Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Krüptoon (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Mis need veel on ja mida ksenoon ja krüptoon siia puutuvad?
  • Kummaline halogeene saab ?

Lõik failist



Valga Gümnaasiumi Üheksandike Keemiline Ajaleht
Neljapäev,01.veebruar.2007 Hind: Õpetajale hinde eest
H6W & H21W halogeenid? Mis need veel on ja mida ksenoon ja krüptoon siia puutuvad?
Aknad ja energiakulu . Uuemad paketakanad on täidetud ka krüptooniga.

H4 lampide testi jaoks "materjali" kokku ajades komistasin ma igasuguse eksootika otsa. Selle hulgast jäi mulle silma halogeenlambid kasutamiseks suuna-, gabariit - ja pidurituledes. Esimese hooga ma eriti ei lootnudki selliseid jupstükke Eestimaa pinnalt leida aga oh imet , Osrami maaletooja laost leiti mulle nii 6W kui ka pika tohlamise peale 21W lambike. See 21W on suure tôenäosusega ainuke omalaadne siinpool Soome lahte J Vat nii elame…
Ah et miks krüptoon versus ksenoon ? Krüptooniga täidetakse "tavalampide" kolbe, sellega pole muret. Aga ksenoon ??? Noh, sain minagi targaks – halogeenlambi täitegaasiks on 99% ksenoon….
Ametlik tähistus sellistel lampidel on vastavalt H6W ja H21W ja sokli môôtmed vastavad BAX9/BAY9 (diam. 9mm) standardile, see tähendab, et enamikus autodes on need kasutatavad ainult gabariittuledes, kuna piduri- ja suunatulede sokliks on suurem, 15mm, BAY15. Noh, ettevôtlik eesti mees saaks ka sellest probleemist üle.
Aga kas on siis môtet ?
 
TESTI TULEMUSED
Testi tulemused näitavad, et tegelikult oleks küll. Môôtsin valgusvoo tugevust samade vahenditega kui H4 lampidel eelmises testis. Valgusmôôdik asetses valgusallikale lähemal, nii et referentsiks valitud Philips Standard H3 55W lamp andis tulemuseks 209 tingühikut ehk samapalju kui eelmises testis. Kôikidel môôtmistel oli lambi ja valgusmôôtja vahele valgusvoo ühtlustamiseks paigutatud rasterhajuti RRF-3. Tabelis toodud tulemused on "mustad", s.t. mingite paranduskoefitsentidega neid korrutatud pole. Tabeli lihtsamaks lugemiseks arvestage, et valgustugevuste VAHE tabelis 20 ühikut vastab üsna täpselt kahele KORRALE valgusvôimsuses. Seega on 180’ne lamp 200’sest 2 korda nôrgem. Valgustugevuse môôtmised toimusid ainult ühel toitepingel – 12.0 volti.
MÕNED KIIRED KOMMENTAARID
Et siis sedaviisi… kummaline on eelkôige see, et 21W halogeenlamp on 55-vatisest nii vähe nôrgem – elektrilise vôimsuse vahe 2.5 korda väljendub vaid veerandi vôrra nôrgemas valgusvoos. Igaks juhuks môôtsin ma H3 ja H21W üle ka suuremal kaugusel valgusmôôtjast – suhe jäi samaks. Mulle tundub, et H3 "ärkab" lihtsalt kôrgema pinge juures kui väikesed lambid. See selleks, vaatame parem "pisikeste" omavahelist vahekorda. 21W halogeen on 21W harilikust jämedalt 2 korda vôimsam. Hoopis karmid lood on aga gabariidilampidega. Asendades hariliku 5W lambi 6W halogeeniga hakkab latern särama rohkem kui 4 korda heledamalt !!! Kusjuures valguse värvus on ka sel pisikesel jublakal erkvalge nagu ühele halogeemlambile kohane.
 
Kustkohast neid pisikesi halogeene saab ? Hea küsimus – tüüdake poepidajaid kuni nad vaevuvad neid endale müüki vôtma.
Muidugi, kes nüüd sest innustust sai, ärge neid H6W lampe TAGUMISTESSE gabariitidesse toppige. See annab sama efekti kui hariliku "viiese" asenamine 21- vatisega ja on kaasliiklejatele küllalt ebameeldiv. Teistele lohutuseks – ega see nii lihtne olegi, soklid on ju erinevad J
Viking Window AS on puit- ja puitalumiiniumaknaid ning välisuksi tootev ettevõte. Viking´i aken on traditsioonilise väljapoole avaneva raamiga Skandinaavia akna  tänapäevane versioon.
 Tootmise energiamahukus
 Ettevõtte energiakulu on võimalik suhteliselt täpselt mõõta. Saab kindlaks teha, mitu kWh elektrit ja mitu tonni kütteõli on kasutatud seadmete käitamiseks ja ruumide kütmiseks. Kui energiakulu jagada valmistatud toodete arvuga, saab toote energiamahukuse. Tootmise tõhusust näitavad ka materjali- ja energiakulu ning jäätmete hulk tooteühiku kohta.
 AS-i Viking Window elektrienergiakasutus suurenes aastatel 2003–2005 59% ning kütusekulu kasvas 80%. Samas ajavahemikus kasvas ettevõtte tootmistsehhide pindala 90% ning toodang hulk 94%. Need protsendid kinnitavad, et tootmise ümberkorraldamine, moodsad seadmed ja ventilatsioonisüsteemide varustamine soojusvahetitega on aidanud energiat säästa.
 Akna soojustoimivus
Akna soojustoimivust mõõdetakse peamiselt U-väärtuse ehk soojusjuhtivuse kaudu. Et akna keskkonnamõju sõltub peamiselt soojuskaostläbi akna, on see näitaja väga oluline.Akna U-väärtust (W/(m²ּK)) mõjutavad:
–  akna konstruktsioon ja suurus;
–   raami- ja lengiprofiilide materjal, struktuur ja mõõtmed;
–  raamseotiste ja klaasi pindalade suhe;
–   klaaspaketi (kui seda kasutatakse) soojustoimivus;
–  paketi valmistamiseks ja akna tihendamiseks kasutatavad materjalid.
  Akende soojustoimivuse parendamise meetmed:
–  tihe sulgumine, väikese soojusjuhtivusega tihendid ;
–      selektiivklaasiga paketid ;
–   õhust raskema gaasiga (nt argoon , krüptoon) täidetud paketid;
–    kolmekordne pakett või kaks paketti;
–  paksemad profiilid , rohkem kui üks raam.
 “Ökomaja”
 Jutumärke on selle sõna puhul kasutatud seetõttu, et jutt ei ole savist ehitatud onnist, kus sooja ja elektri saamiseks kasutatakse onni kõrval olevat kasvuhoonet, katusele seatud päikesepatareid või hoovis kõrguvat tuulegeneraatorit ning kus köögivalamu vesi pumbatakse WC- poti loputuskasti. Räägime terve mõistusega ehitatud keskmisest Eesti majast.
 Aken on vaid üks osa soojustusest. Mõnel meie akendega varustatud objektil on tehtud midagi energiaauditi laadset ja ka termokaameraga pilte. Kummalisel kombel on selgunud, et kõige suuremad külmasillad ei ole ilmtingimata akendes, vaid hoopis seinakonstruktsioonides. Energia kokkuhoiule tuleb mõelda juba vundamenti, seinu, katust, põrandaid, lagesid ja ka aknaid kavandades.
 Uute akende tellija soovib muidugi, et kardinad tuule käes talvel ei lehviks – aken olgu õhutihe. Aga sellisest aknast ei pääse toaõhu niiskus enam välja. Tehakse õigesti, kui majale ehitatakse sundventilatsioon, vastasel korral koguneb jahedal ajal klaaspindadele hulganisti  kondensatsioonivett. Liigniiskus põhjustab majaseinte hallitamist ja mädanemist.
 Energiasäästlikest välispiiretest ning välisustest ja akendest loodetava kasu võib halb ventilatsioon ja sellega kaasnev suurenenud kütmisvajadus ära nullida. Selle vastu aitab soojusvaheti, mis annab toasooja sissepuhkeõhule tagasi. Selliste soovituste arvestamine suurendab muidugi ehituskulusid.



Selektiivklaas sarnaneb väliselt tavalise klaasiga, mille üks pool on kaetud spetsiaalse läbipaistva madala emissiviteet- kattega (ingl k. lüh. Low-E ). Selline kate on läbipaistev, väikese, peaaegu märkamatu värvitooniga ning mõjutab valguse läbilaskvust ja peegeldust minimaalselt. Selektiivklaasi kasutamine klaaspaketis vähendab soojuskadu akende kaudu kuni 30%. Klaasi pinnale kantud Low-E kate võimaldab ehitise siseruumidesse pääseda lühilainelisel kiirgusel (valgusel), kuid takistab küttesüsteemide tekitatud pika lainepikkusega soojuskiirguse kadu läbi akende.
Selektiivklaas asetatakse klaaspaketti siseklaasina nii, et kaetud pind jääb paketis sissepoole. Sellise asetuse puhul sisepinnad soojenevad, mis omakorda vähendab temperatuuri kõikumist ja kondensatsiooni, siseklaasi pinnalt ei õhku ebameeldivat külma. Mõningates klaaspaketi klaasikombinatsioonides on selektiivklaas välimiseks klaasiks, mis puhul U -väärtus ei muutu, kuid päikeseenergia läbivus väheneb kuni 4%.
Gaasitäide klaaside vahel
Akende U -väärtuse parandamiseks võivad selektiivklaasiga paketid sisaldada ka õhust raskemaid gaase nagu argoon või krüptoon. Tänaseks on enim kasutatavaks gaasiks argoon, oluliseks eeliseks argooni puhul on just hind. Kui klaaspaketis on õhu asemel argoongaas, on akna U -väärtus umbes 1,1 W/m²K.
Õhutuspilud
Ruumide ventileerimine on üsna aktuaalne teema, mis on tihti lahendatud akende sees asuvate tuulutusklappidega. Tuulutusklapiga aken kaotab mõnevõrra soojapidavuses. Siiani vaieldakse, kas tuulutuspilu peaks ventilatsiooni toimimiseks olema akna ülemises või alumises servas ning see omakorda oleneb kasutatava kütte (radiaatorküte, põrandaküte, ahiküte) poolt põhjustatavast õhuringluse skeemist.
Seda probleemi aitab lahendada mikroavanemine ehk tihendituulutus. Mikroavanemise korral avaneb aken tuulutusasendis kõigepealt ca 5 mm, tekitades lengi ja tiiva vahele prao. Mikroavamine realiseeritakse sulusega ja ta ei ole aknal nähtav. Loomulikult sõltub ventileeritava õhu hulk ruumis avatava aknaosa suurusest .
Mikroavanemise või siis tuulutusklapi kasutamine on mõeldud tasakaalurõhu loomiseks siseruumis. Korralik ruumide tuulutamine toimub ikkagi akna tuulutusasendis.
Eriklaaside kasutamine. Kõige kasutatavam klaas soojusisolatsiooni parandamiseks ning madala energiakulu saavutamiseks on selektiivklaas.
Poolestusaeg - hetkest kuni miljardite aastateni
Radioaktiivse aine poolestusaeg on aeg, mille jooksul aine aktiivsus väheneb pooleni esialgsest. See on aeg, mis on vajalik, et pooled ebastabiilsed aatomituumad ainetükis sellest närvilisest olekust vabaneksid. Kui aine poolestusaeg on näiteks 2 aastat ja alguses oli tema aktiivsus 1000 bekerelli, siis 2
aasta pärast on aktiivsus 500 bekerelli.
Radioaktiivsus väheneb pooleni esialgsest
igale ainele omase kiirusega.
Radioaktiivsete ainete poolestusajad on väga erinevad. Lühiealiste ainete poolestusaeg on sekundeid või sekundi murdosi (!). Pikaealisematel läheb selleks miljardeid aastaid. Näiteks krüptoon-94 poolestub 1,4 sekundi jooksul. Jood-131 poolestub 8 päeva jooksul. Tseesium -137 poolestub 30 aasta jooksul. Aatomielektrijaamade reaktorite «energiatablettidena» kasutatav uraan -235 poolestub alles 700 miljoni aasta jooksul.
Lühike vöi pikk poolestusaeg ei kajasta kuigi täpselt radioaktiivse aine ohtlikkust. Siiski on teistest ohtlikumad just keskmiste poolestusaegadega ained.
Lühikese poolestusajaga ained jõuavad kaotada oma aktiivsuse enne inimorganismiga kokkupuutumist, pika poolestusajaga ainete aatomite puhul on vähe tõenäone, et nad just inimesega kokkupuute ajal oma ebastabiilsest olekust vabanevad. Keskmise poolestusajaga tseesium-137 aatom aga võib varitseda ebastabiilses olekus kümneid aastaid rännates mullast toiduainetesse ja tagasi ning sellest seisundist vabaneda ja inimest kiiritada just siis, kui ta inimese sisse satub.
Faktinurk
  • Kas teatsite et õhus on peale põhi koostis osade ka 1% ulatuse: neooni , heeliumi, krüptooni, vesinuku, ksenooni, randooni ja CO2 ja veel mõned teised aga neid on väga vähe.
  • Sir William Ramsay ja M.W Tarves avastasid krüptooni
  • Krüptoon avastati Suurbritannias, Londonis aastal 1898 .
  • Elemendi, ühendite kasutusalad tänapäeval: päevavalguslambid, välklambid, ekketesterite täitegaas, lainepikkuse etalon , UV laserid , UV laseri spektrijoone abil on defineeritud meeter, luminestsentslampides.
  • Krüptoon on väärisgaas (vananenud nimetusega inertgaas).

Sõnad tähesegadikus:
a)Vertikaalselt:
alkaloid , arseen, dubnium, duralumiinium, soolad , leutsiin, baarium , anood, amiid , osoon, radoon , molekul, nitraat , element, alkohol , antimon, labor , bensiin, kineetika , silaan
b) Horisontaalselt :
lantaan, krüptoon, astaat, leelis , indool, deuteerium , amoniaak, eeter , raud, molaarsus , lüsiin, klastrid, boor, gaas , lehter , ioon , keemik, vask, iood, triitium , seleniit, lakmus , aine
1. Marsi järel paiknevad planeedid on nn hiidplaneedid , millel on palju kaaslasi, väike tihedus ja mis on suured. Milline võiks olla Jupiteri koostis?
  • Liiv, kruus, savi
  • Metalliline vesinik ja heelium
  • Vesi, CO2 ja metaan
  • Põhiliselt raud
  • Heelium, argoon, krüptoon
Bottom of Form

Naljajutt
Mida teha selle
Vaikuse taktiga nendes
triptühhonmonoloogides,
üksildaste stereovalsside
rütmilisust ei taipa nad iial,
vaevalt emban su
kauguse kuma öiste varju,
kaunid ioonroosid
alajaamade küllas,
lahustub vees meie
valu, kui tundmus ,
möödapääsmatus,
jääkides sündmus.
aja pöördmomendis
gaaslahendub krüptoon,
su kaunites embustes
formaliin kostub me veenide kaja ,
ärge öelge et avaksin silmad:
temporaarfookus,
kristall ja see humal ,
marmortoonides hüperborea
soostunud mullal,
ja kas uppunud olla on üllam?
Sudoku reeglid
Sudokul on vaid üks reegel:
tühjad kohad tabelis tuleb täita
numbritega 1..9 nii, et üheski reas
ega veerus ega ka üheski tumedama
joonega piiratud 9 ruudukese suuruses
tükis ei oleks korduvaid numbreid .
 
 
9 Krüptoon
8 Randoon
 
6 Ksenoon
7 Kloor
 
 
 
6 Ksenoon
 
1 Argoon
4 Neoon
 
8 Randoon
 
 
 
 
2 Hapnik
 
 
 
4 Neoon
 
 
5 Heelium
 
9 Krüptoon
 
1 Argoon
5 Heelium
9Krüptoon
 
8 Randoon
 
7 Kloor
6 Ksenoon
7 Kloor
 
 
6 Ksenoon
 
1 Argoon
 
4 Neoon
 
 
 
 
6 Ksenoon
 
 
 
 
 
2 Hapnik
 
3 Vesinik
 
7 Kloor
 
4 Neoon
 
 
 
3 Vesinik
2 Hanpik
 
8 Randoon
6 Ksenoon
 
 

Eriklaaside kasutamine.
Kõige kasutatavam klaas
soojusisolatsiooni parandamiseks
ning madala energiakulu saavutamiseks
on selektiivklaas.
Poolestusaeg – hetkest kuni miljardite aastateni
Vasakule Paremale
Krüptoon #1 Krüptoon #2 Krüptoon #3 Krüptoon #4 Krüptoon #5 Krüptoon #6 Krüptoon #7 Krüptoon #8 Krüptoon #9 Krüptoon #10 Krüptoon #11
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 11 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2009-10-06 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 20 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Hanna-Liina Koort Õppematerjali autor
Ajaleht Hinne oli 5

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
638
pdf

Eesti eluasemefondi puitkorterelamute ehitustehniline seisukord ning prognoositav eluiga

EHITUSTEADUSKOND Eesti eluasemefondi puitkorterelamute ehitustehniline seisukord ning prognoositav eluiga Uuringu lõpparuanne Ehituskonstruktsioonid Ehitusfüüsika Tehnosüsteemid Sisekliima Energiatõhusus Tallinn 2011 EHITUSTEADUSKOND Eesti eluasemefondi puitkorterelamute ehitustehniline seisukord ning prognoositav eluiga Uuringu lõpparuanne Targo Kalamees, Endrik Arumägi, Alar Just, Urve Kallavus, Lauri Mikli, Martin Thalfeldt, Paul Klõšeiko, Tõnis Agasild, Eva Liho, Priit Haug, Kristo Tuurmann, Roode Liias, Karl Õiger, Priit Langeproon, Oliver Orro, Leele Välja, Maris Suits, Georg Kodi, Simo Ilomets, Üllar Alev, Lembit Kurik

Ehitusfüüsika



Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun