Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Ettevõtluse eksami kordamisküsimused (3)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Mis on lubatud registreeritav?
  • Mis on äriliselt kasulik?
  • Miks milles väljendub?
  • Milles seisnevad olulisemad erinevused?
  • Milliste oluliste näitajate poolest need positsioonid erinevad?
  • Milline on tegevusala ettevõtete majandustegevuse edukus viimastel aastatel?
  • Keskendub küsimusele Kuhu oleme minemas?
  • Kuidas ja milles oleme kordumatud?

Lõik failist

Ettevõtlus ja väikeettevõtte juhtimine
Kordamisküsimused eksamiks - 2009/2010 õppeaasta
  • Ettevõtja mõiste - majanduskirjanduses ja Äriseadustikus.
    • Ettevõtja on isik, kes kulutab oma aja ja jõu oma ettevõtmisele, võttes enda kanda finants -, psühholoogilise ja sotsiaalse riski, saades tasuks rahulolu saavutatuga ja edu korral ka kasumi.

    • ettevõtja on novaator , kes töötab välja ja rakendab uusi äriideid.

    • isiklik huvi, kasumi motiiv
    • millegi uue käivitamine, organiseerimine, planeerimine
    • erinevus kapitali andja funktsioonist
    • initsiatiivi ülesnäitamine
    • riski, vastutuse võtmine

    ÄS: Ettevõtja on füüsiline isik, kes pakub oma nimel tasu eest kaupu või teenuseid ning kaupade ja teenuste müük on talle püsivaks tegevuseks.
  • Ettevõtja ja omanik-juht.
    Omanik-juht ( owner -manager) - iseloomulik elustiiliettevõttele, juhib ja korraldab ettevõtte igapäevast tegevust, kuid ei ole orienteeritud uute võimaluste leidmisele, ettevõtte kasvule.
    Teda iseloomustab:
    • Sõltumatuse vajadus
    • Saavutusvajadus (ka tunnustusvajadus )
    • Soov kontrollida oma keskkonda ja saatust
    • Võime elada ebakindluse tingimustes ja võtta mõõdukaid riske

    Ettevõtja - iseloomulik orienteeritus kasvule, uute võimaluste otsingule, innovatsioonile.
    Teda iseloomustab: 
    Võimalustele orienteeritus
    Innovaatilisus
    Enesekindlus
    Proaktiivsus, kindlameelsus, suur energia
    Enesemotivatsioon, suurem saavutusevajadus. (Self-motivated)
    Visioon ja vaist
    Soov võtta suuremaid riske ja elada suurema ebakindluse tingimustes.


  • Kolme liiki alustavad ettevõtted (1. loengu 20. slaid)
    1)Palgale orienteeritud ettevõte, 2) elustiili ettevõte, 3) uuenduslik ettevõte



  • J. Schumpeteri, D. McClellandi ja D. Birchi panus ettevõtluse ja ettevõtja käsitlusse.
    J.Schumpeter:
    • Majanduskasv ei tulene mitte niivõrd kapitali akumulatsioonist, vaid pigem innovatsioonidest, mida teostavad ettevõtjad.
    • Innovatsioonide liigid:

  • Uue või täiustatud toote juurutamine .
  • Uut tüüpi tootmismeetodite juurutamine harus.
  • Uue turu avamine.
  • Uute tooraineallikate või pooltoodete kasutuselevõtt.
  • Uut tüüpi organisatsioonide loomine.
    D. McCelland :
    • Vajadus aktiviseerida ettevõtlustegevust pärast Teist Maailmasõda. Tekkis ahvatlus selgitada välja isiksuseomaduste profiili, mis seostuks ettevõtlusalase eduga (või läbikukkumisega). Väljakutse käitumis- teadlastele, eelkõige psühholoogidele.
    • McClelland leidis, et ettevõtja motivatsiooni-profiilile on omane väga tugev saavutus- motivatsioon ja tugev võimuvajadus.
    • McClelland uskus, et need nähtused on mõõdetavad. “Kui midagi eksisteerib, siis see eksisteerib teatud koguses ning seda saab mõõta.”
    • Ta uskus, et inimese käitumist saab mõjutada: ta arendas välja koolitusprogrammi saavutusmotivatsiooni tugevdamiseks. Saavutusmotivatsioon oli seega tema arvates õpitav.

    David L. Birch
    The Job Generation Process (1979).
  • Vasakule Paremale
    Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #1 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #2 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #3 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #4 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #5 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #6 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #7 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #8 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #9 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #10 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #11 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #12 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #13 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #14 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #15 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #16 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #17 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #18 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #19 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #20 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #21 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #22 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #23 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #24 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #25 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #26 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #27 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #28 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #29 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #30 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #31 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #32 Ettevõtluse eksami kordamisküsimused #33
    Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
    Leheküljed ~ 33 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2010-05-28 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 388 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 3 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor evelyn868 Õppematerjali autor
    kordamisküsimuste vastused: ettevõtja, ärinimi, fantsiis, turundus strateegiad jne.

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    28
    docx

    Ettevõtluse alused eksam

    Iseseisva majandusüksuse tunnusteks on varade lahusus, oma bilanss, raamatupidamine ja juhtimine. Ettevõtlus Uute võimaluste otsimise protsess kasutamaks ära uusi lahendusi millegi tegemisel, valmistamisel, tegevus, kus ollakse ärksad uutele võimalustele ja ületatakse vanu piiranguid. Ettevõtluse tähtsus ja roll majanduses põhineb järgnevate aspektidel: Ettevõtlus on alati eesmärgistatud ja kindlustab inimeste ja kogu ühiskonna eluvajaduse rahuldamise. Oma olemuselt on ettevõtlus uute ideede ja tulude suurendamise võimaluste pidev otsing, tagades sellega ühiskonna progressiivse arengu. Tulud ettevõtlusest on iga riigi ja piirkonna üheks põhiliseks sissetulekuallikaks. 2.“Ettevõtja” (entrepreneur) ja “omanik-juht”(owner-manager). Mille poolest nad erinevad? Omanik-juht (owner-manager) - iseloomulik elustiiliettevõttele, ta juhib ja korraldab ettevõtte igapäevast tegevust, kuid ei ole orienteeritud uute võimaluste leidmisele, ettevõtte kasvule.

    Ettevõtluse alused
    thumbnail
    16
    docx

    Ettevõtte kordamisküsimused

    17.saj ettevõtja- sõlmis riigiga lepingu mingite tööde teostamiseks (lepingu summa ette teada) koguarvus. * 92% mikroettevõtted Schumpeter ­ ettevõtja on NOVAATOR, kes töötab välja ja rakendab uusi äriideid. * 7% väikeettevõtted Stevenson ja Jarillo ­ Ettevõtlus on protsess, mille abil indiviidid (omal käel v * < 1% keskettevõtted organisatsioonide sees) püüdlevad võimaluste poole ja kasutavad neid ära, sältumata * 0,2% suurettevõtted rssurssidest, mis sel hetkel nende käsutuses on. Burns ­ ettevõtjad kasutavad INNOVATSIOONE selleks, et ära kasutada muutusi või luua võimalusi kasumi teenimiseks. See juures paigutavad nad ressursse ümber

    Ettevõtlus
    thumbnail
    20
    doc

    Ettevõtluse alused

    Kordamisküsimused: 1. "Ettevõtlus" ja "ettevõtja" ­ põhimõisted ja nende areng. (Orienteeruvalt tunda vähemalt Schumpeteri, Stevensoni ja Jarillo ning Burnsi määratlusi.) · Ettevõtlus - on prantsuse päritolu. 1437. a sõnaraamatus tähistati sellega isikut, kes on aktiivne ja saavutab midagi. Algselt kasutati ka vahendaja tähenduses. Esialgu olid sellisteks vahendajateks maadeuurijad. · Keskajal nimetati ettevõtjaks paraadide ja muusikaliste ürituste organisaatoreid. Ettevõtja on isik, kes tegutseb riski tingimustes. · Joseph Schumpeter (1934): ettevõtja on novaator, kes töötab välja ja rakendab uusi äriideid.

    Ettevõtluse alused
    thumbnail
    46
    doc

    Ettevõtluse eksami kordamisküsimuste vastused 2014

    Ettevõtluse eksami kordamisküsimused 2014/2015 1. EL ettevõtluse “suur pilt“ – eri suurusega ettevõtete osakaal. Ettevõtja ja palgatöötaja karjääri eelistamise põhimotiivid (Eurobaromeetri uuring), ettevõtlusega alustamise põhimotiivid (GEM uuring) – 1. loengu põhjal. EL ettevõtlus – suur pilt  92% mikroettevõtted  7% väikeettevõtted  >1% keskettevõtted (VKE- d kokku 99,8%)  0,2% suurettevõtted Ettevõtja motiivid:  Sõltumatus/eneserealiseerimine/huvitavad ülesanded 68%  Töötamise aja ja koha vaba valik 35%  Paremad sissetulekuväljavaated 20%  Ärivõimaluse realiseerimine 9%  Et vältida hõivega seotud ebakindlust 4%

    Majandus
    thumbnail
    28
    doc

    Ettevõtluse kordamisküsimuste vastused

    ETTEVÕTLUS 2 Kordamisküsimused Juhan Teder 2012/2013 1. EL ettevõtluse "suur pilt". Ettevõtja ja palgatöötaja karjääri eelistamise põhimotiivid (Eurobaromeetri uuring), ettevõtlusega alustamise põhimotiivid (GEM uuring) Eri suurusega ettevõtete osakaal 92% mikroettevõtted (0-9 töötajat) 7% väikeettevõtted (10-49) < 1% keskettevõtted (50-249) 0,2% suurettevõtted (250+) SMEs ­ Small and Medium Enterprises ­ 0-249 töötajat. (VKEd) Mikro- Väike ­ Kesk- VKE-d Suur - Kokku

    Ettevõtlus
    thumbnail
    28
    doc

    Ettevõtluse kordamisküsimuste vastused

    ETTEVÕTLUS 2 Kordamisküsimused Juhan Teder 2012/2013 1. EL ettevõtluse "suur pilt". Ettevõtja ja palgatöötaja karjääri eelistamise põhimotiivid (Eurobaromeetri uuring), ettevõtlusega alustamise põhimotiivid (GEM uuring) Eri suurusega ettevõtete osakaal 92% mikroettevõtted (0-9 töötajat) 7% väikeettevõtted (10-49) < 1% keskettevõtted (50-249) 0,2% suurettevõtted (250+) SMEs ­ Small and Medium Enterprises ­ 0-249 töötajat. (VKEd) Mikro- Väike ­ Kesk- VKE-d Suur - Kokku

    Ettevõtluse alused
    thumbnail
    38
    odt

    Ettevõtluse eksami kordamisküsimused

    Kordamisküsimused: 1. Põhimõisted: “ettevõtlus”, “ettevõtja”, „sisemine ettevõtlus“, „siseettevõtja“. Ettevõtlus- on protsess, mille abil indiviidid - kas omal käel või organisatsioonide sees - püüdlevad võimaluste poole ja kasutavad neid ära, sõltumata ressurssidest, mis sel hetkel nende käsutuses on. Ettevõtlus on isiku iseseisev majandus- või kutsetegevus, mille eesmärgiks on tulu saamine kauba tootmisest, müümisest või vahendamisest, teenuse osutamisest või muust tegevusest, kaasa arvatud loominguline või teaduslik tegevus. Ettevõtja on isik, kes tegeleb ettevõtlusega . Otsustanud ettevõtlusega alustada ning alustab äriideede otsingut, hindamist, edasiarendamist. Ettevõtja tunnetab ära mingi võimaluse,

    10. klassi majandus
    thumbnail
    32
    pdf

    Ettevõtluse alused eksami kordamine

    tarbijate margitruudus. NB! Kõrgem hind peab kompenseerima diferentseerimiskulud. Fokusseeritud ehk turuniši strateegiad: ​Keskendumine kitsale turusegmendile. Eesmärk on teenindada sihtsegmendi tarbijaid konkurentidest paremini. Konkurentsieelise aluseks võivad olla: - Madalamad kulud niši teenindamisel. - Võime pakkuda nišši kuuluvatele tarbijatele midagi teistest eristuvat. 31. Ettevõtluse tugimeetmed (olemus, tegutsemispõhimõtted): - Starditoetus Sihtgrupp: alustavale ettevõtjale, kelle ettevõtte asutamisest ei ole möödas rohkem kui 24 kuud. Maksimaalne toetus 15 000 EUR. Toetuse osakaal projekti maksumusest on maksimaalselt 80%, omafinantseering vähemalt 20%. - Inkubaatorid​ (pakutavad teenused) Sisustatud kontoriruumid: kontorimööbel, telefon, arvuti, internetiühendus. Mõningate seadmete ühiskasutus (nt koopiamasin)

    Keskkonnaökonoomika




    Meedia

    Kommentaarid (3)

    m6mmiste profiilipilt
    Ott Levisto: Väga hea ja põhjalik materjal eksamiks valmistumiseks!
    23:17 03-12-2012
    StrongGirl profiilipilt
    StrongGirl: Kasulik materjal!:)
    18:59 13-02-2013
    wow4ik profiilipilt
    wow4ik: oli abiks
    00:36 06-06-2012



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun