Suhkur

50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti. Loe siit kuidas punkte saada 6 korda Seda faili on alla laetud 6 korda 3 lehte Lehekülgede arv dokumendis 15/06/2011 Kuupäev, millal dokument üles laeti

SUHKUR

SUHKUR ON TÄNAPÄEVA TOIDUAINETE TURUL ÜKS KÕIGE OHTLIKUMAID
AINEID!!!

Jutt on sahharoosist, valgest kristallsuhkrust, mis on saadud rafineerimise teel suhkruroost
ja suhkrupeedimahlast, eemaldades sealt vitamiinid , mineraalid, proteiinid, kiudained, vee ja
teised sünergilised elemendid.


Valge suhkur on tööstuslikult toodetud kemikaal, mida looduses ei leidu ja seetõttu ei sobi
selline aine inimesele tarbimiseks.


Teised suhkrud, nagu fruktoos (puuviljades), laktoos (piimas) ja maltoos (teraviljades), on
neutraalse ained, millel on ka toiteväärtus.




Suhkrurood lõigatult.


Suhkrust


Toorsuhkur on jämedakoeline, pruun ja kleepuv. Seda saadakse suhkruroomahla keetmisel
ja ka see on tervislik toit, kuid sellist toorsuhkrut on läänes väga raske leida.

Nn. “pruun suhkur” mida müüakse supermarketites, pole midagi rohkemat kui rafineeritud
suhkur koos väikese koguse roosiirupiga, et anda ainele värvi ja lõhna.

Rafineeritud valgesse suhkrusse suhtub inimese immuunsüsteem kui võõrasse toksilisse
ainesse tema mitteloodusliku keemilise struktuuri tõttu, kuid ka rafineerimise jäänukina
tööstuslike lisandite tõttu.
Pruunid suhkrud



• Fariinsuhkur – Suhkrupeedi valgete suhkrukristallide katmine pruuni siirupikihiga,
mida tehakse suhkrut ja siirupit kokku segades. Siirup pärineb roosuhkru tootmisel
moodustuvast melassist.
• Toorsuhkur ehk osaliselt rafineeritud suhkur – toorsuhkru osaline töötlus, mis
jätab lõppsaadusesse alles mitmed erilised maitse- ja lõhnaühendid.
• Karamellisuhkur - Pruuni jume ja lisa-maitseomadused saab toorsuhkur nõrgal
kuumutamisel, mil algab karamellistumine. Karamellsuhkur võib uhkeldada iseäranis
suurte kristallidega, sest kristalliseerumisprotsess on suhteliselt aeglane.




Suhkur on paljude haiguste põhjustaja ja ka taandarengu tingimuste tekitaja, Suhkru
tarbimine võib kergesti põhjustada diabeeti ja see on ka üks tagurlikumaid tegureid, mis
tööstuslikus läänes on levinud lausa epideemiana.

Kuna suhkur on “toitainevaba”, siis peab keha suhkru metaboliseerimiseks “laenama”
puuduvad vitamiinid, mineraalid ja teised sünergistilised toitained oma kudedest.
Suhkru liigtarbimine



Uuringud on näidanud, et lastel on kaasasündinud eelistus magusa suhtes. Paljude jaoks jääb
see eelistus kestma kogu elu jooksul. Varasematel aegadel kasutati magusa maitse saamiseks
peamiselt mett, seejärel suhkrut.


Suhkruga magustatud toidu tarbimine võib..

• Tõrjuda igapäevamenüüst toidud, mis on magusast palju kõrgema toiteväärtusega
• Teha diabeetikute, glükoositalumatuse või hüpoglükeemia all kannatajate jaoks
raskeks veresuhkru taseme kontrolli all hoidmise
• Raskendada kehakaalu kontrolli all hoidmist
• Aidata kaasa hammaste lagunemisele.




Suhkur omab vähest toitumisalast väärtust, andes palju tühje kaloreid.
1-s kilogrammis suhkrus sisaldub 5500 kalorit!

Kogu dokumendi sisu näeb kui laed faili alla
Autori kommentaar: Lühireferaat
Muu