kl maitsestamata jogurtit 2-3 spl kamajahu 1 pakk 38% vahukoort 3 spl suhktut värskeid või sügavkülmutatud marju. Sega piimatoode kamajahu ja osa suhkruga, lisa tasaste liigutustega teise osa suhkruga vahustatud koor. Kaunista marjadega, kusjuures osa purustatud marju võid segada piima ja vahukooresse. Võid muidugi valmistada ilma vahukooreta, kuid ei jää nii kaunis ja kohev. Kamatoru 2,5 kl kamajahu 2 spl kakaopulbrit...

Bioloogia
32 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Agrokeemia

Sõnnikut veetakse välja kaks korda kuus spetsiaalsesse sõnnikuhoidlasse, mis on ehitatud vastavalt nõuetele( betoonist ja kattega). Tegemist on tahe sõnnikuga. Igal aasta ostame juurde 200 tonni sõnnikut kohalikult talumehelt, kellel endal see ära ei kulu. Kokku on meil aastas kasutada ligikaudu 300 tonni sõnnikut. 3.2.2 Orgaaniliste väetiste normide planeerimine Talus on orgaanilisi väetisi vajavateks kultuurideks kartul, kaer ja köögivili , mis teeb kokku 8,5 ha. Arvutuste vastused ja muu info on ära toodud tabelis (nr.3). Väetisnormide arvutamisel kasutan tinghektarite meetodit (Kuldkepp,1994). Tinghektarite meetodil väetisnormide planeerimist saab rakendada orgaaniliste väetiste koguste planeerimisel ja seda saab vaadelda nelja etapina. Esmalt peame endale selgeks tegema, kui palju on meil võimalus kasutada orgaanilisi väetisi ja kui suured on vajavate kultuuride kasvupinnad ( ha )...

Taimekasvatus
76 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Vitamiinid

40 ööpäevaks ning seetõttu on vajalik nende pidev saamine toidust. Mõningate vitamiinide puhul on toitumissoovitusi muudetud. Folaatide hulka on tõstetud 300 µg-ni päevas, mis vastab 4-5 µg-le kehamassi kg kohta. Piisav folaatide saamine tagab folaatide varu organismis, mis on eriti tähtis sünnitamiseas olevatele naistele. Rasedate ja imetavate emadele soovitatakse tarbida päevas 400 µg folaate. Parimad folaatide allikad on roheline köögivili ja täisteratooted. Rasvlahustuvad vitamiinid ladestuvad ülehulgas tarbimisel maksa, kust organism saab neid vajadusel kasutada. Siiski on parem, kui organism saab temale vajalikke rasvlahustuvaid vitamiine iga päev õiges koguses. Vitamiinide, eriti rasvlahustuvate vitamiinide ületarbimisel võivad tekkida tõsised haigusnähud. Toitu süües ei teki vitamiinidega üledoseerimise ohtu, see võib aga tekkida vitamiinipreparaatidega liialdamisel....

Inimese toitumisõpetus
108 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Restoraniteeinduse kokkuvõte

Toitude järjekord toidukaardis: a. külmad eelroad kalasuupisted ja salatid lihasuupisted ja salatid kodu- ja metslinnulihast suupisted ja salatid köögivilja- ja seenesuupisted ja salatid muud suupisted b. kuumad eelroad kala liha köögivili ja seened muud suupisted c. supid kuumad supid külmad supid d. munaroad ja omletid e. kalaroad keedetud ja aurutatud röstitud, praetud, üleküpsetatud f. liharoad veiseliha sealiha lambaliha ulukiliha...

Restoraniteenindus
141 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Ürituseplaneerimine

Võrumaa Kutsehariduskeskus Turismi õppetool TT-07 Triin Tammik ,,ÜRITUSEPLANEERIMINE" Referaat Juhendaja: Silvi Pihlakas Väimela 2008 Sisukord Sisukord...................................................................................................................................... 2 Sissejuhatus.................................................................................................................................3 Menüü......................................................................................................................................... 4 Põhjendused:............................................................................................................................... 5 Kalkulatsioonikaart ,, Täidetud tomat suitsukalasalatiga"...

Kokandus
209 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Majutuse eksam

00 ja puhkepäevadel kella 8.00 ­ 11.00 Millised on rikkaliku hommikusöögi koostisosad ? 9. Piimatooted ( piim, keefir, jogurt), kohvivalik, teevalik, suhkur ja diabeetsuhkur, koor, sidrun, joogivesi, mineraalvesi, mahlavalik, leiva ja saia valik, röstsai, keedisevalik, või ja margariin, juustuvalik, vorstivalik, külma liha ja singivalik, keedumunad erinevate keeduaegadega, kalavalik, puder, omlett või praetud munad, kuumviiner või peekon, toorsalat ja värske köögivili , müsli ja helbed, puuviljavalik, kondiitritooted. Millised on pool rikkaliku hommikusöögi koostisosad ? 4 Piim, kohv, tee, suhkur ja diabeetsuhkur, koor, joogivesi, mahl, leib ja sai, röstsai, keedis, või ja margariin, juust, vorst, külm liha või sink, keedumuna, kala, toorsalat või värskeköögivili, müsli või helbed, puuvili. Tulevikutrendid hotellimajanduses Arvuta külastaja keskmine ööbimine Arvuta tubade täitumuse %...

Majutus
72 allalaadimist
thumbnail
30
doc

Majutuse eksam

00 või 8.00- 11.00 30. Millised on rikkaliku hommikusöögi koostisosad ? Piimatooted ( piim, keefir, jogurt), kohvivalik, teevalik, suhkur ja diabeetsuhkur, koor, sidrun, joogivesi, mineraalvesi, mahlavalik, leiva ja saia valik, röstsai, keedisevalik, või ja margariin, juustuvalik, vorstivalik, külma liha ja singivalik, keedumunad erinevate keeduaegadega, kalavalik, puder, omlett või praetud munad, kuumviiner või peekon, toorsalat ja värske köögivili , müsli ja helbed, puuviljavalik, kondiitritooted. 31. Millised on pool rikkaliku hommikusöögi koostisosad ? Piim, kohv, tee, suhkur ja diabeetsuhkur, koor, joogivesi, mahl, leib ja sai, röstsai, keedis, või ja margariin, juust, vorst, külm liha või sink, keedumuna, kala, toorsalat või värskeköögivili, müsli või helbed, puuvili. 32. Tulevikutrendid hotellimajanduses? 33. Arvuta külastaja keskmine ööbimine? Ööbijate arv (in) * 100 (jagada)...

Majutus
89 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Saksa keele algkursuse sõnad

Welche Staatsangehörigkeit haben Sie? ­ Die Frau/ die Frauen - proua Milline on teie kodakondsus? Der Freund / Die Freunde ­ sõber (M) Wie bitte? ­ Kuidas palun? Die Freundin / Die Freundinnen ­ sõber Wie ist Dein Familienname? ­ Kuidas on (N) teie perekonnanimi? Die Gabel / Die Gabeln ­ kahvel Wie ist deine Adresse? ­ Mis on teie Das Gemüse/ Die Gemüse - köögivili aadress? Das Glas / Die Gläser - klaas Wie lange? ­ kui kaua? Die Gulaschuppe ­ Guljasisupp Wie schreibt man das? ­ Kuidas see Die Gymnastik - võimlemine kirjutatakse? Das Hähnchen ­ kana Zu hause habe ich eine uhr ­ mul on kodus Die Hand/ die Hände ­ käsi kell Das Hause/ die Häuser ­ kodu, maja...

Saksa keel
109 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun