Imetajad .Imetajad
ilmusid Maale keskaegkonnas, 200 miljonit aastat tagasi, kuid nende
tormiline areng toimus peamiselt uusaegkonna jooksul, pärast suurte
dinosauruste kadumist. Imetajad on vallutanud kõik eluks sobivad
keskkonnad: nad elavad maismaal (hunt), maa all (
mutt ),
õhus (
nahkhiir ) või vees (
delfiin ). Tänapäeval on maakeral
teadolevalt umbes 5000 liiki
imetajaid . Need loomad on valdavalt
vivipaarid (poegijad), nende munad arenevad kas osaliselt või
täielikult
emaslooma kõhus ja sündinud pojad sarnanevad oma
vanematega (nad ei pea enne täiskasvanuks saamist moondeid läbi
tegema). Kukurloomadel (nagu känguru ja
koaala ) lõpetab vastsündinu
oma arengu ema kõhul asetsevas kukrus. Ainukesed erandid kuuluvad
ainupiluliste seltsi, need on tänapäeval elavad ürgimetajad
nokkloom ja
sipelgasiil , kes
sigivad munemise teel ja hauvad oma
poegi
koopas . Kõik imetajad toidavad poegi emapiimaga. Enamasti
toimub see
nisade kaudu, välja arvatud ainupilulistel,kellel ei ole
nisasid ja pojad lakuvad piima ema kõhul olevalt karvadeta alalt,
kuhu see piimanäärmetest voolab. Nisasid on alti paarisarv, alates
ühest paarist (inimesel ja
ahvil ) kuni kümne paarini (mõnel
putuktoidulisel) ning see arv sõltub korraga sündivate
järeltulijate arvast. Samuti nagu
linnud , on ka imetajad
püsisoojased, nende kehatemperatuurei sõltu ümbritseva keskkonna
temperatuurist. Imetajad on ainsad loomariigi esindajad, kellel on
karvkate . Karvkate võib olla hõre või tihe, kuni rikkaliku
karusnahani, mis kaitseb looma väga tõhusalt külma eest. Kõik
imetajad hingavad kopsude abil, teiste hulgas ka mereelulised,
näiteks lamantiin, vaal või delfiin. Imetajate toitumisviis on
liigiti väga erinev: nad võivad olla
karnivoorid (söövad liha
nagu lõvi või hunt), herbivoorid (toituvad taimedest nagu
antiloobid), kalatoidulised (nagu delfiin), putuktoidulised (nagu
sipelgaõgija), räipesööjad (hüaan),
omnivoorid (söövad
enam-vähem kõike nagu siga või inimene), või koguni hamatofaagid
(imevad verd nagu
hiid vampiir). Imetajatel on harilikult kaks
järjestikust hambumust- piimahambad ja jäävhambad. Jäävhambaid
on piimahammastega võrreldes mõnevõrra rohkem. Hambumus on väga
tähtis, sest see on üks imetajate klassifikatsiooni põhialuseid.
Mõnel
imetajal polegi hambaid, või on neid väga vähe –see on
napihambuliste rühm, kuhu kuuluvad sipelgaõgija, vööloom ja
laiskloom . (Genevieve Warnau „
Kohtumine loomadega ”)
Sissejuhatus
Need
kiiresti
ujuvad veeimetajad kuuluvad vaalaliste seltsi,
hammasvaalaliste alamseltsi ja delfiinlaste sugukonda. Viimane hõlmab
näiteks delfiine, nokisdelfiine ja pringleid. Delfiinlased on
vaalaliste seltsi kõige liigirikkam rühm ( üle 40 liigi) ning nad
asustavad nii rannikumerd kui ka ookeane. Paljud delfiiniliigid
elavad karjadena koos, karjas kuni 1000 isendit. Nad orienteeruvad ja
otsivad toitu, saates pidevalt välja helisignaale, mis peegelduvad
teele sattunud takistustelt (kajalokatsioon). Ohu korral hoiatatakse
teisi liigikaaslasi.
Delfiini
kehaehitus Delfiinidel on voolujooneline, torpeedojas keha ja sile karvadeta nahk,
väliskõrvad ning tagajäsemed puuduvad.
Keha
on olenevalt liigist 1-10 meetrit pikk. Nende jõuline sabauim liigub
vees üles-alla ning tõukab neid edasi, loivataolised eesjäsemed
talitlevad samal ajal kõrgustüürina.
Seljauim hoiab keha
püstasendis. Delfiinidel on vaid üks pealael asuv hobuseraua
kujuline hingats, mille kaudu nad veepinnale tõustes hingavad.
Enamikul liikidel on esiletungiv nokataoline teravate hammastega koon
ning kumer ,,
otsmik ’’.
Toitumine
Delfiinid püüavad peamiselt kalu ja kalmaare ( ja teisi vähilaadseid), keda
nad
haaravad oma kooniliste hammastega ning
neelavad tervelt alla.
Kiirelt liikuvaid saakloomi aitab neil jahtida looduslik kajalood –
delfiinid
saadavad välja helisignaale, mis peegelduvad tagasi teele
jäänud kalaparvelt. Tihtipeale piiravad delfiinid, enne kui sööma
hakkavad, kalaparve ühiselt sisse. Mõnikord kasutavad nad valje
helisid parvekalade segadusse ajamiseks ja isegi halvamiseks. Nii
saab toidu kätte kergema vaevaga.
Hüpetega
edasi
Delfiinid
on kiired ning osavad ujujad. Nad hüppavad tihti veest välja ja
lendavad lühikest aega lainete kohal. Selliste hüpete ajal saavad
suure kiirusega kihutavad delfiinid hingata. Mõnikord teevad
delfiinid hoopis kaelamurdvaid hüppeid ja piruette. Arvatakse, et
lisaks hingamisele on hüpetel oma osa ka karjasisesel suhtlemisel.
Sigimine Emased delfiinid sünnitavad kord kahe-kolme aasta tagant üheainsa poja.
Poegitakse tavaliselt aasta kõige soojematel kuudel. Ema ja ka
teised karja kuuluvad emased aitavad pojal pinnale tõusta, et
vastsündinu saaks esimest korda
kopsud õhku täis tõmmata.
Imetatakse aga vee all.
Piim,
mida pojad ema nisadest imevad, on väga rasva- ja valgurohke ning
järglased kasvavad kiiresti. Poeg jääb pärast sündimist ema
juurde mitmeks kuuks.
Kajalokasitsioon
Delfiinid
on üsna jutukad. Nad suhtlevad omavahel vilistades, kuid jahti
pidades lasevad nad arvatavasti oma saagi leidmiseks kuuldavale palju
kõrgema sagedusega piiksatusi. Hiljutised uuringud lubavad oletada,
et kõrgehäälsed piiksatused tekitavad kaladel shoki, seega saab
delfiin nad hõlpsalt kätte. Kajalokasitsiooni juures aitab delfiine
rasvapadi. Delfiinidel asub peas
rasvaga täidetud õõnsus, mis
suurendab nende kajalokasitsioonisüsteemi tõhusust. See fokuseerib
ninakäikudes sündivaid helisignaale ning
saadab need välja
lühikestest kuivadest plõksudest
koosneva ,,helikiirena’’.
Signaalid peegelduvad teele sattunud takistustelt ning naasevad
alalõualuu kaudu sisekõrva. Tagasisaabunud helisid töödeldes
analüüsib aju, kus täpselt asub saak või mõni takistus.
Varjevärvus
Delfiinid on väga
iseloomulikult värvunud, sulandudes lainete sillerdusega
veepinna läheduses ning hajutades keha piirjooni. Säärane varjevärvus
peidab delfiine potentsiaalse saagi silmade eest ning päästab neid
haide ja mõõkvaalade hambust. Ja veel: ülalt vaadates sulandub
nende tume selg kokku veesügavustega, alt üles vaadates aga ei
hakka delfiini valge kõht heleda taeva taustal kuigivõrd silma.
(
http://www.hot.ee/sebra15/delfiinid.ht m)
Delfiinlased (Delphinidae)Delfiinlased
on üsna väikesed (1- 10 m), enamasti väga liikuvad, sihvaka
kehaehitusega merevaalalised.
Suuremal osal delfiinlastest on olemas
seljauim, mis asetseb keha keskpaiga lähedal. Sabauime tagaserv on
sügava sälguga. Kiirul paikneva
hingamisava hoburauakujulise
pilu otsad on pööratud ettepoole. Kurgualusel pole vagusid. Hambad
tavaliselt rohkearvulised, ülemised alumistega
vaheliti . Kolju
assümeetriline.
Delfiinid elavad karjakaupa. Neile
meeldib mängida mööduvate laevade juures. Ujuvad meres hoogsalt ja
kergelt, kulutades selleks minimaalselt energiat ideaalselt
voolujoonelise kuju ja naha eriliste omaduste tõttu, mis takistab
keerisvoolude teket liikuvate loomade ümber.
Viimastel
aastakümnetel on delfiine põhjalikult uuritud ja tehtud olulisi
avastusi. Ilmneb, et neil loomadel on kõrgeltarenenud närvisüsteem.
Mõned delfiiniliigid harjuvad hõipsasti vangipõlvega, ilmutades
hämmastavaid individuaalseks ja gruppidressuuriks. Nad õpivad
kiiresti selgeks tsirkusetrikid, võivad käskluste peale täita
mitmesuguseid ülesandeid.
Valdavad keerukat helisignalisatsiooni,
saates välja ja võtes vastu nii tavalisi kui ka ultrahelisid laias
diapasoonis (sagedusega kuni 170 kHz), võivad koguni inimhäält
matkida (alafiin). Delfiinidel on hästiarenenud
kajalokatsioonivõime, mille abil nad leiavad toitu ja orienteeruvad
vee all, sõltumata valgustingimustest. Praegusajal on delfiinlaste
sugukonnas evolutsiooniline õitseng, siia kuulub 22 perekonda ja 50
liiki, mis moodustab suurema osa valaliste seltist. Enamik liiki elab
parasvöötmes ja soojades vetes, ainult 7 esineb ka
Antarktikas ja 7
polaarjoone taga Antarktikas.
Afaliinid (T
ursiops) on keskmise suurusega: 2.3-3 m. Harva kuni 3.6 m pikad?
Isased 10-20 cm võrra emastest suuremad. Mõõduka pikkusega
nokis on selgelt
piiritletud kumerast lauba-nina (rasva-) padjandist. Kõrge
ja sihvaka seljauime tagaserv on poolkuja sisselõikega.
Loivad alusel lajad, tipu suunas teravnevad, alaservas ja ülaserva tipuosas
nõgusad.
Kere on selgmiselt
tumepruun , kõhtmeselt hele (hallist
valgeni); muster külgedel on varieeruv, tihti puudub. Tudevate
kooniliselt teravate hammaste paksus on 6-10 mm; 19-28 paari neist
asetseb ülalõuas, 1-3 paari võrra vähem ülalõuas.
Vanadel isenditel kuluvad hambakroonid sedavõrd, et paljastub hambaõõs.
Kolju on kuni 58 cm pikk. Suulagi
tasane , ilma külgmiste õnarusteta.
Perekonda kuulub
üks laialt levinud liik – afaliine. Laiksilm-delfiin. Teda
tuntakse tänapäeval paremini kui ühtki teist delfiiniliiki.
Levila hõlmab maailmamere parassoojade ja soojade vetta piirkonna.
Atlandi ookeanis
elab Lõuna-Gröönimaa ja Norra laiustelt kuni Uruguani,
Argentiinani ja Lõuna-Aafrikani, kaasa arvatud Läänemere, Must
meri,
Vahemeri , Kariibi meri ning
Mehhiko laht. India ookeanis on
levinud selle põhjapoolsetest rahnavetest, kaasa arvatud Punane
meri, lõuna poole kuni Lõuna-Aafrika ja Lõuna-Avstraalia laiuseni.
Vaikses ookeanis kohatakse Jaapanist, Kuriilidest Oregoni osariigist
kuni Tasmaaniani, Uus-Meremaani ja Argentiinani. („Loomade elu 7.
köide, imetajad”)
Delfiinid ja pringlid
Paljud
inimesed lihtsalt ei tea, et delfiinid ja pringlid on samuti
vaalalised, ainult et väiksemad ja üheainsa hingamisavaga.
Delfiinlaste
sugukond on vaalaliste seltsi kõige
arvukam –
sellesse kuulub 50 liiki.
Inimesed on
delfiinidega palja lähemalt tuttavad kui ükskõik milliste teiste
mereimetajatega tänu delfiinide mängulustile. Delfiinid täidavad
keerulisi ülesandeid; nad võivad leida ja tuua teatud värvi asju
ja suudavad meelde jõtta juhuslikke arvudejadasid. Paljud uurijad on
veendunud, et dlfiinid on sama arukad nagu simpansid.
Nad ujuvad tihedas
riivis ja väga kiiresti. Oma teravate tugevate koonude ja hammastega
oskavad nad grupiti isegi suuri näljaseid haisid eemale tõrjuda.
Hullemaks
ohuks on delfiinidele kahjuks kalvõrgud, sest võrku kinni
jäänud delfiin ei saa pinnale hingama tõusta ja upub.
Kajalokatsioon
Delfiinid otsivad
saaki, saates välja ultrahelisignaale, mida tekitavad õhukottide
abil, mis on ninaõõnega ühenduses. Signaalid peegelduvad kaladelt
tagasi ja jõuavad kajana delfiini sisekõrva (delfiini kehast
signaalid läbi ei pääse, vaid
kustuvad naha
rasvkoes ). Kaja järgi
leiabki delfiin kalu üles.
Mõned faktidNimetus:
delfiinid, afaliinid, pringlid
Liikide arv:
50 (mõnedel andmetel 41)
Sugukond:
Delphiniade
Selts:
Catacea
Kehapikkus :
1, 1-10 m ja enam (
isane mõõkdelfiin)
Täiskasvanu
kaal:
30 kg (Musta mere
pringel ) kuni
8000 kg ja enam (isane
mõõkdelfiin)Kald,
kalmaarid , teised
peajalgsed . V
Levik:
kõik
ookeanid ja
mered , merelahed, mõned suured jõed
Elupaik:
merine keskkond ja mageveekogud (rannikuveed,
fjordid , merelahed,
suured jõed)
Toit:
Kald, kalmaarid, teised peajalgsed, vähilaadsed jm;
Ühiskondlik
struktuur:
viiest isendist kuni mitmesaja isendini küündivad karjad
Tiinus :
10-12. mõõkdelfiin 16 kuud
Poegi tiinuse
kohta:
1. väga harva 2
Vastsündinu
kaal:
6-120 kg
Eluiga:
6-40 aastat
Säilimise
staatus: mõned
liigid on stabiilse populatsioonidega, paljud aga ohustatud küttimise
tõttu nii minevikus kui ka tänapäeval.
Kasutatud kirjandus: Imetajad. Tõlkija Alekssei Turovski. Toimetaja Rein Põder. Karrup 1999.
Loomade elu 7. köide, Imetajad. Toimetanud L.Poots. Tallinn, Valgus 1987.
Kohtumine loomadega. Genevieve Warnau. Tõlkija Sinisukk 2003.
http://www.hot.ee/sebra15/delfiinid.ht m
Kõik kommentaarid