Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"hapukapsas" - 111 õppematerjali

hapukapsas – esialgu hakkavad kapsamahlas paljunema taimedel laidunud soolekepikese sugulased, kes moodustavad käärimisel erinevaid happeid, aga ka gaase.
hapukapsas

Kasutaja: hapukapsas

Faile: 0
thumbnail
2
docx

Hapukapsas

Mille mõjul ja kuidas toimub hapukapsa roiskumine ? Hapukapsas võib rikneda mitmesugustel põhjustel. Hapukapsa halli värvust ja halba maitset võivad tingida kapsanõu puudulik puhtus. Ka vedeliku vähesus, kapsa kokkupuutumine õhuga. Hapukapsa muutmist pehmeks ja libedaks võivad põhjustada samuti eelpool nimetatud tegurid. Ka enne töötlemist külmunud kapsas muutub hapnemisel halliks ja libedaks. Kui hapnemine toimub liiga madalas temperatuuris, on hapukapsas roosakas. Hapukapsa säilitamisel ei tohi käärimine edasi kesta, hapukapsa koostis ei tohi muutuda. Viimane oleneb aga säilitamise temperatuurist, kohasem temperatuur keldris on 0 kuni +2'C. Kui hapukapsaid säilitatakse liiga soojas keldris, kestab käärimine edasi, suhkur lõhustatakse lõplikult ja kapsad muutuvad liiga hapuks. Kavõivad areneda kahjulikud mikroobid, mis põhjustavad kapsa riknemise. Soojas hoiuruumis ilmub kapsavedeliku pinnale hall kirme, mis

Toit → Toidutehnoloogia
21 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Kapsa hapendamine

Kapsa hapendamine Kapsas, mida kasutatakse hapendamisel peab olema keskvalmiv kapsasort, kuna need sisaldavad rohkem suhkrut, kui varajased sordid ja hilised pole hapendamiseks head, kuna need on liiga puised. Kapsapead peavad olema täiskasvanud, kõvad, terved ja puhtad. Koristatud kapsapead hoitakse enne töötlemist 2-3 päeva kuhja laotult, kus nad muutuvad maitsvamaks ja valgemaks. Peadel lõigatakse ära välimised määrdunud lehed ja välisvars. Kapsa sisevars sisaldab rohkem vitamiine ja suhkrut kui lehed, sellepärast on soovitatav see koos kapsapeaga riivida või peeneks lõigata. Mida peenemaks on kapsas riivitud, seda kiiremini imbub keedusoola toimel kapsamahl välja ja algab hapnemine. Hapnemise võib samastada käärimisega, sest see toimub hapnikuvabas keskkonnas. Hapendamisel muudavad bakterid toiduainetes leiduvad suhkrud kääritamisprotsessis piimhappeks. Kui piimhappe hulk on juba piisavalt...

Toit → Kokandus
28 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Keemia - Happed

Happed Igapäevaelus puutume kokku äädikhappega (toitude maitsestamisel või marineerimisel), sidrunhappega (jookides, küpsetuspulbris), piimhappega (piima hapnemisel, hapukurgis, hapukapsas), sidrunhappega (sidrunis, apelsinis jt. puuviljades), õunhappega (õuntes, pirnides), oblikhappega (hapuoblikas, rabarberis) jne. Keemialaboris kasutatakse hapete kindlakstegemiseks indikaatoreid, mis muudavad hapete toimel oma värvust (nt. lakmuselahus punaseks, punase peakapsa mahl, mustikamahl). Samuti võib neid kindlaks teha maitstes, kuid see võib tervisele ohtlik olla. Happed on anorgaaniliste ainete klass, mis koosnevad vesinikioonist ja happeanioonist ning mis annavad lahusesse vesinikioone. Kõigi hapete molekulide koostisse kuulub vähemalt üks vesinikuaatom ning kõigi hapete lahused sisaldavad katioonidena vesinikioone H+. Kõik hapete iseloomulikud ühised omadused, sealhulgas ka hapu maitse, reage...

Keemia → Biokeemia
6 allalaadimist
thumbnail
7
ppt

Eesti_rahvustoidud

Eesti rahvustoidud Koostanud: Rauno Venig Juhendaja: Elle Möller Pärnumaa Kutsehariduskeskus Eestlase söömisharjumused on paljustki mõjutatud kliimast Sügistalvine pimedus ja pakane toovad lauale hapukapsad ja ahjupraed, süldi ja verivorsti, paksud supid ja pajaroad. Suviti saab eestlane poolenisti söönuks päikesesest, ülejäänud kõhupoole täidavad kõik kerge ja värske. On palju toite, mida mujal ei leidu hapendatud rukkileib hapukapsas sea- või vasikalihast ja -jalgadest keedetud, vürtsidega maitsestatud sült 12 erineva vürtsiga valmistatud kuulus Tallinna kilu mulgikapsas Talupoja laual oli Argipäeviti Suurtel pühadel ka leib või kruubipuder liha keedukartul munapuder kohupiim soolasilk jahurokk Jookidest linnusekali meekali ehk mõdu kasemahl pühadeks pruuliti

Toit → Kokandus
31 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Jõulud eesti rahvakalendris

Traditsioonid  Maja ehtimine  Rikkalikud piduroad  Jõulukuusk  Kingitused  Jõuluvana, päkapikud  Jõululaulud Jõulukuusk  Jõulupuu on jõulude ajal ehetega ilustatud puu, Eestis valdavalt kuusk (jõulukuusk). Jõuluvana  Jõuluvana ehk jõulumees on tegelaskuju uuemast jõulukombestikust, jõulukinkide tooja. Jõulutoidud  Piparkoogid  Mandariinid  Verivorstid  Hapukapsas  Kõrvitsasalat Jõuluturg  Jõuluturg on jõulude tähistamisega seotud tänavaturg, mis toimub tavaliselt nelja advendinädala ajal. Aitäh tähelepanu eest!

Turism → Eestimaa tundmine
10 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Toitumistavad läbi aegade

Toitumistavad läbi aegade 1. Mitu söögikorda oli päevas? 4 söögikorda: hommikusöök (enne 6) põllul (võileib,tee) lõunasöök (kl 2) õhtusöök (kl 7) 2. Milline leib oli? Leiba tegi ema,poest anti jao järgi. Nt. Peres oli 5 last, ema-isa ja nad said 1 leivapätsi(neljakandiline). 3. Pidusöögi laual oli: sealiha kartul hapukapsas õunakook tee piim Toiduained,mida söödi tihti: kaerakile õunasupp Huvitav: silku soolati(suure tünnid) hapukurki pandi hapnema õli ei olnud(kasutati searasva ainult)

Kultuur-Kunst → Kultuur
1 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Piduliklaud ehk bankett

KODUNETÖÖ 1. Korraldada pidulikeine ehk baknett 2. Menüü 3. (JOONIS) laudade paigutus ruumis 4. Ruumi kaunistamine 5. Nõude vajaduse arvutus 6. Lauapesu (värv,suurus) 7. Eelkatte joonis ühe inimese kohta 8. Teeninguskäik PULMALAUD 1.Menüü: Eelroog :Seesari salat , suupisted Pearoog :Ahjukartul , seapraad , hapukapsas Magustoit:Pulmatort Jook:Vesi ja punane vein 2.Laudade paigutus ruumis , ruumide kanistamine : 5.Nõude vajaduse arvutis: Eelroa nõud : 35 eelroa taldrikut + 5 lisa taldrikut , 8 vaagnat , 35 pokaali + 5 lisa polaaki , 35 klaasi + 5 lisa klaasi ( vee jaoks ) Põhiroa nõud :35 praetaldrikut + 5 lisa taldrikut , 6 vaagnat , Magustoidu nõud : 35 alustaldrikut + 5 lisa alustaldrikut 6.Lauapesu (värv,suurus): 7. 7.Eelkatte joonis ühe inimese kohta:

Filosoofia → Etikett
60 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Eestlaste toidukultuur

Taimeteed on see-eest viimasel ajal taas populaarsust võitmas. Toidud tänapäeval ja vanasti Tähtpäev Toidud vanasti Toidud tänapäeval Jaanipäev Kama, sõir, manna- ja Grillitud liha, kala, salat, kana, viin, õlu kohupiima korbid, lambakäkid, õlu. Jõululaupäev Seapraad (nii seajalad, Seapraad, hapukapsas, kartulid, seasaba) Sinna juurde verivorst(pohlamoosiga), kuulusid hapukapsad, jõululeib, kartulid, naerid, kaalikad, soolaoad, või, harva ka tangupuder ja kindlasti verivorst ning ka jõululeib

Toit → Toitumisõpetus
24 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Hapukapsa boršisupp

Koori ja riivi peedid. Prae peeti tomatipüreega pannil vähese õliga, kuni peet on pehme. Lisa paar lusikat äädikat, et peet ei kaotaks oma värvust. Tõsta kõrvale. Riivi porgand ja haki sibul. Prae porgand ja sibul vähese õliga pannil kuldseks. Kui puljong on valmis, tõsta sealt kondid välja ja kurna puljong. Nii väldid pipraterade ja loorberi sattumist valmis supi sisse. Koori ja haki kartulid kuubikuks. Lisa puljongisse. Lisa puljongile ka praetud sibula-porgandi segu ning hapukapsas. Puhasta kondid lihast ja lisa supile ka liha. Keeda, kuni kapsas ja kartul on pehmed. Viimasena lisa praetud peet, kuna see ei kannata suurt keetmist. Vajadusel maitsesta maitserohelise, soola ja ehk ka vähese suhkruga (u. 1 tl) Serveeri hapukoore ja maitserohelisega.

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Prantsuse köök

liha või aedviljaroog, salat, juustuvalik, puuviljad ja koogid, lõpetuseks on espresso kohv. v Õhtul süüakse puljongit või suppi, ühepajatoitu ja valget leiba. v Pidulikku õhtusööki alustatakse aperitiiviga Prantsuse köögi jagunemine v Piirkondlik köök v Üldrahvalik köök v Tippköök v Eristatakse ka nn. uut kööki Tuntumad rahvustoidud v Alsace´ i piirkonda iseloomustavad liharoad, pasteedid, hapukapsas vorsti, kartulite ja sealihaga. v Bordeaux`i piirkonda pardikonserv ja angerjad punases veinis, õhukesed pannkoogid ja lambalihapraad. v Burgundiat hautatud veiseliha, kitse ja lehmapiimajuust, teod küüslauguvõiga, haugiklimbid. Vahvad uued sõnad Supp Soupe Juust ­ Fromage Bouillon ­ puljong Braiser ­ hautama Plat ­ toit, toidukorra käik Rôtir ­ küpsetama

Keeled → Prantsuse keel
16 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Konservandid

C3H7COOH e. butaanhape. Tee 2-jodopentaanhappe tasapinnaline struktuurvalem. O c c c c c OH I Tee piimhappe tasapinnaline struktuurvalem. OH C C COOH Millistes toiduainetes leidub piimhapet? Piimhapet leidub hapupiimas, keefiris, jogurtis ja hapukapsas. Joonista sidrunhappe struktuurvalem CH2 COOH HO C COOH CH2 COOH Sooda + sidrunhappe reaktsioon. Na2CO3 + C6H8O7 = 2Na3C6H5O7 + 3H2O + 3CO2 Sooda + äädikas reaktsioon. Na2CO3 + CH3COOH = CH3COONa + H2O

Keemia → Keemia
9 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Pärtlipäev

Nimi ja aeg kattub Armeenias tegutsenud apostel Bartolomeuse mälestuspäevaga, kes nüliti elusalt. Pärtlipäevaks oli lõpetatud humalakorjamine ja Lääne-Eestis linad kitkutud. Lääne-Eestis ja saartel on 24. august ka lambaniitmise päev ja viimane sokutapmise aeg. Pärtlipäev on samuti levinud meevõtu alguspäevana. Eesti rahvakalendri tähtpäevade andmebaasi ,,Berta" andmeil keeras vana ütluse kohaselt Pärtel kapsapäid. Kuna eestlase toidulaual oli kapsas väga oluline toit ja hapukapsas talvel peamisi vitamiini allikaid, siis on 19. sajandi kalendritavades kapsale pööratud sama palju tähelepanu kui viljale. Töökeelud Kehtivad külvikeelud nagu teiste augustipühade puhul - külvata tuli enne ja pärast pärtlipäeva. Toidud Soku- ja lambaliha, mesi Loomad ja põllusaadused Pärtlipäevast hakkavad sokud haisema: paaritusaja alguse tõttu peeti vajalikuks lihaloomad tappa enne või samal päeval. Antakse hinnang

Kultuur-Kunst → Kultuur
1 allalaadimist
thumbnail
11
docx

EESTI RAHVUSKÖÖGI OMAPÄRA

Eesti üks omapära on metsaseened, mida võiks kutsuda ka taimetoitlase ulukilihaks. Marineeritud riisikad või salati soolariisikatest hapukoore ja sibulaga leiab peolaualt, hapukoorega seenekaste on aga armastatud igapäevaroog. Kui seenesaak on kehv või aega metsaminekuks napilt, rahuldutakse ka kultuurseentega. Eestlase armastatuimaks lihaloomaks on alati peetud siga. Sealiha tavalised kaaslased on kartul ja hautatud hapukapsas. Ainulaadne roog on mulgikapsas - hautatud hapukapsas kruupide ja rasvase sealihaga, mida ka poest purkipandult saab. Eestlase keelele ja kõhule on armas sealihaga keedetud hapukapsasupp, millele mõnel pool porgandit, teisal tangu-kruupe lisatakse. Teine rahvuslik supp on suitsusealihaga keedetud hernesupp, milles herned vastavalt tegija maitsele kas hulbivad tervetena selges leemes või on lastud hoopiski paksuks püreeks haududa. Muistsed kombed Eestlase igapäevane toidulaud pole kunagi olnud liiga rikkalik, mistõttu ka head isu

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
28 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Bioloogia - Bakterid

2. kemosünteesivad (raua-, väävlibakter) ja nad on esmase orgaanilise aine lagundaja (toiduahelas esimesel kohal) Tähtsus inimesele 1. Kasulikud: · Toidu seedimisel · Vitamiinide tootmisel (K-vitamiin, jämesoolebakterid, vere hüübimine; B- vitamiin, nahk, närvid, immuunsüsteem) · Toiduainetetööstuses: piimatooted, hapukapsas jne · Silo (piimhappebakterid) · Ravimitööstuses (antibiootikumid) · Keemiatööstuses (biolagunev pesupulber) 2. Neutraalsed ­ need kellega oleme harjunud, meie sisene mikrofloora 3. Kahjulikud ehk patogeensed (baktertoksiin) Haigused Tuberkuloos Kopsud Difteeria Kurk

Bioloogia → Bioloogia
29 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Ringlev menüü

Pearoa nimetus kotletid kanakaste ühepajatoit uhhaa Seenehautis Rulaad Lisandid kartulipuder, riis, porgandi- hapukoor, hapukoor, leib riis, valge kaste keedetud kartul, tomatisalat ananassi salat keeduleem valge kaste, hapukapsas Järelroog kisell Jäätis kringel ploomitarretis moosipirukas riisipuder vahukoorega moosiga 2 nädal Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reede Laupäev Peatooraine kana köögivili makaronid sealiha muna kala

Toit → Toitumisõpetus
38 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kiviaegsed maitseained - köömned

Eestlased on andnud sellele taimele palju nimetusi, näiteks keemled, köemlid, kömmlid, köömred, küümlid jm. Aravatavasti kõik need nimetused on taim saanud saksakeelsest sõnast Kümmel. Tänapäeval puutume köömnetega kokku tavalist leiba süües, kuid vanasti kasutati seda palju rohkemates toitudes maitseainena. Eestis hakati köömneid kasutama rukkipüülijahust tehtud leivale, et tasakaalutada nende magusamat maitset. Eestlastele omastes toitudes kasutati köömneid hapukapsas ja sõiras. Kuna köömned soodustavad seedimist, siis kasutati köömneid rasvase sea-, lamba-, ja linnuliha maitsestamiseks. Vee- või piimapõhine köömnetee leevendab soolegaasidest tingitud valusid. Köömnei kasutati ka jookide maitsestamiseks, näiteks haputaarile või ivajoogile, kuid ka kangemate kraadidega jookides, näiteks köömnenaps, mis on tegelikult kange magustatud munaliköör. Köömneid kasutati ka rituaalsetes toimingutes. Inimesed kandsid kaelas kotikest köömnetega, et

Ajalugu → Ajalugu
6 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Tooraine töötlemine

Säilituskapsa koristamisel tuleb vältida vigastusi, võimalikult vähendada peade kukkumiskõrgust ja ümber laadimiste arvu. Hoidlasse paigutamisel jäetakse peade külge paar rohelist lehte. Hoiustatav kapsas peab olema taimehaigustest ja kahjuritest kahjustamata, mehhaanilised vigastused ei tohi ulatuda kolmest lehekihist sügavamale. Varajane kapsapea on kergelt mõrkjas. Kibedast maitsest saab lahti, kui kapsapea 2-3 minutiks keeva vette kasta. Soolveest välja tõstetud hapukapsas kaotab kolme tunni jooksul 1/3 C-vitamiinidest. Seega tuleb hapukapsas välja tõsta vahetult enne tarvitamist. Õunapuud kuuluvad heitlehiste ja ­põõsaste perekonda, mis omakorda kuulub roosõieliste sugukonda. Kerajas õunvili õun areneb õiepõhjast ja alumise asetusega sigimikust. Õuna kilejate vaheseintega seemnekamber (rahvakeeles õunasüda) koosneb harilikult viiest viljapesast, igaühes 1-2 seemet. Õun sisaldab ka inimesele vajalikke vitamiine ja sellepärast

Toit → Toiduainete õpetus
20 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Happed spikker - väävlishape, äädikhape

Igapäevaelus puutume kokku äädikhappega (toitude maitsestamisel või marineerimisel), sidrunhappega (jookides, küpsetuspulbris), piimhappega (piima hapnemisel, hapukurgis, hapukapsas), sidrunhappega (sidrunis, apelsinis jt. puuviljades), õunhappega (õuntes, pirnides), oblikhappega (hapuoblikas, rabarberis) jne. Keemialaboris kasutatakse hapete kindlakstegemiseks indikaatoreid, mis muudavad hapete toimel oma värvust (nt. lakmuselahus punaseks, punase peakapsa mahl, mustikamahl). Samuti võib neid kindlaks teha maitstes, kuid see võib tervisele ohtlik olla. Happed on anorgaaniliste ainete klass, mis koosnevad vesinikioonist ja happeanioonist ning mis annavad lahusesse vesinikioone. Kõigi hapete molekulide koostisse kuulub vähemalt üks vesinikuaatom ning kõigi hapete lahused sisaldavad katioonidena vesinikioone H+. Kõik hapete iseloomulikud ühised omadused, sealhulgas ka hapu maitse, reageerimine metallidega, eraldades vesinikku ning võime m...

Keemia → rekursiooni- ja...
122 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Biotehnoloogia kokkuvõte

1665.a R.Hook leiutab mikroskoobi 1735.a K.Linne loob looduse süsteemi 1797.a E.Jenner ja esimesed kaitsepookimised Euroopas 1828-1837 K.E. v Baer avastab inimese munaraku 1859.a Ch. Darwini evolutsiooniteooria 1903.a I.Pavlov loob reflekside teooria 1953.a J.Watson ja F.Crick tõestavad DNA kaksikpiraalse struktuuri Biotehnoloogia on teadus, mis tegeleb elusorganismide ja nende elu- protsesside kasutamisega tehnoloogias inimese huvides.Eelised:1.l oodussõbralik, keskkonnasäästlik2.odav tooraine3. saab toota ühendeid, mida keemias ei saaMikroobide biotehnoloogia võtted:1.mutatsioonide esile kutsumine2.kunstlik valikEesmärgid: kindlate ühendite saamine, teaduslikud eesmärgid. Näited:1.toiduainetööstus-piimhappebakter2 .biotõrje/puhastus,saastevähenemine3.põllumajandus-bakterväetised. Saab valmistada mikroobi-biotehnoloogias: etanool-käärimine,insuliin- geeni sisse viimine,elektrielement-elusrakul membraanide potentsiaal,väetis -aitab taim...

Bioloogia → Bioloogia
14 allalaadimist
thumbnail
42
pptx

EESTLASTE VANAD JÕULUKOMBED

Saunaskäimine Toodi tuppa õled Teine jõulupüha Kolmas jõulupüha Aken kaeti kinni, kus põles tuli. Tähistatakse rohkete toitudega. Toidulaud pidi nii jõulu- kui ka uusaastaööl terve ööläbi kaetud olema. Jõulutoidud Jõuluvorstid tehti tavaliselt valged, s.o. vaid Jõululeib  tangust ja sibulast.  Hapukapsas Tänapäeval on kombeks jõuluorika asemel piparkooke ja saia küpsetada. Jõulu- ehk näärisokk Jõuluhani - maskeeritud pereliige, kes tuli pahasid lapsi karistama. Jõulukuusk pandi seisma, kas toapõrandale või lauale. Kingitused Jõuluvana (jõulutaat, näärivana) Jõulukaardid Uuem jõulukombestik Kasutatud materjalid  Artikkel internetist: Jõulud. // Wikipedia, 5. aprill 2013. http://et.wikipedia.org/wiki/J%C3%B5ulud  Artikkel internetist: Luik, R. Jõulud 24

Kultuur-Kunst → Kultuur
6 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Vene köök

VENE KÖÖK Andra Hämäläinen KK11 Sisse juhatus Vene kokakunst on lahutamatu osa vene kultuurist ja ajaloost. Iidsetest aegadest peale on venemaal tuntud hapnemata ja hapendatud taigna valmistamist. Vene rahvusliku köögi omapära ei olenenud mitte üksnes ainetest, millest toitu valmistati, vaid ka erilisest valmistamisviisist ­ hautamisest ja küpsetamisest vene ahjus. Peamised toiduained Teraviljad (tume ja raske täistera rukkileib, jämedast jahust nisuleivad ja kaerapuder on vene köögi põhitooted); Kapsas (hapukapsas- värskelt, hapendatult); Kartul; Punapeet; Seened; Hapupiim (paljudes vormides, kodujuustu, ahjujuustu); Rõõsk koor (kasutatakse palju joogina); Hapukoor (hädavajalik toiduaine); Või; Veiseliha; Ulukiliha (võimalusel jänesed, hirved) Kala (värskelt, soolatult, suitsutatult; jõevähk ja kaaviar tuuralt on d...

Toit → Rahvusköök
11 allalaadimist
thumbnail
1
pdf

Miks mulle meeldib Eestis elada?

Kas pole tore suve lõpus või sügisel minna marju korjama? Või piknikut pidades linnulaulu kuulata? Või õhtul veekogu ääres päikeseloojangut nautida? Eestis elades ei ole sa metsast või veekogus kunagi kaugemal, kui 30 minutiline autosõit. Eesti looduses on alati võimalik vaikuses jalutada ja mõtteid koguda, mis kiire elu ja igal pool leviva traadita interneti juures on väga oluline. Eestis on väga hea söök. Meie põhilised toidud on verivorst, hapukapsas, kartul ja liha. Väga toitev ja lihtne teha. Kodumaised toidud ei ole ka liialt töödeldud, mis on meie endi tervisele hea. Loomulikult on magustoit, mida ei saa kunagi mainimata jätta: kohuke. Eestlased armastavad süüa, sest igal tähtsal sündmusel on olulisel kohal just toit. Eestis on hea elada, sest meil on puhas loodus ja hooliv rahvas. Me hoiame elus traditsioone ja kultuuri. Eestlased armastavad väga oma kodumaad.

Kirjandus → Kirjandus
30 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Alumiinium tavaelus

aatom maapõues kuulub alumiiniumile. Aktiivse metallina reageerib alumiinium juba tavatingimustes õhuhapnikuga, kattudes kiiresti õhukese oksiidikihiga. See muudab alumiiniumesemed küll tuhmimaks, kuid samas kaitseb tihe ja püsiv oksiidikile alumiiniumi pinda ning teeb ta passiivsemaks. Alumiiniumnõusid katva oksiidikihi tõttu pole hirmu, et need veega kokkupuutel või toitu keetes ära haihtuksid. Tuleks aga arvestada, et alumiiniumnõude kokkupuude happeliste toiduainetega nagu hapukapsas, marinaadid, bors jne ei ole soovitatav. Reageerimine toidus sisalduvate hapetega ühest küljest kahjustab alumiiniumnõusid, teisalt mõjub lahustuvate alumiiniumühendite sattumine meie organismi ebasoodsalt ­ ärritab mao ja soolte limaskesti, mõjub närvisüsteemile. Alumiiniumi liigsisaldus organismis tõrjub sealt välja organismile vajalikud elemendid kaltsiumi ja tsingi. Pikka aega alumiiniumnõudes säilitatavad happelised toiduained võivad kaotada oma värvi, maitse ja aroomi

Keemia → Keemia
12 allalaadimist
thumbnail
31
ppt

Toidu fermentatsioon: Mikroorganismide roll.

· Nisiini saab kasutada spetsiifilistes toidudes.Ta on ebatoksiline ja ebaallergeenne. · Teised bakteritsiinid, ilma GRAS´i staatuseta nõuavad uuringuid Hapendatud toidud · Fermenteeritud toidud -ratsioonide osa. · Peamised substraadid -piim, liha, kurgid ja kapsas. · On olemas üle 400 sordi juustu 20 erinevat liigist · Väga lai valik: · Jogurtid ja hapendatud piimajookid, fermenteeritud vorstid, marineeritud ja hapukapsas Piimatooted · Piimhappekäärimine - juustu tootmises · Kasutatakse L. lactis , L. cremoris või Streptococcus thermophilus, Lb. helveticus, ja Lb. delhiieckii subsp. bulgaricus, · Sekundaarne nikrofloora -parem tekstuur (näiteks Sweitsi juustus ­Propionibacterium) · Parem maitse (näiteks diatsetüüli abil) · Hallitusseened, pärmseened ja bakterid v.a piimhappebakterid -sekundaarne mikrofloora mõnedel juustu sortidel

Bioloogia → Biotehnoloogia
73 allalaadimist
thumbnail
10
doc

EESTI KULTUUR

küpsetuspulber Pärmitaignast küpsetised –nisujahu, pärm, piim/vesi, maitseained, rasvaine, Kohupiimakorp, kaneelirullid Rabarberikook bidkviidikattega Kaerahelbeküpsised Põldoasalat Kilusalat Maksapasteet – maks praetakse ära, lisatakse sibul, porgand, praetatakse ja hautatakse vees läbi, püreestatakse, segatakse juurde sulavõi Hapukapsasupp – kõik koos keema, lisa suure tükina, 2h suurel kuumusel, võtan liha välja ja tükeldan, hapukapsas, kruubid, liha, vesi. Kana-klimbisupp – kanakoib tervel, eemalda nahk ja nähtav rasv Läätsesupp – kõik korraga keema Hernesupp – peab olema leotatud Seapraad, hapukapsad, ahjuköögiviljad Räimepihvid, kodujuustukaste Mulgi puder Mulgi kapsas – hapukapsas, kruubid, pekine sealiha, vesi Tervislik – õunamahl Valge vein, õlu, pardikoib KAMA – rukkijahu, odrajahu, hernejahu

Kultuur-Kunst → Kultuur
13 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Hautamine

Hautamine- on esmalt toiduaine praadimine pruuni kooriku tekkimiseni ja siis keedetakse väheses vedelikus. Praadimine- on väheses või rohkes rasvas kuumtöötlemine. Väheses rasvas praetakse liha, pannkooke, kotlette, keedetud kartuleid. Pruunistatakse alguses ühelt poolt ja pärast teiselt poolt. Rohkes rasvas praetakse linnuliha ja tooreid kartuleid. Grillimine on toiduainete töötlemine erinevates grillseadmetes, süte kohal, ahjus restil või vardal. Grillitakse loomade, lindude liha ning kala. Grillitakse 200- 300 kraadi juures. Grillimisel toiduaine muutub krõbedaks, seest jääb mahlaseks, omandab meeldiva maitse ja lõhna. Röstimine- toimub kuival pannil, küpsetuspaberil või selleks mõeldud seadmes- rösteris. Toiduaine puutub kokku kuuma pinnaga. Küpsetamine- on toiduaine töötlemine ahjus. Temperatuur ja kestvus sõltub toiduainetest. Küpsetada võib ka fooliumis või küpsetuskotis. ...

Toit → Kokandus
9 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Karli ja Liisi pulmad

) v Kell 19.30 esineb ansambel Tõrts ja külalised saavad tantsida v Kell 20.00 toimub torti lahti lõikamine ja söömine v Kell 20.30 avatakse kingitused v Kell 21.00 pakutakse kohvi ja maiustusi v Kell 21.20 kogunevad naised ja pruut viskab neile oma lillekimbu v kell 21.30 toimub pildistamine v Kell 22.00 lahkub pruutpaar ja külalised Menüü! SOOLASED TOIDUD: v Soe toit! Sealiharulaad täidetud Ahjukartul Hapukapsas maitsestatud Sampinjonikoorekaste v Külm toit! Kalavalik: Suitsulõhe majoneesiterriini Soolaforell Marineeritud teod Lihavalik: Metsealiha tarretises õunapohlassalatiga Broilerifilee täidetud mustaploomi ja porruga Singijuusturullid v Salatid: Kartulisalat suitsusingiga Heeringasalat Marineeritud minikurgid Menüü! JOOGID: v Alkohol Lahjem alkohol: Fizz stawberry Heineken Veinid:

Filosoofia → Etikett
35 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Globaliseerumise eri tahud. Globaliseerumise plussid ja miinused.

õppesuunast. Võiks välja tuua rohkem oma kultuurile iseloomulikke jooni. Näiteks need inimesed, kes loovad pere välismaalasega, võiks siiski õpetada ka oma emakeelt lapsele, see oleks suureks abiks enda kultuuri elus hoidmisele. Veel on näiteks toidukultuur Eestis väga mitmekesistunud. Itaaliast on tulnud meile pitsa, Tai, Hiina jms köök on meil väga tuntud. Samas on suutnud veel jääda tähtsale kohale eestlaste rahvustoidud, näiteks verivorst ja hapukapsas. Mina arvan, et hea oleks vastu võtta teiste kultuuri, see toob vaheldust igapäeva ellu ning värskendab mõtteviisi. Selle juures võiks jääda kindlaks siiski ka oma kultuurile. Globaliseerumise suureks plussiks on see, et kaubavahetus on lihtsam ning kiirem. Tooted on väga erinevad ning nende jaoks on ka tarbijaid. Pole probleemi, et mingit teatud toodet kuskil riigis ei müüda. Globaliseerumine on loonud võimaluse ettevõtetel oma tootmist

Geograafia → Globaliseeruv maailm
53 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Probiootilised piimatooted

TALLINNA TEENINDUSKOOL Rauno Loik 021PK PROBIOOTILISED PIIMATOOTED Referaat Juhendaja: Eha Martma Tallinn 2011 Mis on probiootikumid ja nende kasulikkus inimorganismile ? Inimese organism on koduks suurele hulgale mikroorganismidele ehk mikroobid. Enamik nendest kuulub nn normaalse mikrofloora hulka, osa on aga patogeensete või potentsiaalselt patogeensete (haigusttekitavate) omadustega. Soolestiku ja kogu keha tervishoius on väga oluline tasakaal. Kergemini läheb korrast ära piimhappebakterite tasakaal. Samas on seda tasakaalu lihtsam hoida ja taastada. Probiootikumideks nimetatakse bioloogiliselt aktiivseid mikroorganisme (peamiselt laktobatsille ja bifidobaktereid) sisaldavad preparaate. Probiootikumid on elusad mikroorganismid, mis küllaldasel hulgal koos baastoitumisega avaldavad tervist parandavat toimet. Neidsamu "häid" piimhappebaktereid lei...

Toit → Pagar-kondiiter
16 allalaadimist
thumbnail
22
pptx

Vitamiinid

❏ veretrombide ärahoidmiseks või lahustamiseks, ❏ soodustamaks toitainete transporti rakkudeni, ❏ vere kolesteroolisisalduse vähendamiseks, ❏ glükogeeni ladestumise soodustamiseks maksas, ❏ järglaste saamiseks, fertiilsuse säilitamiseks. K-vitamiin ❏ Puudusel võivad vastsündinutel ja neil, ❏ rohelised taimeosad ja õlid. kes tarvitavad verd vedeldavaid ravimeid, ❏ petersell jt maitseköögiviljad, ❏ hapukapsas, esineda vere hüübivushäired. ❏ nõges, ❏ Võivad kergesti tekkida sinikad ja ❏ rooskapsas, verejooksud, nt. ninaverejooks ja ❏ spinat, ❏ nisuidud, veritsevad igemed. ❏ lillkapsas, ❏ Aspiriini ja antibiootikumide manustamine ❏ sojajahu,

Bioloogia → Bioloogia
11 allalaadimist
thumbnail
4
odt

SAKSA SÕNAD (toit ja sport)

DER HONIG ­ MESI DER KÄSE ­ JUUST DER FISCH ­ KALA DER EINTOPF ­ ÜHEPAJATOIT DER SCHWEINEBRATEN ­ SEAPRAAD DER KARTOFFELSALAT ­ KARTULISALAT DER SPINAT ­ SPINAT DER SALAT ­ SALAT DER REIS ­ RIIS DER KNÖDEL/KLOSS ­ NUUDLID DAS BROT ­ LEIB DAS EI ­ MUNA DAS MÜSLI ­ MÜSLI DAS WURSTBROT ­ VORSTILEIB DAS KÄSEBROT ­ JUUSTULEIB/-SAI DAS SCHNITZEL ­ SNITSEL DAS SAUERKRAUT ­ HAPUKAPSAS DAS GEMÜSE ­ JUURVILJAD DAS WÜRSTCHEN ­ VORSTID DIE WURST -- VORST DIE BREZEL ­ KRINGEL DIE MARMELADE ­ MARMELAAD DIE BUTTER ­ VÕI DIE ERBSE - HERNES DIE NUDEL ­ NUUDEL DIE BOHNE ­ AEDUBA DIE CURRYWURST - KARRIVORST DIE TOMATE ­ TOMAT DIE KARTOFFEL ­ KARTUL DIE SUPPE ­ SUPP DIE FRIKADELLE ­ FRIKADELL DER ORANGENSAFT ­ APELSINIMAHL DER TEE ­ TEE DER KAFFEE ­ KOHVI DER APFELSAFT ­ ÕUNAMAHL DAS MINERALWASSER ­ MINERAALVESI DAS BIER ­ ÕLU DIE LIMO(NADE) ­ LIMONAAD Der sport

Keeled → Saksa keel
14 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Biotehnoloogilised võtted, viiruste ja bakterite kasutamine biotehnoloogias

Biotehnoloogilised võtted, viiruste ja bakterite kasutamine biotehnoloogias Biotehnoloogia on rakendusbioloogia haruteadus, mis kasutab organismide elutegevusel tuginevaid protsesse inimesele vajalike ainete tootmiseks. Põhilised biotehnoloogias kasutatavad organismid on bakterid ja seened. Biotehnoloogia põhivaldkonnad: 1. Punane ehk tervishoius kasutatav biotehnoloogia 2. Roheline ehk põllumajanduses, keskkonnakaitses ja toiduainetetööstus kasutatav biotehnoloogia 3. Valge ehk traditsioonilises tööstuses (tekstiili-,metsa-.elektroonikatööstus) kasutatav biotehnoloogia. Prokarüootide(eeltumne rakk) eelised katsetamisel: · Paljunevad kiiresti. Ühest mikroobist saab 24 tunni pärast üks miljard mikroobi. · Nende paljundamine võtab vähe ruumi- mikroorganismid. · Mikroobe on võimalik kasvatada vedelatel, tahketel ja kunstlikel söötmetel. · Mikroobid on haploidsed ja ühe rõngask...

Bioloogia → Bioloogia
49 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Pärilikud haigused, funktsionaalne toit

1. Päriliku eelsoodumusega haigused (mõiste, mõned näited, hoidumine). Pärilikeks haigusteks nim haigusi, mille on põhjustanud genotüüp, mis võib olla moodustunud kas kombinatiivse või mutatsioonilise muutlikkuse tagajärjel. Kombinatiivne muutlikus mõjutab pärilike haiguste teket: selle tulemusena võivad lapse genotüüpi sattuda retsessiivsed alleelid. Mutatsiooniline muutlikus on muutus raku kromosoomide või geenide struktuuris või arvus. Päriliku eelsoodumustega haigused on näiteks: - Kõrgvererõhutõbi - Suhkruhaigus - Rasvtõbi - Lühinägelikkus - Alkoholism - Kopsuvähk Päriliku eelsoodumusega haiguste ennetamine: - Saab välja selgitada vastava haiguse esinemise suguvõsas teistel liikmetel - Kui inimesel on tõenäosus haigestuda nendesse haigustesse, on võimalik teha täiendavaid biokeemilisi ja molekulaarseid uuringuid. - Olulisel k...

Bioloogia → Bioloogia
36 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Toidukontsentraadid

segada kuuma veega o Helbed - ( Nordic, Veski-Mati) keeta 3 min.: · 4-, 5-, 7-, 10- vilja- (kaer,oder,rukis,nisu,hirss,linaseemned,soja) · hirsi-, kaera-, riisi-, nisu-, rukki-, odra- o Teraviljatangud: tatar, riis; o Manna 1 4. Pastatooted o Makaronid o Spagetid o 5. Lisandite kontsentraadid: o Kapsad: hapukapsas, praekapsas, mulgikapsas o Kurgid, mais, hernes, maisi-herne segu, paprika o Tomat ­ konserveeritud, purustatud, omas mahlas o Sampinjonid ­ täidisega, täidiseta 4. Kastmekontsentraadid: o Külmad kastmed ­ ketsup, majoneeskastmed o Maitseainesegud ( Latplanta, Knorr, Vegeta ) o Dipikastmed ­ dippima - sisse kastma- paksud, hästi maitsestatud külmad kastmed, mis sisaldavad hapukoort, majoneesi, jogurtit, ketsupit, tomatikastet, köögiviljatükikesi- või püreesid jm. 5

Toit → Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Dave Benton: Teisiti ei ole võimalik

korraldamist nad alustasid juba jaanuaris. 2001. aasta tõotas tulla sündmusterikas: Dave Bentonil oli viiekümnes sünnipäev ja Marisel oli kolmekümnes sünnipäev, nende pulmad märtsis,teise lapse sünd ja 12.mai Taanis toimuv Eurovisiooni lauluvõistlus, mille edus oli Dave kindel. Dave Bentonile meeldis Eesti olla. Dave Bentonilt küsiti: Kas te teate, mis on eestlaste LEMMIKTOIT? See on tal kogu eluks meeles! Sest tema vastusele, et tema teadaolevalt on selleks verivorst ja hapukapsas, lagistati naerda ning teatati: ,,See on teine eestlane. Pidage see meeles." Mina arvan raamatust, et see oli väga põnev ja huvitav. Muidugi oleks võinud olla rohkem teksti. Armastus on imeline. Aga armastus, nagu kõik muu elav,sureb, kui me teda ei toida. Dave Benton Ma valisin oma pilt lavastuseks: laeva sõidu ja tantsutrupi sellepärast, et Dave Benton oli laeval tööl, reisis väga palju laevaga ja tegi tööd koos Tantsutrupiga.

Eesti keel → Eesti keel
3 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Koka eksamiküsimuste vastused

Tasakaalustatus Möödukus Mitmekesisus Vastavaus vajadusele Kesmiselt vajab inimene 2000 kcal ! 28. Loetle põhilisemad toiduained eesti rahvusköögis ja nimeta tuntuimad eesti rahvusroad. Hapukapsas, peet, kaalikas, porgand, hernes, uba, sealiha, räim. Mulgikapsas, verivorstid, hernesupid, hapukapsasupp 29. Mis on kama? Kasutamine Kama- rukis, oder, kaer, nisu, hernes Kama jook 30. Kirjelda eestipärase hapukapsa (herne)supi valmistamist Hapukapsasupp- hapukapsas, porgand, sealiha, kruup Hernesupp- kruup, suitsuliha, hernes. PORGAND, SIBUL ­ eelnevalt passeeritakse. 31. Loetle põhilisi toiduaineid, mida kasutatakse Vahemere regioonis, Põhjamaades, Indo-hiinas. Vahemere regioon ­ kaunviljad, leib, kartul, mereannid, riis, pastatooted, linnuliha, kalaroad Põhjamaades ­ põhjapõdra ja ulukiliha, leibadest näkileibu, piimatooted, liha-laöapallid, lihatoitude kõrvale süüakse pohlamoosi

Ametid → Ametijuhend
42 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

''Poola köögist ja riigist ''

2. Sega vein, sidrunimahl, Sidrunimahla vanilliin ja suhkur (või mesi) ning piserda üle meloniviilude. 3. Hoia jahedas u 2 tundi, et maitseained melonisse imbuksid. Bigos Ühepajatoit (läbikasvanud sealiha, veiseliha, suitsuvorst, valge peakapsas, hapukapsas, seened, mustad ploomid, punane vein). Toorained 200 g läbikasvanud sealiha 2 sibulat 300 g lahjat veise- või sealiha100 g suitsuvorsti 300 g valget peakapsast500 g hapukapsast 100 g seeni soola, köömneid, majoraani 8 musta ploomi pipart 100 g punast veini Bigos Valmistamine 1. Sealiha lõigata väikesteks kuubikuteks ja praadida, lisada hakitud sibul ning hautada kuldkollaseks. 2

Toit → Kokandus
21 allalaadimist
thumbnail
19
pptx

PÕHJAMAA RIIKIDE NING SAKSAMAA JA PORTUGALI RAHVUSTOIDUD

PÕHJAMAA RIIKIDE NING SAKSAMAA JA PORTUGALI RAHVUSTOIDUD Koostas: Lisl Linda Oinus Juhendaja: Olga Alova Sissejuhatus Eesmärk: Saada teada Eesti naaberriikide ning Portugali ja Saksamaa rahvustoidud ja uurida millistes Tallinna restoranides neid pakutakse. Hüpoteesid: · Kõikidel riikidel on oma erilised rahvustoidud, mis on levinud ka Eestisse ja neid pakutakse Tallinna restoranides. · Kõik Pühajärve Põhikooli õpilased teavad põhjamaade rahvustoite ja neid pakutakse ka koolis. Meetod Metoodika: Kirjalik küsitlus Intervjuu Internetist info otsimine Protseduur: Leidsin mitmetes restoranides pakutakse rahvustoite. Tegin kokkuvõtteid Tulemused Ma sain teada, et Tallinnas 164.st restoranist pakuvad ainult Eesti toite 18, Venemaa toite 12, Saksamaa toite 2, Itaalia toite 20, India toite 12 ja Hiina toite 11 söögikohta. Rahvusvahelisi restorane on kokku 89 (164.st). Küsim...

Toit → Toitumise alused
13 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Organsimi puhastumine

pähklid, seemned, avokaado, oliivid. Samuti võiks igapäevaselt menüüsse lisada hapendatud ehk fermenteeritud toite, näiteks hapukurk ja hapukapsas. Vahet tuleb osata teha hapendatud ja äädikaga marineeritud toiduainetel, kuna organismile vajalikke häid baktereid leidub just hapendatud toitudes. Head probiootikumid ja ensüümid aitavad seedeelundkonnal paremini töötada ja tugevdavad organismi vastupanuvõimet. Seejuures leidub elus baktereid just toores toidus, mitte näiteks praetud hapukapsas. Süsivesikurikastest toitudest tuleb kindlasti jätta menüüsse täisteraviljad. Kindlasti peaks tarbima piisavas koguses puhast vett, kuhu võib maitseks lisada sidruni- ja kurgiviile või marju. Vesi aitab neerude kaudu toksiine kehast välja viia. Lisaks vedeldab vesi ka pärasooles söödud toidujääkide massi, mistõttu see liigub kiiremini läbi soole ja viib kaasa erinevad toksiinid. Kui vett on organismis vähe (sh toidumassis, mida viiakse kehast välja), püsib mass

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
4 allalaadimist
thumbnail
14
odt

EESTI TOIT

Eesti üks omapära on metsaseened, mida võiks kutsuda ka taimetoitlase ulukilihaks. Marineeritud riisikad või salati soolariisikatest hapukoore ja sibulaga leiab peolaualt, hapukoorega seenekaste on aga armastatud igapäevaroog. Kui seenesaak on kehv või aega metsaminekuks napilt, rahuldutakse ka kultuurseentega. Eestlase armastatuimaks lihaloomaks on alati peetud siga. Sealiha tavalised kaaslased on kartul ja hautatud hapukapsas. Ainulaadne roog on mulgikapsas - hautatud hapukapsas kruupide ja rasvase sealihaga, mida ka poest purkipandult saab. Eestlase keelele ja kõhule on armas sealihaga keedetud hapukapsasupp, millele mõnel pool porgandit, teisal tangu-kruupe lisatakse. Teine rahvuslik supp on suitsusealihaga keedetud hernesupp, milles herned vastavalt tegija maitsele kas hulbivad tervetena selges leemes või on lastud hoopiski paksuks püreeks haududa. MUISTSED KOMBED

Toit → Rahvusköögid
19 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Tervislik toitumine-tervise tugevdamine

Ületarbimisel naha punetus, kuumustunne, kihelus. B6-vitamiin - veisemaks, sealiha, veiseliha, kanaliha, riis, pähklid, banaanid. (1,9- 2,4).Depressioon, roidumus või üleerutus, iiveldus, krambid, lööve silmade, nina ja huulte ümber. Pantoteenhape - köögivili, õllepärm. (4-9).Naha kahjustused, juuste, habeme, vuntside hallinemine. B12-vitamiin - maks, neerud, räimed. (0,002-0,004). C-vitamiin - kibuvitsamarjad, , mustsõstrad, punane pipar, hapukapsas, spinat, till. (60-75).Hingamishäired, igemete veritsus, haavade aeglane paranemine, verejooksud ninast. Ületarbimisel ebameeldiv tunne urineerimisel, seedesüsteemi häired - iiveldus. Kehaline koormus: · Käige rohkem jalgsi. Astuge paar peatust varem bussist maha. Kasutage lifti asemel treppi. · Kui sõidate tööle autoga, leidke võimalus külastada spordisaali vähemalt 3 korda nädalas.

Sport → Kehaline kasvatus
47 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Tänapäevane Eesti köök

õhuliseks ja kergeks. Kui, muidu valmistatakse erinevatest rohelistest maitsetaimedest kergeid hõrgutisi, siis üha enam kogub tänapäeval populaarsust ka püreejoogid- või söögid, mida valmistatakse püreestades. Püreerida on võimalik nii puu, kui juurvilju, erinevalt maitseelamuste soovidest. Armastatuimaks loomaks eestlastele on alati siga peetud. Sealiha tavalised kaaslased on kartul ja hautatud hapukapsas. Ainulaadseks roaks on mulgikapsad ehk hautatud kapsas kruupide ja rasvase sealihaga, mis annab jällegi omapärase maitseelamuse. Sageli tuuaksegi välja Eesti köögi rahvustoiduna seapraad, hapukapsad ja ahjukartulid, mis on saanud peaaegu, et igapäeva toiduks meie söögilaual ning mille traditsioon on välja jõudnud ka meie tänapäeva Eesti kööki. Samuti on siiani populaarsust hoidnud erinevad vorstitooted, mida kasutatakse saia, leiva või sepiku katteks

Toit → Kokk
24 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Probiootilised piimatooted

agent ), kuna see näitab, et kasutatakse spetsiifiliste terapeutiliste omadustega mikroorganisme. Toite, mida peremeesorganism ei suuda seedida, kuid mis parandavad tervist sellega, et stimuleerivad valikuliselt ühe või mõne seedetrakti bakteri kasvu ja/või aktiivsust, nimetatakse prebiootikumideks. KUS PROBIOOTIKUME LEIDUB? · Biopiimatooted (biokeefir, biojogurt, biohapupiim, biojuust, hapukoor, kohupiim) · Hapendatud kurk · Hapukapsas · Probiootikumipreparaadid apteegis · Tööstuslikult töötlemata piim, eriti hapendatud kujul 3 T11K LEVINUIMAD PROBIOOTIKUMID Homofermentatiivsed piimhappebakterid (Põhiprodukt käärimisel on piimhape) · Lactobacillus acidophilus. · Lactobacillus bulgaricus. · Lactobacillus cosei. · Lactobacillus delbrückii.

Toit → Toiduainete õpetus
38 allalaadimist
thumbnail
8
rtf

Kapsas ja kapsaliblikas referaat

vähem kui valges peakapsas. Hapukapsas Umbes pool valge peakapsa saagist kasutatakse ära hapendatult. Hapendamise aluseks on piimhappekäärimine -- bakterid muudavad kapsas leiduvad süsivesikud piimhappeks. Kui viimase sisaldus on vähemalt 0,6 %, siis ta konserveerib üsna hästi. Hapnemisel rakukestad kobestuvad ja kapsas muutub seedemahladele hõlpsamini kättesaadavaks. Piim- ja teised orgaanilised happed tugevdavad maomahla- ja sapieritust. Hapukapsas ja kapsasoolvees on veel kevadelgi 20--30 mg % C-vitamiini. Kasulik toiduaine! Hapukapsast ei maksa pesta, sest vesi uhub ära kapsavedelikus lahustunud väärtuslikud vitamiinid ja mineraalained. Kui kapsas on toidu valmistamiseks liiga hapu, siis lisatakse juurde värsket kapsast või natuke suhkrut. kasutatud kirjandus: http://www.videvik.ee/513/kapsas.html http://www.readystudygo-project.net/EE/GENERAL/path2/pictures/kapsas3.jpg http://www.google.ee/search

Loodus → Loodusõpetus
17 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Sahhariidid, amiinid, tselluloos, kollageen.

C=O 1g=4kcal süsivesikuid 30% glükoosist muudetakse neutraalseks ja rasvhapeteks. Glükoos ja Fruktoos sama valemiga C6H12O6 Maltoos(linnasuhkur) ja Laktoos(piimasuhkur) sama valemiga C12H22O11 Suhkurhaige uriin sisaldab glükoosi, mida võib kindlaks teha Cu(OH)2, millega Cu seob kaks O aatomit ja lahus omandab sinise värvuse. Metallioksiidid muudavad glükoosi glükooshappeks. ­CHO-> -COOH Hapukapsas Glükoos mis pooldub. C6H12O6 2CH3CH(OH)COOH + 22,5 kcal(94kj) Tärklis on glükoosi jääk Koosneb: amüloos- n kuni200, spiraalne, hargnemata ahel(20-40%) lahustub keevas vees Amülopektiin- n kuni 6000 hargnenud ahel Hüdroskoopne: vesi ei lahustu vaid pundub, soojenemisel tekib kliister. I värvib tärklise vesilahuse siniseks, värv kaob soojendamisel. Hüdrolüüs: tärklisdekstriinidmaltoosglükoos (sai, jahu) TSELLULOOS C6H10O5 Struktuur- glükoosi jääk. N kuni 10 000

Keemia → Keemia
14 allalaadimist
thumbnail
6
xls

Toitude tehnoloogilised kaardid ja hinnakalkulatsioonid

TOIDU NIMETUS Porgandi-apelsinisupp 1. ports. väljatulek (ml/g) 130 valmist.portsj. arv x (tk) 5 kasumi % 67,6 Retsepti kaal Valmistamise kaal Hind 20%- ta ühiku koguse TOIDUAINE ühik 1 bruto kao % 1 neto x bruto x neto hind hind porgand kg 0,055 20 0,046 0,275 0,230 5,50 0,30 apelsin kg 0,030 40 0,021 0,150 0,105 15,50 0,47 mugulsibul kg 0,014 17 0,012 0,070 0,060 13,58 0,19 õli l 0,002 0,002 0,010 0,010 22,42 0,04 10 % rõõsk koor ...

Toit → Toitlustus
188 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Polaarsed ained

CH3COOH + C2H5OH = CH3COOC2H5 + H2O Karboksüülhappe esindajad: 1. Metaanhape ehk sipelghape, HCOOH Terava lõhna ja ärritava toimega mürgine vedelik, mida kasutatakse keemiatööstuses. Mesinikud kasutavad kahjuritõrjeks. Nõgesekõrvetus ja sipelgahammustus. Metanaadid - soolad 2. 2-hüdroksüpropaanhape ehk piimhape Tekib lihastes suure koormusega töötamisel. Glükoosi mittetäieliku ainevahetuse saadus. Hapukurk, hapukapsas ­ tekib vedelikus ja teeb hapuks. 3. Etaandihape ehk oblikhape ehk oksaalhape Hapuoblikad, jänesekapsas Oksalaadid - soolad 4. Etaanhape ehk äädikhape Igapäevaelus kõige tuntum ja kasutatavam karboksüülhape. Pole üldse mürgine. Kasutatakse tööstuses lahustina ning paljude keemiasaaduste valmistamiseks. Etanaadid - soolad 5. Sidrunhape 6. Pentaanhape ehk palderjanhape Kassid armastavad Valerjaat - soolad 7. Bensoehape

Keemia → Keemia
22 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Mikroobide elu

Bakterid tagavad looduses ainete ringluse. 5 Bakterite kasutamine biotehnoloogias Baktereid kasutatakse toiduainetööstuses. Kasutatakse puhaskultuure, st ühte kindlat bakteriliiki iga konkreetse toiduaine valmistamiseks. Bakterite abil on toodetud näiteks juust, jogurt, hapukoor, etanool, keefir, hapukoorevõi, mikrobioloogiline äädikhape, osa toidupaksendajaid, hapukapsas ja hapukurgid. Aktinomütseedid toodavad aineid, millest valmistatakse ravimeid (antibiootikume). Nendega bakterhaigusi, sest antibiootikumid takistavad prokarüoodi algusünteesi rakukesta sünteesi DNA replikatsiooni ja transkriptsiooni Bakterite kasutamine põllumajanduses ja heitvee puhastamisel Mügarbakteritega rikastatud bakterväetistega töödeldakse liblikõieliste taimede seemneid, et

Turism → Puhastusteenindus
64 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Saksa keele algkursuse sõnad

Der Orangensaft / Die Orangensäfte- apelsinimahl Der Park / die Parks ­ park Der Pass /Die Passe ­ pass Die Pfanne/ Die Pfannen - pann Der Platz / Die Plätze - koht Die Pommes frites - friikartulid PLZ =die Postleitzahl ­ postiindeks Das Problem / die Probleme ­ probleem Die Puppe / Die Puppen - nukk Der Reis /Die Reise - riis Der Rinderbraten - veiseliha Das Rippchen / Die Rippchen - ribi Der Rotwein ­ punane vein Der Salat/ die Salate ­ salat Das Sauerkraut - hapukapsas Die Schülerin / Die Schülerinnen ­ õpilane (N) Der Schlüssel/ Die Schlüssel ­ võti Der Scinkenbrot/ die Scinkenbrote ­ singileib Der Sessel / Die Sessel ­ tugitool Der Sohn / Die Söhne - poeg Die Strae/ Die Straen - tänav Die Studentin / die Studentinnen ­ õpilane (N) Der Stuhl /die Stühle ­ tool Die Tabelle/ Die Tabellen -tabel Die Tasse/ Die Tassen - tass Der Tee/ Die Tees­ tee Die Telefon / Die Telefone - telefon Der Tisch /die Tische ­ laud

Keeled → Saksa keel
109 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Tervislik toitumine

kuumustunne, kihelus. 8. B6-vitamiin---veisemaks, sealiha, veiseliha, kanaliha, riis, pähklid, banaanid. (1,9- 2,4).Depressioon, roidumus või üle erutus, iiveldus, krambid, lööve silmade, nina ja huulte ümber. 9. Pantoteenhape---köögivili, õllepärm. (4-9).Naha kahjustused, juust, habeme, vuntside hallinemine 10. B12-vitamiin---maks, neerud, räimed. (0,002-0,004). 11. C-vitamiin---kibuvitsamarjad, , mustsõstrad, punane pipar, hapukapsas, spinat, till. (60-75).Hingamishäired, igemete veritsus, haavade aeglane paranemine, verejooksud ninast. Ületarbimisel ebameeldiv tunne urineerimisel, seedesüsteemi häired--iiveldu s, gaasid. · Vitamiinide paremaks omandamiseks. 1. süüa erinevaid toiduaineid 2. iga päev täisteratooteid. 3. pidevalt puuvilu, juurvilju. 4. liha, kala ja munad. 5. vältida vitamiinikadusid toiduvalmistamisel.

Meditsiin → Terviseõpetus
31 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun