Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

Kategooria joogiõpetus - 85 õppematerjali

Toit >> Joogiõpetus
thumbnail
12
ppt

Brändy power point

Brandy Galina Latkina Kp43 Esimesed teated brändilaadsete jookide valmistamisest Euroopas pärinevad juba 13. sajandist Kitsamas tähenduses, mis on kooskõlas Euroopa Liidu seadusega aastast 1989, võib brändiks nimetada üksnes viinamarjaveini destilleerimisel saadud kuni 94,8% alkoholisisaldusega jooki, mis on vähemalt aasta suures või pool aastat väikses tammevaadis laagerdunud. Reeglina serveeritakse konjakit ja brändit aroomiklaasist serveerimismaht 4 8 cl brändidel on klassifikatsioon ja vanemaid brändisi juuakse pigem puhtalt kui segatakse. Klassifikatsioon: V.S noorim destillaat ei tohi olla alla kahe ja poole aasta vana; V.S.O.P ­ noorim destillaat ei tohi olla alla viie aasta vana; EXTRA ­ noorim destillaat ei tohi olla alla kuue aasta vana. Klassifikatsioon: Fine küpsenud tammev...

Toit → Joogiõpetus
37 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Ungari veinid

Tartu Kutsehariduskeskus Ungari veinid Koostas : Pille Prill K206 2009 Veiniaedade pindala : 131 000 hektarit Toodang : ligi 4 810 000 hektoliitrit Veini juuakse : 29 liitrit inimese kohta aastas Nende ainus sugulasrahvas on madjarid. Tõeliseks veinimaale kohaselt tarbitakse enamik toodangust kodumaal. Aga eks midagi ole aegade jooksul ikka ka Eestimaale jõudnud. Alati saadaval olnud väga lihtsate ungari veinide kõrvale on tänaseks tõusnud korralik keskklass György Villa veinidega. Aeg-ajalt on Eestis müüdud ka lausa fantastilisi Ungari veine, näiteks viis aastat tagasi oli saada veinimeiter Tibor Gàli ja Itaalia veinimarkii Niccolo Incisa koostöös valminud muljetavaldavat Egri Bikavèri (tootjafirma GIA). Kuna hind küündis üle saja krooni, siis seda eriti ei ostetud ja peagu enam ka maale ei toodud. Hea ungari veini nautimist segab ik...

Toit → Joogiõpetus
43 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Joogid

Rakvere Ametikool Ülari Vaarik K12 Joogid Iseseisev töö Juhendaja : Eha Raal Rakvere 2013 JOOGID Joogid jagunevad: Alkohoolsed ja alkoholivabaeks ehk alkoholita jookideks. Esimesed sisaldavad üle 1,2 mahu% etanooli, sealhulgas õlu üle 0,5mahu% ALKOHOOLSED JOOGID Liigitatakse olenevalt etanoolisisalduselt · Lahjad ­ kuni 22 mahu% etanooli · Kanged ­ 22 kuni 80 mahu% etanooli · Üle 80 mahu% on piiritused Piiritused ja alkohoolsed joogid annavad kokku mõiste ALKOHOL. Alkohoolsed joogid liigitatatakse veel: - destilleerimata - saadakse vahetult alkohoolse käärimise käigus (vein, õlu) - destilleeritud ­ valm. Eelnevalt toodetud piirituse ( destillaadi) baasil (viin, napsud, brändi,viski DESTILLEERITUD JOOGID VIIN Valmistatakse kõrgeima puhastusastmega rektifitseeritud piiritusest ja lahkendatatakse mine...

Toit → Joogiõpetus
29 allalaadimist
thumbnail
9
ppt

Riesling ja Rheingau

Riesling ja Rheingau Rheingau... · Üks parimaid ja väiksemaid veinipiirkondi Saksamaal ning ka maailmas · Saksamaa veininduse lipulaev · Rieslingut hakkas esimesena tootma Schloss Johannisberg 1720.aastal Rheingau... · Reini jõgi voolab idast läände ja põhjapoolsed kaldaterrassid on seega otse vastu päikest, mis peegeldub ka jõelt. Rieslingi all on 90% kogu sealsest maast Riesling... · Saksamaa tuntuim viinamari · Kultiveeritud Riesling pärineb aastast 1435 · 60 erinevat alamliiki · Meeldib külm kliima ja pikk küpsemisperiood · Liiga soojas kliimas annab mari varajast saaki Riesling... · Kasutatakse valge veini valmistamiseks · Riesling marjast saab nii kuiva kui ka magusat veini · Sobib "väärishallitusveinide" valmistamiseks · Õige veinipudeli tunneb ära kotka vapi järgi Riesling... · Viinamarjast tehakse veine lisaks Saksamaale ka Uus-meremaal, Austraalias, Prantsusmaal, Californias, Lõuna- Aaf...

Toit → Joogiõpetus
31 allalaadimist
thumbnail
12
doc

RUMM

Sisukord Sisukord..........................................................................................................................1 1.Alkohol........................................................................................................................ 2 2.Rumm...........................................................................................................................3 2.1 Rummi ajalugu......................................................................................................3 2.2 Valmistamine........................................................................................................ 4 2.3 Erinevused.............................................................................................................5 2.3.1 Rummid on võimalik jaotada esmalt kaheks: ................................................5 2.3.2 Järgmise jaotuse kohal jagunevad rummid nelja...

Toit → Joogiõpetus
69 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Viinamarja sordid

Viinamarjad Punased viinamarjad Punane Veinimaa Piirkond iseloomustus viinamari Cabernet Sauvignon Prantsusmaa; Languedoc Mustsõstar, mustpipar, Tsiili; Roussillonis vanill,rosmariin,piparmünt, Argentiina; tubakas, eukalüpt, roheline Austraalia pipar Merlot Prantsusmaa Bordeaux Marjane, mustpipar, sinine Pomerol ploom, must kirss, rabarber, põldmari, Syrah Prantsusmaa Rhône`i org Tuliselt vürtsikas, tummine, üleküpsetatud ...

Toit → Joogiõpetus
33 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Mõisted

Mõisted VITIS VINIFERA- METSIK VIINAMARJATAIM PHYLLOXERA- VIINAMARJATÄI BOTRYTIS- VÄÄRISHALLITUS CHATEAU- VEINIMÕIS BORDEAUX`IS CLOS- VEINIMÕIS BURGUNDIAS DOMAINE- VEINIMÕIS HISPAANIAS MIS EN BOUTEILLE- VILLITUD MÕISAS CRU CLASSE- KÕRGEMAD KVALITEETKLASSID CUVEE-SEGATUD VIINAMARJASORTIDEST VEIN VILLAGE- VEINIKÜLA VENDAGE TARDIVE- HILINE VIINAMARJAKORJE RESERVA- TAMMEVAADIS HOITUD MIINIMUN 3-4.A

Toit → Joogiõpetus
19 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Tee

Referaat TEE Tallinn 2010 SISUKORD EESSÕNA..........................................................................................................3 1. Tee tootmine..................................................................................................................................... 4 2. Tee ajaloost.......................................................................................................................................5 3. Teesordid.......................................................................................................................................... 7 4. Tee valmistamine..............................................................................................................................8 5. Tervislikud omadused...........................................................................................................

Toit → Joogiõpetus
42 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Joogikaart

SHAMPANJA Prosecco Special Cuvee, Zonin, Itaalia( Italy) 20cl 5,50 Fresita, Tsiili( Chile) 20cl 5,50 MUMM CORDON ROUGE BRUT 20 CL 17.90 MUMM CORDON ROUGE BRUT 75 CL 50.50 VAHUVEIN Prosecco Extra Dry, Fantinel, Itaalia (Italy) 3,90 DUC DE PARIS 12 CL / 75 CL 2.00 / 11.00 FREIXENET CARTA NEVADA SEMISECO 75 CL 12.00 JACOB'S CREEK CHARDONNAY 75 CL 18.00 MARTINI ASTI 75 CL 18.00 APERATIIV/Aperitive/ Extra Dry, Cinzano 8cl 3,00 Bianco, Cinzano 8cl 3,00 Rosso, Cinzano 8cl 3,00 Rosé, Cinzano 8cl 3,00 Campari Bitter 4cl 3,00 Ouzo 4cl 3,00 VALGED MAJAVEINID GRAFFIGNA CHARDONNAYSAUVIGNON BLANC 12 CL/75 CL 2.20 / 12.00 KUIV, RIKKALIK, AROMAATNE JA KERGELT VÜRTSIKAS ARGENTIINA VEIN Sobib kala ja valgest lihast roogadega. Dry, rich, aromatic and s...

Toit → Joogiõpetus
23 allalaadimist
thumbnail
31
odt

Joogiõpetus

VESI Pakutakse mineraal, allika ja lauavett. Puhas kraani vesigi võib osutuda õigel serveerimisel väga tulusaks müügi artikliks (sidrunivesi). Euroopa standardite kohaselt peab mineraalne naturaalne vesi olema püsiva mineraalide koostisega, pumbatud looduslikult kaitstud maa-alusest allikas, mille juures toimub ka villimine. Villitud vett, mis ei vasta nendele nõuetele, kuid peab samuti olema puhas ja bakterioloogiliselt ohutu, tuleb Euroopa standardite kohaselt nimetada allikaveeks (springwater) või laua veeks (table water). Naturaalse mineraalvee koostis sõltub pinnasest, läbi mille vesi filtreeritakse. Soola sisalduse järgi jaotatakse mineraalveed kolme rühma: 1. väga madala mineraalide sisaldusega (mineraal soolade sisaldus alla 50 mg 1 liitri kohta. 2. madala mineraalide sisaldusega (oligo mineral) (mineraal soolade sisaldus alla 500 m...

Toit → Joogiõpetus
193 allalaadimist
thumbnail
39
rtf

Jookide tehnoloogia

Jookide tehnoloogia Mahl- Vedel ( peamiselt puuviljadest ja marjadest ning köögiviljadest saadud) toiduaine, milles tooraine toiteväärtus on suures ulatuses säilinud Naturaalsed mahlad - Ühest või mitmest liigist. Suhkrust ja teistest ainetest puhas, värsketest või külmutatud viljadest. Naturaalne toormahl- kuumtöötlemata.Toormahl on naturaalse mahla erivorm, see ei ole kuumtöödeldud ning sellele pole lisatud teisi toiduaineid. Toormahlal peab olema viljale iseloomulik lõhn, värv ja maitse. Naturaalsetes mahlades on hapete ja suhkrute vahekord sageli maitsmismeelele harjumatu, seetõttu juuakse neid paljalt suhteliselt vähe. Joogimahlad- mahlale on lisatud vett või suhkrut, suhkrutooteid, orgaanilisi happeid Mehud- viljalihaga mahlad, sisaldaad lahustumatuid aineid. nt: pektoosi, tselluloosi jms. Toorainest tehakse püree, see homogeniseeritakse, pastöriseeritakse ja villitakse Pakendid- Levinuim tetrapakk. Pakend ...

Toit → Joogiõpetus
46 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Jookide valiku põhimõtted

Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus Jookide valiku põhimõtted ( Referaat ) Koosta ja : Annika Vomm Juhendaja : Veronika Vaino JÕHVI 2013 Õlled KERGED, PEHMED LAGER- ÕLLED Need on head januõlled, suhteliselt iseloomutud, nii et nende juurde sobiks midagi teravamat, vürtsikamat. Ka kuuma ja päris tulist toitu võiks soovitada. NISUÕLU (nt Hefe-Weissbier) Selle õlle omapärast pärmimaitset ei tohiks alla suruda. Seepärast võiks juurde näksida midagi pehmemat, kergemat, nt mahedat juustu. Ka grillitud köögivilju või kergemat kanarooga. SAKSA-TÜÜPI PILSNER ÕLLED Iseloomulikult tugev humalamaitse võib jääda domineerima väga paljude t...

Toit → Joogiõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
9
odt

Joogiõpetus

Joogiõpetus Joogietikett joogid joogid külmad kuumad alkohoolsed: mittealkohoolsed -lahjad -kanged Alkoholisisaldus Lahjad joogid Alkoholi % Õlled .4-6 Lahjad veinid .6-12 Kanged veinid .11-17 Koore- ja munaliköör 15-22 Kanged joogid Alkoholi % Piiritus .95,5-96,8 Viin .38-58 Konjak ja brändi .40-45 Rumm ...

Toit → Joogiõpetus
30 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Joogikaart

Kanged alkohoolsed joogid Piiritusjoogid Cachaca Pitu 4 cl 3.00 / 46.94 EEK Viinad Smirnoff red 4 cl 3.00 / 46.94 EEK Smirnoff black 4 cl 3.50 / 54.76 EEK Smirnoff maitseviinad 4 cl 3.50 / 54.76 EEK Viru Valge 4 cl 2.50 / 39.12 EEK Viru Valge maitseviinad 4 cl 2.50 / 39.12 EEK Viru Valge (mini pudel) 5 cl 2.50 / 39.12 EEK Grappa Grappa Paganini 4 cl 3.00 / 46.94 EEK Vi...

Toit → Joogiõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

Bitter

Triinu Smuul KP2-10 Ajalugu Sarnasust teise suure jookide rühma ­ vermutitega lisab asjaolu, et oma teekonda alustasid bitterid seedimist parandava arstirohuna. Teadupäralt loetakse esimeseks vermutivalmistajaks Hippokratest. Kuulus Vana-Kreeka leidis nimelt, et kui magusas veinis leotada koirohtu ja keeta punet, saab seedimist soodustava ja lõõgastava joogi. Põhimõtteline erisus seisneb selles, et vermuti peamise komponendina kasutatakse veini, bitterite puhul on aga aluseks kange alkohol. Mitmed bitterid, näiteks Angostura bitter või Underberg, on ka tänasel päeval eeskätt hinnatud kui arstimid. Valmistamine Bittereid valmistatakse maitsetaimede destilleerimise ja leotamise teel. Maitsestamisel kasutatakse apelsinikoort, hiniini, angostuurapuu koort, krootonit, artisokki, pomerantsi, rabarerit, koirohtu, ema- ja koldjuurt, jne. Lisanditena nelki, vanilli, koriandrit, lavendlit, muskaati ja palju muud. Arusaadavalt hoiavad to...

Toit → Joogiõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Tehnoloogia eksami küsimused

1.VEE TÖÖTLEMISE MEETODID TEHNOLOOGILISE VEE VALMISTAMISEKS Karastusjookide valmistamisega tegelevates ettevõtetes on vee vajadus 0,166 kuni 0,2 m³/dal joogi kohta. Siirupite valmistamisel on veekulu 0,056 m³/dal kohta. Karastusjookide valmistamiseks kasutatavast veest tuleb eelkõige eemaldada Ca ja magneesiumi ioonid ning hüdrokarbonaadid. Soovitatavad vee töötlemise meetodid on järgmised: · ioonvahetus; · elektrodialüüs; · pöördosmoos; · hapetega neutraliseerimine; · reagentidega konditsioneerimine. Hüdrokarbonaatide neutraliseerimine väävel-, sool-, fosfor- ja piimhapetega on lihtsam võimalus vee aluselisuse kõrvaldamiseks. Väävel- ja soolhappe kasutamine on võimalik kui vees on olemas teatav tähtsusetu kogus sulfaate ja kloriide, aga piimhappe kasutamine kui vees sisaldub teatud kogus naatriumhüdrokarbonaate. Selle meetodi puuduseks on vee neutraliseerimine hapetega, mis moodustavad vaba süsinikdioksiidi, mis...

Toit → Joogiõpetus
52 allalaadimist
thumbnail
11
odt

„Vana Tallinn“

HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUS KOKK ­07B Jaanika Andron Referaat ,,Vana Tallinn" Juhendaja : Enna Kallasvee Uuemõisa 2010 Sisukord Sissejuhatus..........................................................................................................................................3 Vana Tallinn..........................................................................................................................................4 Kokteilid..........................................................................................................................................4 Auhinnad..........................................................................................................................................6 Vana Tallinn Cream.......................................................................................................

Toit → Joogiõpetus
18 allalaadimist
thumbnail
9
odt

Alkohoolne jook Viski

Alkohoolne jook Viski Referaat Sisukord Ajalugu.................................................................................................................................................3 Kuidas valmib piiritus? ........................................................................................................................4 Destilleerimine. ...............................................................................................................................5 Küpsemine. .....................................................................................................................................5 Valmistamise eripärad .........................................................................................................................6 Kaubamärke .........................................................................................................................................7 Ballant...

Toit → Joogiõpetus
44 allalaadimist
thumbnail
32
docx

Referaat - Kohv

Põltsamaa Ametikool Kohv Referaat Maiu Roio Põltsamaa 2010 Kohvi kodumaa on Aafrika. Kohvi avastamise kohta on mitmesuguseid lugusid. Ühe tuntuma legendi kohaselt olevat kohvitaime avastanud kitsekarjus, kes märkas, et tema loomad ei taha enam öösiti magada. Ta jälgis loomi ning pani tähele, et kitsed närivad mingi tundmatu taime lehti. Seejuures hakkasid loomad rõõmsalt kepslema. Karjus rääkis oma avastusest naabruses asuva kloostris, kus otsustati asja uurida. Mõistatusliku taime lehtedest ja viljadest valmistati jooki, mille mõju osutus üllatavalt tugevaks. Tõenäoliselt 6. sajandil levis kohvipuu Etioopiast Jeemenisse ning sealt teistesse islamiusulistesse maadesse. Legend räägib kohvi jõudmisest Jeemenisse järgmist. Kord jäi üks rändav araabia kaupmees ...

Toit → Joogiõpetus
83 allalaadimist
thumbnail
44
doc

Brandi ja konjak

ALKOHOOLSED JOOGID Mis on brändi ja konjak? Võib öelda, et kõik konjakid on brändid, kuid kaugeltki iga brändi pole konjak. Laiemas mõttes nimetatakse brändiks mitmeid puuviljadest (viinamari, õun, aprikoos, pirn jt) valmistatud ning tammevaadis laagerdatud destillaate. Kitsamas tähenduses, mis on kooskõlas Euroopa Liidu seadusega aastast 1989, võib brändiks nimetada üksnes viinamarjaveini destilleerimisel saadud kuni 94,8% alkoholisisaldusega jooki, mis on vähemalt aasta suures või pool aastat väikses tammevaadis laagerdunud. Tootenimesid cognac, armagnac ning brandy de Jerez võib kasutada vaid apellatsioonireeglitega fikseeritud piirkonnas, kindlaksmääratud toorainest traditsioonilisel menetlusel valminud brändide puhul. Ajalugu Nimetus brandy, mis on hollandlastelt laenatud sõna brandewijn mugandus ning pärineb märksa hilisemast ajast kui jook ise, tähistas algselt liigsest veest vabastatud veini kontsentraati. Laevaomanike me...

Toit → Joogiõpetus
48 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Teraviljaviski

TERAVILI Kõige vanem ja kuulsam teravili on kindlasti oder: Sotimaal kasutatakse idandatud otra, Iirimaal idandatud ja tavalise odra segu. Otra on hinnatud juba vanadest aegadest peale ja ta on tihti sattunud ka vermitud müntide peale. Võimalik, et vanad egiptlased tegid oma esimesed õlled juba ammu enne Kristuse sündi. Ju see on odra võime kasvada suhteliselt vaesel, vähese lämmastikusisaldusega pinnasel, mis teeb ta nii sobilikuks alkoholi kääritamisel. Isegi enamikule rukkiviskidest lisatakse pisut otra. Ka odrasorte on erisuguseid: kui sotlased eelistavad kaherealist, siis rukki- ja Bourboni viski valmistamisel lisatakse kuuerealist otra. Aretatud on ka odrasorte, mille saagikus on suurem, samas ei sobi need nii hästi viskitootmiseks, sest nad sisaldavad palju lämmastikku, mis mõjutab omakorda viski maitset. Rukist hakkasid viskivalmistamisel suuremal määral kasutama iirlastest väljarändurid Ameerikas, seda nii idandatud kui ka idan...

Toit → Joogiõpetus
20 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Asukoht ja topograafia

Asupaik ja topograafia Istandiku asupaik on ühenduslüliks valdava mullastiku ja piirkonna üldise kliima vahel. Asendi tõttu võib kliima olla lõunapoolsem kui ümbruskonnas, pinnast võib mõjutada erosioon. Looklevas Moseli orus on palju istandikukohti. Parimad neist asuvad lõunapoolsetel nõlvadel. Piirkonna lauskjamatest osadest saadud veinil pole nii hõrk ja intensiivne maitse. Otsustav tähtsus võib olla ka muil tegureil. Isoleeritud mäed soodustavad õhu liikumist ja vähendavad kevadiste külmade ohtu. Seda vähendavad ka jõed, sest need tõstavad veidi õhutemperatuuri õhuvoolude tõttu. Tähtis on ka kõrgus merepinnast; sajameetrine tõus alandab keskmist temperatuuri 0,6 ºC võrra. Inimtegevus võib paiku muuta. Sageli istutatakse tuulevarjuks puid, ka erodeerunud pinnase saab mäejalamilt kokku koguda ning mäkke tagasi vedada. VIINAPUUD JA SORDI D Viinamarjasortidel on veinistiilide kujundamisel suur tähtsus. Kõigepealt määrab sort vein...

Toit → Joogiõpetus
14 allalaadimist
thumbnail
0
DOC

Viin

docstxt/1299219126130078.txt

Toit → Joogiõpetus
28 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Absinth

Absint Koostanud: Siim Sommer K-06B Sissejuhatus Absint ehk rahvapäraselt koirohuviin (hüüdnimi roheline haldjas, prantsuse keeles la Fée Verte) on aniisimaitseline, kergelt kibe, kahvaturohelist või valget värvi, kange (45% kuni umbes 72%) destilleeritud alkohoolne jook ja aperitiiv. Traditsionaalse absindi retsepti põhiosa moodustavad aniis, koirohi, ja apteegitill. Kuigi tihti arvatakse ekslikult, et absint on liköör, sisaldab see palju alkoholi ja väga vähe suhkrut ega vasta seega likööri definitsioonile. Traditsiooniline viis absindi serveerimiseks on selle lahjendamine jääkülmas vees, suhtes umbes kolm kuni viis osa vett ühele osale absindile, mille käigus muutub segu valgeks ja läbipaistmatuks. Vastavalt maitsele lahustatakse vett läbi erilisele absindilusikale asetatud suhkrutüki. Serveerimise rituaalist on saanud peaaegu sama tähtis osa kui joomises...

Toit → Joogiõpetus
31 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Küprose veinid

Järvamaa Kutsehariduskeskus Kodumajandus KM32 Epp Nuhkat KÜPROSE VEINID Referaat Juhendaja: Ruth Muru, Õpetaja-metoodik Särevere 2011 SISSEJUHATUS........................................................................................2 AJALUGU...............................................................................................3 KÜPROSE VEINIDE VALMISTAMISE ERIPÄRA.......................................................4 KÜPROSE VEINIDE TOOTJAD..........................................................................6 KÜPROSE VEINIDE TUNTUS MAAILMAS............................................................7 KÜPROSE VEINIDE SORTIMENT.....................................................................8 KASUTAMINE KULINAARSEL EESMÄRGIL.....

Toit → Joogiõpetus
18 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Viski

VISKI Kristiina Jaagus MT-09A Viski on teraviljade, nagu oder, mais, nisu, rukis, meskist destilleeritud kange alkohol, mis on küpsenud puidust vaatides (tüüpiliselt tammevaatides). Viskid erinevad alkoholikoguse, tootmisaine ja kvaliteedi järgi. Valmistamine Viski täidlus ja tajutavad omadused sõltuvad eelkõige vaskkeedu-katla kujust. Kõrged ja sihvakad katlad (kolonnid) võimaldavad toota kergemat piiritust. Madalad, ümarad ja väiksemad katlad (potid) aga rikkalikku täidlasemat piiritust. Viskipiiritus villitakse vaatidesse lahjendamata. Joogi värvus, aroom ja maitse sõltub edaspidi vaadis küpsemise ajast. Pärast pudelisse villimist viski enam edasi ei arene. Viski jagunemise tüübid linnaseviski tõrrelinnaseviski, mis sisaldab linnaseviskisid vähemalt kahest viskivabrikust valiklinnaseviski ehk ühelinnaseviski mis on ühe kindla viskitehase toodang, kuid erinevatest pruulimislaaridest kokku segatud, et tagad...

Toit → Joogiõpetus
27 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Traditsiooniliselt kääritatud joogid konspekt

KÜSIMUSED! 1. Kas mees- või naisisik avastas käärinud joogi? - Meestik 2. Milline oli Sumerite õlle sortiment? - Meeõlu ja tavaline õlu 3. Kes kehtestas maailma esimese joogimaksu? - Keiser Friedrich I 4. Vanas Egiptuses oli õllepealinnaks - milline linn? - Babüloonia 5. Humal võeti kasutusele, mis aastal ja kus? - 768 a. 6. Keskajal õlu ja klooster. Kas sobisid? Kas munk oli õlle nägu või õlu oli munga nägu? - Sobisid väga hästi, see oli lausa elutähtis tegevusala. Mungad panid tarkused kirja ning tänu sellele arenes kloostri õlle kvaliteet pidevalt. 7. Mis aastal alagas kultuurpärmi kasutamine? - 1551 aastal Münchenis 8. Milliseid õlle sorte pruuliti 18. saj Inglismaal? - ale’i, kange õlu nn beer, lahja õlu nn. two-penny 9. Mis taim (ed) annab õllele punaka värvitooni? - Liht-naistepuna 10. Kus asub veini valmistamise algkodu? - Mesopotaamias 11. Kes oli (on) veinijumal? - Dionysos 12.Mis jook on Malvasia? - Kreeka vei...

Toit → Joogiõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Joogi ajalugu

AJALUGU 1. Kas mees- või naisisik avastas käärinud joogi? Veini ja õlu avastajaks oli ilmselt meesterahvas. 2. Milline oli Sumerite õlle sortiment? Tunti tavalist ja meeõlut, kusjuures viimane polnud siiski mitte mõdu (meejook). 3. Kes kehtestas maailma esimese joogimaksu? Babüloonia kuningas Hammurabi (elas 1728-1686.a. e.Kr.) poolt koostatud maailma esimeses teadaolevas tsiviilkoodeksis reguleeriti muuhulgas ka õlle kasutamine ja valmistamine. Selle kohaselt määrati kindlaks õlle hind. Joogimaksu kehtestamise peale tulid vaaraod alles Kleopatra ajal, millest saadud raha kulutati püramiidide ehitamiseks. Põhjendusena toodi siiski esile vajadus piirata üleüldist joomarlust. Sellega oli sündinud maailma esimene joogimaks, mis tuli ja jäi. 4. Vanas Egiptuses oli õllepealinnaks - milline linn? Kui Egiptus sattus helleenide mõjusfääri sai kuulsaks õllelinnaks Niiluse deltas paiknenud Pelusion. 5. Humal võeti kasutusele, mis aasta...

Toit → Joogiõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
36
pptx

Brändi

Brändi Ajalugu Brändit on valmistatud tõenäoliselt juba alates 12. sajandist. Ilmselt olid need foiniiklased ja roomlased, tänu kellele veinivalmistamise kunst levis üle kogu Lõuna-Euroopa. 17. sajandi alguses oli brändi üks olulisimaid tooteid Prantsusmaal, mis aitas kaasa majanduse kasvule. See levis läbi Hollandi Inglismaale, Kaug-Idasse ja Ameerikasse. Brändi on alkohol, mis on destilleeritud puuviljadest. Sõna brändi tuleneb inglise sõnast brandy, mis on lühend sõnast brandywine, mis oma korda tähendab ,,põletatud vein’’. Brändit võib valmistada kõikvõimalike puuviljade mahladest ja pressimisjääkidest, mida on võimalik kääritada. Erinevad brändid Kõige kuulsam brändi on kahtlemata konjak, mis on oma nime saanud Cognaci linnakese järgi Prantsusmaal. Brändit, mis on toodetud mujal Prantsusmaal või mujal maailmas, ei tohi ametlikult konjakiks kutsuda. Ka Cognaci piirkonnas tehtud jooki ei ole lubatud nimetad...

Toit → Joogiõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Joogiõpetus: kohv

Joogiõpetus ISESEISVA TÖÖNA VASTAB KIRJALIKULT KÜSIMUSTELE. 1. Nimeta erinevaid kohvisorte ja too välja nende erinevused. Araabika-levinum ja parim kohvisort Robusta-maitselt araabikast tugevam(robustsem), rohkem kofeiini 2. Kohvipuu- kirjelda Kasvab 7-8m kõrguseks, kuid kultuurtaimed lõigatakse 2-4m pealt maha, et saavutada laiust. Kohvi lehed on 10-15cm pikad, läikivalt tumerohelised heldama alapoolega. Kohvi marjad on kirsisuurused ning tumepunast värvi. Valmimine võtab aega 8 kuud. Kohvipuu hakkab õitsema 2-4 aastaselt. Kohvi saab koristada alates puu 5.eluaastast mitu kord aasta jooksul. 25. eluaastast alates muutub puu vanaks, kuid võib veel eksisteerida. Kohvipuu nõuab 19-25 kraadist temperatuuri. Ei kannata külma, kuid ei sure juhusliku külma öö tõttu. 3. Nimeta erinevaid kohvijooke. 7 tk Cappuccino, Caffè Latte, Caffè Macchiato, Espresso, Con Panna, Ristretto, Cafè au Lait. ...

Toit → Joogiõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Tee

TALLINNA TEENINDUSKOOL Hanna Seeder MK13-TE1 TEE Referaat Juhendaja: õp. Aive Antson Tallinn 2013 Sisukord SISSEJUHATUS................................................................................................3 Referaat „Tee“ Hanna Seeder 1TEE VALMISTAMINE.......................................................................................4 2MUST TEE.................................................................................................... 5 2.1TUNTUMA...

Toit → Joogiõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Töökohapõhine ülesanne - lauaveed

Tunnus Saku Õlletehas A.Le Coq Kaubamärk Vichy Classique, Aura Spring, Vichy VivaSport, Aura Plus, Värska, Vichy Juicy Water, Aura Fruit, Vichy Ice Tea. Aura Near Water, Vitamineral. Gaasita Vichy Classique Still Aura Spring gaseerimata vesi. gaseerimata vesi. Gaasiga Vichy Classique Aura Spring kergelt Carbonated gaseeritud gaseeritud vesi. vesi. Maitsestatud Vichy Juicy Water and Mustika-maitseline Apple Juice – gaseerimata Aura Fruit, õunamaitseline jook. gaseerimata. Mineraalvee Saku Õlletehase sortimendis ei leidu Värska, soolaka d ...

Toit → Joogiõpetus
11 allalaadimist
thumbnail
6
docx

COCA

COCA-COLA Coca-Cola ehk kokakoola on karboniseeritud karastusjook, maailma populaarseim karastusjook ning esimene ja populaarseim koolajook. Coca-Cola ja Coke on USA ettevõttele The Coca-Cola Company kuuluvad registreeritud kaubamärgid, mille all turustatakse mitut joogisorti, sealhulgas Coca-Cola Classic ehk Coca-Cola ja Coca-Cola light. Selle logo on üks maailma tuntumaid kaubamärke ja lääne elulaadi sümbol. Nime osa ’Cola’ on vaba ning seda kasutatakse ka paljude muude koolajookide nimes. Atlantas, Georgias valmistati jooki esmakordselt aastal 1886. Coca-Cola leiutaja John Pemberton ei turustanud jooki hästi, kuid firma omandas Asa Candler, kelle firma toodab jooki ka tänapäeval. Candleri ning tema järglaste turundusoskus tegi Coca-Cola USA ning hiljem kogu maailma pupulaarseimaks karastusjoogiks. AJALUGU Coca-Cola leiutas algsel kujul ameeriklane John Stith Pemberton. Aastal 1888, ve...

Toit → Joogiõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kohv

KOHV Kohv on mõrkjas jook, mida valmistatakse kohvipuu vilja röstitud ja jahvatatud seemnetest. Neis sisalduva kofeiini tõttu mõjub see ergutavalt. Kohvipuu on pärit Aafrikast. Ühe legendi järgi avastati kohvi selline toime Etioopias, kus üks kitsekarjus märkas kohvipuu marju söönud kitsede ootamatut reipust. Sealt liikus kohv edasi Türki, kus hakati kohviube röstima. Teine lugu räägib sellest, kuidas üks araabia arst kasutas kohvi marju arstirohuna. Tõene paistab olevat see, et 15. sajandil kasutati kohvi esimest korda Jeemenis tema ergutava toime tõttu. Euroopasse jõudis kohv 17. sajandil, Ameerikasse 18. sajandil. Tänapäeval on kohvitööstus üks suuremaid tööstusharusid maailmas, andes tööd vähemalt 20 miljonile inimesele. Kohvi nimetus arvatakse pärinevat Etioopia piirkonna Kaffa nimest, teise teooria järgi araabiakeelsest sõnast kahwa, mis algselt tähendas veini, 16. sajandil juba ainult meile tuntud kohvi. Suuremad kohvitoo...

Toit → Joogiõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
48
ppt

VEIN

VEIN Koostaja: Marleen Alle K-12A SISSEJUHATUS 1. Veinivalmistamise ajalugu 8. Roosa vein ja klarett 2. Veinivalmistamise algus 9. Punane vein Hispaanias 10. Cava, Champagne ja teiste 3. Oskus lugeda etiketti vahuveinide valmistamine 4. Kvaliteetveinid 11. Veinide säilitamine 5. Traditsioonilised veinid 12. Tarbimine ja sobivad 6. Laagerdunud veinid klaasid 7. Valge vein 13. Kasutatud materjal VEINIVALMISTAMISE AJALUGU  Veini valmistamine, kui  Kreeklased on veini selline, oli vanasti säilitamise kunsti eelkäijad ja leiutajad seotud nõidumise ja  Välja töötanud religiooniga konserveerimise viisid,  Esimestena hakkasid kasutades selleks puuvaiku veine klassifitseerima ja vürtse (vaiguga vein on ...

Toit → Joogiõpetus
18 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Kokteilikaart

Kokteilikaart After sex  2cl Vodka  1cl Creme de Banane  Apelsinimahl  Täida highball klaas jääga  Lisa viin ja liköör ning vala peale apelsinimahl Dry Martini  6 cl Gin  1 cl Dry Vermouth  Sheikimine  Martini klaas Tequila Sunrise  5 cl Tequila  9 cl apelsini mahl  1.5 cl Grenadine  Ehitamine otse klaasi  Highball klaas  Ei sega  Kaunista apelsinilõigu ja kirsiga Cuba libre  6 cl light rum  15 cl coca-cola  laimisektor  Collinsklaas  Ehitamine  Kaunista laimisektoriga Margarita  3.5 cl Tequila  2 cl Cointreau  1.5 cl sidrunimahl  Sheikimine  Martini klaas, mille äär on soolaga koos Iiri kohv  4 cl Irish whiskey  kuum kohvi  1-...

Toit → Joogiõpetus
4 allalaadimist
thumbnail
24
docx

Tee - ajalugu, ränne, traditsioonid

Tee - ajalugu, ränne, traditsioonid Tartu 2015 Sisukord Sissejuhatus........................................................................................................... 3 Tee ajalugu ja ränne............................................................................................... 4 Tee sordid ja tootmine............................................................................................ 5 Teejoomise traditsioonid: Inglismaa........................................................................7 Teejoomise traditsioonid: India............................................................................... 7 Teejoomise traditsioonid: Hiina............................................................................... 8 Teejoomise traditsioonid: Venemaa..........................................................................

Toit → Joogiõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
3
odt

MAHLAD

Kool õppesuund rühm nimi Mahl Referaat Juhendaja: Kuressaare 2012 Mida mahl sisaldab? Marjad ja puuviljad, millest mahla valmistatakse, sisaldavad ca 70­90% vett, seega on ka mahla peamine koostisaine vesi. Mahla energiahulga annavad temas leiduvad süsivesikud.Keskmiselt on see 100 g kohta 45 kcal. Kõige energiarikkamad on smuutid, kus 100 g energeetiline väärtus on 60 kcal. Köögiviljamahlade energiahulk on keskmiselt 25 kcal. Kõige süsivesikuterikkamad ja enam energiat andvad mahlad on viinamarja-, pirni- ja õunamahl. Mahlad, eriti aga smuutid, on arvestatav kiudainete allikas. Kiudained omakorda on vajalikud seedetegevuse korrashoidmiseks, seedetrakti rakkude toitmiseks, samuti suurendavad need toitkördi hulka, kiirendavad selle edasiliikumist ja viivad välja organismist mittesoovitatavaid jääke. Puuviljades ja marjades on võrdlemisi palju pektiinaineid, millel on ka ravitoime. Ne...

Toit → Joogiõpetus
17 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Täiuslik kohv

The perfect coffee. That is, to extract and put into solution, the coffee oils and the soluble (and semi-soluble compounds) that are formed when the coffee bean is roasted.18%-22% is the optimum extraction rate for good coffee. Under Extraction occurs when the brewing time is too short and not enough coffee soluble are extracted into solution. This can occur if the water is not hot enough or if the water passes through the ground coffee too quickly. An insipid, thin brew lacking in body and flavour will result. Over Extraction occurs when the water is in contact with the ground coffee for too long and too much of the coffee soluble are extracted than is desirable. A harsh tasting bitter brew will result. Freshness ­ Coffee is best enjoyed as soon as it has been brewed. Oxygen in the atmosphere causes the taste to rapidly deteriorate and the beverage loses its aromatic oils and may soon become sour, flat and lifeless. Freshly brew...

Toit → Joogiõpetus
12 allalaadimist
thumbnail
3
pdf

Joogikaart ja selle koostamine

Joogiõpetus 2006 Joogikaart ja selle koostamine Joogikaardile kantakse alkohoolsed ja karastusjoogid, tubakatooted, kondiitritooted. Alkohoolsete jookide valikul lähtub klient nende sobivusest valitud roogadega. Nii nagu roogade, on ka veinide valik väga suur. Selles orineteerumiseks on vaja põhjalikke teadmisi veinide omadustest, jooke valmistavatest maadest, tootjatest ja valmistamisaasta kliimatingimustest. Klassikaliselt paigutatakse alkohoolsed joogid järgnevalt: 1. Sampanjad ja vahuveinid; 2

Toit → Joogiõpetus
39 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Alkohoolse joogide liigitus, destileeritud joogid, destileerimata joogid, õlu.

JOOGID Joogid jagunevad: Alkohoolsed ja alkoholivabaeks ehk alkoholita jookideks. Esimesed sisaldavad üle 1,2 mahu % etanooli, sealhulgas õlu üle 0,5mahu% ALKOHOOLSED JOOGID Liigitatakse olenevalt etanoolisisalduselt · Lahjad ­ kuni 22 mahu% etanooli · Kanged ­ 22 kuni 80 mahu% etanooli · Üle 80 mahu% on piiritused Piiritused ja alkohoolsed joogid annavad kokku mõiste ALKOHOL. Alkohoolsed joogid liigitatatakse veel: - destilleerimata - saadakse vahetult alkohoolse käärimise käigus (vein, õlu) - destilleeritud ­ valm. Eelnevalt toodetud piirituse ( destillaadi) baasil (viin, napsud, brändi,viski Etanooli kontsentratsiooni alkohooses joogis, nn. joogi kangust väljendatatakse mahu%-des (vol) või kraadides, mis Näitavad etanooli kogust milliliitrites 100 ml joogi kohta. Peale etanooli tekib alkohoolsel käärimisel veel teisi ühendeid- metanool eh...

Toit → Joogiõpetus
60 allalaadimist
thumbnail
33
odp

KOHV- joogiõpetus

KOHV Koostajad: Gristi Adrat Kaja Maiste Marite Vendel Juhendaja: Ülle Tamsalu Rühm: TTP-10 Ajalugu Esmakordselt avastati kohvi Ida-Aafrika piirkonnas, mida me tänapäeval tunneme Etioopiana. Tuntud legend jutustab kitsekarjusest nimega Kaldi, kelle kitsed olid peale ühest põõsast marjade söömist ebatavaliselt erksad. See tekitas Kaldis uudishimu ning pärast marjade proovimist avastas ta, et need andsid talle uut jõudu ja energiat. Uudis jõuduandvast marjast levis kiiresti kogu piirkonnas. Mungad hakkasid marju kuivatama nii, et neid oli võimalik kaugemaisse kloostritesse transportida. Kloostrites söödi marju ja joodi peale vett, et palve ajal üleval püsida. Sealt liikus kohvi Türki, kus kohviube röstiti esmakordselt lahtisel tulel. Tänapäevase kohvi esimene variant saadi niimoodi, et rö...

Toit → Joogiõpetus
29 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Nektari mahlad

Nektari mahlad Suhkrud mahlas, nektaris ja mahlajookides Eesti elanik ostab ligi 20 kilogrammi suhkrut aastas. Sellele lisandub maiustustes, puuviljades ja teistes toiduainetes sisalduv suhkur. Seega tuleb hoolikalt jälgida, kui palju suhkrut tegelikult tarbid. Üheks magusaallikaks on näiteks mahlad ja nektarid. Vastavalt Eesti Toitumissoovitustele peaksid süsivesikud katma 55-60% toiduenergiast, kusjuures lastel ja vähese energiatarbega täiskasvanutel ei tohiks sahharoosist saadav energiahulk ületada 10% toiduenergiast.Mahlale, välja arvatud pirni- ja viinamarjamahl, võivad tootjad lisada maitse parandamiseks suhkruid ja suhkrutooteid (kuni 15 g liitri mahla kohta).Mahla, millele on lisatud suhkruid ja suhkrutooteid üle 15 grammi 1 liitri mahla kohta, nimetatakse magustatud mahlaks. Magustatud mahlale võib lisada suhkruid ja suhkrutooteid liitri mahla kohta kuni 100 grammi. Sidruni- ja laimimahlale ning...

Toit → Joogiõpetus
20 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

SIIDER

SIIDER Märt Aulik KP-41 Millest tehakse ! Siider: on värskete õunte või nende mahla täieliku või osalise alkohoolse kääritamise teel saadud jook. Minimaalne saavutatud alkoholisisaldus peab olema 5 %. Valmistamine ! Siider valmistatakse tootmispiirkonnas traditsiooniliselt kasvatatavatest siidriõuna sortidest järgnevatesse tehnoloogilistesse gruppidesse jaotatuna: magus, hapukas, mõrkjas, hapukas-mõrkjas, magusmõrkjas, mõrkjas-poolhapukas, poolhapukas ja poolhapukas-mõrkjas. . Õunad pestakse Seejärel purustatakse ja purustatud massil lastakse nati seista et esile tuleksid värvid ja aroomid Seejärel algab pressimine umbes 1 tonnist õuntest saab 600l mahla . Peale seda läheb majl käärimisele Mida aeglasem on protsess seda kvaliteetsem siider tuleb Kääritamine kestab 3 kuud ja selle ajaga on alkohooli sisaldus umbes 4,5% Peale seda algab 6 nädalane järelkääritamine Ajalu...

Toit → Joogiõpetus
17 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Vana Tallinn

Võrumaa Kutseharidukeskus Alkohoolsete jookide kaubamärgid Vana Tallinn Vana Tallinn on Liviko poolt toodetav liköör.Vana Tallinna likööri hakati tootma 1960.aasta septembris Tallinna likööri- ja viinatehases, praeguse nimega Liviko.Tehas sai endale nime tol ajal tootmises olnud likööri-viinakokteili esimeste silpide järgi. Liköör Vana Tallinn koosneb Jamaica rummist, vanillist,erinevate tsitrusviljade eeterlikest õlidest ja muudest lisanditest.Täpset retsepti hoiab Liviko saladuses. Kuulub likööride hulka, ehk siis kangema alkoholi rühma. Liviko tehas Tallinnas.Legend Linna all asuvates katakombides elas Alkeemik.Oma salajases laboratooriumis üritas ta leida igavese elu eliksiiri.Ta leidis valemi mis oli täiusele ülimalt lähedane,kuid just siis,kui ta oli lisamas viimast komponenti toimus hiiglaslik plahvatus, kogu linn värises ja jõgi tulvas laborat...

Toit → Joogiõpetus
11 allalaadimist
thumbnail
12
odp

Iiri viski

Iiri viski Viski on pika ajalooga jook. Eestis on viski alles lapsekingades. Viski on teraviljadest destilleeritud kange alkohoolne jook,mis küpseb tammevaatides. Joogi värvus,aroom ja maitse sõltub vaadis küpsemise ajast. Tuntumaid viskimaad on Iirimaa,Sotimaa ja Ameerika Iiri viski ehk Irish valmistatakse odralinnastest. Destilleeritakse vähemalt 3 korda ning küpseb tammevaadis vähemalt 3 aastat Aroomilt on iiri viski parfüümne, liköörne ja maarohune Vanaiiri keeles on viski Uisce Beatha ehk ,,eluvesi" Valik iiri viskisorte Eestis Jameson Irish ­ välimuselt kena,kuldne,kirgas. Maitselt on rikas,magus,mandlikoorene,pehme ning aroomilt on tammine,vaigune, iirisekomm,pähkline,burboonine Asukoht poelettidel on viskide juures,enamasti sotimaa viskide vahetus läheduses,kättesaadavus on hea.Hinnaklass varieerub 9.89-23.50 vahel. Pärnu Tervise Paradi...

Toit → Joogiõpetus
11 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Joogikaart

JOOGIKAART Kange alkohol Viin/Vodka/ Russian Standard Imperia 4cl 7 Viru Valge 4 cl 2.50 Smirnoff red 4 cl 3.50 Smirnoff black 4cl 3.50 Nemiroff Premium 4 cl 3.70 Viskid/Whisky/ Johnnie Walker Black Lable 4 cl 4.50 Jameson 4 cl 3.50 Jack Daniel`s Tennessee 4 cl 4.00 The Famous Grouse 4 cl 3.20 Bushmills Original 4 cl 3.00 Konjakid /Cognac/ Hennessy vs 4 cl 5.00 Hennessy vsop 4 cl 7.50 Hennessy xo 4 cl 16.00 Martell VSOP 4 cl 5.50 Martell XO 4 cl 13 Rumm /Rum/ Angostura Premium White Rum 50cl 3.20 Captain Morgan black label 4 cl 3.40 Captain Morgan spiced 4 cl 3.40 Pampero white rum 4 c...

Toit → Joogiõpetus
23 allalaadimist
thumbnail
1
xls

J9okide kalkulatsioon

Vana Tallinn Cranberry Ühik (ml, cl) Hind (1l hind) Summa Vana Tallinn 45% 50 cl 2 cl 6, 35 0,127 Aura jõhvikajook 1 l 8 cl 0,86 0,0688 Casanova White 37,5% 1l 2 cl 9,71 0,1942 Summa käibemaksuta 0,39 Käibemaks 20 % 0,07 Kokku 0,46 Arcata Sunset Ühik (ml, cl) Hind (1l hind) Summa Aura jõhvikajook 1 l 9 cl 0, 86 0,0774 laim 1 kg 3 cl 1,39 0,0417 Summa käibemaksuta 0,12 Käibemaks 20 %...

Toit → Joogiõpetus
13 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Joogikõrred

Iseseisev kodutöö Sedel: Joogikõrred Pane kirja võimalikult palju viise, mis mänge saab nendega teha ning mida sellega arendatakse Madli.vahtramä[email protected] Pealkiri Kodutöö+ oma nimi 1) Joogikõrtega saab mängida - näiteks: kõrrest puhumine, mängu oleks vaja vähemalt 2 last, sulgi või mdagi muud kerget. Suled panna lauale, lapsed kas istuvad toolidel, seisavad, lapsed peavad läbi kõrre puhuma nii kõvasti, et sulg hakkab liikuma, võidab see kes sule kaugemale puhub! Kõrrest niidi,lõnga, nööri läbi ajamine- see on peenmotoorika, näppudele vajalik Aukudega kõrred- torgata joogikõrtesse augud, vähemalt 20 , siis valada topsi mahla või vett, mängu mõte on see kes esimesena suudab topsi tühjaks juua läbi aukudega kõrre. Joogikõrsi saab üksteisega ühendada, tehes ussi või näiteks teha võistlus et kes teatud aja jooksul suudab pikima joogikõrre kokku panna 2) Joogikõrtega saab m...

Toit → Joogiõpetus
5 allalaadimist
thumbnail
14
docx

"Tee" referaat

TALLINNA TEENINDUSKOOL Jana Krot MK14-TE TEE Referaat Juhendaja: Sigrit Laur Tallinn 2015 Jana Krot Referaat ,,Tee" SISUKORD SISUKORD.................................................................................................................................2 SISSEJUHATUS.........................................................................................................................3 1 ISELOOMUSTUS...................................................................................................................4 1.1Tee tervislikud omadused...................................................................................................4 2MUST TEE.................................................................

Toit → Joogiõpetus
5 allalaadimist
thumbnail
44
docx

ITAALIA VEINID

Järvamaa Kutsehariduskeskus Müügikorraldus Referaat ITAALIA VEINID Terje Heidemann MK2 Juhendaja: Ruth Muru Paide 2014 SISUKORD SISSEJUHATUS......................................................................................................... 3 1.ITAALIA VEINIDE AJALUGU.................................................................................... 4 2.ITAALIA TÄHTSAIMAD VEINIREGIOONID................................................................5 3.KVALITEEDINÕUDED............................................................................................. 9 3.1.Vino da Tavola (VDT)...................................................................................... 9 3.2.Indicazione Geografica Tipica (IGT)..............................................................10 3.3. Denominacione di Origine Controllata (DOC).....................

Toit → Joogiõpetus
14 allalaadimist
thumbnail
22
odt

Joogiõpetus

Joogid Alapealkirjad Veinid liigitatakse:................................................................................................................................4 1. Mittealkohoolsed joogid 2. Alkohoolsed joogid 2.1. Kääritatud alkohoolsed joogid 2.2. Destileeritud alkohoolsed joogid 1. Mittealkohoolsed joogid Puhastatud kraanivesi. Hea filtriga puhastatult ei jää kraanivesi kvaliteedilt ja maitselt alla pudeliveele. Mineraal-, allika- ja lauaveed. Euroopa standardite kohaselt on naturaalne mineraalvesi püsiva mineraalide koostisega, pumbatud looduslikult kaitstud maa- alusest allikast, mille juures toimub ka villimine. Eestis loetakse mineraalveeks vett, mille mineraalainete sisaldus on üle 2 grammi ühe liitri kohta. Mineraalveed võivad olla gaseeritud. Villitud vett, mis ei vasta nend...

Toit → Joogiõpetus
28 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Kohvi valmistamine

Kohvi valmistamine Kohvi valmistamine ei ole lihtne. Esmapilgul tundub, et see on kuuma vee kohvipurust läbilaskmine ja kui vesi muutub tumepruuniks, siis ongi teil kohv. Kui teil veab, ongi nii. Kaks kõige lihtsamat ainet, mis kohvist eralduvad on värv ja kofeiin. Kuid valmistamise kunst keerleb just õigete komponentide õiges koguses eraldamises. Molekulaarsel tasandil on kohvi valmistamine vapper katse valitseda tuhandeid võistlevaid ja teineteist täiendavaid keemilisi reaktsioone. Mõned liitumid lagunevad kohe, teistel võtab see rohkem aega. Mõned lagunevad madalal temperatuuril, teised laia temperatuuriskaala juures. Mõnedel ühenditel on maitsele hea mõju kui neid on vähe, kuid nad mõjuvad halvasti suures koguses. Kuigi me ei pea keemikuteks hakkama, kui tahame head tassitäit kohvi, on tähtis aru saada, et komplekssed keemilised reaktsiooni...

Toit → Joogiõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Veini serveerimine ja sobivus

Veini serveerimise 5 põhireeglit! Veini populaarsus tõuseb iga aastaga, kuid meie teadmised selle ülla joogi serveerimisel on enamikel suhteliselt lünklikud. Veinimaailm ise on väga lai ning ka poodides on erinevate maade ja maitsetega veine rikkalikus valikus. Juhul, kui sa ei ole just eriline veiniekspert, siis küllap ostad seda maitsvat jooki põhiliselt hinna, värvuse (punane, valge, roosa) ja maitseomaduste (kuiv, poolkuiv, magus) põhjal. Kui soovid oma ostust kätte saada aga täit naudingut, on kasulik teada lihtsaid veinide serveerimise põhireegleid. 1. Veini säilitamine Veini säilitatakse valguse eest varjul ja pikali asendis. Pikali just seetõttu, et pudelikorgid kipuvad püsti seistes pragunema ja pudelisse pääsev õhk rikub joogi. Enne tarbimist tasuks aga veinipudelit hoida tund aega püstises asendis ja seda mitte raputada, et kõik setted vajuksid veinipudeli põhja. 2. Veini dekanteerimine Pikalt pudelis laagerdunud punase...

Toit → Joogiõpetus
14 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Viinamarjasordid

Joogiõpetus. Praktiline tund . VEINIVIINAMARJAD. Ülesanne: Täida tabelid - punased viinamarjad, valged viinamarjad - viinamarjade iseloomustamiseks: PUNASED VIINAMARJAD Punane viinamari Veinimaa Piirkond ( kui Iseloomustus (maitsed, on) lõhnad) Cabernet Sauvignon Bordeaux Aroomis võib leida mustsõstra, seedripuu ja rohelise paprika lõhna. Suure parkhappesisalduse tõttu lisatakse kaberneele tihti Merlot või mõnda muud pehmemamaitselist viinamar...

Toit → Joogiõpetus
12 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

H2O

H2O Vee omadused Läbipaistev, värvusetu vedelik Keemistemperatuur 100 °C Jäätumistemperatuur ­ alla 0 °C Vee tähtsus On kogu organismi oluline koostisosa Vajalik toidu seedimiseks, toitainete omastamiseks, jääkainete eraldamiseks Aitab kehatemperatuuri ühtlasena hoida Vee kasutamine põllumajanduses joomiseks ja toidu valmistamiseks hügieentoiminguteks soojuskandjana erinevates seadmetes tule kustutamisel kõikides tööstusharudes Veevajadus sõltub: Vanusest ­ vanemad inimesed vajavad rohkem vett kui lapsed Tervislikust seisundist ­ haigused põhjustavad veekaotust, veevajadus suurem Kehalisest aktiivsusest ­ higistamise tõttu suureneb veevajadus Ilmastikust ­ kuumal suvepäeval, soojades maades vajab inimene higistamise tõttu rohkem vett Toitude veesisaldus Köögiviljades on keskmiselt 93% mahlades ja piimas 89% puuviljades 86% lihas 68% leivas, juustus, võis, jahus, pähklites alla 50% Vee hulk kehas Imikutel 75% Noorukitel...

Toit → Joogiõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Veini valmistamine

Veini valmistamine Vein on marja- või puuviljamahla kääritamisel saadud alkohoolne jook. Veini tehakse peamiselt viinamarjadest. Eestis on veini tegemiseks kasutatud kohalikke vilju. Veini valmistamine on protsess, mis algab viinamarjade valikust ning lõpeb valmisveini pudeldamisega Vein saadakse viinamarjamahla või virde hapendamise abil, mis omakorda on käärimisprotsessi algatamise aluseks. Veiniteadust ja -valmistamist nimetatakse önoloogiaks. Saagikoristus Veini valmistamise esimene staadium on viinamarjakoristus. Saak korjatakse kui suhkru ja happe vahekord viinamarjades on saavutanud teatud kindla taseme. Saagikoristuse õigeaegsus on väga oluline, kuna viinamarjakobarate küpsemise lõpufaasis toimuvad biokeemilised protsessid ja ainevahetusmuutused väga kiiresti ning avalduvad hiljem tulevase veini omadustes. Fermenteerimine ehk kääritamine Fermenteerumise käigus muutub viinamarja mahl pärmi toimel alko...

Toit → Joogiõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kääritatud jookide kodused ülesanded

1 1. Arutle - kas mees- või naisisik avastas käärimise võlud...? Meesisik avastas kääritatud joogid oma laiskuse tõttu. 2. Sumerite õllesortiment? Tuntakse tavalist ja meeõlut. 3.Vana-Egiptuse õllepealinn oli? Babüloonia. 4. Kes ja kus kehtestas esimesena aktsiisi? Keiser Friedrich I (Barbarossa), Augsburgis. 5. Humala kasutamine algas? Aastal 768 pärinevad esimesed teated ka humala kasutuselevõtmisest. 6. Kas klooster ja õlu sobisid oma vahel kokku? Aja möödudes hakati kodusele pruulimisele kitsendusi tegema ning eesõiguse said kloostritele ja jõukamatele kaupmeestele. Eriti heaks peeti kloostriõlut. Paavst oli munkadele keelanud ära veini kasutamise, kuid õlle tarbimist ei mõjutanud ükski reegel. Sellest tulenevalt tegelesid kloostrid õlle tegemisega süsteemsemalt kui kodused majapidamised. Mungad panid oma kogemused kirja, mis oli aluseks kloostriõlle kvaliteedi pidevale tõusmisele. Samas oli munkadel hea ja kange õlle pruukimine ka ...

Toit → Joogiõpetus
34 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Siidri ajalugu

Sisukord Sissejuhatus................................................................................................................................2 1. Siidri ajalugu......................................................................................................................... 2 1.1. Nimest.............................................................................................................................. 3 1.2. Normandia siider..............................................................................................................3 1.3. Naturaalne süsihappegaas ja suhkur, mis on õunte oma..................................................4 1.4. Janukustutaja ja maksevahend......................................................................................... 4 1.5. Kõige populaarsem Inglismaal.........................................................................................5 1.6. Si...

Toit → Joogiõpetus
33 allalaadimist
thumbnail
7
doc

VEINI VEAD JA SELLE ÄRA TUNDMINE

Rakvere Ametikool Kristi-Leili Dreifeldt H-I kõ VEINI VEAD JA SELLE ÄRA TUNDMINE Referaat Juhendaja: Regina Paeste Rakvere 2010 Sissejuhatus.................................................................................................................................3 Oksüdeerumine........................................................................................................................... 4 Kuidas veini säilitada?................................................................................................................ 6 Kokkuvõte...................................................................................................................................7 Sissejuhatus Paljud meist ei saa arugi, et joovad tegelikult nn veaga veini st veini lõhnas või maitses või mõlemas esineb suurem või väiksem defekt, mida ei...

Toit → Joogiõpetus
20 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Filterkohv

Filterkohv Filterkohvi valmistamise meetod toodab kõige selgema tassi kohvi. Paberfilter ei lase tassi sattuda ei rasvadel, mis on presskannu meetodil valmistatud kohvijoogi pinnal, ega pisikesi kohvi jahvatuse osakesi. kui filterkohvi õigesti valmistada siis ei ole see kange ega vesine (lahja), ei ole see mõru ega kibe. Filterkohvi meetodil valmistatud kohvis on kõige selgemini tunda erinevate kohvide maitse erinevusi. Töövahendid: Filterkohvimasinad Tass ­filterkohv tassis valmistamiseks Kohviveski kohviubade jahvatamiseks Termosed ­ säilitamiseks Kohvifiltrid Koostisained: Kohv ­ kohvioad Vesi Serveerimisvahendid: Alustassiga tass Lusikas `'Filterkohv tassis'' valmistamine: 1. Jahvatada kohvioad. 2. Kuumutada vesi keemispunktini, tõstke pliidilt. 3. Kallata esimene portsjon vett kohvitassi selle kuumutamiseks. 4. Umbes 15 sekundi pärast on tass kuumenenud ning kannus oleva vee t...

Toit → Joogiõpetus
13 allalaadimist
thumbnail
9
ppt

Brändi

Koostas: Andrus Saartok Brändi on kääritatud viinamarjadest, veinist või veinitööstuse jääkidest destilleeritud ja tammevaadis laagerdatud alkohoolne jook, mis reeglina sisaldab umbes 40 (35% - 60%) mahuprotsenti alkoholi. Valmistamine Rääkides konjakist ja brändist, tasub tähele panna - nende jookide baasiks ei ole teraviljapiiritus, vaid piiritus, mida saadakse viinamarjadest. Calvados`e baaspiiritus saadakse aga õuntest. Slivovitz`i oma aga sootuks ploomidest. Meelde tasub jätta ka väide - kõik konjakid on brändid aga mitte kõik brändid ei ole konjakid. Mida see tähendab? Väide, et kõik konjakid on brändid aga mitte kõik brändid ei ole konjakid, tuleneb põhimõttest, et konjakit võib valmistada ainult ühes kindlas piirkonnas Prantsusmaal - Cognac`i piirkonnas. Ajalugu Esimesed teated brändilaadsete jookide valmistamisest Euroopas pärinevad juba 13. sajandist. Prantsusmaal, Armagnaci piirkonnas arvestatakse selle ajalugu aastast 128...

Toit → Joogiõpetus
15 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Jaapani viski

Jaapani viski Ajalugu Tootmine algas umbes aastal 1870. Kaubanduslikult hakati tootma 1924 (peale riigi esimese piiritustehase avamist). Kaks kõige mõjukamat tegelast Jaapani viski ajaloos Shinjiro Torii ja Masataka Taketsuru. Shinjiro Torii Torii oli Kotobukiya asutaja (Suntory). AkadamaPort Wine tegi temast eduka kaupmehe. Otsustas ehitada esimese Jaapani viski piiritustehase Yamazakisse. Torii soovis viskit, mis sobiks kokku traditsiooniliste jaapani toitudega, et selle maitse harmoneeruks nii vee kui teega. Torii palkas Masataka Taketsuru juhatajaks. 1934 lahkus Taketsuru oma enda ettevõttesse Dainipponkajusse (Nikka). Tuntuimad ettevõtted Suntory ja Nikka. Sarnaneb rohkem Soti viskile kui Iiri, Ameerika või Kanada viskile. Jaapani viski tootmine algas kui Soti viski taastamine. Pinoeerid nagu Taketsuru õppisid hoolikalt Soti viski valmistamist ja üritasid seda Jaapanis toota. Maailma parim viski Jaapani viski tunnustati maailma...

Toit → Joogiõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
16
odp

Tequila

Tequila Merilys Kängsepp Tequila ehk tekiila kange (38­50%) kergelt kibe alkohoolne jook Ajalugu Ettevõtlikud hispaanlased, kellele lahja ja hapukas pulque mokkamööda polnud, otsustasid agaavist midagi särtsakamat teha ning pärast mõningaid katsetusi valmiski märksa kangem jook mescal. Tükk aega hiljem, umbes 18. sajandil sai mescal omale nimeks tequila, seda pisikese Tequila linna järgi, mille ümber sinine agaav peamiselt kasvab. Kõik mujal toodetud sarnased joogid on mescal'id. Valmistamine Mida valmistatakse Mehhiko lääneosas asuva Tequila linna ümbruses. Tequila't valmistatakse sinisest agaavist. Linn ja jook on mõlemad saanud oma nime tequili suguharult, kes asustasid neid paiku enne asteekide vallutusi. Kokku valmistatakse 35 marki tequila't, arv on täpselt teada, sest tequila tootmine Mehhikos on rang...

Toit → Joogiõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Referaat Tee

TALLINNA TEENINDUSKOOL Karin Sarapuu MK13-TE1 TEE Referaat Juhendaja:Aive Antson Tallinn 2013 Karin Sarapuu Tee SISUKORD SISSEJUHATUS....................................................................................................................3 TEE VALMISTAMINE.........................................................................................................4 MUST TEE..........

Toit → Joogiõpetus
17 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Green tea

The Miracle of Green Tea Karen Kallais Tallinna Tervishoiu Kõrgkool 2013 Introduction Green tea is made from the leaves from Camellia sinensis. Green tea originates in China. The Chinese have known about the medicinal benefits of green tea since ancient times, using it to treat everything from headaches to depression. Green tea plantation Why is green tea so healthy? Green tea helps: o burn fat; o protects against heart disease; o lower blood pressure; o protect against diabetes; o prevent food poisoning; o prevent bad breath; o protect against cancer; o prevent arthritis; o improves your immunity; o protect against Alzheimer's disease; o fight allergies. The magic ingredients are polyphenols and epigallocatechin-3-gallate (EGCG). Polyphenols and epigallocatechin-3-gallate (EGCG) Phenols and polyphenols are compounds found naturally in ...

Toit → Joogiõpetus
3 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Baaritöö

BAARITÖÖ Baar- väike restoran või kohvik, kus on kõrge lett ja selle äärtes pukkistmed. Baar tuleb sõnast barrier,mis tähendab barrikaadi. Kokteil- lühike segujook. Kokteil on segatud jook. Serveeritakse kokteiliklaasist (6 cl), ei ole pikendatud, alkoholivaba jooki sisaldab kokteil vähem kui alkohoolset jooki. Väike kokteiliklaas, suur kokteiliklaas ­ valik oleneb sellest, kui palju jooki retsepti järgi valmistad (loe cl kokku). Erinevus segujoogist: Segujoogis on ülekaalus alkoholivaba jook, jook on tavaliselt pikk (pikendatud alkoholivaba joogiga, näiteks vesi, soodavesi, toonik, mahlad). Ajaloost 1806 The Balance ajakiri avaldas kokteili definitsiooni: kokteil on joovastav jook, mis koosneb erinevatest alkohoolsetest jookidest ja mida segades bitterite ja teiste lisanditega saame märkimisväärse dringijoogi. 1862 ­ ilmus esimene kokteiliraamat Jerry Thomas sulest 1869 ­ toimus esimene teadaolev kokteilivõistlus. Toimus see USAs Ne...

Toit → Joogiõpetus
26 allalaadimist
thumbnail
6
rtf

Grappa

GRAPPA Grappa on itaalia viimarjabrändi, alkohoolne jook, mida valmistatakse viinamarjadest mahla pressimisel tekkiva jäägi kääritamisel ja kääritise destilleerimisel. Grappa on tüüpiliselt viinamarja mahla väljapressimisel järel jäävate viinamarjakestade kogumis oleva magusainete destilleerimisel saadav kange jook. Trendijook grappa on alguse saanud tavalisest talupojapuskarist ja inimlikust soovist pigistada välja viimast kõigest, millest pigistada annab. Grappa on Itaalia rahvusjook, mida saadakse viinamarja pressimise jääkidest. Samalaadset kanget alkoholi valmistatakse kõikides maades, kus kasvab viinamari. Nii näiteks destilleeritakse Prantsusmaal jooki nimega marc, Ungaris on taoliseks joogiks palinca, Gruusias tata. Grappa on sisuliselt puskar, mis destilleeritakse veini kääritamise kõrvalproduktist viinamarja kestadest, milles on veel alkoholi. Inimene ei lase ju millelgi raisku minna, millest annab kraadi välja keerutada.V...

Toit → Joogiõpetus
35 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Apelsinilik��rid

HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUS Kokk 06 Kadi Suurkask Apelsiniliköörid: Cointreau, Grand marnier, blue curacao Referaat Juhendaja: Enna Kallasvee UUEMÕISA 2009 Cointreau Cointreau (Prantsusmaa, 40%). Üks populaarsemaid kõigist likööridest. Esmakordselt valmistas likööri aastal 1879 hr. Eduard Cointreau, väga eduka Loire Valley`s paikneva kondiitriäri ja destilleerimiskoja peremees. Cointreau on maguskibe liköör delikaatse apelsini maitsega, mis saadakse Euroopa, Kariibi, Põhja-Aafrika ja Kesk-Ida apelsinide koortest. Cointreau neli põhikomponenti on: 1) magusate ja mõrude apelsinide koored 2) alkohol ­ kõrgekvaliteediline, naturaalne ja neutraalne, 96%- line. 3) Suhkur ­ puhtaim ja valgeim 4) Vesi ­ kaks korda filtreeritud, kris...

Toit → Joogiõpetus
22 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Rummid. Powerpoint

Rumm Marju Zupsmann. Mj110. Ajalugu Rummi ajaloo alguse võib viia aega 10 000 aastat tagasi KaguAasias hakati kasvatama suhkruroogu. Väidetavalt toodeti müütilisi võimeid andvaid kääritatud jooke suhkruroost juba vanas Indoneesias, Indias ja Hiinas. Rummi algtooraine Rummi tooraineks olev suhkruroog on kõrge ja kiirelt kasvav taim, mis võib kasvada 56 meetriseks Saaki koristatakse veebruarist juunini. Suurte valtside abil pressitakse suhkruroost välja mahl, mille kuumutamisel moodustuvast pindmisest kristallilisest kihist tehakse suhkrut. Suhkruroog Rummi tootmine Saak koristatakse veebruarist juunini Suurte valtside abil pressitakse suhkruroost välja mahl, mille kuumutamisel moodustuvast pindmisest kristallilisest kihist tehakse suhkrut Rumm valmistatakse lahja alkoholi destilleerimisel Reserva ehk premium rummid Üldjuhul karamelli ei lisata Vanemate ja eelmistest pikemat aega tammevaadis küpsenud r...

Toit → Joogiõpetus
21 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun