Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Kirjalike tööde vormistamise juhend (0)

1 HALB
Punktid

Esitatud küsimused

  • Miks töö autor valis antud teema?
  • Miks töö autor just sellise meetodi valis?
  • Kuidas jagatakse vastutus lõpptulemuse eest?

Lõik failist

Tartu Kutsehariduskeskus Osakonna nimi
Eesnimi Perenimi
TÖÖ PEALKIRI
Töö liik
Juhendaja Nimi Perenimi
Tartu 2009 1. VORMISTAMINE 1.1. Üldnõuded Tartu KHK õppekavade kohaselt koostatavad kirjalikud tööd (referaat, kursusetöö, lõputöö, praktika aruanne) vormistatakse teadustööde nõudeid arvestades. Töödes on kindlad alajaotised järgmises järjestuses:
· Tiitelleht
· Sisukord
· Sissejuhatus
· Sisu peatükkidena
· Kokkuvõte
· Kasutatud kirjandus
· Lisad (vastavalt vajadusele)
Õpilastööde vormistamisel tuleb järgida järgmisi üldisi nõudeid.
1. Töö trükkida arvutil Wordi või Writeri dokumendina formaadis A4 lehe ühel küljele. Esitada pehmes köites.
2. Lehe servadele jätta vaba ruumi järgmiselt: vasakul 4 cm, paremal 2 cm ja üleval ning all 3 cm. (Office 2003: FailLehekülje häälestusVeerised; Office 2007: KüljendusVeerised)
3. Töö põhitekst trükkida kirjatüübis Times New Roman kirjasuurusega 12 punkti, reavahega 1,5 rida. (Office 2003:VormingLõikTaanded ja vahedReasamm; Office 2007: Avaleht LõikTaanded ja vahedReasamm)
4. Joonealused märkused (Office 2003: LisaViideAllmärkus; Office 2007: ViitedLisa allmärkus) kirjutada kirjasuurusega 10 punkti ja reavahega 1,0.
5. Võõrkeelsete tekstiosade, valemite ja sümbolite kirjutamisel kasutada. kaldkirja (Italic).
6. Tekst paigutada leheküljele ühtlaselt nii, et ka lehekülje parem serv jääb sirge (rööpjoondus). (Office 2003: VormingLõikTaanded ja vahed ; Office 2007: KüljendusLõikTaanded ja vahed)
2 7. Tekstilõiku alustada ilma taandeta. Tekstilõigud eraldada täiendava vahega suurusega 6 punkti. (Office 2003: VormingLõik Vorming LõikTaanded Lõik Taanded ja vahed; vahed; Office 2007: AvalehtLõik Avaleht LõikTaanded Lõik Taanded ja vahed) vahed)
8. Töö iseseisvaid põhiosi (sisukord, sissejuhatus uus peatükk, kokkuvõte, kirjanduse loetelu ) alustada uuelt leheküljelt.
Kõik pealkirjad kirjutada kirjatüübis Arial paksus kirjas arvestades täiendavalt järgmiste nõuetega:
· Esimese taseme (peatükkide) pealkirjad kirjutada suurtähtedega (suurtähtkiri) kirjasuurusega 16 punkti, vahe enne ja pärast pealkirja 12 punkti ja pealkiri paigutada rea keskele . Esimese taseme pealkirjad algavad alati uuelt leheküljelt. Esimese taseme jaotiste ees on numbrid1., 2., 3. jne. .(Office Office 2003 2003: VormingTäpp Vorming Täpp- Täpp- ja numberloendid Numberliigendus Numberliigendus; Numberliigendus; Office 2007: AvalehtMitmetasandiline loend) Märkida ära pealkirjalaadiga Pealkiri 1. Avaleht Mitmetasandiline loend) (Office 2003: VormingL VormingLaadid ja vorming; vorming; Office 2007: AvalehtLaadid Avaleht Laadid ) Laadid)
· Teise taseme (alapeatükkide) pealkirjade tähekõrguseks on 14 punkti ja kirjutada väiketähtedega, vahe pärast pealkirja 12 punkti, joondada lehe vasakusse serva. Teise taseme jaotiste ees on nende järjekorranumber (nt 1.1., 1.2., 1.3., 2.1., 2.2. jne). Märkida ära pealkirjalaadiga Pealkiri 2.
· Kolmandal tasemel (alapunktidel) on teksti suurus 12 punkti ja tekst on joondatud lehe vasakusse serva. Kolmanda taseme jaotiste ees on number (nt 1.1.1., 1.1.2, 1.1.3. jne). ).
Pealkirjade lõppu punkti ei panda. Kui pealkirjas on mitu lauset, siis pannakse lausete vahele punkt, rea lõppu aga mitte.
Süsteemitähist (numbrit pealkirja ette) ei panda eel- ja lõpposa elementidele (sisukord, kirjanduse loetelu, lisad, resümee jm). Süsteemitähiseta on reeglina ka sissejuhatus ja kokkuvõte.
9. Lehekülgede numeratsioon hõlmab kogu tööd (alates tiitellehest kuni lühikokkuvõtte lõpuni). Number trükitakse lehekülje alaserva paremasse nurka. (Office 2003: Lisa Leheküljenumbrid; Office 2007 Lisa Leheküljenumbrid) Tiitelleht ja sisukord võetakse nummerdamisel arvesse, kuid leheküljenumbreid neile ei märgita.
3 10. Tuleb kontrollida, et lehekülje allosas ei jääks ainult alapeatüki pealkirja.
11. Tabelid ja joonised peaksid mahtuma ühele leheküljele. Kui on tegemist suuremõõtmelise tabeliga, paigutatakse see töö lisadesse.
1.2. Tiitelleht Õpilastööde tiitellehel on järgmised elemendid: 1) kooli nimi tähesuurusega 14 punkti (vahe enne 36 p) (Office 2003: VormingLõik Vorming LõikTaanded Lõik Taanded ja vahed; vahed; Office 2007: Avaleht Avaleht Lõik) Lõik)
2) osakonna nimi tähesuurusega 12 punkti (vahe enne 6 p)
3) autori ees- ja perekonnanimi tähesuurusega 14 punkti (vahe enne 150 p)
4) töö pealkiri suurtähtkirjas tähesuurusega 14 punkti (vahe enne 50 p)
5) töö liik (nt lõputöö, kursusetöö) tähesuurusega 12 punkti (vahe enne 24 p)
6) töö juhendaja ees- ja perekonnanimi tähesuurusega 12 punkti (vahe enne 36 p)
7) töö valmistamise koht ja aasta tähesuurusega 14 punkti (vahe enne 200 p)
Tiitellehe kõik elemendid paiknevad omaette real . Kõik read tiitellehel algavad suurtähega. Tiitellehel ei panda lausete lõppu punkti ega koma töö valmimise koha ja aasta vahele. Tiitellehel sõnu ei poolitata.
Tiitellehel (vt Lisa 1) on tekst kirjastiilis Arial Helvetica või Times New Roman ning paksus kirjas.
Tiitellehe kõik elemendid paigutatakse rea keskele, v.a. juhendaja või õpetaja nimi, mis on joondatud paremale. Sõna Juhendaja või Õpetaja järel koolonit ei panda.
Lõputööde tiitellehe pöördele kirjutatakse autori kinnitus , et töö on iseseisvalt koostatud ja töös kasutatud allikatele on korrektselt viidatud (vt Lisa 2)
1.3. Sisukord Sisukord annab ülevaate töö ülesehitusest ja aitab lugejal leida teda huvitavat osa. Sisukorras tuleb esitada kõik töö alljaotused täpses vastavuses töös toodud pealkirjade ja leheküljenumbritega, millelt algab vastav alljaotis (näidis Lisa 3).
Sisukord asub tiitellehe järel ning on koostatud programmi abil. (Office 2003: LisaV Lisa ViideRegister, iide Register , sisukord ja loendidSisukord loendid Sisukord; Sisukord; Office 2007: Viited Sisukord Sisukord) Sisukord) Kõik antud töö lisad tuuakse sisukorras koos pealkirjadega.
4 1.4. Sissejuhatus Sissejuhatuses tuuakse välja :
· Teema valiku põhjendus. Töö koostaja annab vastused järgnevatele küsimustele: Miks töö autor valis antud teema? Kas antud teemal on otsene seos erialaga ? Kas tööl on praktiline väärtus?
· Mis on antud töö eesmärgiks ja milliseid ülesandeid töö autor kavatseb lahendada, et töö eesmärk saavutada? Kui töö juurde käib praktiline osa, siis tuleks siin ka lisada praktilise töö teostamisel lahendatavad ülesanded.
· Töö ülesehituse selgitamine. Sissejuhatus tuleb lühidalt selgitada, mitmeks peatükiks töö on jaotatud, mis on iga peatüki eesmärk ja kuidas peatükid omavahel haakuvad.Milliseid meetodeid sarnaste porbleemide lahendamiseks kasutatakse? Miks töö autor just sellise meetodi valis?
· Milliseid andmeid ja millisest allikast autor töös kasutab ja kasutatavate meetodite lühitutvustus? Millistele tähtsamatele teoreetilistele seisukohtadele autor oma töös toetub ? Selles osas tutvustatakse, millist tarkvara töö autor praktilise osa teostamiseks või andmete analüüsiks kasutab.
· Kui tööl on mitu autorit , siis tuleks sissejuhatuses ka kirjeldada seda, kuidas on tööjaotus autorite vahel jagatud. Kuidas toimub kaasautorite omavaheline kommunikatsioon ja kuidas jagatakse vastutus lõpptulemuse eest?
· Sissjuhatuses soovitavalt kasutatakse umbisikulist tegumoodi ,,Töö autor", ,,Antud töös tutvustatakse"
· Töö kirjutatakse kasutades ajavormina lihtminevikku.
1.5. Sisu vormistamine 1.5.1. Valemid
Valemite esitamisel tuleb terve töö ulatuses kasutada ühtset kirjaviisi. Juhul, kui töös kasutatavaid valemeid on rohkem kui üks, siis valemid nummerdatakse. Valemi number paigutatakse valemiga samale reale.
Valemites ei kirjutata mõõtühikuid. Mõõtühikud esitatakse kasutatud sümbolite seletuses. Valemi sümbolite seletus algab sõnaga "kus" (ilma järgneva koolonita) ning selgitused kirjutatakse üksteise alla.
5 Üksikud sümbolid ja lihtsad matemaatilised avaldised esitatakse reeglina teksti sees omaette reale viimata. Võrdust ja võrratust väljendavad avaldised esitatakse omaette real.
Näide
Y = C + S (1)
kus Y ­ majapidamiste agregeeritud sissetulek
C ­ tarbimine
S ­ säästmine
1.5.2. Loetelud
Kui loetelu üksikutest sõnadest või lühikestest fraasidest, kirjutatakse loetelu punktid üksteise järele ja eraldatakse komaga .
Näide
Mudel sisaldab nelja agregeeritud turgu: 1) hüvitisteturg, 2) tööjõuturg, #9 kapitaliturg, 4) rahaturg .
Loetelu punktid tähistatakse kas araabia numbrite, väiketähtede või mitmesuguste märgistega.
VormingLõik Loetelude trükkimisel on reavahe 1,5 ja lõiguvahe 0. (Office 2003: Vorming
Taanded ja vahed; Office 2007: Lõik Taanded ja vahed)
Loetelude vormistamine sõltub loetelus kasutatavate fraaside pikkusest.
Kui loetelu punktideks on laused , siis võib need kirjutada üksteise järele või alustada igat lauset uuest reast . Loetelu alustatakse väikese tähega ja eraldatakse üksteisest semikooloniga. Loetelu realõppu pannakse punkt.
Näide
Turule pääsemine on lihtne, kui:
1. turg on piisavalt suur;
2. puuduvad konkurendid.
Kui kasvõi üks loetelu punktidest sisaldab omakorda loetelu, siis tähistatakse üldisema loetelu punktide järjekorda numbritega, alluva loetelu punkte aga tähtedega.
6 Näide
Maksusüsteem peab vastama teatud printsiipidele:
1. neutraalsus ;
2. suunatus;
3. lihtsus;
4. võrdus, mille määratlemisel on kaks kriteeriumi:
a. horisontaalne,
b. vertikaalne.
Kui loetelus pole oluline järjekord ega punktide arv, siis võib loetelu tähisteks olevad numbrid ära jätta ning asendada need mõttekriipsuga või mõne muu tähisega. Tähiste

Vasakule Paremale
Kirjalike tööde vormistamise juhend #1 Kirjalike tööde vormistamise juhend #2 Kirjalike tööde vormistamise juhend #3 Kirjalike tööde vormistamise juhend #4 Kirjalike tööde vormistamise juhend #5 Kirjalike tööde vormistamise juhend #6 Kirjalike tööde vormistamise juhend #7 Kirjalike tööde vormistamise juhend #8 Kirjalike tööde vormistamise juhend #9 Kirjalike tööde vormistamise juhend #10 Kirjalike tööde vormistamise juhend #11 Kirjalike tööde vormistamise juhend #12 Kirjalike tööde vormistamise juhend #13 Kirjalike tööde vormistamise juhend #14 Kirjalike tööde vormistamise juhend #15 Kirjalike tööde vormistamise juhend #16 Kirjalike tööde vormistamise juhend #17
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 17 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2009-11-03 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 48 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor mr maxx Õppematerjali autor
kirjalike tööde vormistamise juhend

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
13
doc

Uurimistöö vormistamine

pidevalt koostööd teha, on 12-liikmeline (Vadi 2004, lk 219). Tekstisisese viitamise korral näidatakse viidatud allika autor, väljaandmisaasta ja lehekülg, millelt viide pärineb, kasutaud andmete, refereeringu või tsitaadi järel sulgudes. Interneti allikale tohib viidata ainult siis, kui kui sel on autor. 4 Viitamisel sama autori mitmele tööle ei ole vaja autori nime korrata, kuid tööde ilmumisaastad peab eraldama semikooloniga. Perioodikale viitamisel kirjutatakse välja autori perekonnanimi, väljaande nimetus, ilmumisaasta ja lehekülg. Juhul kui ühele ja samale allikale viidatakse samal leheküljel mitu korda järjest, võib pärast allika esmakordset väljakirjutamist kasutada järgmisel korral lühendit Ibid (ladina keeles ibidem ­ sealsamas). (Ibid, lk.56) või (sealsamas, lk. 22) Kogu alapunkti hõlmav refereering ei ole lubatud.

Uurimistöö alused
thumbnail
40
pdf

TEKSTITÖÖDE VORMISTAMINE 2017

Tartu Kutsehariduskeskus TEKSTITÖÖDE VORMISTAMINE Juhend Tartu 2017 SISUKORD 1 VORMISTAMISE ÜLDNÕUDED ......................................................................................... 3 1.1 Vormindamine................................................................................................................... 3 1.2 Sisukorra loomine ............................................................................................................. 4 1.3 Tiitellehe loomine ..............................................................................................

Ainetöö
thumbnail
20
pdf

Juhend 2018

Tartu Kutsehariduskeskus TEKSTITÖÖDE VORMISTAMINE Juhend Tartu 2018 SISUKORD 1 VORMISTAMISE ÜLDNÕUDED ......................................................................................... 3 1.1 Vormindamine................................................................................................................... 3 1.2 Sisukorra loomine ............................................................................................................. 4 1.3 Tiitellehe loomine ..............................................................................................

Biokeemia
thumbnail
30
doc

Uurimistöö vormistamine

kirjalikult. Vajaduse korral on kaitsmisel võimalik ettevalmistatud paberit kasutada abivahendina, kuid soovitatav ei ole kaitsekõnet sealt maha lugeda. KASUTATUD ALLIKMATERJALID 1. Ananke Mööbel, 2011. Firmast. [Online] http://www.ananke.ee/koduleht/est/firmast/ananke [03.05.2011] 2. Elene.ee Sisustuskaubamaja, 2011. Ettevõttest. [Online] http://elene.ee/firmast [03.05.2011] 3. Erinevate Eesti koolide uurimistööde juhendmaterjalid 4. Kirjalike tööde koostamise ja vormistamise juhend. 1998. Tallinn: Mainori Majanduskool. 5. Järva Tarbijate Ühistu, 2011. Paide Mööblikauplus. [Online] http://www.jarvaty.ee/? pageid=74 [03.05.2011] 6. Talts, M. (2004, 5. november). Eesti esimene poolaasta Euroopa Liidus. Äripäev, lk 5– 6. 7. Talts, M. (2004, 20. detsember). Koostöö võimalustest üle Atlandi ookeani. Äripäev, lk 7. 8. Vabariigi Valitsuse 06.01.2011. a määruse nr 2 „Gümnaasiumi riiklik õppekava” lisa 12

Eesti keel
thumbnail
38
doc

KIRJALIKU TÖÖ VORMISTAMINE

1). Sisukord näitab töö struktuuri. Sisukorras tuuakse alajaotuste pealkirjad alates sisse- juhatusest ja leheküljenumbrid, millelt alajaotus algab. Iga järgmise tasandi alajaotuste pealkirjad joondatakse taandega eelmise alajaotuse pealkirja suhtes. Pealkirja lõpust algab punktirida, mis lõpeb leheküljenumbriga (lühendit „lk“ ei lisata). Leheküljenumbrid on joondatud paremale. Käesoleva dokumendi sisukord on tehtud pärast töö vormistamise lõpetamist. Kõik pealkirjad (va pealkiri SISUKORD) on määratud vastava tasandi pealkirja stiiliga (vormindusvahendiriba aknas Style „Heading 1“ või „Heading 2“ jne). Sisukorra tegemiseks on valitud Insert>Reference>Index and Tables...>Table of Contents. Aknas Show levels peab olema valitud töö struktuurile vastav arv tasandeid. Vaata näidet lisas 2. 6 4. KIRJALIKU TÖÖ SISU

Majandus
thumbnail
60
pdf

Kirjalike Tööde Vormistamise Juhend

1). Sisukord näitab töö struktuuri. Sisukorras tuuakse alajaotuste pealkirjad alates sisse- juhatusest ja leheküljenumbrid, millelt alajaotus algab. Iga järgmise tasandi alajaotuste pealkirjad joondatakse taandega eelmise alajaotuse pealkirja suhtes. Pealkirja lõpust algab punktirida, mis lõpeb leheküljenumbriga (lühendit „lk“ ei lisata). Leheküljenumbrid on joondatud paremale. Käesoleva dokumendi sisukord on tehtud pärast töö vormistamise lõpetamist. Kõik pealkirjad (va pealkiri SISUKORD) on määratud vastava tasandi pealkirja stiiliga (vormindusvahendiriba aknas Style „Heading 1“ või „Heading 2“ jne). Sisukorra tegemiseks on valitud Insert>Reference>Index and Tables...>Table of Contents. Aknas Show levels peab olema valitud töö struktuurile vastav arv tasandeid. Vaata näidet lisas 2. 6 4. KIRJALIKU TÖÖ SISU

Eesti keel
thumbnail
18
doc

Kuidas kirjutada referaati? üldnõuded

· Peatüki pealkirja ja sellele järgneva teksti vahele jäetakse kaks tühja rida. · Kõik töö lehed (alates tiitellehest kuni resümee lõpuni) nummerdatakse, sealhulgas ka lehed, kus on tabelid ja joonised. · Tiitelleht, sisukord ja sissejuhatuse esimene lehekülg võetakse nummerdamisel arvesse, kuid leheküljenumbreid neile ei märgita. Leheküljenumbrid kirjutatakse alla keskele või paremasse nurka (Referaadi vormistamine ... 2005; Kirjalike tööde koostamise ja vormistamise juhend ... 2002; Roomets 2005, lk.5). 1.1 Töö koostamine Töö koostamine toimub järgmiste etappidena: 1) teema valik; 2) kirjanduse valik ja läbitöötamine; 3) plaani (kava) koostamine; 4) andmete kogumine; 5) andmetöötlus; 6) töö kirjutamine. Töö ülesehitus (Kärbes 2005, lk.1): Tiitelleht Sisukord Sissejuhatus, töö tutvustus Töö põhiosa (materjali tutvustus, tulemused, järeldused) Kokkuvõte Kasutatud kirjandus Teema valik

Eesti keel
thumbnail
17
doc

Referaadi koostamine

· Peatüki pealkirja ja sellele järgneva teksti vahele jäetakse kaks tühja rida. · Kõik töö lehed (alates tiitellehest kuni resümee lõpuni) nummerdatakse, sealhulgas ka lehed, kus on tabelid ja joonised. · Tiitelleht, sisukord ja sissejuhatuse esimene lehekülg võetakse nummerdamisel arvesse, kuid leheküljenumbreid neile ei märgita. Leheküljenumbrid kirjutatakse alla keskele või paremasse nurka (Referaadi vormistamine ... 2005; Kirjalike tööde koostamise ja vormistamise juhend ... 2002; Roomets 2005, lk.5). 1.1 Töö koostamine Töö koostamine toimub järgmiste etappidena: 1) teema valik; 2) kirjanduse valik ja läbitöötamine; 3) plaani (kava) koostamine; 4) andmete kogumine; 5) andmetöötlus; 6) töö kirjutamine. Töö ülesehitus (Kärbes 2005, lk.1): Tiitelleht Sisukord Sissejuhatus, töö tutvustus Töö põhiosa (materjali tutvustus, tulemused, järeldused) Kokkuvõte Kasutatud kirjandus Teema valik

Kirjandus




Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun