pikka klaasi jääkuubikutele. Highballi valmistamise põhireeglid on, et kasutatakse vaid üht alkoholi, ühte lahjendajat ning ühte garneeri (või üldse mitte). Näited: Bloody Mary, Soti viski soodaveega, rumm koolaga jne. Soovitus: hoidke klaase jahedas või jää peal jahutatud klaas hoiab kauem joogi jahedana. See niinimetatud ,,vanatüüpiklaas" toob silme ette kohe viskit joovad meesterahvad, kellel on käes sedasorti madalad klaasid. Kutsutakse ka ,,lowball ghlass" (vastandina highball glass`ile) või ka rocks glass (jääklaas), kuna sellest juuakse ka jääga joodavaid alkohoolseid jooke. Klaas mahutab tavaliselt 150 300 ml ning kasutatakse nn ,,lühikeste" segujookide (alkoholialuseline short drink seigituna või lihtsalt lisatuna jääga täidetud klaasi) ning jääga puhtalt joodavate jookide serveerimiseks. Näited: Black ja White Russian, viski ,,on rocks", Mai Tai jms.
.............................................................................................2 Sissejuhatus..........................................................................................3 Klaasi funktsioonid ja omadused ........................................................3 Klaasi tootmine....................................................................................4 Klaasi töötlemine.................................................................................5 Erinevad klaasid..................................................................................7 Kasutatud kirjandus............................................................................12 Sissejuhatus Klaas on eriline materjal, mille kasutusvaldkond on väga lai ning seda oma erinevate omaduste tõttu. Klaas on läbipaistev, suhteliselt tugev, raskesti kuluv, oluliselt inertne ja bioloogiliselt mitteaktiivne materjal, mistõttu saab temast kujundada siledaid ja mitteläbilaskvaid pindu.
HOT SHOT klaas viin, tekiila, aperetiivid VAHUVEINI pokaal POUSSE-CAFE klaas OLD-FASHIONED klaas - (kihisevad joogid) viski IIRI KOHVI klaas AROOMIKLAAS rumm, PARFAIT- veini- ja konjak, brändi fantaasiakokteilid MARGARIITA klaas LIKÖÖRIKLAAS liköör HURRICANE klaas SERRI klaas serri, kangestatud vein COLLINSI klaas mahl, piim, segujoogid, karastusjoogid ÕLLE klaas/ PILSNERI klaas SOURI klaas MARTINIPOKAAL HIGHBALL klaas ...
TALLINNA TÖÖSTUSHARIDUSKESKUS SÕIDUKITE EHITUSES KASUTATAVAD KLAASID, NENDE PARANDAMISE TEHNOLOOGIA JA NÕUDED REFERAAT Juhendaja: Koostaja: 11 ATM Tallinn 2014 SISSEJUHATUS Aegade jooksul on auto klaaside olemus muutunud. Kui esimestel autodel olid esiklaasid sirged ja püstises asendis, siis nüüdseks on nende kuju ja otstarve paljuski teistsugune kui nende eelkäiatel.
9 1.2 Klaasi kasutamine Klaasi kasutatakse arhitektuuris, skulptuuride, kujude juures, klaasist tehakse latte, vardaid, torusid, plaate, plokke jmt. Klaasi kombineeritakse tihti betooni, metalli või puiduga. Peegeldav või mittepeegeldav klaaspind, värvide mäng, geomeetriline või figuratiivne disain, need on vaid mõned klaasi pakutavad võimalused, et luua kaasaegset ja kvaliteetset arhitektuuri. Klaasid ei loo ainult õdusat atmosfääri, vaid ka filtreerivad valgust, pehmendavad ja reguleerivad seda.10 Klaasist valmistati Tallinnasse Vabaduse väljaku äärde püstitatud Vabadussammas [26.12.07]. 7 http://www.physic.ut.ee/materjalimaailm/Kirjed/Klaas.htm 8 http://www.annaabi.ee/klaas-m2671.html 9 http://www.physic.ut.ee/materjalimaailm/Kirjed/Klaas.htm 10 https://sites.google.com/site/ehitusmaterjalidme/materjalide-kirjeldused/suenteetilised-materjalid
TRIIN VAINO MY11 Mootori töötamine Kütuse põlemisel silindris eraldub soojusenergia Põlemisgaaside paisumisel silindris muudetakse soojusenergia mehaaniliseks energiaks Kolvi liikumine muudetakse ülekande mehhanismide abil auto rataste pöörlemiseks Salongi soojendus Mootori jahutusvedeliku soojusega soojendatakse õhku Mootori jahutusvedeliku soojusega soojendatakse õhku Selle tulemusena kabiini õhutemperatuur tõuseb. Miks lähevad klaasid uduseks? Õhus leiduv vesi kondenseerub klaasidel, mis halvendab nähtavust. Et klaasid oleksid puhtad peaks kabiini õhutemperatuur olema nii kõrge, et klaasidel kondenseerunud vesi auruks. Vajalik on ka õhuliikumine kabiinis, mis soodustab aurumist. Muu Sigarisüütaja - Generaatorist või akumulaatorist tulev elektrivool kuumutab sigaretisüütaja kütte- elemendi hõõgumiseni Istmesoojendus Peeglisoojendus Tagumise klaasi soojendus Konditsioneer
Brothers Ltd“ Suurbritannias. [1] 3 1. KLAASIST ÜLDISELT Üldmõistena tähistab klaas kõiki atomaarsel tasandil struktuurselt korrastamata (amorfseid) tahkiseid, sõltumata konkreetsest koostisest ja keemiliste sidemete iseloomust. Praktikas tähistab termin “klaas” eelkõige silikaatklaase – materjale, kus ränidioksiidi modifitseerivad mitmesugused lisandid. Anorgaanilised klaasid võivad moodustuda ka teiste oksiidide baasil: boraatklaasid ja fosfaatklaasi. Klaase võivad moodustada ka erinevad fluoriidid. Klaasi saab ka ümber töödelda, ehk (purunenud) klaasi saab uuesti üles sulatada ning anda talle soovitud vorm. [2] 1.1. Klaasi omadused Klaas on läbipaistev, habras ja kõva materjal, lisandite ja töötlusega saab aga tema omadusi oluliselt modifitseerida. Leidub lainelist, lihvitud, toonitud, karastatud klaasi, purunematut, tulekindelat
............................................................. 2.3.Klaasi lamineerimine........................................................................................................ 2.4.Klaasi painutamine............................................................................................................ 2.5.Klaasi taustvärvimine........................................................................................................ 3.Erinevad klaasid....................................................................................................................... 3.1.Tavaline klaas.................................................................................................................... 3.2.Kirgas klaas..................................................................................................................... 3.3.Päiksekaitseklaasid..........................................................
kirgas float-klaas, jääklaas, toonitud klaas, musterklaasid, matistatud klaas, sardklaas, selektiivklaas, päikesekaitseklaas, karastatud klaas, lamineeritud klaas, 4 tuldtõkestavad klaasid ja isepuhastuv klaas. 5 1.1.Float-klaas Float-klaas on klaasitööstuse põhitoode, mis on aluseks näiteks sellistele vääristatud klaastoodetele nagu päikesekaitseklaasid, turvaklaasid, tuletõkkeklaasid jne. [2] Võib öelda, et kirgas (float) klaas on alustooteks tervele tööstusele, seda on võimalik töödelda paljudel erinevatel viisidel. Seda saab katta, et ta kaitseks nii külma kui sooja eest. Seda saab kasutada
värvilise läike kui ka mati pinna. Baasklaasiks võib olla nii kirgas kui ka masstoonitud klaas. Taustvärvitud klaasi näol on tegemist karastatatud klaasiga, mis tähendab, et seda klaasi hiljem enam töödelda ei ole võimalik. Värvikate põletatakse klaasi karastusprotsessi käigus osaliselt klaasi pinna sisse, mis muudab klaasi äärmiselt vastupidavaks ilmastiku ja mehaaniliste vigastuste suhtes. [4] 2. ERINEVAD KLAASID 8. Tavaline klaas Tavalist (Float-klaas, ehitusklaas) aknaklaasi valmistatakse liivast, soodast ja kalgist. Antud koostisosadele lisatakse natuke rauda, magneesiumi, alumiiniumi ning klaasipuru ja sideaineid, et saavutada sulaklaasi homogeensuse. Valmistamine toimub jätkuva protsessina, kus sulanud klaas valatakse sula tinaga täidetud vanni peale. Sulaklaas valatakse klaasi lindiks, mis jahutatakse ning lõigatakse seejärel sobivasse mõõtu.
vastavalt 23, 35, 58 ja 78 W/m2 , sellest pääseb läbi akna 71% (kahekordne klaas), ühekordsete klaaside korral 80 %. Päikesefaktor (TT/SF/g) on läbi klaasi tungiva soojusenergia protsentväärtus kogu päikesekiirguse energiast. See kujutab endast otsese läbivuse tulemusena siseneva ja klaasis neeldunud ning seejärel ruumi edasikiirguva päikesekiirguse soojusenergia summat. Klaasi omadused Kollased ja pruunid klaasid loovad valgustuskeskkonna, kus teatud bioloogilised toimingud on komplitseeritud. Putukad väldivad kollast valgust Sinine klaas ergutab teatud bioloogilisi protsesse (fermentatsioon) putukad põgenevad Rohelised ja sinakasrohelised adsorbeerivad infrapunast kiirgust, seega koguvad endasse soojust, tõkestavad soojuskiirgust Hall klaas tõkestab nähtavat valgust Soovitused loomuliku päevavalguse kasutamisele Ø Loomulik päevavalgus peaks pääsema õppe ja
.....................................8 3.7 Klaaspõrandad .......................................................................................................................8 3.8 Klaasist varikatused ...............................................................................................................9 3.9 Klaasfassaadid .......................................................................................................................9 4. ERINEVAD KLAASID .............................................................................................................10 4.1 Tavaline klaas ......................................................................................................................10 4.2 Päikest hülgavad klaasid ......................................................................................................10 4.3 Isepuhastuvad klaasid ...........................................................
.................................14 2.1 Tavaline klaas...........................................................................................................................14 2.2Energiasäästuklaas.....................................................................................................................14 2.3Isepuhastuv klaas.......................................................................................................................15 2.4Müra summutavad klaasid.........................................................................................................16 2.4.1Klaaside mõju heliisolatsioonile.........................................................................................16 2.5Päikesekaitseklaasid..................................................................................................................16 2.6Pindkaetud päikesekaitseklaasid.......................................................................
jpm. Marjadest, puuviljadest, nende mahlast ja siirupitest suhkru ja gaseeritud veega valmistatud jooke nimetatakse limonaadideks. Jook valmistatakse kannus või klaasis. Juuakse karastava joogina, sellepärast peaks jook olema hapukas ja mitte väga magus. Jahutamiseks lisatakse jääkuubikuid. Alkohoolsete jookide serveerimine Igale joogiliigile, olgu see shampanja, konjak, vein või muu jook, on disainerid ja jookide asjatundjad leiutanud just neile jookidele kõige sobivama klaasid, pokaalid, pitsid, mis aitaksid jookide maitseomadustel kõige paremini esile tulla.Väga erilistel ja kallitel väärtjookidele on aga loodud selliselt joogiklaase, mis peaks sobima ainult sellele joogile ja need on lausa käsitöönduslikul teel valmistatud, et kooskõla klaasi ja joogi vahel oleks maksimaalselt täiuslik.Joogiklaaside, pokaalide, pitside juurde, on üldreegel, et õiged klaasid on õhukeste äärtega, läbipaistvad ja kokkulöömisel helisevad kaunisti.
toidujääd. Mahtuvus on 16 portsjonit. Väikestes kaussides loputatakse aga sõrmi, kui serveeritakse toite. Serveeritakse jooke, salateid, puuja köögivilju ja kondiitritooteid. Tippkvaliteediga kristallnõusi kasutatakse bankettidel. Valmistatakse eri sorti klaasidest, mis sisaldab plii või baariumoksiidi. Endised mahud Nüüdisaegsed mahud Viinaklaasid 5cl 510 cl Kange veini klaasid 8cl 1219cl Valge veini klaasid 10cl 1634cl Punase veini klaasid 12,5cl 2270cl Karastusjoogi ja 2025cl 34cl veeklaasid Õlleklaasid 25cl 3538cl Kange likööri klaasid 34cl 57cl Lahja liköööri klaasid 68cl 1015cl Vahuveiniklaasid 15cl 1729cl Supitirinad14 portsjonit Praetirinad14 portsjonit, sügava kaanega kaetavad nõud kastmes hautatud või
Üliõpilased: Matrikli nr.-d: Rühm: MASB-41 Õppejõud: Heli Lootus Töö tehtud: Esitatud: Arvestatud: 0 Töö eesmärk Määrata tahkekütuse analüütiline niiskus ja võrrelda saadud tulemust GOST – is kehtestatud piiridega. Tööks vajalikud vahendid 1. Elektriline kuivatuskapp 2. Kaantega suletavad klaasid 3. Elavhõbedatermomeeter 4. Analüütilised kaalud, vihid 5. Eksikaator 6. Lusikas või labidas kaalutise võtmiseks 7. Pihid Töö käik Kütuse analüütilise niiskuse määramise põhimeetodi sedastab GOST 11014-70. Tahkekütuse niiskus määratakse kütuse kaalutise kaalukaotusest selle kuivatamisel kuivatuskapis temperatuuril 105....110 ○C. Kütuse analüütiline proov segatakse avatud purgis lusika või labidakesega ja seejärel
KASUTATUD KIRJANDUS...................................................................................................................22 SISSEJUHATUS Referaadi peatükis 1 ja 2 uurin, mida kujutab endast klaas kui ehitusmaterjal, millest ta koosneb, millised on erinevad klaasi tüübid ja omadused. Selgitan välja, kas ja kuidas erineb kasutatav klaas, millised on sel juhul erinevad klaasid ja toon välja ka erinevate klaasitüüpide võrdluse ja kasutuskohad. Peatükis 3 uurin klaasi kasutamist erinevates lahendustes. Peatükis 4 ülevaatlikult klaaspakettide olemust kuna kõige rohkem kasutataksegi klaasi ehitusvaldkonnas just klaaspakettides akendes ja välisfassaadides. Viimases peatükis 5 toon esile fotonäited klaasi kasutamise kohta. Uurimise läbi soovin targemaks saada, millest koosneb klaas, millised on erinevad klaasi tüübid ja
Jäätmeseadus sätestab üldnõuded jäätmete tekke ning neist tuleneva tervise- ja keskkonnaohu vältimiseks ning jäätmehoolduse korralduse jäätmete ohtlikkuse ja koguse vähendamiseks, samuti vastutuse kehtestatud nõuete rikkumise eest. JÄÄTMED on mis tahes jäätmekategooriasse kuuluv vallasasi, mille valdaja on ära visanud, kavatseb seda teha või on kohustatud seda tegema. Preili Karbik teeb kevadel kodus ja aias suurpuhastust. Prügi, sealhulgas katkised klaasid, vanaraua, paberi, tühjad värvipurgid, vanad patareid ja puulehed paneb ta kokku suurtesse prügikottidesse. Kotid tõstab ta auto järelkärusse ning läheb prügimäge otsima. Prügimäge otsides eksib ta lootusetult ning lõpuks poetab ta prügi lähedalasuva metsa alla kraavi, kus paistab juba varem prügi olevat. Kiirustades lahkub preili Karbik sündmuskohalt ning on õnnelik, et lõpuks prügist lahti sai Milliseid jäätmeseaduse punkte preili Karbik rikub?
· Kääbusapelsin shokolaadis · Valgehallitusjuust shokolaadis · Sinihallitusjuust shokolaadis Joogid : · Kohv, tee · Aperitiiv Sours liköör, mineraalvesi · Vein Georges Duboef Fleur, valge · Vein Georges Duboef Fleur, punane · Mineraalvesi Vichy Classque · Lauavesi Everin · Apelsinimahl NÕUD: 1. Suupistetaldrikud 16 ( 8 soolase , 8 magusa jaoks) 2. Riistad: suupistenuga 16 , suupistekahvel 16 3. Klaasid: ( klaasihoidjad, taldriku külge 8 ) , mahlaklaasid 8 , punaseveini klaasid 4 ,valgeveini klaasid 4, shampuse pokaalid 4 , veeklaasid (jalaga), kohvitassid 4 4. Serveerimisvahendid : kannud , kandikud , paberist salvrätid ( korvis) Kaunistused lauale ja ruumile: Laud kaetakse linaga mis ulatud peaaegu põrandani. Kuna tegemist on lastesünnipäevaga pannakse , lauale ja kardinatele lasteteemalised dekoratsioonid . Lauale lisatakse küünlad ja lilled.
TEENINDUSE LIIGID JA JOOKIDE SERVEERIMINE Referaat Sisukord: 1. Teeninduse liigid 1.1. Iseteenindus Viljandi 2010 1.2. Osaline teenindus 1.3. Täisteenindus 2. Jookide serveerimine 2.1. Iga jook maitseb ainult oma õigest klaasist hästi 2.2. Joogietikett näeb ette jookide pakkumist õigel temperatuuril, mis jällegi aitab konkreetse joogi maitsel hästi esile tulla 2.3. Klaasid 2.4. Klaaside käsitlemine 2.5. Jookide garneering 2.6. Kuumade jookide serveerimine 2.7. Külmade jookide serveerimine 2.8. Kangete alkohoolsete jookide ja likööride serveerimine 2.9. Ole alati puhas, korrektne ja diplomaatiline Teeninduse liigid Toitlustusteeninduses kasutatakse erinevaid teeninduse liike, nagu iseteenindus, osaline teenindus või täisteenindus. Iseteenindus e. selveteenindus tähendab kas toitude serveerimist ühel suurel laual, kust
tööstusharudele Klaasitööstus tervikuna on väga suures sõltuvuses ehitusest ning toiduaine ja joogitööstusest Klaasi tootmine Klaasi tootmine Ränidioksiid,sooda, lubi ja klaasipuru Kasutamine Tänu klaasi omadustele kasutatakse klaasi üsna tihedalt ehitusmaterjalina Kasutatakse arhitektuuris, tarbekaupadel, heliisolatsioonina, soojusisolatsioonina ja erinevate ohutus ja turvalisus esemetel (termiliselt karastatud klaasid, lamineeritud klaasid ja päikesekaitse ) Arhitektuur Tarbekaubad Soojusisolatsioon Karastatud klaasid Mööblidisain Klaasitüübid Masstoonitud floatklaas Masstoonitud klaasi saamiseks lisatakse floatklaasi meetodil töödeldava klaasi toorainele vastavaid toonivaid pigmente Karastatud klaas Floatklaasi kuumutada 650700°Cni ja seejärel jahutada kiiresti maha puhudes klaasilehe mõlemale
Tavalise ehitusklaasi soojaerijuhtivus on 0,7...0,8 W/m°C, soojuspaisumistegur 5...9x10-6/°C. Soojust absorbeeruvaid klaase ei soovitata kasutada liiga suurte ruutudena *Optilised omadused. Klaasi optilised omadused on sõltuvad selle koostisest ja valmistusviisist Tavalise aknaklaasi valguse läbilaskvus on 85-92% nfrapunase kiirguse läbilaskvus 70-80% UV kiirgust tavaline aknaklaas peaaegu läbi ei lase. UV kiirgust lasevad läbi nn. uvioolklaasid. Röntgenikiirgust tõkestavad klaasid sisaldavad raskete metallide oksiide suures koguses Värvilised klaasid erinevad üksteisest valguse ja kiirguse läbilaskvuse poolest Kollased ja pruunid klaasid loovad valgustuskeskkonna, kus teatud bioloogilised toimingud on komplitseeritud. Putukad väldivad kollast valgust Sinine klaas ergutab teatud bioloogilisi protsesse (fermentatsioon) putukad põgenevad Rohelised ja sinakasrohelised adsorbeerivad infrapunast kiirgust, seega koguvad endasse soojust, tõkestavad soojuskiirgust.
Soojusnähtused autos. Auto mootori töötamine Kütuse põlemisel silindris eraldub soojusenergia Põlemisgaaside paisumisel silindris muudetakse soojusenergia mehaaniliseks energiaks Kolvi liikumine muudetakse ülekande mehhanismide abil auto rataste pöörlemiseks. Salongi soojendus Mootori jahutusvedeliku soojusega soojendatakse õhku Ventilaatori abil suunatakse soojendatud õhk kabiini Selle tulemusena kabiini õhutemperatuur tõuseb. Miks lähvad klaasid uduseks ? (: Õhus leiduv vesi kondenseerub klaasidel, mis halvendab nähtavust. Et klaasid oleksid puhtad peaks kabiini õhutemperatuur olema nii kõrge, et klaasidel kondenseerunud vesi auruks. Vajalik ka õhuliikumine kabiinis, mis soodustab aurumist. Nähtused laternates Elektrivool läbides pirnide hõõgniite paneb need hõõguma, tekib valgus, mis võimaldab pimedal ajal autoga sõita. Esineb energia muutumine elektri energia muundub valgus- ja
konsinstents on tihe, siis serveeritakse koos lusikaga · kokott (kõik ülejäänud) liha, delikatessid; serveeriatkse kuumalt · kokill üleküpsetatud mereannid (delikatessid), kasutatakse ühe portsjoni nõuna toidu serveerimiseks · jäänõu kalamarja serveerimiseks, taldrik pannakse sinna peale. · Kokott väike ümmargune või ovaalne kõrgeservaline pann, milles suupisted enne serveerimist üle küpsetatakse Klaasid · Klaasid jagunevad: 1.stemware jalaga 2.tumbler jalata ! Söögi ajal ei jooda segujooke ! Klaasid Aitäh!
Pärmseened vajavad oma elutegevuseks kindlaid keskkonnatingimusi, kus on olulisteks teguriteks keskkonna temperatuur, niiskus, pH, toitainete olemasolu. (wikipedia.org) 2 MATERJAL JA METOODIKA Töös kasutatud materjalid: 50 g küpsetamiseks mõeldud pärmi 4 klaasi Õli Suhkur Töö metoodika: Uurimistöö katse jaoks oli vaja välja valida 4 kitsamat klaasi, mis oleks võimalikult sirgete seintega. Klaasid nummerdati. Tuli valmistada pärmseentele suhkrust sööde, mis pandi klaasidesse. (Sööde - söötmeks nimetatakse toitainete rikast ainest, kuhu pannakse teaduslikel eesmärkidel kasvama huvi pakkuvad mikroorganismid.) Söötme tegemiseks oli vaja võtta iga klaasi jaoks 0,5 teelusikatäit pärmi, lisada 1 teelusikatäis suhkrut ning segada kõik koostisosad omavahel läbi. I ja II klaasis olevale söötmele valati peale ca
mida juuakse seda tüüpi klaasist. Näited: martiinid, Metropolitan, Adonis, Green Iguana, Rob Roy jne. - (ka viin, rumm jääga). Nagu väikesed viskiklaasid. 7. On the rocks klaas - jääga pakutavate alkohoolsete jookide serveerimiseks, aga ka kohviga või alkoholiga koos pakutava vee joomiseks. - See niinimetatud ,,vana-tüüpi-klaas" toob silme ette kohe viskit joovad meesterahvad, kellel on käes sedasorti madalad klaasid. Kutsutakse ka ,,lowball ghlass" (vastandina highball glass`ile) või ka rocks glass (jääklaas), kuna sellest juuakse ka jääga joodavaid alkohoolseid jooke. Klaas mahutab tavaliselt 150 - 300 ml ning kasutatakse nn ,,lühikeste" segujookide (alkoholialuseline short drink seigituna või lihtsalt lisatuna jääga täidetud klaasi) ning jääga puhtalt joodavate jookide serveerimiseks. - Näited: Black ja White Russian, viski ,,on rocks", Mai Tai jms. 8
Puhumist saab kasutada ainult materjalide puhul, millel on teatud temperatuurivahemikus plastsed omadused – puhutakse kuumalt ja lastakse jahtuda, et säiliks puhumisega antud kuju. Puhumisega samalaadne võte on klaastoru venitamine ja painutamine. Mõne millimeetri jämeduse klaastoruga on seda gaasipõleti leegis lihtne teha. Kuuma klaasi saab ka joota. Nii näiteks joodetakse veiniklaaside külge jalad ja kannudele kõrvad. Jootmiseks ei kõlba klaasid, mis vanamise või mitmekordse kuumutamise tõttu on hakanud kristalluma, sest nende voolavus on vähenendu. Nagu puhumist, nii on ka klaasi jootmist võimalik automatiseerida, kuigi see on märksa keerulisem. Kinnijootmise teel saab mitmesuguseid klaasnõusid ja aparatuuri osi välisõhust püsivalt ja hermeetliselt eraldada. Sedasi joodetakse kinni hõõglambipirne, kineskoope ja muid seadmeid. Klaasi sisse saab joota ka metalltraati. Siingi on esmatähtis paisumistegurite sobivus,
puruneb kildudeks, on kriimustatav. Keemiline: klaas aset vedelikku, kus toim iooni vahetus, klaasi tugevus tõuseb 3-4X. Töödeldud pinnaga klaas liivapritsiga, -hapetega. Lamineeritud klaas klaasilehtede ühendamine kile abil, servad peavad olema kaitstud õli ja niiskuse eest. Tulekindel klaas peab vastu tulele kindla aja, ei lase leeke ega suitsu läbi.sulab750C, kasut valatud või armeeritud Klaaspaketid valm 2 või enamast kihist, mis suletakse õhukindlalt Selektiivsed klaasid erinevaid lainepikkusi läbilaskvad klaasid Soojust salvestavad klaasid lisades met oks, saad värviline tuhm klaas. Peegeldavad klaasid klaasi pinnale kantakse metalli kiht. Heli isoleerivad klaasid eri paksuse ja eri õhuvahedega paketid. Välisviimistlusklaas kasut karastatud või lamineeritud klaaase. Metallid Mustad metallid toore on Fe ja C erinevates vahekordades. Terased süsinik < 1,7% jaot: madala C sisaldusega 0,25%; keskmise C ...0,6% kõrge C ...1,7% olenevalt
Taldrik leiva serveerimiseks 1 Kohamärkimistaldrik 2 Desserdi lusikas 2+1 Eelroa kahvel 2+1 Eelroa nuga 2+1 Praekahvel 3+1 Supilusikas 1 Veekann 2 Alustaldrik veekannule 2 Klaasid Veeklaasid 2+1 Lauapesu Laudlina (valge) 1 Laudlina abilauale 1 Servjett leivapakkumistaldrikule 1 Servjett söögiriistade laudaviimiseks 1 Kelneri käerätt 1 Kandikulina 1 Poleerimisrätt 1
on tehtud kerekonstruktsioonides muudatusi, kabrioletil on tugevdatud poolraam ja uste sisse on pandud talad mis hoiavad kere tugevamana. Üks kerekonstruktsioonidest on ka klaasid(esi-,tagu-klaas) klaas asetseb piilarite vahel ja kui klaas on korralikult liimitud siis hoiab see ära piilarite kokkuvarisemise ära kui auto peaks üle katuse veerema. Vahetatavate keredetailide hulka kuuluvad esimesed küljetiivad, tagumised küljetiivad, kapott, pagasi luuk, kütuse luuk, esi-, tagu- stanged, klaasid,põrkerauad. Mittevahetatavad keredkonstruktsioonid on talad, piilarid, raam. Taastavad kerekonstruktsioonid on katus, küljekarbid, tiivad(koopaääred), põhi. Küljekarpide taastamisel ei ole võimalik tervet külekarpi taastada vaid tuleb eemaldada deformeerunud osa ja panna uus tükk asemele. Katuse taastamisel ei ole soovitatav vahetada tervet katust välja kuna kui katus eemaldad piilarite juurest ja sinna uus asetada ja kinnitada siis kere
suur tulede ja kaunistustega ehitud kuusk, mille all on kingitused. Ümmargustel laudadel on valged laudlinad, punased volditud riidest salvrätid, igal laual on valged Jõulutähed ja põlevad küünlad. Pearoa taldrikud 60tk (süüakse kõiki toite, v.a magusat) Leiva taldrikud 60tk (leiva söömiseks) Koogitaldrikud 60tk (süüakse magustoite) Alustaldrikud 120tk (kohvi ja tee alustaldrikud) Vee ja -morsi alused (morsi ja vee alla) Vee ja- morsi klaasid 60tk (vee ja morsi joomiseks) Punase veini pokaalid 60tk (punase veini joomiseks) Valge veini pokaalid 60tk (valge veini joomiseks) Teetassid/ kakaotassid 120tk (tee ja kakao joomiseks) Kohvitassid 60tk (kohvi joomiseks) Vee ja morsi klaasid 60tk (vee ja morsi joomiseks) Pearoa noad 70tk (toidu söömiseks) Pearoa kahvlid 70tk (toidu söömiseks) Koogikahvlid 70tk (magustoidu söömiseks) Dessertlusikad 180 tk (kohvi, tee, kakao jaoks) Võinoad 60tk (või määrimiseks)
Värvus oleneb lisanditest, mida kasutatakse alljärgnevalt: · lisatakse sulamassile · õhuke värviline klaasimassi kiht piserdatakse klaasile puhumise käigus mitmekihiline klaas, · keraamilise pigmendiga kaetakse üks pind · maalimine (värvimine). Näiteks rauaoksiidid annavad klaasile roheka värvi. Peale värvi on värvilistel klaasidel ka muid selektiivseid omadusi: · Kollased ja pruunid klaasid võivad takistada bioloogilisi protsesse · Rohelised ja sinakasrohelised adsorbeerivad infrapunast kiirgust, seega koguvad endasse soojust, tõkestavad soojuskiirgust. · Hall klaas tõkestab nähtavat valgust. Tihedus. Tavalise ehitusklaasi tihedus on 2500 kg/m , üldiselt aga 2200-3000 kg/m klaasi koostisest 3 3 olenevalt. Optilised omadused.
valguskiiri ja on ilusa heliga. Nii nagu taldrikute läbimõõdud, on muutunud ka lauakomplekti kuuluvate jalaga joogiklaaside mahud. Enamkasutatavate komplektiklaaside mahud on järgmised: Viinaklaas- 12-14 cl, kangustatud veini klaas- 16-19 cl, valge veini klaas- 22-25 cl, karastusjoogiklaas- 30 cl, õlleklaas- 35-38 cl, likööriklaas (kangetele)- 5-7 cl, likööriklaas (lahjadele)- 10-12 cl, konjaki- ehk aroomiklaasid- 14, 34, 44 cl, vahuveiniklaasid- 17-27 cl Jalata klaasid on teeklaasid, maht 20-25 cl, veeklaasid, maht 9-20 cl, õlleklaasid ja kannud: väikesed 33-48 cl ja suured 50-68 vl ning mitmesugused eri- ja segujookide klaasid. 7 Peale nende peakseid komlpekti kuuluma ka kalamarjanõud, viina- ja veini- ja veekarahvinid, koore-, piima-, vee-, mahla- ja firmajookide kannud, magustoidu-,
Vooderdusklaasina kasutatakse harilikku akna-ja vitriinklaasi, mille tagumine külg kaetakse mingi tooniva kihiga. Vooderdusklaasi kasutatakse peamiselt hoonete välisvoodriks, harvem ka sisetöödel. Selektiivklaas-klaas võib olla ka valgust selekteeriv, st laseb ühes suunas valgust rohkem läbi. Klaaspaketid koosnevad kahest või kolmest klaasist, millised on hermeetilised ühendatud. Optiline-ja kristallklaas- valmistatakse läätsi, prismasi ja teisi optiliste seadmete osi. Optilised klaasid liigitatakse kroonklaasideks, okdavklaasideks ja flintklaasideks(kallim) mõlemaid kasutatakse optikas. Kristallklaas on koostiselt ja omadustelt optilise klaasi sarnane. Valmistatakse vaase, vaagnaid. Parim ja kalleim on nn, pliikristall, mille koostises on kuni 30% pliioksiidi. Odavaim on böömikristall. Kristalliks nimetatakse klaasi, mis sisaldab enam kui 24% pliioksiidi. Kuumuskindel klaas-kuumuskindlus tähendab eelkõige vastupidavust järskudele temperatuuri muudatustele
Kortermajas ei maksa elanikud vastavalt kulutatud küttele, vaid proportsionaalselt, mistõttu ei saavutata akende vahetusega sama tulemust, mis eramajas. Oluline roll klaaspakettide valikul on veel mürapidavusel ja turvalisusel. Tihti arvatakse ekslikult, et parem mürapidavus saavutatakse kahekordse klaaspaketi vahetamisega kolmekordse vastu. Väikene muutus tõesti on, kuid parema mürapidavuse saavutamiseks tasub eelkõige valida paksemad klaasid. Kui ohutus on oluline(nt. suured klaasipinnad), siis tasub valida karastatud või lamineeritud klaasidega paketid. Turvaklaasid aitavad kaitsta end ja oma perekonda klaasi purunemisest tingitud vigastuste eest. Samuti takistavad turvaklaasid murdvaraste ja sissetungijate soovimatuid rünnakuid. 13 Erinevate klaaspakettide valik on tõesti lai. Lisaks eelpool mainitutele on
Tartu Kivilinna Gümnaasium AMORFSED AINED, OMADUSED, KASUTAMINE Referaat Autor: Julianna A. Klass: 10. a Juhendaja: Piret P. Mai 2009 Tartu Sisukord Sisukord...................................................................................................................................... 2 Sissejuhatus.................................................................................................................................3 Nt PIGI- on amorfne aine, mis koosneb põhiliselt suure molekulkaaluga polütsüklilistest aromaatsetest (mitut benseenituuma sisaldavatest) süsivesinikest............................................. 3 .......................................................
2 tuleb jagada võrdselt kõikide klaaside vahel ära. 3 klaasi tuleb panna erinva temperatuuriga kohtadesse. Temperatuurid peavad olema ~4°C; ~22°C; ~60°C. Ülejäänud 3 klaasi tuleb asetada kõik samasuguse temperatuuriga kohtadesse, aga see kord tuleb panna igasse klaasi erinev kogus suhkurt. Suhkru kogused on 1 tl; 2 tl; 5tl. Seejärel tuleb märkida markeriga klaasi peale taina kogus klaasis. Kui ka see on tehtud, siis tuleb asetada klaasid vajalikesse temperatuuridesse. Klaasid peavad seisma seal 20 minutit ning seejärel tuleb joonlauaga mõõta taigna muutumise vahet ehk kui palju on tainas kerkinud selle 20 minuti jooksul. Uurimustöö tulemus Pärast 20 minutilist ootamist oli osade klaaside puhul silmnähtavalt märgatav taigna kerkimine. Suhkru katse puhul oli kõige suurem muutus taignal, mille suhkru sisaldus oli 1 tl see muutus 47 mm,sest see suhkru kogus takistas kõige vähem pärmseente paljunemist
9. Mis on silma adaptsioon? Võime kohaneda esemete vaatlemiseks mitmesugusel valgustugevusel. 10. Mis on silma akommodatsioon? Silma võime eristada mitmesugusel kaugusel olevaid esemeid. 11. Lühinägevus: MÜOOPIA ● Nimi ütleb - lähedale näeb hästi. ● Peegelduvate kiirte fookus tekib võrkkesta ees. ● Kaugus läätse ja võrkkesta vahel on suurenenud. ● Vagluskiirte murudmine toimub tugevamalt. ● - klaasid 12. Kaugnägevus:HÜPERMETROOPIA ● Peegelduvate kiirte fookus tekib võrkkesta taga. ● Kaugus läätse ja võrkkesta vahel on vähenenud. ● SIlma lühike anatoomiline telg, mistõttu -> ● Valguskiired koonduvad pärast murdumist võrkkestast tahapoole. ● + klaasid 13. Lühi- ja kaugnägevuse puhul on tegemist akommodatsiooniäiretega. KUULMINE 1. Millisel kujul võtab kõrv vastu helisid? ● Helilainete kujul. 2. Kus paikneb kuulmiskeskus?
Kanda pinnale vaid vähene hulk kuivatusvaha segu. Liigne aine jääb vahutama ning ei anna paremat tulemust. Kuivatusvaha loputage madala survega veega, võimaluse korral otse voolikust. Tuleb vältida vee tolmu, nii jookseb autolt kuivades suurem hulk vett ise ära. Kuivatamine Kuivatage spetsiaalse kuivatuskummiga alustades katusest ja liikudes alla poole. Lõplikult tuleks kuivatada spetsiaalse kuivatuslapi ja klaasid paberiga. Eriti põhjalikult tuleb puhastada aknad ning ka uksevahed. Salongi keemiline puhastus Pinnad tuleb puhastada tolmuimejaga. Tekstiilpindu ning vaipasid tuleks harjata. Kanda pinnale keemilise pesu vahend pritsi abil. Hõõruge tugeva svammi, ,,karukeele" või harjaga ning jälgige, et pinda topiliseks ei nühiks. Pinnal ei tohi lasta ära kuivada. Vajaduse korral niisutada vee või aine lahusega. Loputage tekstiilipesumasinaga
vastupidavamaks.Kuumuskindlus on 2 korda kõrgem, taluvad järske temp. muudatusi enam kui 135C, võib kasutada mikrolaineahjus, pesta nõudepesumasinas. Tuntuimad tootjad on: Arcoroc Arcopol Luminarc Sortiment: · Tootja Arcoroc Lauanõud Vaagnad, taldrikud, kausid, kruusid, tassid, alustassid, suhkrutoosid, koorekannud, kohvikannud, soola- ja pipratoosid, tuhatoosid. Klaasist ja portselanist. Kokku üle 500 erineva nimetuse. Klaasid, pokaalid Vee-, veini-, ¨ampuse-, kokteili-, õlle- ja konjakipokaalid. Likööri-, ja viinapitsid. Joogi- ja kuuma joogi klaasid. Karahvinid. õlleklaasid ja -kruusid. Magustoidu- ja salatipokaalid. Läbipaistvad, dekoreeritud, värvilised. Erinevad kujud ja mahud. Kokku üle 350 erineva nimetuse. Muud lauakatmisvahendid Salatikausid, kannud, karahvinid, soola- ja pipratoosid, vaasid, tuhatoosid, küpsetusvormid, söögiriistad. Kokku üle 120 erineva nimetuse.
riikide (firmade) lipud, mis paigutatakse esindajate ette nii, et need ei varjaks läbirääkijaid. Laual peavad olema kirjutusvahendid, märkmepaber ja muud kohtumiseks vajalikud lisamaterjalid ning karastusjoogid. Mitteametliku vestluse puhul pakutakse külalistele kohvi või teed. Ametikohtumistel pakutakse kohvi või teed vaheajal eraldi ruumis. Karastusjookidest sobivad mineraal- ja lauaveed, kuid ka teised alkoholivabad karastusjoogid või mahlad. Klaasid ja joogid koos väikeste servjettidega asetatakse sobivale alusele, kuhu pannakse ka avaja ning alustass pudelikorkide jaoks. Jooke ei pakuta plekkpurgis ega plastpudelis. Valitakse sirged ja paksupõhjalised klaasid. Suurtele läbirääkimislaudadele on sobiv paigutada mitu joogikandikut nii, et need oleksid läbirääkijate haardeulatuses. Dokumendid on soovitatav asetada kaante vahele. Paljudes asutustes ja ettevõtetes on kirjalike materjalide tarbeks nimelised kaustad.
Samuti märkida, milline klaas ja millised sulused (metalldetailid: hinged, kremoonid, haagid) käivad millise akna juurde. 2.3. Suluste eemaldamine Eemaldada vajalikud sulused. Kui hinged ja nurgad on tugevasti kinni, ei ole neid vaja eemaldada. Kindlasti eemaldada kremoonid siis on neid hiljem lihtsam puhastada ja õlitada. Esmalt puhastada metalldetailid terasharja või lihvpaberiga roostest, töötle roostetõrjeainega ja värvi. 2.4. Klaaside eemaldamine Eemaldada klaasid, soojendades selleks kitti. Soojendada kitti kuumaõhupuhuriga. Klaas võib kergelt kuumusest puruneda. Tuleb olla hoolas ja soojenda vaid kitti. Klaas katta niiske lapi või vineeritükiga. Eemaldada kitt peitli või jäiga pahtlilabidaga. 2.5. Värvi eemaldamine Värvi eemaldamiseks kasutada kaabitsat, kuumaõhupuhurit, infrapunalampi / Speedheaterit. Keemiat, st erinevad värvieemaldajad kasutada ei ole soovitav, sest keemia võib puitu jääda ja hiljem värviga reageerima hakata.
· tugines kapitalismile elujärge · võimu hajumine, suhete ja ja tööstuslikule rahas ja kihistuse muutumine tootmisele asjades ebapüsivaks · hästi organiseeritud · · Majanduses erineva · Bürokraatia suuruse ja · Identiteedikujundaja tegevusprofiiliga ks rahvusriik ettevõtted · klaasid · Suur tarbimisvalik · Kasvas jõukus · Tööline, kontoriametnik ja pankur ei eristu enam · Tõusis turvalisus üksteisest oma · Tõusis heaolu tarbimisvõimaluste ja · Laienes toetus elustiili poolest inimõigustele ja · Postmodernset ühiskonda
Amandus Adamson ‘’Kalevipoeg ja sarvik Mati Karmin ‘’Püha Jüri võitlus lohega’’ Arhitektuur: Kalle Rõõmus Tallinna linnateater Jüri Okas ja Martin Lõoke Optiva pank Pärnus Andres Siim ja Hanno Kreis Nissani keskus Lasnamäel Indrek Vainu ja Toomas Pakri Emajõe ärikeskus Tartus Andres Alver ja Tiit Trummal De La Gardie kaubamaja Tarbekunst: Klaasikunstnik Kai Koppel – klaasid Raili Keiv portselanist ja betoonist serviis Eduard Taska raamatukõide Astrid Tiits vaas ‘’Muhu mänd’’ Elgi Reemets ‘’Pudelid’’
TURVALISUS · Autost väljanägemise ulatuse suurendamiseks - suuremad klaaspinnad ja integreeritud soojendus (udu, jää ja lume eemaldamiseks) · Täiendab autokere jäikust (ainult liimitud klaasid) · Ohutuselement kokkupõrke korral (õhkpadjad) MUGAVUS · Kaitseb välisilmastiku eest ,soojuse tagasi peegledumine, veekaitse, müra vähendamine. AERODÜNAAMILISUS · Uued vormid = õhutakistusteguri vähendamine (Cd) · Multifunktsionaalsed klaasid integreeritud atennidega DISAIN · Esteetilisus Autoklaasi paigaldusmeetodid: 1)Kummitihendiga paigaldatud vana traditsiooniline meetod · Kiire, lihtne, puhas eemaldamine ja paigaldamine · Ei saa kasutada õhkpatjadega turvavarustust · Vananenud elastsuse kaotanud kumm hakkab kergesti lekkima · Hoolduseks vajab lisavarustust · Aerodünaamilised näitajad halvad · Ainult hammaskeerme funktsioon ei saa kasutada autokere jäigastumiseks
MT-14 Kliendi teekond Kliendi vastuvõtt (kliendi tervitamine, kliendi lauda saatmine, menüü ulatamine) Tellimuse vastuvõtmine (nõuandmine, jookide ja toitude tutvustamine) Teenindamine (toidu kätte toomine, vee pakkumine, küsida kas veel soove) Arveldamine (küsimine kas maksavad koos või eraldi, arve koostamine, sularaha või kaardi tehingud) Kliendi ärasaatmine (tagasiside küsimine, klientide tagasikutsumine ettevõttesse) Serveerimisvahendid Sööginõud klaasid söögiriistad serveerimisnõud tõstmisvahendid http://cmsimple.e-uni.ee/toitlustuse_alused/?9._Laua_katmine%2C_t oitude_ja_jookide_serveerimine:S%F6%F6gin%F5ud_ja_klaasid%2C_serv eerimisvahendid Eelkatted Minimaalne eelkate (roogade vaba valiku korral) Lõplik eelkate (ette tellitud roogade puhul) Täielik eelkate (mitmekäiguliste bankettide puhul) Minimaalne eelkate Lõplik eelkate Täielik eelkate Teenindamise järjekord
• A-teenuses: heitgaaside saasteainete kontrolli, bensiinimootoriga ning diiselmootoritega sõidukite kütusefiltri puhastus. Näitena toodud hoolduste süsteem garanteerib, et tootja poolt määratud toimingud ka teostatakse sõidukile. A-hooldus: 15000km v. 1.a • Kontrollimised • Õlivahetus • Esituled • Mootoriõli vahetus(spetsaalse • Aknaklaasid, tulede klaasid, masinaga imedes või kartepõjal kork tahavaatepeeglid lahti keerata.) • Signaal • Õlifilter • Klaasipesurite pihustid • Vedelike kontroll, vajadusel lisamine. • Klaasipuhasti harjad • Aku • Mootori ajamirihmadseisupidur • Esi/tagaklaasi pesur • Voolikud, klambrid
*Pousse cafe- pannakse kihilist jooki, koosneb mitmest kihist, erivärvilised liköörid. Prantsuse sõnalt ''kohvi tõukaja''. *punane ja valge vein-punaseveini klaas on pikem, kui valgeveini klaas. Pikajalaga, mille suu koondub väikseks sõõriks. *Partfait-vahuveini ja veinikokteilide valmistamiseks. *sherry-kangestatud veinile 6-13cl. *Champagne-pikajalaga, peenike klaas. U 12-16 cl. Erineva kujuga klaasid. *aroomiklaas- ehk konjakiklaas. 24-48 cl. Eksklusiivseid, pikki aastaid tammevaadis küpsenud rumme serveeritakse *likööriklaas-kellukesekujulise kupaga, pika jalaga ja ümmarguse kabjaga . *napsuklaas-5-7 cl. Paksust klaasist, keskmise suurusega . *sour'i klaas-valmistatakse segujooke . 8-15 cl.
Minibaarid · Hotellitoas olev minibaar kujutab endast väiksemat kappi, enamasti külmkappi, kuhu saab paigutada jooke jms. · Samuti kuluvad minibaari erinevad klaasid, pudeliavaja, veiniavaja. · Minibaarid võivad olla renditud või ostetud hotellile. · Hotellide kategooriast lähtuvalt on minibaar kohustuslik: - 4**** ja 5***** hotelli kõigis numbritubades. - Sageli on minibaar ka 3*** hotelli sviitides. · Lisaks jookidele on kapis ka mitmesuguseid suupisteid: soolapähklid, sokolaadid vms. · Minibaari iga hotelli administratsioon koostab selle vastavalt oma äranägemisele.
Third level toiduainete ettevalmistamine Fourth level ning toitude valmistamine Fifth level köögitöö korraldamine ja teiste töötajate juhendamine. Koka töövahendid on: köögi väikevahendid serviisid, klaasid ja söögiriistad kaalud arvlemistehnika erinevad toiduainete töötlemise seadmed lõikurid ja viilutajad elektri ja gaasipliidid praeja küpsetusahjud aurutamis, keetmis, väljastus ja külmutusseadmed nõudepesumasinad muud, sh kilepakendaja, vaakumeerija, mikserid, käsikärud ja tõstukid koristamisvahendid. Kutse eeldused ja nõuded : Toiduvalmistamise oskused ja teadmised Köögitöökorralduse oskused ja teadmised Toitlustusteeninduse ja müügitöö alased oskused