Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Kaamel (2)

4 HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Palju liiva olete raputanud?
  • Miksikeeeenglefoshtml?
  • Miksikeeeenglefoshtml?

Lõik failist



Kaamelid
Referaat
7. klass

Otepää 2008

Sisukord
1. KAAMELID 3
2. KAITSE LIIVA JA KUUMENEMISE EEST 3
3. KAAMELI KÜÜR 3
4. DROMEDAR 3
5. BAKTRIAN 3
6. JOOKSUAEG , SIGIMINE , IMETAMINE 4
7. TOIT 4
9. PILT DROMEDARIST 6
KASUTATUD KIRJANDUS 7










1. KAAMELID

Kaamelid kuuluvad mõhnjalaliste (tylopoda) selstsi. Kaamelitel pole sõrgu ega kapju, nende kahevarbalistel jalgadel on kõverad nürid küünised. Mõhnad taldade all kaitsevad jalgu kõrvetava liiva ja liiva vajumise eest. Praegu elavad kaamelid on dromedar ja baktrian. Et nende vahelist erinevust meelde jätta,võib võrrelda tähte nimede algustähti , sest Dromedar meenutab oma algustähega ühte küüru ja Baktrian meenutab oma algustähega kahte küüru. Kaameleid on hüütakse vahest „kõrbelaevadeks“, sest kaamel tõstab käies ja joostes korraga mõlema kehapoole jalgu. Sellist kõndimis viisi nimetatakse külijooksuks. Kaamelilt saadakse piima, villa, liha ja nahka. Kaameid kohtab kõrbetes, rohtlates ja steppides.
Harjumuspäraselt nad elavad ~30 liikmelitses karjades. Kaamelid elavad tavaliselt 17- 30 aastaseks. Nad suudavad olla nädalate viisi joomata. Ta võib veeta vastu pidada mitu päeva. Kaameleid kasutatakse kõrbes liikumiseks ja veoloomana.
Kaamel võib olla ilma veeta kogu talve, kuna uriini ja roojaga eritub vaid veidi vedelikku. Samuti ei kutsu tema kehatemperatuuri tõus esile nii suurt niiskusekadu nagu teistel loomadel. Kaameli võime olla kaua joomata ei tule mitte maos olevast veevarust ega võimest lagundada küürudes olevat rasvavaru. Ta võib kaotada vee arvel kuni ¼ oma massist, säilitades seejuures veres vett tunduvalt rohkem kui teised imetajad.

2. KAITSE LIIVA JA KUUMENEMISE EEST

Liivatormi ajal suruvad kaamelid oma õhukesed silmalauad kinni nähes nende läbi hästi. Liiva eest kaitsevad veel silmi pikad tihedad ripsmed ja võime sulgeda oma nisasõõrmed
Kaamelid hoiavad end päikese suhtes teatud nurga all, et keha üle ei kuumeneks, nad higistavad vähem kui teised imetajad ning hoiavad seega väga palju vett kehas kokku ning see vähendab nende veetarvet . Kaamel on keskkonnaga väga hästi kohastunud . Kaamel hakkab higistama, kui kehatemperatuur on tõusnud väga kõrgele. Seda aga juhtub väga harva. Nii hoiab ta suurel hulgal vett. Keha üleliigse kuumenemise eest kaitsevad pikad jalad, mis hoiavad keha maapinnast kõrgusel, kus temperatuur on kuni 10° madalam maapinna temperatuurist. Kokku. Liival kõndimiseks on kaamelil paksud ja laiad jalatallad. Need ei vaju liiva sisse ja kuna on paksud, kaitsevad ka kõrvetava liiva eest. Põlvedel ja kõhul on erilised nahapaksendid, et kaamel saaks maas pikutades puhata keha kõrvetamata.

3. KAAMELI KÜÜR

Kaameli küür pole veevarude vaid rasvatagavarade säilitamiseks. Seda kasutatakse kui toitu napib. Järjest võimsamaks ja kõrgemaks muutuv küür annab tunnistust ka looma tervislikust seisundist. Kui toiduallikad kaovad, on kaamel suuteline teatud aja elama varutud tagavaradest.

4. DROMEDAR

Dromedar on ühe küüruga kaamelid keda eksisteerib vaid koduloomana Dromedarid taluvad paremini kõrgemaid temperatuure, pakast aga halvasti.
Dromedarid olid kodustatud ühtlasi enne baktriani , varem kui 3000 eKr Araabia poolsarel. Sõna dromedar on tulnud kreeka keelset sõnast dromos. Üksküürkaamel võib kogu oma elu veeta aladel, kus enamik teisi sõralisi ei peaks vastu päevagi. Karvadega kaetud kõrvad, tihedad kulmud ja pikad ripsmed kaitsevad ta silmi ja kõvu päikese ja liiva eest.

5. BAKTRIAN

Kodustatud Kaksküürkaamelid nimetatakse baktrianideks. Baktrian tuleb vanaaegsest Kesk- Aasia riigi Braktia nimetusest. Baktrianid elavad kodustatult Väike-, Kesk- ja Sise- Aasias, metsikult elutseb neid üksnes Gobi kõrbes. Seal elab tänaseni tuhatkond metsikut kaksküürkaamelit.
Baktrianil on tihe kasukas , mis kaitseb Sise- Aasia kõrbetes paukuva talvepakase eest. Kevadel vahetavad nad paksu kasuka hõredama vastu. Nähes nagu koer karvavahetuse ajal . Ka baktrian kogub rasvavarusid oma küürudesse. Kui varud on ära kasutatud vajub erinevalt dromedarist batriandi küür longu.
3

6. JOOKSUAEG, SIGIMINE, IMETAMINE


Emased kaamelid saavutavad suguküpsuse 3- aastaselt. Isased ei osale sigimises enne viieaastaseks saamist. Jooksuaeg on jaanuaris või veebruaris . Sel ajal toimub isaste vaheline heitlus, mis on vahetevahel raevukad. Heitlusel vajutavad nad teineteise kaelale, püüdes vastast pikali lükata. Hammustamist, peaga löömist ja esijalgadega peksmist tuleb harvem ette. Isased ründavad vahest emaseid, otsides vahest kodukaamelikarju, surmavad seal isased ja ajavad emased endaga kaasa.
Kaamel on tiine umbes 13 kuud, seega emane poegib üle aasta. Sünnitamine toimub seistes , tavaliselt sünnib üks poeg.
Kaamel imetab poega kauem kui üks aasta andes päevas 4- 5 l piima. Kaamelipiim sisaldab 6, 4%rasva,
4,5 % laktoosi , 6, 3% lämmastikuühendeid.

7. TOIT

Toiduga on kaamel väga tagasihoidlik. Ta sööb okkalisi kõrbetaimi ning teiste taimtoiduliste loomade poolt ära põlatud suure soolasisaldusega taimi. Vangistuses toidetakse neid datlite, rohu ja viljadega, harvemal juhul ka kala või lihaga.
4Looduses söövad peamiselt põõsaid ja poolpõõsaid kuhu nad ulatuvad. Kaamelid peavad lugu laukudest, kurehirsist, seiglehikust tema suurte mahlakate lehtede tõttu, söövad veel efedrat, saksauulide noori võrseid, sügisel aga paplilehti ja pilliroogu.
Kui aga toitu pole saadaval, siis kasutab ta küüru talletatuid rasvatagavarusid, mida külluslikul toiduperioodil ladestati. Üldiselt võib kaamel olla pikka aega söömata, veeta kuni kolm nädalat.







4
8. ANEKDOODID
Meie naljaraamat
Saanud kord kõrbes kokku ameeriklane ja muhameed . Ameeriklane sõitis jalgrattaga , muhameed kaameliga. Ameeriklane sõitis muhameedist hästi kiiresti mööda. Kui muhameed talle järgi jõudis siis ta küsis:"Miks sa nii kiiresti sõidad." Ameeriklane vastanud:"Siis jahutab tuul mu maha," ja sõitnud edasi. Natukese aja pärast kihutanud muhameed ameeriklasest mööda. Kui ameeriklane talle järgi jõudis ja nägi, et muhameed istub kaameli peal siis küsis ta:"Miks sa seisma jäid?" Muhameed vastanud:"Sõitsin kaameliga nii kiiresti,et kaamel külmus ära.“
erinevad rahvused # 22910 - 04.05.2000
Delfi naljad
Eurooplane läks ühte araabia riiki ja üüris kaameli. Kaameliajaja andis nõu: kui öelda "uh", siis hakkab kaamel liikuma; kui öelda "uh-uh", siis hakkab kaamel jooksma ; kui aga öelda " aamen ", siis jääb kaamel seisma.
Eurooplane ütles "uh", ja kaamel hakkas liikuma. Seejärel ütles eurooplane "uh-uh", ja kaamel hakkas jooksma. Siis märkas mees, et kaugel ees on kuristik , aga talle ei tulnud meelde sõna, mis kaameli seisma paneks. Nii hakkas ta ahastuses palvetama. Just hetkel, kui mees kuristikuni jõudis, sai palve otsa ning ta ütles "aamen". Kaamel jäi kuristiku serval seisma ning mees pühkis laubalt higi: "uh..."
must huumor # 39572 - 14.03.2002
Delfi naljad
Kõrbes roomab purjus kilpkonn , talle tuleb vastu kaamel.
"Teil on siin kiilasjää või mis?" küsib kilpkonn.
"Ei," on kaamel segaduses.
"Miks te siis siia nii palju liiva olete raputanud?"
loomad # 36087 - 12.06.2000









5

9. PILT DROMEDARIST



6

KASUTATUD KIRJANDUS

http://www.miksike.ee/en/glefos.html?spage=http%253A%252F%252Fwww.miksike.ee%252Fdocuments%252Fmain%252Felehed%252F8klass%252F3loodusvoondid%252F8-3-30-3.ht m
http://www.miksike.ee/documents/main/referaadid/kaamel__kethy.ht m
http://www.miksike.ee/en/glefos.html?spage=http%253A%252F%252Fwww.miksike.ee%252Fdocuments%252Fmain%252Freferaadid%252Fkorbed.ht m
http://www.miksike.ee/docs/referaadid2006/ukskuurkaamel_evelinviks.ht m
http://et.wikipedia.org/wiki/KaamelWik i
http://en.wikipedia.org/wiki/CamelWik i
http://www.llamaweb.com/Camel/index.html
http://www.koolielu.ee/files/korbeloomad.ppt
http://www.tallinnzoo.ee/index.php?ide=24,66,84,87
http://www.folklore.ee/~liisi/o2/otsing.php?q=kaamel Lk 1;3;5












7
Vasakule Paremale
Kaamel #1 Kaamel #2 Kaamel #3 Kaamel #4 Kaamel #5 Kaamel #6 Kaamel #7
Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
Leheküljed ~ 7 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2008-04-23 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 38 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 2 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Noor Kuu Õppematerjali autor
referaat kaamelist

Kasutatud allikad

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
5
odt

Kaamel

teised imetajad ning hoiavad seega väga palju vett kehas kokku ning see vähendab nende veetarvet. Pikad jalad kaitsevad keha üleliigse kuumenemise eest, sest need hoiavad keha maapinnast kõrgusel, kus temperatuur on kuni 10kraadi madalam maapinna temperatuurist. Küürus on tal rasvavarud, mida ta toidu- ja veepuudusel kasutab. Neid kasutatakse kui toitu napib. Järjest võimsamaks ja kõrgemaks muutuv küür annab tunnistust ka looma tervislikust seisundist. Kui toiduallikad kaovad, on kaamel suuteline teatud aja elama varutud rasva tagavaradest. Liiva eest kaitsevad kaameli silmi pikad tihedad ripsmed. Liivatormi ajal hoiavad kaamelid silmad kinni, nähes siiski läbi oma õhukeste silmalaugude piisavalt hästi, et edasi liikuda. Neil on väga terav nägemine, lagedal alal võivad nad inimest märgata kuni 1 kilomeetri kauguselt. Et vältida liiva ninna sattumist, saavad nad sulgeda ninasõõrmeid. Ta ei lase ka liival kõrva tungida. Selle jaoks on kõrvas tihe karvastik.

Bioloogia
thumbnail
3
doc

Kaamel

kõrbes isegi vett. Kaamel on hallidest aegadest saadik olnud kõrbes peamine liiklusvahend. Aeglaselt, suursuguselt ja häirimatult astuvad üksteise kannul puuvillapakkide, telkide ning nahksete veelähkritega koormatud kaamelid. Ja niimoodi loendamatuid kilomeetreid. Nad justkui ujuvad ääretul liivamerel, nagu kõrbelaevad. Aastatuhandeid oli kaamel kõrbes põhiline ja ainus veoloom. Alles praegusel tehnikaajastul, mil auto- ja raudteed on tunginud liivadesse ning kõrbetaevas mürisevad lennukid, on kaamelite osatähtsus mõnevõrra langenud. See on ka täiesti mõistetav - tee, millele kaamelikaravan kulutab terve kuu, läbib auto ühe ööpäevaga. Ja ometi on autod, rongid ja lennukid vaid ahistanud kaameli kasutamist. Päriselt

Bioloogia
thumbnail
9
doc

Kaamel

1. Välimus Kaamelil on väike pea, pikk peenike kael ja lõhestunud ülamokk. Kaameli jalad on pikad, kõnnak kerge ja pikasammuline. Laiad, väljapoole pöördunud sõrataolised, alt mõhnalised varbad ei lase kaamelil pehme liiva sisse vajuda. Paks karv kaitseb teda öösel külma ja päevalpalavuse eest. Pikk kõverdunud kael võimaldab haarata söödavaid taimi. Pikad tihedad ripsmed kaitsevad silmi kõrvetava päikese või jäise pakase eest. Liivatormi ajal laskub kaamel nahksetele põlvemõhnadele, tõmbab kõrvad peadligi, suleb silmad ja suu ning peaaegu täielikult ninasõõrmed. Nii ei satu tema hingamisteedesse liiva ega tolmu. (Illustreeritud lasteentsüklopeedia). Kaamel sobib kõrbeeluks paremini kui enamik maailma loomi. Et tema seljaküürus on rasvavaru, suudab kaamel söömata ja joomata läbida pikki vahemaid. Rasvavaru kasutab ta toidu- ja veepuudusel. Kaamelid hoiavad end päikese suhtes teatud nurga all, et keha üle ei

Bioloogia
thumbnail
8
pdf

Kaamel referaat

huvi antud looma vastu . Referaadi eesmärgiks on saada uut infot antud looma kohta ja kinnitada oma oskusi erinevate tekstide vormistamisel arvutis. 3 1. KAAMELI VÄLIMUS Kaamel on kuni 3 m pikkune ja 800 kg raskune loom. Kaamelitel pole sõrgu ega kapju, nende kahevarbalistel jalgadel on kõverad nürid küünised. Mõhnad taldade all kaitsevad jalgu kõrvetava liiva ja liiva vajumise eest. Kaameleid hüütakse vahest ,,kõrbelaevadeks", sest kaamel tõstab käies ja joostes korraga mõlema kehapoole jalgu. Sellist kõndimis viisi nimetatakse külijooksuks..Küüru rasvkoes võib leiduda kuni 100 kg varurasva. Joonis 1. Kaamel 1.1 Eluviis Harjumuspäraselt nad elavad 30 liikmelitses karjades. Kaameli eluiga ulatub 30-40aastani. Kaameleid kasutatakse kõrbes liikumiseks ja veoloomana. Kaamel võib olla ilma veeta kogu talve, kuna uriini ja roojaga eritub vaid veidi vedelikku. Samuti ei kutsu tema

Geograafia
thumbnail
2
docx

ÜKSKÜÜRKAAMEL

Üksküürkaamelit, tüüpilist kõrbeasukat, kasutasid inimesed koduloomana juba nii ammu, et tema algupärane metsik eluviis on tänapäeval peaaegu ununenud. Ta on suutnud kuma ja kuiva kliimaga suurepäraselt kohastuda. ERIPÄRAD Üksküürkaamel võib kogu oma elu veeta aladel, kus enamik teisi sõralisi ei peaks vastu päevagi. Karvadega kaetud kõrvad, tihedad kulmud ja pikad ripsmed kaitsevad ta silmi ja kõvu päikese ja liiva eest. Kaamel võib olla ilma veeta kogu talve, kuna uriini ja roojaga eritub vaid veidi vedelikku. Samuti ei kutsu tema kehatemperatuuri tõus esile nii suurt niiskusekadu nagu teistel loomadel. Kaameli võime olla kaua joomata ei tule mitte maos olevast veevarust ega võimest lagundada küürudes olevat rasvavaru. Ta võib kaotada vee arvel kuni ¼ oma massist, säilitades seejuures veres vett tunduvalt rohkem kui teised imetajad. TOITUMINE Üksküürkaamel on mäletseja, kes rahuldub väga kasina toiduga

Loodus õpetus
thumbnail
17
doc

Austraalia parasvöötme kõrb

Loomad Kõrbelaev Kõrbelaevaks nimetatakse kaamelit. Ta väärib seda nime, kuna võib inimesi kanda päevas kuni 100 kilomeetrit palavas kõrbes. Seda suudavad nad tänu oma võimele säilitada kudedes tohutul hulgal vett. Veevarude taastamiseks suudavad nad ära juua isegi 100 liitrit vett. Kaamelid söövad sitkeid okkalisi kõrbetaimi ning suudavad pikka aega elus püsida tänu küürus säilitatavale rasvavarule. Kaameleid on kahte liiki. Ühe küüruga kaamel on dromedar ning kahe küüruga baktrian. Dromedar kodustati umbes 4000, baktrian aga 4500 aastat tagasi. Kaamelit on juba ammustest aegadest kasutatud veoloomana. Kaamel talub 260 kilogrammi raskust koormat, kui see õigesti paigutada. Kaamel kaitseb end edukalt liiva eest. Ta ei lase sel kõrva tungida. Selle jaoks on kõrvas tihe karvastik. Silmade ees on tihedad ripsmed. Liivatormi ajal hoiavad kaamelid silmad kinni, nähes siiski läbi oma õhukeste silmalaugude

Geograafia
thumbnail
10
docx

Kõrb ja nende tekkimine

jääväljad. Maailma suurimad kõrbed: 1) Sahara Põhja-Aafrikas liiva,-kivi-,ja savikõrb 2) Liibüa Põhja-Aafrikas liiva,-ja kivikõrb 3) Gobi Sise-Aasia,Mongoolia,Hiina kivi,-ja liivakõrb 4) Suur nõgu Põhja-Ameerika poolkõrb,sooldunud alad 5) Kalahari Lõuna-Aafrika poolkõrb Kõrbes kasvavad taimed: 1) kaligoonum 2) saksauul 3) tamarisk 4) agraav 5) palmliilia 6) aaloe 7) kaktus 8) piimalill Kõrbes elavad loomad: 1) kaamel 2) kits 3) lammas Kõrbes kasvatatakse: 1) arbuus 2) dattel 3) melon 4) nisu 5) oder 6) puuvill Taimed Datlipalm Datlipalm on kõrbes kõige levinum palmiliik. Leidub peamiselt Saharas, Araabias. Ta on sealse kliimaga hästi kohanenud. Kuid ta kasvab ka väljaspool kõrbe. Datlipalm elab kuni 200 aastaseks. Kõrbes moodustavad datlipalmid oaase. Nad varjavad oma suurte lehtedega päikesevalgust. Tänu sellele saavad seal kasvada ka teised taimed

Geograafia
thumbnail
8
odt

Referaat kõrbest

Loomad Kõrbelaev Kõrbelaevaks nimetatakse kaamelit. Ta väärib seda nime, kuna võib inimesi kanda päevas kuni 100 kilomeetrit palavas kõrbes. Seda suudavad nad tänu oma võimele säilitada kudedes tohutul hulgal vett. Veevarude taastamiseks suudavad nad ära juua isegi 100 liitrit vett. Kaamelid söövad sitkeid okkalisi kõrbetaimi ning suudavad pikka aega elus püsida tänu küürus säilitatavale rasvavarule. Kaameleid on kahte liiki. Ühe küüruga kaamel on dromedar ning kahe küüruga baktrian. Dromedar kodustati umbes 4000, baktrian aga 4500 aastat tagasi. Kaamelit on juba ammustest aegadest kasutatud veoloomana. Kaamel talub 260 kilogrammi raskust koormat, kui see õigesti paigutada. Kaamel kaitseb end edukalt liiva eest. Ta ei lase sel kõrva tungida. Selle jaoks on kõrvas tihe karvastik. Silmade ees on tihedad ripsmed. Liivatormi ajal hoiavad kaamelid silmad kinni, nähes

Geograafia




Meedia

Kommentaarid (2)

trincu profiilipilt
trincu: Sisukas materjal !
12:26 14-11-2012
siimu21 profiilipilt
siimu21: hea materjal
18:04 26-04-2010



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun